01/04/2022

Χαρίτσης-Ξανθός-Φάμελλος: Ενώ επί τρία ολόκληρα χρόνια δεν έχει ολοκληρώσει κανένα από τα έργα που χρηματοδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση νοσοκομείων, η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά σε μία ακόμη ανακοίνωση–πυροτέχνημα

Κοινή Δήλωση του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Χαρίτση, του Τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθού και του Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου

Η κυβέρνηση προχώρησε χθες στην ανακοίνωση ενός προαναγγελθέντος προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης για τα νοσοκομεία. Παρέλειψαν όμως οι υπουργοί της κυβέρνησης να αναφέρουν ότι ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που τον Ιούνιο του 2019 ενεργοποίησε πρωτοβουλίες και δράσεις - που είχαν ωριμάσει την προηγούμενη περίοδο -για την χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομείων. Ειδικότερα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ προχώρησε στην ένταξη 14 μεγάλων νοσοκομείων προϋπολογισμού 45,6 εκατ. € σε όλη τη χώρα. Αντίστοιχα, το 2019 είχαν πραγματοποιηθεί από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και οι πρώτες εντάξεις νοσοκομείων, όπως και σχολείων, πανεπιστημίων, κολυμβητηρίων και δημοτικών κτιρίων στο καινοτόμο πρόγραμμα «Ηλέκτρα» για ενεργειακές παρεμβάσεις σε δημόσια κτίρια.

Σήμερα, τρία ολόκληρα χρόνια μετά, τίποτα από όλα αυτά δεν έχει προχωρήσει από την κυβέρνηση της ΝΔ. Δεν έχει αξιοποιήσει καν την ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης για να αναβαθμίσει ενεργειακά τις κτιριακές υποδομές υγείας. Τη στιγμή μάλιστα που έχει αφήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας αθωράκιστο και η ενεργειακή κρίση εκτοξεύει τους προϋπολογισμούς των δημόσιων δομών υγείας, η κυβέρνηση προχωρά σε μία ακόμη ανακοίνωση - πυροτέχνημα.

Η πραγματικότητα όμως επιβάλλει συγκεκριμένες άμεσες παρεμβάσεις για την ουσιαστική αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει την ενεργοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αναβάθμισης των υποδομών υγείας, στα πρότυπα του προγράμματος Φιλόδημος, αξιοποιώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Η ολοκλήρωση των έργων που σχεδίασε και χρηματοδότησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε επίσης να αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, πληρώνει πολύ ακριβά την αδράνεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη.​