03/05/2022

Παππάς-Γιαννούλης: Να μη ναυαγήσουν τα δημόσια έργα, κρίσιμη η ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης - Να συγκληθεί εκτάκτως η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου

Συνάντηση του τομεάρχη και του αναπληρωτή τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με το προεδρείο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ)

Ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής τομεάρχης Χρήστος Γιαννούλης πραγματοποίησαν συνάντηση με το προεδρείο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) και πιο συγκεκριμένα με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, Γιώργο Βλάχο και τα μέλη Κωνσταντίνο Χούσο και Βασίλη Θεοδωρόπουλο. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο α’ αντιπρόεδρος του ΤΕΕ, Νίκος Ανδρεδάκης, ο πρώην βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αποστόλης Καραναστάσης και οι συνεργάτες των τομεαρχών, Παναγιώτης Μελαχρινός, Κωνσταντίνος Αγόρης και Ματίνα Πούλου.

Κατά τη συζήτηση αποτιμήθηκε η κατάσταση των δημοσίων έργων, τα οποία βρίσκονται σε πορεία εκτροχιασμού λόγω των εκρηκτικών αυξήσεων στις τιμές των υλικών και στο ενεργειακό κόστος, καθώς και της αδράνειας της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η αναστολή πληθώρας έργων αναμένεται να επηρεάσει τις τοπικές κοινωνίες, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του τεχνικού - κατασκευαστικού κλάδου, την απασχόληση και την οικονομία στο σύνολό της.

Οι εκπρόσωποι του ΣΑΤΕ ανέδειξαν τις αρνητικές επιπτώσεις που βιώνει ο κλάδος, αλλά και την πλήρη απουσία αντανακλαστικών, μέτρων και σχεδίου από μέρους του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ζητώντας να αντιμετωπιστούν άμεσα οι αναθεωρήσεις των τιμών των υλικών και να αρθεί η παύση πληρωμών του ΠΔΕ.

Οι Νίκος Παππάς και Χρήστος Γιαννούλης επεσήμαναν την ανάγκη να ληφθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες για «να μη ναυαγήσουν τα έργα και οι τεχνικές εταιρείες, ιδίως οι μικρές και μεσαίες, οι οποίες αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα».

Όπως ανέφεραν, είναι κρίσιμη:

· Η επιπλέον χρηματοδότηση των έργων, μέσω της ανακατεύθυνσης πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

· Η πληρωμή του απολογιστικού κόστους για τα υλικά, με βάση τα στοιχεία που θα προσκομίσουν οι εταιρείες.

Ενημέρωσαν τους συνομιλητές τους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει καταθέσει αίτημα έκτακτης σύγκλησης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου για να συζητηθεί το θέμα που έχει δημιουργηθεί και πως -εν αναμονή της εν λόγω συνεδρίασης- θα συνεχίσουν τις συναντήσεις τους με εκπροσώπους και άλλων φορέων του κλάδου.