ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

30/04/2022

Μ. Τζούφη: Ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του θα έπρεπε να είχαν φύγει εδώ και καιρό

Μ. Τζούφη: Ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του θα έπρεπε να είχαν φύγει εδώ και καιρό



Μ. Τζούφη: Ο Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του θα έπρεπε να είχαν φύγει εδώ και καιρό


Συνέντευξη στην εφημερίδα «Ηπειρωτικός Αγών» και το δημοσιογράφο Αποστόλη Τζελέτα


# Κάνοντας μια αποτίμηση του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και έχοντας μεσολαβήσει ένα ικανό χρονικό διάστημα για μια πιο ψύχραιμη ματιά, εκτιμάτε ότι εξέπεμψε το μήνυμα της ανάγκης για πολιτική αλλαγή;

Το 3οΣυνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν ένα δημοκρατικό, ζωντανό, μαζικό και πολιτικά γόνιμο συνέδριο, που έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα για την πολιτική αλλαγή. Με συγκεκριμένες προτάσεις και δεσμεύσεις για την κοινωνική πλειοψηφία που υποφέρει, όπως προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από το κύμα ακρίβειας που η κυβέρνηση Μητσοτάκη είτε ενθαρρύνει - είτε παρακολουθεί με απάθεια, μέτρα προστασίας της εργασίας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του αγροτικού κόσμου, ενίσχυση της δημόσιας υγείας, της παιδείας και των υποδομών του κοινωνικού κράτους, πρόγραμμα ενίσχυσης του δικαιώματος στη στέγη και αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου.

Η χώρα αναζητά λύσεις, που η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να προσφέρει. Μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κοινωνικά αναγκαία και πολιτικά απαραίτητη. Το δίλλημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, αντανακλά τα διαφορετικά σχέδια για την Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ η ομόφωνη πολιτική διακήρυξη του Συνεδρίου δείχνει το δρόμο και περιγράφει αναλυτικά τα επίδικα της επόμενης ημέρας.Βεβαίως, το μήνυμα για την πολιτική αλλαγή θα το στείλει ο ελληνικός λαός. Οι πολιτικές δυνάμεις του ευρύτερου αριστερού και προοδευτικού χώρου οφείλουμε να ανταποκριθούμε. Να συμμετάσχουμε με ειλικρίνεια στις προγραμματικές συζητήσεις, ώστε να εκφράσουμε πληρέστερα το πλειοψηφικό κοινωνικοπολιτικό ρεύμα που έχει ήδη διαμορφωθεί.

#Μεγάλη κριτική -και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- υπήρξε για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκαν όσοι εξέφρασαν διαφορετικές θέσεις από αυτές του Αλέξη Τσίπρα. Πώς τοποθετείστε απέναντι σε προσωπικές επιθέσεις και χαρακτηρισμούς, αλλά και στα φαινόμενα γιούχας και οπαδισμού;

Η πραγματικότητα του Συνεδρίου ήταν εντελώς διαφορετική. Η συντριπτική πλειονότητα των συνέδρων συμμετείχε στη συζήτηση, συζητούσε και επιδοκίμαζε ακόμη και εκείνους που εξέφραζαν διαφορετικές απόψεις. Χαρακτηριστική ήταν η ομιλία του Νίκου Βούτση, η οποία καταχειροκροτήθηκε από όλο το σώμα. Υπήρξαν πράγματι και ορισμένες «παραφωνίες», που δεν έχουν καμία σχέση με την κουλτούρα διαλόγου και συνύπαρξης που έχει αναπτύξει διαχρονικά η Αριστερά. Αυτές οι μειοψηφικές αντιδράσεις περιορίστηκαν και αποδοκιμάστηκαν. Ενδεικτικά, ο τραμπουκισμός σε βάρος του Θοδωρή Δρίτσα αντιμετωπίστηκε ακαριαία και ο σύνεδρος αποβλήθηκε από το χώρο του συνεδρίου.

