ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

31/03/2022

Συνέντευξη της Γιώτας Πούλου στο Πρόγραμμα (Erasmus +) του ΕΠΑΛ ΘΗΒΑΣ σχετικά με τον «Λαϊκισμό στην Ευρώπη»

Συνέντευξη της Γιώτας Πούλου στο Πρόγραμμα (Erasmus +) του ΕΠΑΛ ΘΗΒΑΣ σχετικά με τον «Λαϊκισμό στην Ευρώπη»



QUESTIONS related to the ERASMUS PROGRAMM

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση στη σημερινή συνέντευξη!
Θέλω να συγχαρώ εσάς, τις μαθήτριες, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων των 5 χωρών (Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία, Γαλλία, Ιταλία και Σουηδία) που υλοποιείτε το πρόγραμμα του «ΕΡΑΣΜΟΥΣ ΠΛΑΣ» (Erasmus +) σχετικά με τον «Λαϊκισμό στην Ευρώπη».

Μας δίνετε την ευκαιρία να δώσουμε τις δικές μας απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης.


ΕΝΟΤΗΤΑ 1: ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
TOPIC 1: EQUAL RIGHTS IN EDUCATION
1. Ποια είναι η θέση σας στο θέμα «Ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση για όλους;» και τι έχετε κάνει για να βελτιώσετε την κατάσταση στην Ελλάδα;

[What is your thesis on the topic "Equal rights to education for all people?" And what have you done to improve the situation in Greece?]

Σύμφωνα με το άρθρο 16 του Συντάγματός μας, αλλά και σύμφωνα με σημαντικές διεθνείς συμβάσεις, όπως είναι η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να προσφέρει δωρεάν και ίση πρόσβαση στην Παιδεία στους πολίτες της, αλλά και σε όλους όσους διαμένουν στη χώρα μας, δηλαδή στους μετανάστες και τους πρόσφυγες.
Η Παιδεία είναι η μεγάλη πρόκληση για την Πολιτεία, αλλά και για κάθε έναν από εμάς ξεχωριστά.
Γιατί η Παιδεία διαπλάθει συγκροτημένες προσωπικότητες, κριτικές και δημιουργικές, με αντοχές απέναντι στις δυσκολίες της ζωής! Γιατί δημιουργεί δημοκρατικούς πολίτες, με ηθικές αξίες και σεβασμό των δικαιωμάτων των συμπολιτών τους.
Κι ενώ φαίνεται πως όλοι συμφωνούμε σε αυτήν την αναγκαιότητα, στην πραγματικότητα, όπως γνωρίζετε, εμφανίζονται δύο κυρίαρχες επιλογές.
Η μία επιλογή είναι η νεοφιλελεύθερη, που θεωρεί ότι και η παιδεία «πωλείται και αγοράζεται», βάσει των νόμων της αγοράς και ασκεί συγκεκριμένες πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης, όπου οι «έχοντες» μπορούν να την αγοράσουν και οι «μη έχοντες» εγκλωβίζονται σε ένα υποβαθμισμένο πλέον δημόσιο σχολείο…
Η άλλη είναι η προοδευτική και δημοκρατική επιλογή στην εκπαίδευση, που διεκδικεί ένα δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα ποιοτικό και προσβάσιμο σε όλους.
Χωρίς αποκλεισμούς λόγω οικογενειακού εισοδήματος, προέλευσης, φυλής, φύλου, θρησκεύματος, αναπηρίας… Ενός δημόσιου σχολείου συμπεριληπτικού που απευθύνεται σε όλους.
Προσωπικά ως βουλευτής με παρεμβάσεις μου στη Βουλή, έχω αναδείξει πολλά προβλήματα της παιδείας τα τελευταία δύο χρόνια. Από την προβληματική τηλεκπαίδευση κατά την περίοδο των lockdown της πανδημίας, τον αποκλεισμό 25.000 μαθητών από τα ΑΕΙ λόγω της Ειδικής Βάσης Εισαγωγής, μέχρι τις αδικίες σε βάρος των ΕΠΑΛ -σαν το δικό σας- που δεν προσφέρουν τις αναγκαίες ειδικότητες ή και τις ειδικότητες που επιλέγουν οι μαθητές!

2. Τα δικαιώματα των μεταναστών- μαθητών είναι ίσα με αυτά των Ελλήνων; Και ποια είναι η θέση σας και το πρόγραμμά σας για αυτό το ζήτημα;

[Are the immigrants-students’ rights to education equal to those of Greeks’? What is your thesis on this matter and what are you planning to do?]

