ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

01/05/2022

Δηλώσεις βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την Εργατική Πρωτομαγιά

Δηλώσεις βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την Εργατική ΠρωτομαγιάΔ. Τζανακόπουλος: Για την αναγκαία πολιτική αλλαγή και μια νέα αρχή για την εργατική τάξη! Ζήτω η εργατική πρωτομαγιά

Κ. Μάλαμα: Αξιοπρεπείς μισθοί, πρόσβαση στη στέγη, στην ενέργεια και στα βασικά αγαθά στην κορυφή των διεκδικήσεων για την εργατική Πρωτομαγιά

Το εργατικό κίνημα καλείται να ενώσεις τις δυνάμεις του φέτος και να διεκδικήσει όλα εκείνα τα κεκτημένα που τα τελευταία χρόνια οπισθοχωρούν. Σήμερα, στην αιχμή του αγώνα είναι οι διεκδικήσεις για την πρόσβαση σε αξιοπρεπείς μισθούς, ενάντια στην εργασιακή επισφάλεια, για την πρόσβαση στην στέγη, στην εν​έργεια και στα βασικά αγαθά. Το σύνολο των εργαζόμενων σήμερα βλέπει τα πιο κρίσιμα για τη ζωή αγαθά να γίνονται όλο και πιο δύσκολα προσβάσιμα, την ώρα που οι κοινωνικές κατακτήσεις και το κοινωνικό κράτος συρρικνώνονται επικίνδυνα. Η φετινή Πρωτομαγιά να γίνει, λοιπόν, το εφαλτήριο για την ισχυροποίηση των κοινωνικών αγώνων και των εργασιακών διεκδικήσεων. Η αύξηση των μισθών, οι πολιτικές για τη στέγη, για την υγεία, η πρόσβαση στην ενέργεια και στα ζωτικά αγαθά είναι αυτά για τα οποία πρέπει τώρα όλοι μαζί να παλέψουμε.

Αλ.Μεϊκόπουλος για Εργατική Πρωτομαγιά: «Αγώνας για εργασία και διαβίωση με αξιοπρέπεια»

Η Εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί ημέρα τιμής και μνήμης στους ηρωικούς αγώνες των εργατών από το Σικάγο του 1886 μέχρι και σήμερα σε όλον τον κόσμο, για τη βελτίωση των όρων εργασίας τους.

Η επέτειος αυτή μας βρίσκει και φέτος εν μέσω πανδημίας αλλά και μιας κρίσης ακρίβειας που πιέζει αφόρητα τους πολίτες.

Το μήνυμα του αγώνα για κοινωνική δικαιοσύνη, δημοκρατία και εργασιακά δικαιώματα παραμένει επίκαιρο. Μέσα από την κρίση αυτή βιώσαμε με τον πιο έντονο τρόπο τις επιπτώσεις της εμπορευματοποίησης της υγείας, την κατάρρευση του Κράτους – Πρόνοιας και την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων υποδομών της χώρας με δυσμενείς όρους.

Στη σημερινή εποχή οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές κυριάρχησαν στον χώρο της εργασίας οδηγώντας σε συρρίκνωση των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων. Είναι γνωστό πως ο κόσμος της εργασίας και η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία είναι αυτοί που διαμορφώνουν πάντα τις συνθήκες για οικονομική και κοινωνική ευημερία.

Ειδικότερα στη χώρα μας, η σημερινή Κυβέρνηση καταφέρνει με γοργούς ρυθμούς λαμβάνοντας αναχρονιστικά μέτρα και ψηφίζοντας νόμους όπως η κατάργηση της δήλωσης των ωραρίων, η επιδότηση της αναστολής εργασίας (με 533 ευρώ το μήνα) και όχι των μισθών, οι διατάξεις για την εκ περιτροπής εργασία με μισό μισθό, η υποχρεωτική κινητικότητα των εργαζομένων και, ακόμα περισσότερο, το «νέο εργατικό δίκαιο» πλήρους απορρύθμισης της εργασίας, δεν απλώνει κανένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας για τους εργαζόμενους. Μετατρέπει την κρίση σε ευκαιρία για διάλυση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, διασπάθιση του δημόσιου χρήματος στους δρόμους της διαπλοκής και περνάει αντεργατικές πολιτικές, που ευνοούν την άνοδο του εθνικισμού και της ακροδεξιάς.