Τα φαινόμενα αυτά, αν και περιορισμένα, δε χωρούν στην Αριστερά. Δε χωρούν ούτε στην κοινωνία που οραματιζόμαστε. Και σε ότι σχετίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι ευθύνη όλων μας να απορρίψουμε κάθε τέτοιου τύπου συμπεριφορές και να προχωρήσουμε όλες και όλοι μαζί.

# Ποια είναι η γνώμη σας ως προς τα 37 δις ευρώ των αποθεματικών που αφήσατε να διαχειριστεί η Νέα Δημοκρατία; Θα μπορούσατε να αφήσετε και λιγότερα, όπως είπε ο κ. Πολάκης ή συντάσσεστε με την άποψη του κ. Τσακαλώτου ότι ήταν μια συλλογική απόφαση και δεν τα αφήσατε στη ΝΔ αλλά στον ελληνικό λαό;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απαντήσει για το θέμα εδώ και 2,5 χρόνια, κάνοντας δημόσια τον απολογισμό του κυβερνητικού του έργου. Παραλάβαμε μια χρεωκοπημένη χώρα, ένα υπέρογκο δημόσιο χρέος και προγράμματα λιτότητας που εξαντλούσαν καθημερινά τα όρια της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Με κόπο, υπαναχωρήσεις και κυρίως με τις θυσίες του ελληνικού λαού καταφέραμε όχι μόνο να βγούμε από το μνημονιακό πλαίσιο, αλλά να γεμίσουμε τα κρατικά ταμεία με 37 δις ευρώ.

Πρόκειται για πρωτοφανές γεγονός στα σύγχρονα πολιτικά πεπραγμένα αυτού του τόπου. Ο «κουμπαράς» αυτός μας έδωσε τη δυνατότητα του δανεισμού με χαμηλά επιτόκια καισταθεροποίησης των δημοσιονομικών συνθηκών. Η πολιτική αυτή δεν έγινε για να επωφεληθεί μικροπολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η χώρα και ο ελληνικός λαός. Άλλωστε αν δεν υπήρχαν αυτά τα ταμειακά διαθέσιμα, θα είχαμε μπει και πάλι στο μονοπάτι της χρεωκοπίας. Για μια ακόμη φορά, η ΝΔ κάνει αυτό που ξέρει καλά: αδειάζει τα δημόσια ταμεία, μοιράζει χρήμα ενόψει εκλογών και ικανοποιεί φίλους και συμφέροντα. Εμείς δε ζηλέψαμε και δεν υιοθετήσαμε ποτέ αυτό το παθογενές μοντέλο. Δεν πρόκειται να το υιοθετήσουμε, αλλά αντίθετα, να το πολεμήσουμε.

#Να αφήσουμε το συνέδριο και να περάσουμε στο σήμερα. Μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του. Κατηγορείτε την κυβέρνηση ότι δε λαμβάνει μέτρα για την ακρίβεια. Τι παραπάνω θα μπορούσε να κάνει χωρίς να οδηγηθούμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό;

Οι αυξήσεις στην ενέργεια, στα τρόφιμα, στα καύσιμα και στα ενοίκια οδηγούν το λαό μας στην απόγνωση και το αδιέξοδο. Δυστυχώς, η κοινωνία καλείται να πληρώσει τα «σπασμένα» και τις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία επιχειρεί συστηματικά να φορτώσει τις ευθύνες της αλλού. Μια στον καιρό, μια στον κορονοϊό, τώρα στον πόλεμο. Όμως οι συνέπειες της πολιτικής αυτής ξεκίνησαν πολύ καιρό πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η κυβέρνηση ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΗ, ξεκίνησε τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, ενώ η ανοχή στο καρτέλ της αισχροκέρδειας δεν έχει προηγούμενο.

Εδώ και καιρό ζητάμε άμεσα μέτρα ανακούφισης: πλαφόν στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου, φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του κάνουν πως δεν ακούν. Βέβαια, το υπουργικό συμβούλιο θυμάται τη συνετή δημοσιονομική πολιτική μόνον όταν πρόκειται να στηρίξει την κοινωνία. Δεν ισχύει το ίδιο όταν υπογράφει απευθείας αναθέσεις 7 δις ευρώ, όταν ιδιωτικοποιεί την επικουρική ασφάλιση με κόστος 1.5 δις το έτος, όταν κάνει φορο-ελαφρύνσεις στο μεγάλο πλούτο.