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και η δική μου προσωπικά, αλλά και κάθε προοδευτικού πολίτη, είναι ότι τα παιδιά των προσφύγων-μεταναστών έχουν δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση χωρίς κανέναν περιορισμό.
Δεν πρέπει ούτε στιγμή να ξεχνάμε ότι δεν διαφέρουν σε τίποτα από όλα τα παιδιά, από εσάς.
‘Όμως είχαν την «ατυχία» να γεννηθούν ή σε χώρες που είναι πολύ φτωχές και οι οικογένειές τους αναζήτησαν ένα καλύτερο μέλλον ή σε χώρες που καταστράφηκαν από τους πολέμους και οι οικογένειές τους εκτοπίστηκαν για να γλιτώσουν τη ζωή τους.
Με τη μεγάλη προσφυγική κρίση του 2015, λόγω του πολέμου στη Συρία κυρίως αλλά και σε άλλα σημεία του πλανήτη, ξεκίνησε στην Ελλάδα μια σημαντική προσπάθεια για ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση, αντίθετα σε μερικές (ευτυχώς λίγες) φωνές μισαλλοδοξίας που ζητούσαν τον αποκλεισμό τους…
Τα παιδιά αυτά φοιτούν πλέον σε Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ), σε Τάξεις Υποδοχής (ΤΥ) στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά και στις κανονικές τάξεις.
Στη Βοιωτία έχουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις, στις οποίες και οι εκπαιδευτικοί καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια.
Μια ιδιαίτερη αναφορά επιτρέψτε μου να κάνω στο Πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ του Δήμου Λεβαδέων, το οποίο υλοποιήσαμε ως Δημοτική Αρχή και εγώ ως Δήμαρχος, όπου οι πρόσφυγες φιλοξενούνται και διαμένουν σε διαμερίσματα και όλα τα προσφυγόπουλα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης φοιτούν κανονικά σε όλα τα σχολεία της πόλης μας.
Δυστυχώς, όμως, η σημερινή κυβέρνηση δεν δείχνει την απαραίτητη φροντίδα και ευαισθησία για τη συνέχιση αυτής της προσπάθειας… παρά την υποχρέωση της χώρας μας για την τήρηση των Διεθνών Συμβάσεων.
Επίσης το πρόβλημα της πανδημίας δημιούργησε επιπρόσθετα προβλήματα δυσλειτουργίας αυτών των δομών. Η τηλεκπαίδευση χωρίς τον ανάλογο εξοπλισμό αλλά και ο εγκλεισμός στις δομές φιλοξενίας χωρίς την πρόβλεψη από την Πολιτεία της μεταφοράς των προσφυγόπουλων στις σχολικές μονάδες μετά τους υγειονομικούς περιορισμούς, είχαν σαν αποτέλεσμα την απομάκρυνση πολλών προσφυγόπουλων από τα σχολεία τους. Αυτά τα προβλήματα αναδείχτηκαν πολλές φορές στη Βουλή στους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η πρόσφατη περίπτωση του Σαϊντού Καμαρά μάς δείχνει ότι η κινητοποίηση της κοινωνίας μπορεί να διορθώσει αδικίες σε βάρος των προσφυγόπουλων.
Αλλά να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και πολλοί άλλοι Σαϊντού στη χώρα μας αλλά και σε όλη την Ευρώπη!

ΕΝΟΤΗΤΑ 2: ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΟΤΗΤΑ
TOPIC 2: EUROPEAN CITIZENSHIP
1. Μεγάλος αριθμός πολιτών φοβάται ότι η Ευρωπαϊκή κουλτούρα αλλάζει και απειλείται λόγω της ένταξης των μεταναστών- προσφύγων στην Ευρώπη. Ποια είναι η γνώμη σας και πως σκέφτεστε να την αντιμετωπίσετε;

[Many fear that the European culture changes and is threatened because of the integration of refugees / immigrants into Europe. What is your opinion on this and how can it be addressed?]