Οι εργαζόμενοι στην υγεία, στα καταστήματα τροφίμων, στην καθαριότητα, στις υπηρεσίες delivery, οι «αόρατοι» εργαζόμενοι ήταν αυτοί που στήριξαν με αυταπάρνηση το κοινωνικό σύνολο στις δύσκολες ώρες και κάποιοι από αυτούς βρίσκονται ακόμα σε κατάσταση «αναστολής».

Ο αγώνας για τη βελτίωση των όρων εργασίας και αμοιβής, των εργασιακών δικαιωμάτων, των συλλογικών συμβάσεων και του δημόσιου συστήματος υγείας, πρέπει να είναι συνεχής και αδιάκοπος και αποτελεί προϋπόθεση για την μία δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Με οδηγό τους διαχρονικούς αγώνες των εργαζομένων παλεύουμε για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων για ισχυρό δημόσιο σύστημα Υγείας, βελτίωση της δημόσιας Παιδείας και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος που θα παρέχει τη δυνατότητα αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλες και όλους.

Οι θυσίες των εργαζoμένων είναι χαραγμένες στη συλλογική μνήμη και η συνεχής βελτίωση των δικαιωμάτων τους και της μισθολογικής τους θέσης αποτελεί τον καλύτερο φόρο τιμής η αξιοπρέπεια στην εργασία και στη ζωή κορυφαίες διεκδικήσεις της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Καλλιόπη Βέττα: Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά συμβολίζει περισσότερο από ποτέ τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας

"Η φετινή Εργατική Πρωτομαγιά συμβολίζει περισσότερο από ποτέ τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας για να διεκδικήσουμε την προστασία της ζωής και της εργασίας μέσα σε περιβάλλον κοινωνικής δικαιοσύνης και δημοκρατίας.

Οι ανάλγητες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη ενισχύουν συνεχώς τις επάλληλες κρίσεις που βιώνουμε, συρρικνώνουν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα και πλήττουν πλέον βάναυσα τις ζωές όλων μας. Δεν αξίζει αυτό στην κοινωνία και στον λαό μας.

Οφείλουμε να τιμήσουμε αυτή τη μέρα με αλληλεγγύη, ενότητα και αγωνιστικότητα για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα όλων σε αξιοπρεπή εργασία και ζωή με αξιοπρέπεια.

Λέμε όχι στην αντικοινωνική και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης
που νοιάζεται μόνο για τα κέρδη των ισχυρών και των ελίτ που εξυπηρετεί.

Ήρθε η ώρα να πάρουμε τις ζωές μας πίσω και θα τα καταφέρουμε.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!"​

Χαιρετισμός Νίκου Συρμαλένιου για την Εργατική Πρωτομαγιά

Η Χώρα μας 136 χρόνια μετά την αιματηρή επέτειο των εργατικών αγώνων του Σικάγου, γιορτάζει την εργατική Πρωτομαγιά σε συνθήκες νεοφιλελεύθερων πολιτικών που διαλύουν το κοινωνικό κράτος, περιθωριοποιούν τον κόσμο της εργασίας και δημιουργούν με την ανεξέλεγκτη ακρίβεια ασφυκτικό πλαίσιο διαβίωσης για τη ζωή της πολύ μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών.

Στα τρία χρόνια που κυβερνά η ΝΔ, όχι μόνο κατεδάφισε κάθε θετικό μέτρο που πρόλαβε να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τον Αύγουστο του 2018 και την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά θεσμοθέτησε μεθοδικά πλέγμα μέτρων υπέρ της ανεξέλεγκτης λειτουργίας της αγοράς και ενάντια στους εργαζόμενους και στους απόμαχους της δουλειάς. Διάλυση των εργασιακών σχέσεων, εκμηδένιση των συλλογικών συμβάσεων, κατεδάφιση του εργατικού δικαίου, θεσμοθέτηση των απλήρωτων υπερωριών, της κατάργησης του 8ωρου, θεσμοθέτηση των ατομικών συμβάσεων, ουσιαστική καθήλωση μισθών και συντάξεων με την ακρίβεια να εξανεμίζει το εργατικό εισόδημα, διάλυση του ΣΕΠΕ, συνεχής ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία , καμία προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, επίθεση σε κάθε συνδικαλιστικό δικαίωμα, κατάργηση του δημόσιου αναδιανεμητικού ασφαλιστικού συστήματος και αντικατάσταση του με το κεφαλαιοποιητικό, τόσο με την κατεδάφιση της εγγυημένης από το δημόσιο επικουρικής ασφάλισης, όσο και με την είσοδο των ιδιωτών στον ΕΦΚΑ και μάλιστα με μισθούς golden boys από 4000 – 8000 ευρώ, στοχοποίηση των ανέργων και υποβάθμιση του ΟΑΕΔ, αυτή είναι η πολιτική που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση, δημιουργώντας καθεστώς εργασιακής ζούγκλας.

