01/04/2022

Δ. Παπαδημούλης προς Αν. Ενρία: Μετά και την εισβολή στην Ουκρανία, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ενοποίησης δεν αυξάνει τους κινδύνους στη σταθερότητα και αποτελεσματικότητα του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού Συστήματος; - βίντεο

Αν. Ενρία: Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, ότι είναι σημαντικό στοιχείο. Ο τραπεζικός κλάδος μετά την πανδημία, ανοικοδομείται. Αλλά όλη αυτή η αναδιάρθρωση γίνεται σε εθνικό επίπεδο. Νομίζω ότι είναι η σωστή στιγμή για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός.

Δημ. Παπαδημούλης: Tι θα πρότεινε η ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού και στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων;

Αν. Ενρία: Δεν είναι δική μου υπόθεση, αλλά ξέρω ότι οι συνάδελφοι της ΕΚΤ είναι διατεθειμένοι να κάνουν ελιγμούς, για να εξασφαλίσουν ότι ο πληθωρισμός μεσοπρόθεσμα θα ξαναφτάσει το 2%

Διάλογος με τον Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία, στην Επιτροπή Oικονομικών Υποθέσεων (ECON) του Ευρωκοινοβουλίου

Διάλογο με την Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Αντρέα Ενρία, είχε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στο πλαίσιο συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής (ECON) και στη συζήτηση με θέμα: «Δημόσια ακρόαση με τον Andrea Enria, Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ».

Ο κ. Ενρία παρουσίασε την Ετήσια Έκθεση της ΕΚΤ για τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, όπως προβλέπεται στη διοργανική Συμφωνία μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και ΕΚΤ. Η Έκθεση αυτή καλύπτει την ενιαία εποπτική δραστηριότητα της ΕΚΤ για το 2021.

Ο Δημ. Παπαδημούλης, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς και με την ιδιότητα του τακτικού μέλους της ECON, καθώς και ως Συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (Τhe Left) στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) και σκιώδης εισηγητής για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, απευθυνόμενος προς την Αντρέα Ενρία, είπε τα εξής:

«Η βάρβαρη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία και οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν, προκαλούν μια σημαντική αύξηση του πληθωρισμού.
Ο πληθωρισμός ήταν ψηλά και πριν την εισβολή. Θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς εκτιμάτε την επίπτωση αυτής της οικονομικής αναταραχής στα κόκκινα δάνεια. Θεωρείτε ότι υπάρχει κίνδυνος να ανέβουν - και ειδικότερα για τη χώρα μου την Ελλάδα, υπάρχει μια τέτοια ζώνη κινδύνου;

Η δεύτερη μου ερώτηση αφορά στην ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ενοποίησης και στο EDIS, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων. Είναι κάτι που προτείνει η Κομισιόν, υποστηρίζει η ΕΚΤ και καθυστερεί εδώ και χρόνια παρότι το ζητάει εκτιμώ και η πλειοψηφία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θεωρείτε ότι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ενοποίησης αυξάνει τους κινδύνους για τη σταθερότητα και την αποτελεσματικότητα του Ευρωπαϊκού Τραπεζικού Συστήματος;

Και επίσης, καθώς ανεβαίνουν τα ομόλογα -σε ορισμένες χώρες μάλιστα, αρκετά γρήγορα- και αυτό κάνει ακριβότερο τον δανεισμό και για τα κράτη και για τις επιχειρήσεις και αυξάνει και τις ανισότητες μέσα στην ΕΕ, τι εκτιμάτε και τι θα πρότεινε η ΕΚΤ για την ανακούφιση και στον πληθωρισμό και στη στήριξη των επιχειρήσεων;

Ευχαριστώ».

Ο Αντρέα Ενρία, απάντησε στα ερωτήματα του Δημήτρη Παπαδημούλη ως εξής:

«Σας ευχαριστώ. Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό: Αν κοιτάξουμε τι γινόταν στα τέλη του 2021 όπου οι προσδοκίες ήταν για αρκετά υψηλό πληθωρισμό -αν θυμάμαι καλά, νομίζω ότι ή πρόβλεψη ήταν 5.1% για το 2022- τότε ήταν συνδεδεμένος ωστόσο με σημαντική ανάπτυξη. Αυτή η προοπτική λοιπόν, ήταν μάλλον θετική γιατί οι αγορές θεωρούσαν ότι αυτό θα ήταν μια σταδιακή έξοδος από το περιβάλλον του χαμηλού πληθωρισμού και των χαμηλών επιτοκίων, και μια προοπτική για την ανάπτυξη, που θα αύξανε τον όγκο των δανείων για να υπάρχει και προσαρμογή των ισολογισμών των τραπεζών. Δυστυχώς πλέον έχουμε πιο υψηλό πληθωρισμό και χαμηλότερη ανάπτυξη, σε σχέση με τις προβλέψεις. Άρα, σε σχέση με το σενάριο αυτό, οι προοπτικές γαι τις τράπεζες έχουν επιδεινωθεί. Ωστόσο, αν βρεθούμε σε ένα σενάριο όπου ο πληθωρισμός, μετά την αιχμή που θα σημειώσει, πέσει στους στόχους που προβλεπόταν – είναι ένα σενάριο που συζητιέται από τους οικονομολόγους στην ΕΚΤ- η κατάσταση θα είναι διαχειρίσιμη. Και δεν προβλέπουμε στην παρούσα φάση, σημαντική επιδείνωση σε ό,τι αφορά την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων – επιδείνωση η οποία θα προκαλούταν από έκθεση σε διάφορους τομείς, λόγω της κρίσης: Τομείς και κλάδοι οι οποίοι ήταν εξαρτώμενοι από τις εισαγωγές της ενέργειας, από τις τιμές της ενέργειας. Εκεί θα προέκυπτε επιδείνωση των στοιχείων, όχι μόνο στις Τράπεζες αλλά σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο.
Και συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, ότι αυτό είναι σημαντικό στοιχείο.

Και νομίζω ότι είναι η σωστή στιγμή για να προχωρήσουμε προς τα εμπρός. Διότι ο τραπεζικός κλάδος μετά την πανδημία, ανοικοδομείται. Σε ό,τι αφορά τα υποκαταστήματα, σε ό,τι αφορά όλες τις δραστηριότητες. Αλλά όλη αυτή η αναδιάρθρωση γίνεται σε εθνικό επίπεδο. Δεν βλέπουμε οι τράπεζες να κοιτούν προς την ευρωπαϊκή αγορά, προς τον ευρωπαϊκό τραπεζικό χώρο ως εσωτερικό τους χώρο. Θα είναι κατακερματισμένος ο τραπεζικός κλάδος αν συνεχίσει έτσι.
Άρα χαμηλότερη αποτελεσματικότητα και χειρότερες τιμές για τους καταναλωτές και πιο πολλές δυσκολίες ενδεχομένως, για την απορρόφηση των κλυδωνισμών.

Το τελευταίο θέμα που αναφέρατε, δεν είναι δική μου υπόθεση, αλλά ξέρω ότι οι συνάδελφοι της ΕΚΤ είναι διατεθειμένοι να κάνουν ελιγμούς, για να εξασφαλίσουν ότι ο πληθωρισμός μεσοπρόθεσμα θα ξαναφτάσει το 2%».