Δυστυχώς, οι ακροδεξιές φωνές στην Ευρώπη χρησιμοποιούν το θέμα της ένταξης των μεταναστών και προσφύγων για να σπείρουν τον διχασμό και την μισαλλοδοξία και έχουν ως στόχο την αύξηση την πολιτικής τους δύναμης και την επικράτηση αυτών των ιδεών.
Γι’ αυτό προσπαθούν να μας τρομάξουν, να δημιουργήσουν έναν «ηθικό πανικό» ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι δήθεν πάρα πολλοί και θα «αλλοιώσουν» την κουλτούρα μας.
Ας δούμε, όμως, τους αριθμούς.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόλις το 9,8% των κατοίκων της έχουν γεννηθεί εκτός αυτής, δηλαδή είναι μετανάστες ή πρόσφυγες…
Το ποσοστό αυτό ούτε μεγάλο είναι, ούτε κανέναν κίνδυνο αντιπροσωπεύει για την Ευρώπη.
Ταυτόχρονα, πέρα από την Αλληλεγγύη, τις ανθρώπινες αξίες, τον σεβασμό της διαφορετικότητας, του πλουραλισμού και της διαπολιτισμικότητας, που αποτελούν ιδρυτικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης , ας μη ξεχνάμε ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες συμβάλλουν σημαντικά με την εργασία τους στην ευρωπαϊκή οικονομία και εμπλουτίζουν τον πολιτισμό μας…
Αρκεί, φυσικά, να ασκούνται πολιτικές Ένταξης, να μην εγκαταλείπονται στο κοινωνικό περιθώριο και να γκετοποιούνται!
Γι’ αυτό η ευρωπαϊκή στρατηγική για την ένταξή τους, συμπεριλαμβάνει πολιτικές για τη στέγαση, την υγεία, την εκπαίδευση, την εργασία, και τη συμμετοχή τους στα κοινά και πρέπει να εφαρμόζεται από όλα τα κράτη μέλη χωρίς εξαιρέσεις…
Και γι’ αυτό, επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αλλά και όλες οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, ζητούμε αναλογική κατανομή των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη, ώστε να διασφαλίζεται ισορροπία και τα καλύτερα αποτελέσματα και για τους ίδιους, αλλά και για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.


2. Πως μπορείτε να βοηθήσετε τους νέους Έλληνες να γίνουν ενεργά μέλη της Ευρωπαϊκής κοινότητας;

[How can you help Greeks young or older become active parts of the European community?]

Οι μαθητές, οι φοιτητές, οι νέοι πολίτες της χώρας μας πρέπει να ενημερώνονται για τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ευρώπη, να γνωρίζουν όσα αποφασίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επηρεάζουν τη ζωή τους.
Υπάρχουν διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα που προωθούν αυτούς τους στόχους, όπως το «Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων», το «EUROSCOLA», αλλά και το «ERASMUS +», στο οποίο συμμετέχετε κι εσείς, που βοηθούν τους νέους να εξοικειωθούν με τη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών, να ευαισθητοποιηθούν στον ρόλο που θα παίξουν στη μελλοντική οργάνωση της Ευρώπης, να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη προάσπισης της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων, αλλά και να βρουν ένα βήμα που θα τους επιτρέψει να εκφράσουν τις προσωπικές τους απόψεις και τις εμπειρίες τους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να σχεδιάσει και άλλα τέτοια προγράμματα για τους νέους και τα κράτη-μέλη πρέπει να καλλιεργήσουν την κουλτούρα της συμμετοχής και να διευκολύνουν την πρόσβαση όλο και περισσότερων νέων στα προγράμματα αυτά.

3. Are newborns in Greece from Ukrainian refugees allowed to have citizenship, considering the citizenship is allowed only for EU countries?

Το δίκαιο που ισχύει στην Ελλάδα θέτει κάποιες προϋποθέσεις για την απόκτησή της ιθαγένειας λόγω γέννησης σε ελληνικό έδαφος. Δεν γίνεται αυτόματα. Το δίκαιο έχει αυστηροποιηθεί από την παρούσα κυβέρνηση αποκλείοντας πολλούς ανθρώπους που ζουν δεκαετίες στην Ελλάδα από την απόκτηση της Ιθαγένειας.
Όσο για τους Ουκρανούς πρόσφυγες εξ αιτίας του πολέμου, παρά τις διευκολύνσεις που αποφασίστηκαν έγκαιρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την απόκτηση της κάρτας παραμονής και την απρόσκοπτη πρόσβαση στις Δομές Υγείας αλλά και την εργασία, δεν υπάρχει πρόβλεψη για την αυτόματη απόκτηση της Ιθαγένειας.

