05/04/2022

Γ. Βαρεμένος: Ασπιρίνη στην βαριά άρρωστη κτηνοτροφία

Δήλωση του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτή Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για την ενίσχυση 2% για τις ζωοτροφές

Η ενίσχυση για την προμήθεια ζωοτροφών με 2% επί του περσινού τζίρου δεν αποτελεί ούτε καν παρηγοριά σε άρρωστο, που του δίνουν ασπιρίνη για να αντιμετωπίσει βαριά ασθένεια. Σε περιοχές όπως το Ξηρόμερο, όπου κτηνοτρόφοι πασχίζουν να επιβιώσουν με έναν μικρό αριθμό ζώων, η ενίσχυση δεν αξίζει καν να εισπραχθεί, όπως λένε οι ενδιαφερόμενοι. Σαράντα επτά εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο της κτηνοτροφίας (αιγοπρόβατα, βοοειδή, πτηνοτροφία) είναι πάρα πολύ λίγα σε σύγκριση ακόμη και με αυτά που δόθηκαν το 2018 μόνο για τα αιγοπρόβατα. Την ίδια στιγμή η Ισπανία δίνει, όπως αναγέρθηκε, 15 ευρώ ανά κεφαλή.

Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από οριακή, καθώς σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας οδηγούνται στα σφαγεία παραγωγικά ζώα και κινδυνεύει άμεσα το ζωικό κεφάλαιο. Τα τρία τελευταία χρόνια ο πληθυσμός των αιγοπροβάτων μειώθηκε από 12,5 εκατ. σε 9,5 εκατ. ζώα, πριν ακόμη επικρατήσουν οι σημερινές συνθήκες εκτόξευσης του κόστους παραγωγής, που εν δυνάμει οδηγεί σε γενοκτονία του ζωικού κεφαλαίου.