ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

08/04/2022

Δ. Παπαδημούλης: Για το ντροπιαστικό συμβάν με τους δύο νεοναζί στην ελληνική βουλή φέρει βαθιά πολιτική ευθύνη η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Δ. Παπαδημούλης: Για το ντροπιαστικό συμβάν με τους δύο νεοναζί στην ελληνική βουλή φέρει βαθιά πολιτική ευθύνη η κυβέρνηση Μητσοτάκη



• «Για το ντροπιαστικό συμβάν με τους δύο νεοναζί στην ελληνική βουλή φέρει βαθιά πολιτική ευθύνη η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Απαιτούνται εξηγήσεις και παραιτήσεις - Ο ελληνικός λαός έβγαλε με την ψήφο του τους νεοναζί από τη βουλή και τους έστειλε στο δικαστήριο. Δεν μπορούν να μπαίνουν λοιπόν από το παράθυρο με τέτοιες μεθοδεύσεις»
• «Απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός και μια λύση συμβιβασμού με διεθνείς εγγυήσεις. Με μια Ουκρανία εδαφικά ακέραιη, ουδέτερη, όχι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Καίγεται η γούνα μας όσο διαρκεί ο πόλεμος. Χάνουμε και στην ΕΕ και στην Ελλάδα σε εισόδημα, σε προοπτικές ανάπτυξης, σε δυνατότητες»
• «Δεν ζούμε ακόμα την ακρίβεια του πολέμου, αλλά την ακρίβεια Μητσοτάκη - Η χώρα χρεοκόπησε το 2010 και πλήρωσε τον λογαριασμό ο ελληνικός λαός, όχι οι κυβερνήσεις που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Την πρώτη ευθύνη την έχει η ΝΔ που άφησε την Ελλάδα με έλλειμμα 15% και όχι 6% όπως έλεγαν τα πλαστά "greek statistics"»
• «Η ΕΕ πρέπει να ισχυροποιήσει τον κοινοτικό της προϋπολογισμό, να μην είναι τόσο διαιρεμένη και να πετύχει την ενοποίησή της. Να βγάλει επιτέλους ευρωομόλογο, γιατί χωρίς κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό πώς θα χρηματοδοτηθεί η ενεργειακή απεξάρτηση, αλλά και η ασφάλεια;»
• Συνέντευξη Δημ. Παπαδημούλη στην εκπομπή "Διάλογοι" στον τηλεοπτικό σταθμό Best TV (Θέμης Κανελλόπουλος)


Δριμύ κατηγορώ εξαπέλυσε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για το περιστατικό της ομιλίας των νεοναζί στην ελληνική βουλή, κατά την παρέμβαση του Ουκρανού προέδρου κ. Ζελένσκι, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Δημ. Παπαδημούλης.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Best TV δήλωσε το εξής: «Είναι ντροπιαστικό για τον ελληνικό λαό αυτό που έγινε στη βουλή, μάλιστα μια μέρα μετά την επέτειο της εισβολής των Γερμανών ναζί στη χώρα μας. Ο κ. Ζελένσκι έφερε δύο νεοναζί μαζί του να μιλήσουν με βίντεο. Αυτό δεν τόλμησε να το κάνει ούτε στο ευρωκοινοβούλιο, ούτε σε κανένα άλλο κοινοβούλιο!».

Ειδικότερα επισήμανε: «Γι` αυτή την ντροπή για την Ελλάδα φέρει βαθιά πολιτική ευθύνη η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το είπε μέχρι και ο Αντώνης Σαμαράς!
Θα ήταν λάθος αυτό να φορτωθεί απλώς στις υπηρεσίες της βουλής ή τον κ. Τασούλα, γιατί αυτές οι συζητήσεις οργανώνονται με τη συνεργασία των κυβερνήσεων.
Γι` αυτό το ατόπημα απαιτούνται εξηγήσεις και ενδεχομένως και παραιτήσεις. Δεν αρκεί η εκ των υστέρων καταδίκη. Η κυβερνητική πλειοψηφία επέτρεψε να συμβεί αυτό που έγινε. Δεν μπορεί να κλείσει έτσι αυτή η ντροπή. Ο ελληνικός λαός έβγαλε με την ψήφο του τους νεοναζί από τη βουλή και τους έστειλε στο δικαστήριο. Δεν μπορούν να μπαίνουν λοιπόν από το παράθυρο με τέτοιες μεθοδεύσεις».