ΕΝΟΤΗΤΑ 3: ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
TOPIC 3: CLIMATIC CHANGE / ENVIRONMENT

1. Τι τρόπους αντιμετώπισης έχετε για τα σκουπίδια της χώρας μας;

[What are you planning to do with the rubbish in Greece?]

Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα κεντρικό περιβαλλοντικό πρόβλημα στη χώρα μας, στην Ευρώπη αλλά και σε όλον τον πλανήτη…
Πρέπει να προχωρήσουμε στη λύση του με γνώμονα την αειφορία, τη βιωσιμότητα, και την κυκλική οικονομία, δηλαδή την ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων και των αποβλήτων σε όλα τα στάδια της παραγωγής, αλλά και την εκ νέου χρήση τους στην παραγωγική διαδικασία.
Τα σκουπίδια του χθες είναι ο θησαυρός του μέλλοντος!

Γι’ αυτό πρέπει επιτέλους στη χώρα μας να σταματήσει η ανεξέλεγκτη απόρριψη απορριμμάτων και να δημιουργηθούν περισσότεροι χώροι υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), και κυρίως να επεκταθεί η ανακύκλωση με ιδιαίτερη έμφαση στη διαλογή στη πηγή.
Ο Δήμος Λεβαδέων, όπου διετέλεσα Δήμαρχος, ήταν από τους πρώτους δήμους σε ολόκληρη την Ελλάδα που λειτουργεί χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) από το 1993. Το 2015 σχεδιάσαμε νέες υποδομές για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, προσθέτοντας σε αυτές και μία νέα μονάδα κομποστοποίησης …
Κλειδί στη λύση του προβλήματος είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία άλλωστε έχει την ευθύνη της συλλογής των οικιακών απορριμμάτων και εισπράττει για την συλλογή και την διαχείρισή τους, ανταποδοτικά τέλη από τους δημότες της.
Γι’ αυτό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε γενναία χρηματοδότηση των Δήμων, για υλοποίηση έργων στη διαχείριση των απορριμμάτων και την κυκλική οικονομία, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως η διαχείριση υδάτων, η ύδρευση και άρδευση, η αποχέτευση, αλλά και η ενεργειακή εξοικονόμηση και παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.

2. Τι σκοπεύετε να κάνετε για την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από τα εργοστάσια; Αυστηρότερους ελέγχους; Πρόστιμα; Να εφαρμόζονται οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί;

[What are you planning to do with the air pollution caused by factories? Stricter tests? Fines imposed? Or application of the European rules?]

Σύμφωνα με ευρωπαϊκά στοιχεία, οι πρόωροι θάνατοι στην Ελλάδα από την έκθεση σε αέριους ρύπους ανήλθαν στις 15.000 περίπου το 2018, που σημαίνει πως η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για πάνω από 1 στους 10 πρόωρους θανάτους ετησίως στη χώρα.
Γι’ αυτό, πράγματι, οι αυστηροί έλεγχοι στις βιομηχανικές μονάδες είναι αναγκαίοι.
Ωστόσο, η στροφή προς ένα «πράσινο» παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο αποτελεί την ουσιαστική λύση!
Πρέπει να κατακτήσουμε τον στόχο της «κλιματικής ουδετερότητας» μέχρι το 2050 και της μετάβασης σε μια οικονομία χωρίς εκπομπές άνθρακα, που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και επιφέρουν καταστροφικές αλλαγές στο κλίμα…
Γι’ αυτό πρέπει να δώσουμε απόλυτη προτεραιότητα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι η απαραίτητη αυτή μετάβαση πρέπει να γίνει με προσοχή, με κοινωνική δικαιοσύνη ώστε να μην πληρώσουν το κόστος οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως δυστυχώς βλέπουμε να γίνεται στη χώρα μας τα τελευταία δύο χρόνια…

3. Water demand in areas such as the Athens region is growing 6% per year caused by the growing urban population. How do you plan on coping with it?

Το νερό αποτελεί «κληρονομιά» που πρέπει να προστατεύεται, αλλά και δημόσιο αγαθό στο οποίο όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση!

