06/05/2022

Χ. Καφαντάρη: Βαφτίζοντας τα υπερκέρδη «υπερέσοδα», ο κ. Μητσοτάκης δεν «ακούμπησε» το καρτέλ της Ενέργειας - βίντεο

H Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής Δυτ. Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, στις 05.05.2022, στον τηλεοπτικό σταθμό «BLUE SKY TV», και στην εκπομπή «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ» σχολίασε την επικαιρότητα και μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει ένα μεγάλο άγχος και μια ανησυχία να πείσουν τον κόσμο ότι κάτι κάνουν. Στο διάγγελμα του ο κ. Μητσοτάκης φάνηκε απολογούμενος θα έλεγα, επειδή ακριβώς διαψεύστηκε σε 2-3 βασικά θέματα.

Μέχρι πριν ένα μήνα ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα και έρχεται τώρα και εξαγγέλλει ποσό αποζημίωσης μέχρι 600 ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα. Εννοείται, ότι και 1 ευρώ είναι μια ανακούφιση για τους Έλληνες πολίτες. Αλλά από που τα βρήκε τώρα αυτά τα λεφτά;; Πάλι από τον κρατικό προϋπολογισμό, πάλι από τους Έλληνες πολίτες; Θέλω να πω ότι δεν ακούμπησε καθόλου το κομμάτι της αισχροκέρδειας.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι από τον Ιούλιο θα γίνει κάποια ρύθμιση με την ρήτρα αναπροσαρμογής. Άρα μέχρι τον Ιούλιο-Αύγουστο, οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος πάλι θα έρχονται αυξημένοι.

Ο κ. Μητσοτάκης διαψεύστηκε όμως και στο ότι η κρίση είναι εισαγόμενη. Να αναφέρω ξανά ότι καταδικάζουμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η ακρίβεια και η κρίση της ενέργειας που πλήττει την ελληνική κοινωνία είναι εδώ και 10 μήνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έγκαιρα είχε προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση έπρεπε να παρέμβει και ειδικά στο κομμάτι των υπερκερδών και της αισχροκέρδειας.

Ο Α. Τσίπρας επισκέφθηκε τη ΡΑΕ χωρίς να πάρει σαφείς απαντήσεις για τα υπερκέρδη. Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τα υπολογίζουμε γύρω στο 1.4 δις.

Εμείς παρακολουθούμε τις δημοσκοπήσεις και ειδικά τα ποιοτικά τους στοιχεία. Βλέπουμε μια πτώση της ΝΔ και άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Δημοσκόπηση είναι οι περιοδείες του Α. Τσίπρα ανά την Ελλάδα και η μεγάλη αποδοχή του από τον κόσμο. Και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο.

Τέλος, να τονίσω ότι το χρηματιστήριο ενέργειας ναι μεν δημιουργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, επειδή ήμασταν υποχρεωμένοι και ήταν ευρωπαϊκή εντολή, αλλά το πως λειτουργεί είναι καθαρά ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η ρήτρα αναπροσαρμογής ισχύει από νόμο Σαμαρά το 2013. Επί ΣΥΡΙΖΑ δεν ενεργοποιήθηκε και το ηλεκτρικό ρεύμα δεν ακρίβυνε ούτε ένα ευρώ. Αντίθετα μειώθηκε μεσοσταθμικά 12%.»