σε αυτή την κατάσταση, είναι σίγουρο ότι η εργατική τάξη και συνολικά οι εργαζόμενοι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια. Ήδη οι κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος προοιωνίζουν μια αυξανόμενη δυναμική απάντηση. Ο λαός και οι εργαζόμενοι παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους και ετοιμάζουν βαρύ λογαριασμό στην κυβέρνηση της ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά !

Όλοι και όλες στις συγκεντρώσεις και στους δρόμους του αγώνα !

Μήνυμα Σωκράτη Βαρδάκη για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς

«Ο φετινός εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς πραγματοποιείται στη σκιά των αντεργατικών και αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης, της ασφυκτικής οικονομικής κατάστασης για τα νοικοκυριά, που βρίσκονται αντιμέτωπα με την ακρίβεια και το ενδεχόμενο ενεργειακής φτώχειας, καθιστώντας πιο επίκαιρη από ποτέ την ανάγκη συλλογικών διεκδικήσεων για τον κόσμο της εργασίας και της κοινωνίας συνολικά.

Οι αγώνες του εργατικού κινήματος, τα ιστορικά γεγονότα του Μάη του 1886, οι εργαζόμενοι που σήμερα έχουν μείνει απροστάτευτοι, χωρίς δικαιώματα, χωρίς ωράριο, με πενιχρές αμοιβές, έρμαια της εργοδοτικής αυθαιρεσίας που εντείνεται με τις ευλογίες της κυβέρνησης, μας καλούν να δώσουμε κάθε δυνατή και αδύνατη μάχη για τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του εργαζόμενου.

Η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, κήρυξε πόλεμο στον κόσμο της εργασίας, ψηφίζοντας αντεργατικά νομοσχέδια εν μέσω πανδημίας, ξηλώνοντας αργά και μεθοδικά κάθε νομοθετικό δίχτυ προστασίας των εργαζομένων, για να φτάσει εσχάτως να κατηγορεί τους πολίτες για την αδυναμία τους να επιβιώσουν στις συνθήκες ενεργειακής και οικονομικής κρίσης, για την οποία αρνείται ακόμη και σήμερα να παρέμβει.

Τα τελευταία 2,5 χρόνια έχει διαλυθεί η κοινωνική, οικογενειακή και προσωπική ζωή των πολιτών, τα νοικοκυριά καταχρεωμένα βρίσκονται σε συνθήκες ανέχειας και οι εργαζόμενοι απομονωμένοι και ανυπεράσπιστοι έχουν μετατραπεί σε ομήρους πιέσεων και του φόβου της ανεργίας, απέναντι σε ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Όλα όσα κατακτήθηκαν με αγώνα και θυσίες ποδοπατούνται καθημερινά από μία ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση.

Σήμερα ενώνουμε όλοι τις φωνές μας, για εργασία με αξιοπρεπείς όρους, με ασφάλεια, με δικαιώματα. Στον πόλεμο που κήρυξε η κυβέρνηση απέναντι στους εργαζομένους και το σύνολο της κοινωνίας θα είμαστε όλοι παρόντες, μέχρι τη νίκη».

Μήνυμα Σωκράτη Βαρδάκη μετά την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου

«Τιμάμε σήμερα τους νεκρούς του εργατικού κινήματος, καταθέτοντας στεφάνι, τιμούμε τη μνήμη του Στρατή Περγαλίδη, των αδελφών Χατζηγεωργίου, του Ναπολέοντα Σκουκατζίδη.

Σήμερα ενώνουμε όλοι τις φωνές μας, για εργασία με αξιοπρεπείς όρους, με ασφάλεια, με δικαιώματα.

Στον πόλεμο που κήρυξε η κυβέρνηση απέναντι στους εργαζομένους και το σύνολο της κοινωνίας θα είμαστε όλοι παρόντες, μέχρι την τελική νίκη.»

Νατάσα Γκαρά για Πρωτομαγιά: «Αξιοπρεπείς δουλειές, κανένα σπίτι δίχως ρεύμα, ενίσχυση της δημόσιας υγείας»

-Οι πολίτες θα στείλουν σύντομα τον λογαριασμό στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Η κυβέρνηση της ΝΔ αποδείχθηκε όχι απλά μέρος του προβλήματος αλλά συντονιστής και επιταχυντής της καταστροφής της κοινωνίας τα 3 τελευταία χρόνια των πολλαπλών κρίσεων.