Η απάντηση στην αυξημένη ζήτηση νερού πρέπει να είναι η επιστημονική διαχείριση των υδάτινων πόρων, με περιορισμό της σπατάλης…
Και πάλι το «πράσινο» παραγωγικό μοντέλο και η κυκλική οικονομία είναι η λύση… σε συνδυασμό, όμως, με την εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού!
Τα σχέδια της σημερινής κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση του νερού θα έχουν καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία και την οικονομία και πρέπει να όλοι να αγωνιστούμε για να τα ανατρέψουμε! Τα παραδείγματα άλλων Ευρωπαϊκών χωρών που ενώ είχαν προβεί σε ιδιωτικοποίηση επανήλθαν στο καθεστώς του δημόσιου ελέγχου, πρέπει να μας διδάξει.


ENOTHTA 4: ΑΝΕΡΓΙΑ/ UNEMPLOYMENT
1. Η ανεργία στις μέρες μας αναπτύσσεται ραγδαία και εξαιτίας του πληθωρισμού η οικονομία της Ελλάδας έχει μεγάλη πτώση. Με ποιο τρόπο σκοπεύετε να την μειώσετε;

Η οικονομική κρίση που ξεκίνησε στη χώρα μας το 2009-2010 και που με Ευρωπαϊκή επιταγή εφαρμόσθηκαν πολιτικές ακραίας λιτότητας, δημιούργησε μεγάλη ανεργία και φτωχοποίηση στον ελληνικό πληθυσμό.
Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019) το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, από 27% σε 17%, και δημιουργήθηκαν 376.000 νέες θέσεις εργασίας.
Ωστόσο, η οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία έχει αυξήσει και πάλι την ανεργία και σε συνδυασμό με το κύμα της ανεξέλεγκτης ακρίβειας λόγω της ενεργειακής κρίσης, δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας για την κοινωνία.
Η ανεργία των νέων αυξάνεται ξανά, ενώ οι γυναίκες βάλλονται περισσότερο και πολλαπλώς.
Χρειάζεται επειγόντως ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την χώρα μας.
Χρειάζεται μία κυβέρνηση προοδευτική, που θα παρεμβαίνει στοχευμένα και ουσιαστικά στην οικονομία, με στόχο τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων και την τόνωση της παραγωγικής διαδικασίας.
Αυτές οι πολιτικές πρέπει να επικρατήσουν πλέον όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη!
Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχεδιάζει να μειώσει την ανεργία με επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις, ώστε να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, με υλοποίηση μεγάλων προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και δημιουργίας προσωρινών θέσεων εργασίας στο δημόσιο, με κατάργηση της υπερεργασίας, καθώς και με στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με επιδοτήσεις και δάνεια.


2. Τι σκοπεύετε να κάνετε για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων πτυχιούχων?

Πράγματι, η ανεργία των νέων ανέρχεται στο 30,5% και πρέπει να δράσουμε άμεσα, ώστε να μην συνεχίζεται το brain-drain και να έχουμε ακόμη μία «χαμένη γενιά»…
Πέρα από τα μέτρα που ανέφερα προηγουμένως, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει επεξεργαστεί ειδικό Πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης για 50.000 νέους επιστήμονες, διάρκειας 24 μηνών με αυξημένες απολαβές,

αλλά και δημιουργία «Ταμείου Νεανικής Επιχειρηματικότητας και Εργασίας», ώστε να βοηθήσει τους νέους ανθρώπους που θέλουν να στήσουν τη δική τους επιχείρηση.
Η Πολιτεία πρέπει να βοηθήσει τους νέους ανθρώπους με την παροχή κινήτρων και επάνω ακριβώς στις μεγάλες δυνατότητές τους πρέπει να βασίσει την αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας!

3. Does nepotism [=οικογενειοκρατία] as a phenomenon exist in your country? If yes, are there any laws regarding this phenomenon?

Η οικογενειοκρατία αποτελεί δυστυχώς μία κατάσταση που συναντούμε συχνά στη χώρα μας, από την σύσταση του Ελληνικού κράτους θα έλεγα, ως μηχανισμό αναπαραγωγής της οικονομικής και πολιτικής ισχύος συγκεκριμένων οικογενειακών δικτύων.
Στην πολιτική συχνά εμφανίζεται ως «φόρος τιμής» ή «υποχρέωση», απέναντι στον πρόγονο που αποσύρθηκε ή απεβίωσε, η εκλογή του απογόνου σε κάποιο αξίωμα, ακόμη και σε αυτό του πρωθυπουργού ή του αρχηγού κόμματος.
Αλλά και επίσης στη Δημόσια Διοίκηση διαπιστώνουμε την εξυπηρέτηση «ημετέρων» και την τοποθέτηση κομματικών στελεχών και μελών, χωρίς διαφάνεια και αξιοκρατία.
Η οικογενειοκρατία συνδέεται επίσης, με την ευρεία έννοια, και με τη διαφθορά, αφού ενθαρρύνει ανήθικες, αν και όχι πάντα παράνομες, συναλλαγές...
Αν δεν εκλείψουν αυτά τα φαινόμενα δεν μπορούμε να μιλάμε για «αριστεία» και ανεξάρτητη Δημόσια Διοίκηση.