Ακόμη, ξεκαθάρισε: «Οι ισχυρισμοί ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ο Αλ. Τσίπρας υποστηρίζουν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι απολύτως ανακριβείς και συκοφαντικοί. Το εθνικό συμφέρον της χώρας οφείλει να είναι εναντίον της παραβίασης του διεθνούς δικαίου και της ρωσικής εισβολής. Αλλά και εναντίον των δύο μέτρων και δύο σταθμών. Γιατί εισβολή είχαμε και με τον Αττίλα στην Κύπρο και δεν αντιμετωπίστηκε με την ίδια ευθύτητα.
Ούτε ο κ. Ζελένσκι βρήκε να πει κάτι γι` αυτό στη βουλή, αντίθετα μας μόστραρε τους δύο νεοναζί!».

Για την ρωσική πολεμική εισβολή στην Ουκρανία, ο Δημ. Παπαδημούλης τόνισε:
«Η εισβολή του Πούτιν αξίζει μόνο μια απάντηση. Απερίφραστη καταδίκη και απόλυτη αλληλεγγύη στον λαό της Ουκρανίας. Είναι μεγάλο λάθος, και φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις, η αποστολή θανατηφόρου στρατιωτικού υλικού από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης στην Ουκρανία. Θα μπορούσαμε να είμαστε απόλυτα συνεπείς στις συμμαχικές μας υποχρεώσεις, χωρίς να στείλουμε εμπλακούμε στην πολεμική κρίση.

Απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός και μια λύση συμβιβασμού με διεθνείς εγγυήσεις. Με μια Ουκρανία εδαφικά ακέραιη, ουδέτερη, όχι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Και ακόμη Ζελένσκι και Πούτιν πρέπει να σταματήσουν την τρέλα του πολέμου. Γιατί καίγεται η γούνα μας όσο διαρκεί. Χάνουμε και στην ΕΕ και στην Ελλάδα σε εισόδημα, σε προοπτικές ανάπτυξης, σε δυνατότητες.

Η ΕΕ και οι ευρωπαϊκοί λαοί υποφέρουν και τιμωρούνται όσο παρατείνεται ο πόλεμος, με ακρίβεια, αβεβαιότητα, ανασφάλεια, αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία, στροφή σε μια πολεμική οικονομία. Η ΕΕ θα έπρεπε να πρωτοστατεί στις πρωτοβουλίες τις ειρηνευτικές και διπλωματικές.

Με ντροπιάζει, όχι μόνο ως Αντιπρόεδρο του Ε/Κ αλλά και ως Ευρωπαίο και Έλληνα πολίτη που η ΕΕ είναι λιγότερη ενεργή και παρούσα σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση από ό,τι η Τουρκία του Ερντογάν και το Ισραήλ. Ο Ερντογάν παίζει το ρόλο του ειρηνοποιού και του μεσολαβητή και η ΕΕ παραμένει οικονομικός γίγαντας, αλλά πολιτικός νάνος».


Για τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία:
«Στο Ε/Κ πολλές φορές έχουμε ψηφίσει εναντίον της Τουρκίας για όσα κάνει στην Ελλάδα. Το θέμα είναι ότι στις Συνόδους Κορυφής οι κυβερνήσεις δεν τα υιοθετούν. Το ΝΑΤΟ κρατάει γραμμή ίσων αποστάσεων. Γι` αυτό όταν μιλάμε για εξωτερική πολιτική πρέπει να βάζουμε πάνω απ` όλα το εθνικό μας συμφέρον, όχι να είμαστε το πιο προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης. Χρειάζεται την ίδια ώρα που καταδικάζουμε απολύτως την εισβολή του Πούτιν να στηλιτεύουμε και την υποκρισία, να πρωτοστατούμε στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και της ειρήνης παντού, όχι αλά καρτ».

