30/04/2022

Ο Γ. Μπουρνούς στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Από το Βόρειο Αιγαίο στο Στρασβούργο για να διεκδικήσουμε βαθιές αλλαγές στην ΕΕ

Στην Ολομέλεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, που έλαβε χώρα στις 29-30 Απριλίου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, συμμετείχε ο Βουλευτής Ν. Λέσβου και Αναπληρωτής Τομεάρχης Εξωτερικών (αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις) του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς.

Στο περιθώριο της Ολομέλειας της Διάσκεψης, που ήταν η τελευταία πριν την καταληκτική, πανηγυρική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου, παρουσία Ευρωπαίων ηγετών, ο Γ. Μπουρνούς, που είναι ένας εκ των τεσσάρων εκπροσώπων της Βουλής των Ελλήνων στη Διάσκεψη, συμμετείχε στην προπαρασκευαστική συνεδρίαση των εκπροσώπων των εθνικών κοινοβουλίων της ΕΕ, στη συνάντηση της «Ομάδας Σπινέλι» που διεκδικεί ένα φεντεραλιστικό μοντέλο για την ΕΕ, καθώς και στη συνεδρίαση της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ο Γιάννης Μπουρνούς έκανε παρέμβαση κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων των εθνικών κοινοβουλίων της ΕΕ, που έλαβε χώρα την Παρασκευή, προκειμένου τα εθνικά κοινοβούλια, ως ένας από τους τέσσερις πυλώνες της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, να καθορίσουν τη στάση τους ως προς το σύνολο των προτάσεων.

Απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε από Βουλευτές και Ευρωβουλευτές σοβινιστικών και ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων στο περιεχόμενο των προτάσεων των Ομάδων Πολιτών, ξεκαθάρισε ότι καθήκον των εκπροσώπων των εθνικών κοινοβουλίων είναι να αναλογιστούν την πλούσια συλλογική εργασία που έλαβε χώρα τον τελευταίο χρόνο, κυρίως από τους Ευρωπαίους πολίτες, οι οποίοι, όπως δείχνουν τόσο οι προτάσεις τους, όσο και οι έρευνες του Ευρωβαρόμετρου, απαιτούν βαθιές αλλαγές στη λειτουργία της Ένωσης και προσδοκούν από τη Διάσκεψη να προωθήσει τέτοιες αλλαγές.

Στους πολίτες δεν πρέπει να δοθεί λάθος μήνυμα, ιδιαίτερα από τα εθνικά κοινοβούλια, ότι δε λαμβάνονται υπόψη οι φιλοδοξίες τους για τον εκδημοκρατισμό του τρόπου λειτουργίας της ΕΕ. Πρέπει οι προτάσεις τους να συμπεριληφθούν στην έκθεση συμπερασμάτων που θα συντάξει η Εκτελεστική Επιτροπή της Διάσκεψης, τόνισε ο Γ. Μπουρνούς.

Μετά την ολοκλήρωση της Ολομέλειας της Διάσκεψης, ο Γιάννης Μπουρνούς δήλωσε:

«Ταξίδεψα από το Βόρειο Αιγαίο, από τα νοτιοανατολικά σύνορα της ΕΕ, στο Στρασβούργο, για να μεταφέρω ένα μήνυμα: Οκτακόσιοι Ευρωπαίοι πολίτες από όλα τα κράτη-μέλη συμμετείχαν ενεργά στις εργασίες της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης τον τελευταίο χρόνο, απαιτώντας βαθιές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ενδυνάμωση της δημοκρατίας, της λογοδοσίας, της διαφάνειας, της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, του κοινωνικού κράτους.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε εκπροσώπους ακροδεξιών δυνάμεων, να ακυρώσουν – όπως επιδιώκουν – τη δουλειά που έγινε σε αυτή τη Διάσκεψη. Η υιοθέτηση των προτάσεων των πολιτών είναι υπαρξιακής σημασίας για το μέλλον της Ευρώπης και οφείλει να οδηγήσει στην αλλαγή της Ευρωπαϊκής Συνθήκης».​