ΕΝΟΤΗΤΑ 5: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ECONOMY
1. Πως μπορείτε να βοηθήσετε τους ανθρώπους με χαμηλότερο εισόδημα να τα βγάλουν πέρα με τις αυξήσεις που προκύπτουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Είναι αλήθεια ότι η ακρίβεια τρομάζει πλέον τους πολίτες και δεν αντιμετωπίζουμε ακόμη τις επιπτώσεις του απεχθούς πολέμου στην Ουκρανία. Αυτή ακολουθεί και δυστυχώς προβλέπεται μεγαλύτερη φτωχοποίηση αλλά και επισιτιστική κρίση..
Οι μικρομεσαίοι, οι επαγγελματίες, τα νοικοκυριά εδώ και μήνες αγωνίζονται να καλύψουν τις πρωτοφανείς αυξήσεις στους λογαριασμούς τους ρεύματος, στα καύσιμα, σε όλα τα καταναλωτικά είδη πρώτης ανάγκης.
Ο λαός μας βλέπει ότι η σημερινή κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να προστατεύσει την πλειοψηφία της κοινωνίας που λεηλατείται, αφού ξεκάθαρα εφαρμόζει ευνοϊκές πολιτικές για τους λίγους και όχι για τους πολλούς.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει ένα μείγμα πολιτικών που μπορούν άμεσα να ανακουφίσουν την κοινωνία!
Προτείνει καταρχάς αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα διατροφής, και μειώσεις της φορολογίας στην ενέργεια, έτσι όπως προτείνει και η Ε.Ε. και εφάρμοσαν πολλά κράτη-μέλη, στο φυσικό αέριο, στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, αλλά και στη βενζίνη. Επίσης προτείνει οικονομική ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα (αγροτική παραγωγή και κτηνοτροφία), έτσι ώστε να βελτιωθεί η εγχώρια παραγωγή και να περιορισθεί η εξάρτησή μας από τις εισαγωγές προϊόντων.

2. Η κυρία πηγή εισοδήματος στην Ελλάδα είναι ο τουρισμός ο οποίος έχει ήδη επιβαρυνθεί εξαιτίας του covid. Με ποιους τρόπους έχετε σκοπό να προσελκύσετε περισσότερους τουρίστες;

Η οικονομική στήριξη από το κράτος των επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουρισμό, των ξενοδοχείων, των εστιατορίων, και των άλλων επιχειρήσεων αναψυχής, μεγάλο ποσοστό των οποίων στη χώρα μας είναι μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις, πρέπει να είναι το πρώτο βήμα…
Στη συνέχεια, έρχεται η βελτίωση της τουριστικής προβολής της χώρας μας, και -πάνω απ’ όλα- η προώθηση της αλλαγής του μοντέλου του μαζικού τουρισμού που κυριαρχεί εδώ και δεκαετίες.
Στόχος μας πρέπει να είναι ένα νέο μοντέλο τουρισμού που δεν περιορίζεται στα νησιά, αλλά καλύπτει όλη τη χώρα, που δεν περιορίζεται μόνο στη καλοκαιρινή περίοδο, αλλά να επεκτείνεται σε όλη την διάρκεια του έτους και να έχει αειφορικό και βιώσιμο χαρακτήρα… Η χώρα μας έχει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για να πετύχει αυτούς τους στόχους.
Σε περιοχές της χώρας μας όπως η Βοιωτία, που διαθέτει πολλές φυσικές ομορφιές και σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά, οι προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης είναι μεγάλες!
Σχετικά όμως με την φετινή τουριστική περίοδο, προβλέπεται ότι θα επηρεασθεί δυσμενώς από τον πόλεμο στην Ουκρανία.


