29/04/2022

Ερώτηση Χαρίτου: Θα χρηματοδοτήσετε την κατασκευή των Δικτύων Διανομής Νερού του Φράγματος Ιασίου, ώστε να λειτουργήσει το Φράγμα προς όφελος της αγροτικής παραγωγής και της οικονομίας στη Ροδόπη;

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Υποδομών και Μεταφορών
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Θα χρηματοδοτήσετε την κατασκευή των Δικτύων Διανομής Νερού του Φράγματος Ιασίου, ώστε να λειτουργήσει το Φράγμα προς όφελος της αγροτικής παραγωγής και της οικονομίας στη Ροδόπη»;

Το Φράγμα Ιασίου που έχει κατασκευασθεί στην ανατολική λεκάνη της ΠΕ Ροδόπης αποτελεί έργο πνοής για τον πρωτογενή τομέα και είναι βέβαιο ότι η ολοκλήρωση του με την κατασκευή των δικτύων διανομής νερού, θα συμβάλλει στην σημαντική αύξηση της αγροτικής παραγωγής, στην ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης της Ροδόπης και του εισοδήματος των κατοίκων της περιοχής.
Η πορεία κατασκευής του Φράγματος Ιασίου, που αποτέλεσε όραμα πολλών δεκαετιών για την περιοχή μας, χαρακτηρίστηκε από παλινωδίες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, αφού εγκαινιάστηκε το 2002 και χρειάστηκαν δύο δεκαετίες για να φτάσουμε στην  παρούσα φάση στην ολοκλήρωση του τελευταίου κατασκευαστικού τμήματος του έργου που είχε δημοπρατηθεί τον Ιανουάριο του 2015 από την ΠΑΜΘ. Ενώ σήμερα η λίμνη που έχει  δημιουργηθεί  με την κατασκευή του φράγματος συνολικής χωρητικότητας 22,5 εκατ. κυβικών μέτρων νερού έχει πλέον γεμίσει.
Την ίδια στιγμή η υπό εκπόνηση «Οριστική Μελέτη Δικτύων Διανομής Νερού Φράγματος Ιασίου» που περιλαμβάνει υδραυλική μελέτη, καθώς και τις απαραίτητες υποστηρικτικές μελέτες για τον οριστικό σχεδιασμό των δικτύων διανομής νερού (τοπογραφικές μελέτες, γεωτεχνικές έρευνες και μελέτες, γεωλογικές μελέτες κ.λπ.), βαίνει ουσιαστικά προς την ολοκλήρωσή της. Όμως μείζον θέμα σήμερα είναι να εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση για την κατασκευή των δικτύων διανομής νερού, το κόστος των οποίων μπορεί να προσεγγίσει, ως ύψος προϋπολογισμού, το ποσό των 20 εκ. ευρώ.
Το νερό του φράγματος θα χρησιμοποιηθεί για την άρδευση γεωργικής δεσπόζουσας έκτασης περίπου 26.000 στρ., που αντιστοιχεί σε καθαρή αρδευόμενη έκταση 21.500 στρ. περίπου (έργα Α΄φάσης) και αφορά στα αγροτεμάχια των αγροκτημάτων Ιασίου, Αρριανών, Εβρένου και Λυκείου, των Δήμων Αρριανών και Μαρώνειας - Σαπών της Π.Ε. Ροδόπης.
Σύμφωνα με τη μελέτη η κατασκευή των δικτύων διανομής και η αξιοποίηση του νερού του φράγματος  θα συμβάλει στην ανάπτυξη πιο αποδοτικών και βιώσιμων καλλιεργειών  όπως επίσης και στην αναδιάρθρωση άλλων καλλιεργειών στην κατεύθυνση της ανταγωνιστικότητας, καλλιέργειες που είναι ήδη οικονομικά αποδοτικές και έχουν διέξοδο στην αγορά.
Επιπλέον ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών έχει ήδη υποβάλλει αίτημα να προβλεφθεί η σύνδεση με το Φράγμα για την αξιοποίηση νερού προκειμένου για να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα  ύδρευσης στον Δήμο.
Επειδή η κατασκευή των δικτύων  διανομής  του νερού ολοκληρώνει το Φράγμα Ιασίου ένα έργο πνοής για τον πρωτογενή τομέα στη Ροδόπη και  δεν υπάρχει η πολυτέλεια περαιτέρω αναμονής μετά από δυο δεκαετίες καθυστερήσεων.
Επειδή η αξιοποίηση του νερού  του Φράγματος Ιασίου θα συμβάλλει στην αύξηση της αγροτικής παράγωγης, στη μείωση του κόστους παραγωγής, στην ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης και του εισοδήματος των κατοίκων της Ροδόπης.
Επειδή η επένδυση σε έργα υποδομής στο πρωτογενή τομέα μπορούν να συμβάλλουν   στην αντιμετώπιση της σημερινής οικονομικής κρίσης και της επισιτιστικής ανασφάλειας που πλήττει την χώρα μας και φυσικά την περιοχή μας.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1.Είναι στις προθέσεις τους να εξασφαλίσουν την χρηματοδότηση του έργου «Κατασκευής των Δικτύων Διανομής Νερού Φράγματος Ιασίου» βάσει του προϋπολογισμού της οριστικής μελέτης;
2.Σε ποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα προτίθενται να εντάξουν το έργο «Κατασκευής των Δικτύων Διανομής Νερού Φράγματος Ιασίου»;
3.Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου να επισπεύσουν την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών που απαιτούνται για τη λειτουργία του Φράγματος Ιασίου;

Ο ερωτών βουλευτής
Χαρίτου Δημήτρης