Η ζημιά που έχει προκληθεί είναι ανυπολόγιστη: ισοπέδωση εργασιακών δικαιωμάτων, εφαρμογή - με υπογραφή Μητσοτάκη -της ληστρικής «ρήτρας αναπροσαρμογής» στο ρεύμα, καταστροφική διαχείριση της πανδημίας, ρουσφέτια, απευθείας αναθέσεις, ακρίβεια, ανασφάλεια, ανεργία.

Χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις οδηγούνται στη χρεοκοπία, αδυνατώντας να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος που πλέον ξεπερνούν μισθούς και συντάξεις. Την ίδια στιγμή γαλάζια goldenboys& «κολλητοί» της κυβέρνησης θησαυρίζουν, προκαλούν και χλευάζουν την κοινωνία.

Η απάντησή μας απέναντι σε αυτό το παρασιτικό σύστημα του χθες είναι οι κοινωνικοί αγώνες και διεκδικήσεις, το συλλογικό αίτημα για πολιτική αλλαγή, η συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης.

Για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της εργασίας, για την ανάπτυξη με αξιοπρεπείς μισθούς και δουλειές, την υπεράσπιση της δημοκρατίας, την τόνωση της υπαίθρου&της περιφέρειας της χώρας, του πρωτογενή τομέα, της δημόσιας εκπαίδευσης.

Για να νικήσει η ζωή. 

Κώστας Μπάρκας: Μήνυμα για την Εργατική Πρωτομαγιά

Η Εργατική Πρωτομαγιά, ο Μάης των εργατών. Διαχρονικό σύμβολο αγώνα για μια καλύτερη ζωή, μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Γεγονότα με παγκόσμιες συνέπειες, όπως η πανδημία και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπενθυμίζουν με τραγικό τρόπο ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Τη στιγμή που η τεχνολογική εξέλιξη και η επιστήμη δίνουν τη δυνατότητα, ώστε η ανθρωπότητα για πρώτη φορά στην ιστορία, να βελτιώσει το επίπεδο διαβίωσης για όλους, ο δεδομένος συσχετισμός δύναμης είναι εις βάρος της εργασίας, με αποτέλεσμα τεράστιος πλούτος και δύναμη να συσσωρεύονται σε ελάχιστους, να οξύνονται οι κοινωνικές ανισότητες και ολοένα μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας να αισθάνεται ότι δεν τον εκφράζει η δεδομένη κοινωνική συγκρότηση. Έτσι η κρίση του καπιταλισμού μετατρέπεται σε κρίση δημοκρατίας, σε κρίση θεσμών.

Στη χώρα μας έχουμε επιπλέον τις νεοφιλελεύθερες εμμονές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια κατάργησε όλες τις φιλεργατικές ρυθμίσεις της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, απορύθμισε πλήρως το εργατικό δίκαιο, συρρικνώνοντας παράλληλα το κοινωνικό κράτος. Τη στιγμή που οι πολίτες βιώνουν ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας παντού, που δεν φτάνει το μηνιαίο εισόδημα για να πληρωθεί ο λογαριασμός του ρεύματος και χιλιάδες νοικοκυριά αντιμετωπίζουν ξανά με απελπισία, όπως στις εποχές των μνημονίων, το δίλημμα, αν θα πληρώσουν τους λογαριασμούς ή θα αγοράσουν τα προς το ζην, η κυβέρνηση Μητσοτάκη διορίζει τα παιδιά της, τακτοποιεί τους φίλους της, δίνει μπόνους στα golden boys, για να ακριβαίνουν κι άλλο το ρεύμα και να κάνουν πλιάτσικο στη δημόσια περιουσία.

Η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία με την αυτοσυνειδησία που συνδιαμόρφωσε η εξέγερση των εργατών του Σικάγου, μια μέρα σαν κι αυτή πριν από εκατόν τριάντα έξι χρόνια, έχει μπροστά της το διακύβευμα να παλέψει με ενότητα και αλληλεγγύη απέναντι στο νεοφιλελεύθερο πισωγύρισμα. Να παλέψει ξανά για να δώσει νόημα στις έννοιες αξιοπρέπεια και προκοπή.