Για το θέμα της ακρίβειας, ο Δημ. Παπαδημούλης επισήμανε:
«Τον ελληνικό λαό τον καίει η ακρίβεια. Μέχρι τώρα ζούμε ακρίβεια Μητσοτάκη, τα δύσκολα του πολέμου είναι μπροστά μας.
Η ακρίβεια στα καύσιμα, που άρχισε να απλώνεται και στα είδη πρώτης ανάγκης ξεκίνησε από το περασμένο φθινόπωρο. Γι` αυτό η Κομισιόν και η κα φον ντερ Λάεν, που ανήκει στη γερμανική δεξιά, πρότεινε ένα πακέτο μέτρων ανακούφισης των νοικοκυριών και των ενεργοβόρων επιχειρήσεις.

Πρώτο μέτρο η μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ στα καύσιμα. Έντεκα χώρες το έχουν ήδη κάνει. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει μειώσει τίποτα.
Δεύτερο μέτρο, μειώσεις με πλαφόν στα κέρδη, στις τιμές χονδρικής και λιανικής. Εννέα χώρες έχουν ενεργοποιήσει αυτό το μέτρο. Η ελληνική κυβέρνηση όχι.

Τρίτο μέτρο, φορολόγηση των έκτακτων υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής ενέργειας. Μόνο για το 2022 σε επίπεδο ΕΕ θα μπορούσε να αποδώσει 200 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη διεθνή επιτροπή ενέργειας. Τέσσερις χώρες, οι μεγαλύτερες της ΕΕ -Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία, το έχουν ήδη κάνει. Στην Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ακόμη το ψάχνουμε.
Γι` αυτό λέω ότι την επίπτωση στον πληθωρισμό από τον πόλεμο δεν την έχουμε ζήσει. Έχουμε ζήσει μόνο την αποτυχία της κυβέρνησης να βάλει φρένο, στηρίζοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Για την πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ:
«Ποτέ δεν ισχυρίστηκα, γιατί δεν μου αρέσει να δημαγωγώ, ότι υπάρχουν απεριόριστα λεφτά. Η χώρα χρεοκόπησε το 2010 και πλήρωσε τον λογαριασμό ο ελληνικός λαός και όχι οι κυβερνήσεις που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία. Την πρώτη ευθύνη την έχει η ΝΔ που άφησε την Ελλάδα με έλλειμμα 15% και όχι 6% όπως έλεγαν τα πλαστά "greek statistics".

Αυτό στο οποίο ασκούμε κριτική είναι οι λάθος κοινωνικά στοχευμένες, υπέρ των ισχυρών, δημοσιονομικές προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τεράστιες φοροαπαλλαγές, τεράστιες μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, τεράστια bonus σε λίγους και ισχυρούς, 6,6 δισ. ευρώ σπατάλες με κλειστούς διαγωνισμούς και απευθείας αναθέσεις με πρόσχημα την πανδημία. Αλλά όταν έρχεται η ώρα να στηριχθούν οι πιο ευάλωτοι, ξαφνικά το ταμείο είναι μείον.
Για τα μεσαία και αδύναμα στρώματα είναι τεράστια η απογοήτευση, ειδικά για τους μεσαίους που εκλογικά στήριξαν τη ΝΔ, αλλά τώρα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους».


Για το θέμα της ενεργειακής απεξάρτησης της ΕΕ από τη Ρωσία δήλωσε:
«Αυτό που αποφασίστηκε να αντικαταστήσουμε το ρώσικο φυσικό αέριο με αμερικάνικο υγροποιημένο φυσικό αέριο θα κοστίσει πολύ ακριβότερα.
Θα χρειαστούν χρόνια για να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο project, αλλά και υποδομές. Χρειαζόμαστε αγωγούς και εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης που δεν υπάρχουν στην ΕΕ. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι.

Η ΕΕ πρέπει να ισχυροποιήσει τον κοινοτικό της προϋπολογισμό, να μην είναι τόσο διαιρεμένη και να πετύχει την ενοποίησή της. Να βγάλει επιτέλους ευρωομόλογο, γιατί χωρίς κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό πώς θα χρηματοδοτηθεί η ενεργειακή απεξάρτηση, αλλά και η ασφάλεια;
Δεν γίνεται με 1% του ΑΕΠ κοινοτικό προϋπολογισμό να χρηματοδοτηθούν όσα απαιτούνται.
Τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών λαών δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντα των Αμερικανών και των Κινέζων που κερδίζουν όσο παρατείνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία».