#Η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν ήταν μια κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση;

Κάθε αύξηση του κατώτατου μισθού είναι καλοδεχούμενη. Όμως αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό της ακρίβειας. Η κατάσταση είναι ναρκοθετημένη και η πλειοψηφία των πολιτών παραμένει απροστάτευτη, την ώρα που καρτέλ, κερδοσκόποι, φίλοι και goldenboys συνεχίζουν να αυξάνουν τα κέρδη τους. Τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν είναι πολύ λίγα και πολύ αργά. Με τον πληθωρισμό να καλπάζει στο 9%, η αύξηση του μισθού κατά 7.5% τι πρόκειται να λύσει;

#Με αφορμή την ενεργειακή κρίση, άνοιξε ξανά και το θέμα των εξορύξεων υδρογονανθράκων, που αφορά και την περιοχή μας, καθώς άμεσα δρομολογούνται οι διαδικασίες για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση στα όρια του Δήμου Ζίτσας. Ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε το πρόγραμμα υδρογονανθράκων, ωστόσο ως αντιπολίτευση άρχισαν να ακούγονται αντίθετες φωνές. Σήμερα ποια είναι η θέση του κόμματος και η δική σας προσωπικά;

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για επανέναρξη των εξορύξεων αποτελούν μια επικοινωνιακή «φούσκα». Οι εξορύξεις για τον East Med έχουν σταματήσει, ενώ η Total αποχώρησε από τα οικόπεδα της Κρήτης. Καμία εξαγγελία λοιπόν δεν αφορά σε άμεση λύση για την ενεργειακή επάρκεια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση πράγματι διερεύνησε τη δυνατότητα εξόρυξης υδρογονανθράκων. Βεβαίως με αρκετό προβληματισμό και σκεπτικισμό και για το λόγο αυτό προσπάθησε να θωρακίσει όσο το δυνατόν το πλαίσιο προστασίας του περιβάλλοντος. Όπως γνωρίζετε, στο παρελθόν εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ για το σημαντικό αυτό θέμα.Σήμερα, δεδομένης της κλιματικής καταστροφής και της περιβαλλοντικής κρίσης, οφείλουμε να απομακρυνθούμε από αυτή την προοπτική. Η εθνική μας στρατηγική χρειάζεται ανασχεδιασμό, πληθαίνοντας τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και μεταθέτοντας χρονικά την απολιγνιτοποίηση ώστε να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η ενεργειακή φτώχεια που αντιμετωπίζει χώρα.

Επίσης, χρειαζόμαστε σύγχρονο χωροταξικό σχεδιασμό που θα σέβεται πραγματικά το περιβάλλον, συνυπολογίζοντας τις ιδιαιτερότητες και τις προοπτικές των τοπικών κοινωνιών. Βεβαίως, οι προστατευόμενες περιοχές NATURA, όπως και κάθε προστατευόμενη περιοχή, θα πρέπει να παραμείνουν ανέγγιχτες. Για το λόγο αυτό, ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης οφείλει να είναι η κατάργηση του περιβαλλοντοκτόνου νόμου Χατδηδάκη.

# Παρά την αύξηση της δυσαρέσκειας των πολιτών απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης, η Νέα Δημοκρατία είναι μπροστά σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που κρατά ένα πλειοψηφικό κομμάτι να δείχνει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και, αντίθετα, εμποδίζει τον ΣΥΡΙΖΑ να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια αυτή;

Η φθορά της ΝΔ είναι δεδομένη και η δυσαρέσκεια που αποτυπώνεται σε μια σειρά από κοινωνικές ομάδες, όπως οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα και η νέα γενιά, είναι κρίσιμη για την πολιτική επιβίωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγράφει μικρή, αλλά σταθερή άνοδο, ενώ γνωρίζουμε καλά πως υπάρχει η τάση υποεκτίμησης των ποσοστών μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν οι προηγούμενες εκλογές.