Γιάννης Σαρακιώτης για ​Εργατική Πρωτομαγιά: «Ημέρα απάντησης στην κυβερνητική αναλγησία»

Το μήνυμα του με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς απηύθυνε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία,Γιάννης Σαρακιώτης, ασκώντας ταυτόχρονα δριμεία κριτική στις επιλογές της Κυβέρνησης. Ειδικότερα, ο κ. Σαρακιώτης ανέφερε τα εξής:

«Ο φετινός εορτασμός λαμβάνει χώρα σε μία πρωτοφανή χρονική, οικονομική και κοινωνική συγκυρία. Σε μία συγκυρία, όπου η ελληνική κοινωνία, βιώνει όχι μόνο τις οδυνηρές συνέπειες των διαδοχικών κρίσεων (πανδημία, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια), αλλά και τη δυσάρεστη εμπειρία της παντελούς έλλειψης ουσιαστικής στήριξης από μία Κυβέρνηση, η οποία πορεύεται, μη διδασκόμενη, στον αδιέξοδο δρόμο των ιδεολογικών της εμμονών.

Πραγματοποιώντας επιλογές, όπως ο περιορισμός των συλλογικών συμβάσεων, η κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης, η ελαστικοποίηση της εργασίας, η εκπαραθύρωση εργαζομένων από τη δουλειά τους, όπως στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ. Εργαζομένων προς τους οποίους τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας υπόσχονταν προεκλογικά την εξασφάλιση των θέσεων απασχόλησης τους. Επιπροσθέτως, η απαξίωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, η αποδιάρθρωση του ΟΑΕΔ, η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και η συγκριτικά με την επίθεση που υφίσταται το εισόδημα των πολιτών, ανεπαίσθητη αύξηση του κατώτατου μισθού την ώρα που γαλάζια επιτελικά στελέχη δημοσίων Οργανισμών λαμβάνουν προκλητικές αποδοχές πολλών χιλιάδων ευρώ κ.α. Πρόκειται για επιλογές, οι οποίες συνθέτουν το περίγραμμα της ανεπάρκειας, της αναλγησίας και της μη συνειδητοποίησης της κρισιμότητας της κατάστασης.

Απέναντι σε όλα τα παραπάνω, η απάντηση του κόσμου της εργασίας, θα είναι ηχηρή. Θα είναι μία απάντηση που θα διαπνέεται από το αίσθημα της κοινωνικής δικαιοσύνης και θα ισοδυναμεί με μία κορυφαία πράξη υπεράσπισης του δικαιώματος των εργαζομένων και της κοινωνικής πλειοψηφίας στην εργασία, στη ζωή και στην αξιοπρέπεια.»

 Δήλωση  Γ. Παπαηλιού, βουλευτή Αρκαδίας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., για την «Εργατική Πρωτομαγιά»

Στο μήνυμα της «Εργατικής Πρωτομαγιάς» αποτυπώνονται οι αγώνες του εργατικού κινήματος, μέσω των οποίων οι εργαζόμενοι έχουν κατακτήσει και διασφαλίσει σημαντικά δικαιώματα.

Η επικράτηση νεοφιλελεύθερων πολιτικών και η «μνημονιακή» λαίλαπα (στη χώρα μας και όχι μόνον) κατεδάφισαν δικαιώματα κα κατακτήσεις χρόνων.

Η έξοδος από τα «μνημόνια» διαμόρφωσε συνθήκες, ώστε να αλλάξει σταδιακά το τοπίο, ενδεικτικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, την κατάργηση του υποκατώτατου, την αποκατάσταση της συλλογικής αυτονομίας και άλλες ρυθμίσεις.

Με την έλευση της ΝΔ στη διακυβέρνηση της χώρας ξεκίνησε η εκ νέου απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Οι πολλαπλές κρίσεις, υγειονομική, ενεργειακή, οικονομική, κοινωνική και ο πόλεμος παρέχουν την ευκαιρία-το πρόσχημα στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού να συνεχίσουν και να εντείνουν την επίθεση στην εργασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η πλήρης απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και η βίαιη μετατροπή του εργατικού δικαίου από ασπίδα προστασίας για τους εργαζόμενους σε πεδίο ανελαστικής εφαρμογής ή μάλλον επιβολής των κανόνων των «αγορών», αλλάζουν τον χαρακτήρα του (του εργατικού δικαίου) και το καθιστούν «άδειο πουκάμισο».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΒ υπαγορεύει και η κυβέρνηση του «συστήματος Μητσοτάκη» νομοθετεί, εντείνοντας και θεσμοποιώντας τη «ζούγκλα» της εργασιακής καθημερινότητας. Η γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, η παγίωση του καθεστώτος δανεισμού των εργαζομένων και της επέκτασης των υπεργολαβιών, η μείωση μισθών, η ελαστικοποίηση του ωραρίου, η άμβλυνση ή και κατάργηση των χρονικών ορίων εργασίας, οι απλήρωτες ώρες εργασίας, η κατάργηση θέσεων εργασίας και η διευκόλυνση των απολύσεων, η ουσιαστική ακύρωση του συλλογικού εργατικού δικαίου (των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των συλλογικών διεκδικήσεων και των συλλογικών εργατικών αγώνων), η υποβάθμιση του ΣΕΠΕ και άλλες ρυθμίσεις αποτελούν την πραγματικότητα της εφαρμοζόμενης από τη ΝΔ νέας εργασιακής «κανονικότητας» και του νέου κατ΄ όνομα εργατικού δικαίου.

