08/04/2022

Γ. Ψυχογιός: Φέρνετε στη Βουλή σχέδιο αφομοίωσης και όχι ένταξης - Οι πολιτικές αποκλεισμών δεν καλύπτονται με ευχολόγια - βίντεο

Σημεία από την παρέμβαση του βουλευτή Κορινθίας και τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά την παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ένταξη που εισηγείται η Κυβέρνηση της ΝΔ

- Από το 2019, υπήρχε μια ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική για την ένταξη, με συγκεκριμένους τομείς, κλάδους, παρεμβάσεις, δράσεις και χρηματοδοτήσεις, η οποία υπήρχε στο Υπουργείο. Εάν για αυτό δεν είχε ενημερωθεί η Υπουργός από τον κ. Χρυσοχοΐδη ή από τον κ. Μηταράκη, μετά, φαντάζομαι ότι καλό είναι να δούμε πάνω εκεί, γιατί δεν αξιοποιήσαμε τις δράσεις αυτές και γιατί δεν υπήρξε μια συνέχεια.

- Εάν η γραμμή της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι η εκπαίδευση να γίνεται εντός των δομών πρέπει να είναι σαφές γιατί οι πληροφορίες από το πεδίο αυτό δείχνουν.

- 13.000 παιδιά πήγαιναν στο σχολείο μέχρι το 2019 με μεγάλες προσπάθειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Κεραμέως μιλάει για 16.000, αλλά φαίνεται αυτά να είναι μόνο που έχουν εγγραφεί, όχι αυτά που πηγαίνουν. Με τις πολιτικές διακρίσεων της ΝΔ χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός σχολείου.

- Μιλήσατε για προένταξη. Αναρωτιέμαι, γιατί είδαμε και την ανακοίνωση των Συμβούλων Εκπαίδευσης Προσφύγων και το φέραμε και με Ερώτηση στη Βουλή, αν η προένταξη αυτή θα πεταχτεί όπως γίνεται με τη δομή του Ελαιώνας που κλείνει και μεταφέρονται τα παιδιά, άρον άρον, καλούνται να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον στο τέλος της χρονιάς και σε κάποιες περιπτώσεις δεν βρίσκουν καν θέσεις.

- Μιλήσατε για την ελληνομάθεια. Πραγματικά, η ελληνομάθεια είναι κάτι το οποίο προβλεπόταν και σε προηγούμενες παρεμβάσεις και σε σχέδια, όμως το κράτος τι έχει κάνει γι’ αυτό; Εμείς κάναμε κάποιες πρώτες κινήσεις, ίσως όχι μέχρι εκεί που έπρεπε. Εσείς, εδώ, δεν αναφέρετε λέξη για το πως θα γίνει η ελληνομάθεια. Θα το αναλάβουν τα ΙΕΚ και τα ιδιωτικά κέντρα μόνο; Δεν θα έχει το κράτος και η πολιτεία ρόλο σε αυτό;

- Στο άσυλο, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν, όπως ξέρετε, εθνικότητες, όπου λόγω της ασφαλούς τρίτης χώρας, της Τουρκίας, απορρίπτεται η αίτησή τους και δεν εξετάζεται εξατομικευμένα. Απορρίπτεται a priori, παραβιάζει τη Σύμβαση της Γενεύης.

- Επίσης, ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής. Ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής δεν είναι η αφομοίωση που προωθείτε εσείς, είναι η ένταξη. Η ένταξη σημαίνει ότι σέβομαι απολύτως τη διαφορετικότητα, σέβομαι τις ιδιαιτερότητες, προφανώς το κράτος δικαίου και το Σύνταγμα.

- Όμως, έτσι αναπτύχθηκε η Ευρώπη και πλούτισε, μέσα από το σεβασμό των κοινοτήτων, διαφορετικών αντιλήψεων, διαφορετικών εθίμων κ.λπ., που φτάνουν μέχρι το σημείο κράτους δικαίου και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το σχέδιό σας προάγει την αφομοίωση και όχι την ένταξη.

- Τα επιδόματα, στα οποία αναφέρεστε, δεν χορηγούνται καν πλέον στους αναγνωρισμένους πρόσφυγες. Εμείς είχαμε προβλέψει εξάμηνο και σωστά μετά σταματούσαν, για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους. Τώρα τους βγάζετε από τις δομές χωρίς κανένα πλαίσιο. Αυτό εννοείτε ότι θα σταματήσουν τα επιδόματα, γιατί αυτά ήταν τα περισσότερα ευρωπαϊκά; Μη συνεχίζετε, δηλαδή, τον ίδιο μύθο που καλλιεργήσατε προεκλογικά.

- Παράλληλα το επίδομα που δίνεται στους αιτούντες άσυλο από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, όταν πέρασε στη διαχείριση του Υπουργείου, σταμάτησε να δίνεται γιατί δεν ήσασταν έτοιμοι και πέρασαν 5 μήνες μέχρι να αποκατασταθεί.

- Το Πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ είναι πάρα πολύ κρίσιμο και δε θα πρέπει να σταματήσει αλλά θα πρέπει να αξιοποιηθεί και για τους Ουκρανούς πρόσφυγες που ήρθαν στη χώρα, όπως και το HELIOS, αλλά, δυστυχώς, η προσωρινή προστασία δεν καλύπτεται από τα δύο προγράμματα αυτά. Άρα, πρέπει να τα κρατήσετε και να τα διευρύνετε αυτά τα προγράμματα, που ξεκίνησαν επί ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να καλύπτουν και τους Ουκρανούς αλλά και τους υπόλοιπους κυρίως ευάλωτους πρόσφυγες.

- Σίγουρα όταν μιλάμε για ένταξη, δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιθαγένεια που αυτή τη στιγμή το εισοδηματικό κριτήριο αποκλείει χιλιάδες ανθρώπους που ζουν και εργάζονται επί χρόνια στη χώρα.

- Πρέπει να πάρετε θέση για την επαναφορά των διατάξεων για τους ανθρωπιστικούς λόγους, διότι δεν είναι μόνο ο Σαϊντού Καμαρά, είναι χιλιάδες παιδιά που βρίσκονται στη χώρα κι έχουν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς.

- Δε γίνεται να υπάρξει ένταξη χωρίς να έχουμε συγκεκριμένα δεδομένα για τις δράσεις, για τις χρηματοδοτήσεις, για το πλαίσιο για το πως θα κινηθούμε. Και βέβαια, όχι με κλειστές δομές με περιφράξεις νατοϊκού τύπου και τρία μέτρα τείχη, με σεκιούριτι παντού, με συστήματα ακτίνων Χ, όπως γίνεται στη Σάμο.

- Σε ένα γενικότερο πλαίσιο θα πρέπει να υπάρχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους. Αυτή, άλλωστε είναι η δική μας η λογική, να μην υπάρχουν αόρατοι και γκρίζες ζώνες. Αυτό, όμως, θέλει συγκεκριμένες στρατηγικές και παρεμβάσεις και όχι μόνο για τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες, αλλά και για τους μετανάστες που είναι χρόνια στη χώρα.

- Γιατί μην ξεχνάμε, ότι δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, είναι δικαιώματα όλων. Δηλαδή, όταν ξηλώνουμε τους πιο ευάλωτους, τους αόρατους, μετά αυτό θα έρθει και στην κοινωνική πλειοψηφία, κάτι που και σήμερα έδειξε η απεργία, νομίζω, δυναμικά, με όλους τους κλάδους που πλήττονται και που ζητάνε μια αξιοπρεπή ζωή και δικαιώματα για όλους.