Οι πολίτες ζητούν διέξοδο. Ζητούν ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα, μα ανθρώπινο και ριζοσπαστικό, που θα αντιμετωπίζει τις παθογένειες και τα κακώς κείμενα. Ζητούνεπίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενότητα και συσπείρωση, αξιοπιστία, αυτοκριτική και διόρθωση λαθών της προηγούμενης κυβερνητικής θητείας. Το πρόγραμμά μας αποτελεί τη βασική προϋπόθεση ώστε η κοινωνία να μας εμπιστευτεί ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας. Ώστε να φύγει το γρηγορότερο μια από τις πιο αποτυχημένες και επικίνδυνες κυβερνήσεις που γνώρισε ο τόπος.

# Το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ δείχνει να ανακάμπτει, πάντα με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα. Πώς το αντιμετωπίζετε ως ΣΥΡΙΖΑ; Ως έναν αντίπαλο που αλιεύει από την ίδια δεξαμενή ψηφοφόρων ή ως έναν εν δυνάμει εταίρο στο ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης συνεργασίας;

Αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσει και από την πολιτική που θα επιλέξει το ίδιο το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ. Στην πρόσφατή του ιστορία, επέλεξε τη συστράτευση με τη Νέα Δημοκρατία και τη συμμετοχή του στις κυβερνήσεις Παπαδήμου και Σαμαρά-Βενιζέλου. Με αυτούς τούς όρους, η όποια συνεργασία φαντάζει αδύνατη. Ωστόσο, αν το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ κατασταλάξει στη σοσιαλδημοκρατική του πορεία, υπάρχει πεδίο συζήτησης για τη συμμετοχή σε μια προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε από το βήμα του Συνεδρίου 5+1 σημεία άμεσων πολιτικών δράσεων. Η πρόταση αυτή μπορεί να αποτελέσει τη βάση της συζήτησης ώστε, μακριά από εμμονές και αντιπαλότητες του παρελθόντος, να συγκροτηθεί το πολιτικό μπλοκ που θα ανατρέψει τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

#Πότε εκτιμάτε ότι θα στηθούν κάλπες στη χώρα και ποια γεγονότα ή καταστάσεις πιστεύετε ότι θα παίξουν ρόλο σε μια απόφαση για πρόωρες εκλογές;

Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Γίνεται πιστευτός; Νομίζω πως όχι. Το Μέγαρο Μαξίμου και τα κεντρικά της ΝΔ «ζυγίζουν» διαρκώς τα υπέρ και τα κατά μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Εκτιμώ πως στην παρούσα φάση η ΝΔ δυσκολεύεται να προκηρύξει εκλογές. Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός, η διαχείριση της πανδημίας, οι αλλοπρόσαλλοι χειρισμοί στον πόλεμο, όπως και το ξέφτισμα της επικοινωνιακής μηχανής, δεν ευνοούν το κυβερνών κόμμα.

Ωστόσο, η πίεση θα αυξηθεί, οι επιπτώσεις του πολέμου θα γίνουν ορατές, η αγανάκτηση των πολιτών θα μεγεθυνθεί και μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος μπορεί επίσης να είναι καταστροφική για τη ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση βρίσκεται σε τροχιά καθόδου και αναζητά τρόπο να το διαχειριστεί. Η πρόσφατη αλλαγή πλεύσης αναφορικά με την αυτοδυναμία είναι ενδεικτική. Πλέον, η ΝΔ αναζητά σύμμαχο ώστε να παραμείνει στην κυβέρνηση την επόμενη των εκλογών, που θυμίζω θα πραγματοποιηθούν με απλή αναλογική.

Ένα πιθανό σενάριο είναι πως θα πάμε στις κάλπες το φθινόπωρο, μετά το τέλος της τουριστικής σεζόν και πριν την οικονομική και υγειονομική επιδείνωση. Μένει να το δούμε. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος όποτε και αν επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εξάλλου, η κυβέρνησή του και ο ίδιος θα έπρεπε να είχαν φύγει εδώ και καιρό.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