Οι συνθήκες επιτάσσουν, οι δυνάμεις της εργασίας, της παραγωγικής δημιουργίας και της νεολαίας μαζί με τους πολιτικούς εκπροσώπους τους, να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να αγωνιστούν για την υπέρβαση του συστήματος που αποδομεί κοινωνικές κατακτήσεις, καταστρατηγεί τα εργασιακά δικαιώματα και αναπαράγει κρίσεις.

Επιπλέον δε, να καταστήσουν την παροχή εργασίας, από αντικείμενο συναλλαγής εις βάρος των εργαζομένων, σε ουσιαστικό στοιχείο της προσωπικότητάς τους και τους εργαζόμενους και «μικρομεσαίους», ελεύθερους ανθρώπους με αξιοπρέπεια. Αυτοί παράγουν τον πλούτο της κοινωνίας και συνεπώς αυτοί πρέπει να καρπώνονται την αξία του.

Οι λαϊκοί αγώνες μπορούν να καταστήσουν εφικτή την οικοδόμηση μιάς άλλης, δικαιότερης κοινωνίας. ​

Νίκος Ηγουμενίδης: Κανένας εργαζόμενος μόνος του απέναντι στον αντεργατικό οδοστρωτήρα Μητσοτάκη

Στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου για την Εργατική Πρωτομαγιά, μαζί με την Νομαρχιακή και τους βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συμμετείχε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νίκος Ηγουμενίδης. Ο βουλευτής κατέθεσε στεφάνι με το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προχώρησε και στην ακόλουθη δήλωση:

«Με οδηγό την Εργατική Πρωτομαγιά στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια σε όλα τα αντεργατικά σχέδια και νομοθετήματα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Το πλειοψηφικό ρεύμα της κοινωνίας και οι μαχόμενες κοινωνικές δυνάμεις υψώνουν τη φωνή τους και βρίσκονται ακόμη πιο κοντά σήμερα στο στόχο να γκρεμιστεί όλο το αντεργατικό οικοδόμημα του κ. Μητσοτάκη.

Έχει σημασία να τονίσουμε σήμερα ότι δεν θα πρέπει να αφεθεί – και δεν αφήσουμε – κανέναν εργαζόμενο μόνο του απέναντι στον αντεργατικό οδοστρωτήρα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Θα αγωνιστούμε και θα επαναφέρουμε την καθιέρωση του 8ωρου, το δικαίωμα της απεργίας και της συνδικαλιστικής ελευθερίας - όσα δηλαδή έβαλε στο στόχαστρο της η Κυβέρνηση.

Θα παλέψουμε με ενότητα και αλληλεγγύη για το δικαίωμα σε εργασία με αξιοπρεπή αμοιβή, με διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων. Για να μη μείνει κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα. Για το δικαίωμα στην προσωπική και οικογενειακή ζωή. Για ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας και παιδείας, για ισχυρό κοινωνικό κράτος. Για περισσότερη δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη».

Χ. Μαμουλάκη: Εργατική Πρωτομαγιά: Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία είναι καθολικό και αναφαίρετο

Στην συγκέντρωση για την επέτειο της Εργατικής Πρωτομαγιάς που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου παρευρέθηκε ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης.

Ο Χάρης Μαμουλάκης κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Νεκρών Εργατοϋπαλληλικής Τάξης μαζί με τους Βουλευτές Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη και Νίκο Ηγουμενίδη και τον Γραμματέα της Ν.Ε. Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Κλαράκη και σε δήλωσή του ανέφερε:

«Το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, την επέτειο - σύμβολο των αγώνων του κόσμου της εργασίας, εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρο και αναλλοίωτο.