Για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Δημ. Παπαδημούλης είπε:
«Είμαι το μόνο μέλος του ευρωπαϊκου κοινοβουλίου από την Ελλάδα που μετέχει στην επιτροπή που εποπτεύει τη διαδρομή των χρημάτων των κυβερνήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το συμπέρασμα που βγάζω από τα στοιχεία είναι ότι με το σχέδιο της ΝΔ τα λεφτά πάνε στα λεφτά. Τη μερίδα του λέοντος την παίρνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις υπέρ των δικών τους συμφερόντων.

Στην Ελλάδα πάσχουμε από αδιαφάνεια και διαφθορά, είμαστε στις χειρότερες θέσεις στην ΕΕ. Θα πρέπει να γίνει και εδώ αυτό που έχει γίνει στο Ε/Κ εδώ και ένα χρόνο, μια επιτροπή της βουλής που να παρακολουθεί που πάνε τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης. Για να μην πηγαίνουν τα λεφτά στα λεφτά!

Η Πορτογαλία με λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης θα φτιάξει δεκάδες χιλιάδες κλίνες και διαμερίσματα για νέα ζευγάρια και για φοιτητές χαμηλότερων εισοδημάτων. Στην Ελλάδα, το πρόγραμμα της ΝΔ περιλαμβάνει όλες κι όλες 100 κοινωνικές και φοιτητικές εστίες!
Για την πανδημία, ο μέσος όρος των χρημάτων που δίνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην υγεία από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι 10%. Στην Ελλάδα το δημόσιο σύστημα υγείας στηρίζεται πολύ λιγότερο, κι ας έχουμε ρεκόρ νεκρών ακόμα. Κι ας μην το πολυσυζητάμε. Η ΝΔ δίνει 4,4% από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης στο ΕΣΥ.

Στο μεταξύ, η ενεργειακή κρίση αναγκάζει τον Κ. Μητσοτάκη έντρομο να διορθώσει το τεράστιο λάθος με τη βιαστική και βίαιη απολιγνιτοποίηση. Εμείς ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την είχαμε σχεδιάσει να γίνει ως το 2028.
Η Γερμανία την είχε σχεδιάσει μέχρι το 2037 και η Πολωνία μέχρι το 2038.
Ο κ. Μητσοτάκης την έφερε στο 2023, λέγοντας ότι θα παράγει ρεύμα με ρώσικο φυσικό αέριο! Και ποιος θα το παράγει; Η ΔΕΗ την οποία ιδιωτικοποίησε και τρεις μεγάλοι ιδιώτες. Τώρα έχουμε μεγαλύτερη εξάρτηση από το φυσικό αέριο και ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα!

Με βάση τα παραπάνω, πρέπει λοιπόν να γίνει τροποποίηση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης. Θα έπρεπε ήδη η ελληνική κυβέρνηση να το έχει ετοιμάσει, είναι δυνατή και εφικτή αυτή η τροποποίηση».

Τέλος, για τα εκλογικά σενάρια, ο Αντιπρόεδρος του Ε/Κ υπογράμμισε:
«Το επιχείρημα ότι ο Αλ. Τσίπρας ζητά εκλογές γιατί θέλει να "αυτοκτονήσει" δεν μπορεί να σχολιαστεί σοβαρά. Ειδικά η ΝΔ, που ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές λίγες βδομάδες μετά την εκλογή του στην προεδρία του κόμματός του, δεν δικαιούται να κάνει κριτική.
Μακάρι να είχαμε μια κυβέρνηση που να τα πηγαίνει καλούτσικα, και να κάναμε εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Χρειαζόμαστε όμως άλλη πολιτική και γι` αυτό και άλλη κυβέρνηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε την απλή αναλογική για να γίνουμε Ευρώπη στον τρόπο διακυβέρνησης. Διεκδικούμε την πρωτιά στις εκλογές, αλλά πρέπει να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας σε όλους τους τομείς. Θεωρώ εφικτό τον στόχο της πρωτιάς αλλά πρέπει να συνεργαστούμε με όλα τα προοδευτικά κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης.
Το τί θα γίνει θα το αποφασίσει ο ελληνικός λαός. Αντί να βασανίζουμε και να απειλούμε όμως τους πολίτες με συνεχόμενες κάλπες θα πρέπει να βγει κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη. Αυτή είναι η γνώμη μου».

.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