3. Η οικονομία στη χώρα μας λόγω του covid και του πολέμου στην Ουκρανία έχει επιβαρυνθεί, τι μέτρα έχετε σκοπό να πάρετε έτσι ώστε να αναπτυχθεί και να ανθίσει πάλι η οικονομία της Ελλάδας;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνεχώς τονίζει ότι είναι αναγκαίο ένα νέο μοντέλο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας, για την ανάπτυξη προς όφελος των πολλών!
Οι βασικοί του άξονες πρέπει να είναι η προστασία της εργασίας, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, η δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, η περιβαλλοντική προστασία και ο οικολογικός μετασχηματισμός, η σύνδεση της παραγωγής με την επιστημονική έρευνα, αλλά και ο πλουραλισμός στην παραγωγή, που θα συμπεριλαμβάνει όλους τους τομείς…
Ξεκινώντας από τη γη μας και την αγροτική παραγωγή, περνώντας στη βιομηχανία και τη μεταποίηση, την ενέργεια και το περιβάλλον, με τις ΑΠΕ, και φτάνοντας μέχρι την εκπαίδευση, την έρευνα, την καινοτομία και τον πολιτισμό.
Ο διάλογος, η επικοινωνία, ο κοινός αναπτυξιακός σχεδιασμός με τις τοπικές κοινωνίες, τους παραγωγικούς φορείς και την Αυτοδιοίκηση είναι ο μόνος δρόμος για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις σύγχρονες προκλήσεις!
Η ορθολογική διαχείριση και αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών ενισχύσεων, μέσω του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είναι κρίσιμη για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας.


4. Greece is in huge debt since 2022 which is said to be some billions of dollars. How do you plan on getting out of it?

Πράγματι τα τελευταία δύο χρόνια το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει εκτιναχθεί.
Δεδομένου ότι κανείς δεν γνωρίζει για πόσο ακόμη θα συνεχιστεί η ελαστική δημοσιονομική πολιτική της ΕΕ, με την εφαρμογή της ρήτρας διαφυγής, που «αγοράζει» το ελληνικό χρέος, παραμερίζοντας προσωρινά το πρόβλημα, δεν επιλύει οριστικά το πρόβλημα και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να βρεθεί ξανά ο ελληνικός λαός αντιμέτωπος με μια νέα κρίση χρέους.
Η Ελλάδα χρειάζεται διαρθρωτικές αλλαγές, την παραγωγική ανασυγκρότηση στην οποία αναφέρθηκα προηγουμένως και ενίσχυση των εισοδημάτων των πολιτών!
Η σημερινή δημοσιονομική πολιτική που μειώνει τα εισοδήματα και μεταφέρει πόρους της οικονομίας σε πολυεθνικές και ολιγάρχες οδηγεί σε αδιέξοδο τη χώρα μας.


5. Is the fiscal= (δημοσιονομική) policy of the government solved?

6. What would happen if Greece left the Eurozone? How does Eurozone help Greece with economics?

7. Η οικονομία λειτουργεί στο εσωτερικό της καμπύλης όταν υπάρχει αυξημένη ανεργία. Επίσης δημιουργείται οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα. Πώς θα το αντιμετωπίσετε αυτό;

[The economy operates within the curve when there is a high unemployment. Also, an economic and social problem is created. How will you deal with this?]
8. Are there any laws in your country to prevent corruption? If yes, how and how much are they respected?

Η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και η διαφάνεια στην οικονομική λειτουργία του κράτους είναι αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν το συντομότερο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς.
Η διαπλοκή της εξουσίας με κέντρα οικονομικής και επιχειρηματικής ισχύος αμαυρώνει και υπονομεύει τη δημοκρατία μας!
Οι νόμοι υπάρχουν, ωστόσο ενέργειες, όπως η κατάργηση της Εισαγγελίας Διαφθοράς και η άσκηση διώξεων σε δικαστικούς λειτουργούς, αλλά και δημοσιογράφους που ερευνούν περιπτώσεις διαφθοράς ή σκανδάλων, δείχνουν ότι δεν βαδίζουμε στον σωστό δρόμο.
Άλλωστε η τελευταία έκθεση Ενώσεων Δημοσιογράφων της Ευρώπης απέδειξαν των λόγων μου το αληθές για την Ελευθεροτυπία στη χώρα μας.

Σας ευχαριστώ και πάλι για την πρόσκληση και την ευκαιρία αυτής της συζήτησης.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