Συντονίζουμε τις δράσεις μας και ενώνουμε τις φωνές μας, διεκδικώντας την αλλαγή της κυβερνητικής αντεργατικής πολιτικής που οδήγησε σε ελαστικές εργασιακές σχέσεις, αλλά και στην υπονόμευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Απαιτούμε άμεσα και ουσιαστικά μέτρα στήριξης των εργαζομένων, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, χωρίς τη στέρηση βασικών αγαθών και αγωνιζόμαστε για την Ειρήνη, τη Δημοκρατία τη Δικαιοσύνη και την Πρόοδο των λαών.

Δεσμευόμαστε για την κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών ρυθμίσεων της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, την αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των εργατικών δικαιωμάτων, την ενίσχυση του ΣΕΠΕ, την ανάπτυξη δομών για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία.

Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία είναι καθολικό και αναφαίρετο. Σήμερα, όπως και κάθε μέρα, στηρίζουμε τους αδύναμους, αγωνιζόμαστε για τους πολλούς.

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!».

Μήνυμα της Γιώτα Πούλου για την Εργατική Πρωτομαγιά!

Ημέρα τιμής που σηματοδοτεί, εδώ και 136 χρόνια,τους αγώνες των εργαζομένων για τη διεκδίκηση εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά πάνω απ’ όλα για το δικαίωμα σε μια καλύτερη, αξιοπρεπή ζωή, με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη!

Σήμερα,όμως,αντιμετωπίζουμε πολιτικές που δημιουργούν μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες, οικολογικές καταστροφές και πολέμους.

Η ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη επιτίθεται με βαρβαρότητα στην κοινωνική πλειοψηφία, εφαρμόζοντας αντεργατικές πολιτικές που καταργούν το οκτάωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, την κοινωνική ασφάλιση, τις κανονικές άδειες, τις συντάξεις, την υπεράσπιση της μητρότητας!

Ο κόσμος της εργασίας, η νέα γενιά, η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, θα αγωνιστούν με ενότητα για να ανατρέψουν αυτή τη δυστοπική κατάσταση και να προασπίσουν τις κατακτήσεις των κοινωνικών αγώνων!

Με οδηγό το μήνυμα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας!

Δήλωση της βουλεύτριας Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ειρήνης Αγαθοπούλου, για την Εργατική Πρωτομαγιά: «Διεκδικούμε για εμάς και για τις επόμενες γενιές μια αξιοπρεπή ζωή.»

Η Εργατική Πρωτομαγιά και φέτος είναι ιδιαίτερα επίκαιρη, μας δείχνει το δρόμο της αλληλεγγύης και του αγώνα απέναντι στις πολιτικές που οδηγούν τη πλειοψηφία των πολιτών στην ανέχεια και την απόγνωση, με μοναδικό σκοπό την διασφάλιση των κερδών σε μια μικρή μειοψηφία.

Η απάντηση μας απέναντι στις πολιτικές που γεννούν και αυξάνουν καθημερινά τις ακραίες ανισότητες, τον πόλεμο, την οικολογική καταστροφή, είναι ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος. Αυτός του 35ωρου, της 4ημερης εργασίας, της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, της ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, της ισότητας, της οικολογίας. Τα διακυβεύματα και τα διλήμματα είναι πιο ξεκάθαρα από ποτέ.

Διεκδικούμε για εμάς και για τις επόμενες γενιές μια αξιοπρεπή ζωή.

Καλή Εργατική Πρωτομαγιά.

Αλ.Αυλωνίτης : Με ενότητα και αλληλεγγύη χτίζεται η άμυνα των εργαζομένων

Η εργατική πρωτομαγιά με τα ζωντανά της μηνύματα γίνεται ξανά επίκαιρη, όσο ο λαός μας αγωνίζεται για αξιοπρεπή διαβίωση και εργασία.

Οι μισθοί, η εργασιακή ασφάλεια, η υγεία, η στέγαση και τα βασικά και δημόσια αγαθά τίθενται σε διαρκή αμφισβήτηση και διακινδύνευση για την κοινωνική πλειοψηφία.

Για αυτό και ο αγώνας των εργαζομένων σήμερα, αγκαλιάζει όλη την κοινωνία και τη νεολαία μας.

Για αυτό και ο κόσμος της εργασίας είναι ενωμένος και δίνει τον αγώνα του με αλληλεγγύη απέναντι στην πιο αντιλαϊκή και αντικοινωνική κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος μας μεταπολιτευτικά.

Καμία οπισθοχώρηση από τα κατακτημένα με αίμα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα θα φωνάξουν ξανά οι εργαζόμενοι στις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που γίνονται πανελλαδικά, τα τελευταία χρόνια.

Καμία διεκδίκηση δεν θα εγκαταλειφθεί, όταν η κυβέρνηση της ΝΔ σε ρόλο εργασιακού οδοστρωτήρα συνθλίβει κάθε εργασιακή προοπτική των νέων μας.
Η Εργατική Πρωτομαγιά ας γίνει η αρχή του τέλους αυτής της άθλιας για την ελληνική κοινωνία κυβέρνησης.

Δημήτρης Χαρίτου: Η φετινή Πρωτομαγιά ελπιδοφόρο μήνυμα αλλαγής, στροφής σε μια προοδευτική κατεύθυνση στην πολιτική ζωή της χώρας

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Χαρίτου συμμετείχε στη σημερινή απεργία και τις κινητοποιήσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Κομοτηνή, κατέθεσε στεφάνι και σε δήλωσή του ανέφερε:

Για τον κόσμο της εργασίας η 1η Μάη είναι ένα διαρκές σύμβολο αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο, για μία πιο δίκαιη και ανθρώπινη κοινωνία. Το μήνυμα που εκπέμπει η σημερινή μέρα είναι να σταματήσει ο άγριος πόλεμος στην Ουκρανία, να επικρατήσει η λογική και η ειρήνη στην περιοχή.

Είναι μήνυμα ότι δεν αντέχει άλλο ο κόσμος της εργασίας και της παραγωγικότητας να σηκώνει μονομερώς τα βάρη της οικονομικής κρίσης, αρκετά τα σήκωσε για πάνω από δέκα χρόνια. Το σημερινό μήνυμα της 1ης Μάη είναι να ληφθούν άμεσα γενναία μέτρα για να αναχαιτιστούν τα κύματα της ακρίβειας που ροκανίζουν τα λαϊκά εισοδήματα. Να μπει πλαφόν στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και να σταματήσουν οι διακοπές των παροχών, να ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι με την ενίσχυση των λαϊκών εισοδημάτων. Μέτρα που δε θέλει και δε μπορεί να λάβει η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ.

Το μήνυμα της σημερινής επετείου είναι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα αλλαγής, στροφής σε μία νέα προοδευτική κατεύθυνση στην πολιτική ζωή της χώρας.

Ζήτω η 1η Μάη! Καλούς αγώνες!

Βαγγέλης Αποστόλου: Πρωτομαγιά ημέρα μνήμης και καταδίκης

Δήλωση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Εύβοιας και πρώην Υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου, με αφορμή τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας για την Εργατική Πρωτομαγιά:

««Η σημερινή πρωτομαγιά αποτελεί ημέρα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής αλλά και απαίτησης για την εφαρμογή των πολιτικών εκείνων που θα στηρίξουν την ελληνική κοινωνία από την ακρίβεια.
Ιδιαίτερα για την Εύβοια η συγκεκριμένη ημέρα συμβολίζει του καθημερινούς αγώνες μας να υπερασπιστούμε τους εργαζόμενους και τους χιλιάδες ανέργους που βρίσκονται στο δρόμο, αλλά και τους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας που βιώνουν μια κυβερνητική πολιτική εγκατάλειψης και εμπαιγμού για τις επιπτώσεις από τις πυρκαγιές.
Αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη ως βασικά ζητούμενα για όλο τον κόσμο».

 

Εργατική Πρωτομαγιά 2022: Τιμή στους αγώνες της εργατικής τάξης

Οι Οργανώσεις Μελών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία 3ης Δημοτικής Κοινότητας (Άνω Πετραλώνων-Θησείου, Κάτω Πετραλώνων, Κεραμεικού-Μεταξουργείου-Βοτανικού), με τη στήριξη της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Αθήνας, τίμησαν τους αγώνες της εργατικής τάξης στην Πλατεία του Εργάτη.
Στεφάνι στο άγαλμα του πρωτεργάτη του πρώτου εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα το 1893, Σταύρου Καλλέργη, κατέθεσε ο γραμματέας του κόμματος Δ. Τζανακόπουλος.

Παρόντες επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Αθήνας, Χρ. Βερναρδάκης, Ν. Βούτσης και Ν. Φίλης, στελέχη και μέλη της Ν.Ε. και των Ο.Μ.

Φωτογραφίες και βίντεο:

https://syriza-athina.gr/2022/05/01/%cf%84%ce%b9%ce%bc%ce%ae-%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b1%ce%b3%cf%8e%ce%bd%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%cf%81%ce%b3%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%cf%84%ce%ac%ce%be%ce%b7%cf%82-2/ 

 Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