ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

09/05/2022

Αλ. Τσίπρας: Σε αποδρομή ο κ. Μητσοτάκης - Η ΝΔ ξεκίνησε πάλι το γιουρούσι στα δημόσια ταμεία

Αλ. Τσίπρας: Σε αποδρομή ο κ. Μητσοτάκης - Η ΝΔ ξεκίνησε πάλι το γιουρούσι στα δημόσια ταμεία



Συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα, προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στο Zarpa Radio 89.6 και στο δημοσιογράφο Δημήτρη Παππά


Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Είμαστε στο καθιερωμένο μας ραντεβού, λίγο αλλιώτικο σήμερα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Καλώς ήρθατε κ. Τσίπρα στο φιλόξενο στούντιο του Zarpa Radio.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλώς σας βρήκα.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Και βεβαίως εδώ στα Χανιά.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλημέρα και στους ακροατές σας.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Είστε καλά;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, είμαι καλά. Έχω αυτή την περίοδο τη χαρά να περιοδεύω. Και όταν βρίσκομαι δίπλα στους πολίτες είμαι καλά, με την έννοια ότι νομίζω πως η επαφή, η αδιαμεσολάβητη επαφή με τους πολίτες είναι αυτό το οποίο μπορεί να δώσει δύναμη σε έναν πολιτικό, ιδιαίτερα έναν πολιτικό που θέλει να εκπροσωπήσει, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τις κοινωνικές δυνάμεις. Πρέπει να έχει αδιαμεσολάβητη επαφή με τους πολίτες, αλλιώς...
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Έχετε δίκιο. Να υπενθυμίσω εγώ σε ακροατές και σε τηλεθεατές από το facebook ότι είμαστε στο Zarpa.gr μέσω facebook ζωντανή συνέντευξη και βεβαίως στο www.zarparadio.gr. Και ερωτήσεις δεχόμαστε, αν και έχω μαζεμένες εδώ μερικές. Δεν θα έχουμε και πάρα πολύ χρόνο βέβαια, γιατί είναι και η περιοδεία.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είμαι στη διάθεσή σας όσο χρειαστεί.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Πώς και μας θυμηθήκατε για χρονικό διάστημα πολύ μικρό, θα έλεγε κανείς; Δηλαδή, έρχεστε για μερικές ώρες, μετά πάτε στο Ρέθυμνο. Προχθές στην Ηλεία, στην Καβάλα. Στο Κερατσίνι κατηγορήσατε την κυβέρνηση ότι εξαπατά τους πολίτες. Μήπως βρισκόμαστε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και δεν το έχουμε πάρει χαμπάρι;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλά, δεν πρέπει να έχετε παράπονο ότι σας θυμηθήκαμε, διότι στην Κρήτη έρχομαι πολύ συχνά. Είναι από τα μέρη που και είναι γνωστό ότι αγαπάω πολύ και η σχέση μου με τους Κρητικούς και τις Κρητικές είναι πολύ θερμή σχέση. Αλλά εμείς δεν σταματήσαμε ποτέ αυτή την αδιαμεσολάβητη επαφή με τους πολίτες, παρά μονάχα την περίοδο της πανδημίας που μας στοίχισε.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Σε όλους.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Στην πανδημία που δεν μπορούσαμε να έχουμε αυτή την δυνατότητα.
Ένας λόγος παραπάνω είναι ότι εντείνουμε την καμπάνια μας ενόψει των εσωκομματικών μας διαδικασιών, που θέλουμε να είναι μια γιορτή δημοκρατίας και συμμετοχής. Είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν εκλέγεται μόνο ο Πρόεδρος την άλλη Κυριακή, εκλέγονται και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, η συλλογική ηγεσία.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Και στέλνετε κι έναν λογαριασμό από ό,τι είδα...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και η συμμετοχή των πολιτών στην κάλπη του Προέδρου, που πρέπει να σημειώσω ότι ο καθένας έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει, δεν είναι ανάγκη να είναι ήδη γραμμένο μέλος για να συμμετάσχει. Η συμμετοχή θα δώσει ένα μήνυμα, πιστεύω. Ένα μήνυμα ισχυροποίησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ταυτόχρονα ένα μήνυμα πολιτικής αλλαγής. Με αυτή την έννοια στέλνουμε τον λογαριασμό.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Τον λογαριασμό στον Μητσοτάκη. Από ό,τι βλέπω όμως υπάρχει κινητικότητα και χθες στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ που αλλάξανε και το όνομα. Είχαμε και το συνέδριο της ΝΔ. Είχαμε και εσάς την περασμένη εβδομάδα, πριν δυο τρεις εβδομάδες πάλι συνέδριο. Μήπως φέρνουν όλες αυτές οι διαδικασίες λίγο τις εκλογές πιο κοντά;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Οι εκλογές θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και καιρό. Διότι ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ εξελέγη με ένα πρόγραμμα και με υπόσχεση περισσότερες και καλύτερες δουλειές, ευημερία, προοπτική για τη μεσαία τάξη. Και εδώ και τρία χρόνια, σχεδόν, νομίζω ότι η συντριπτική πλειοψηφία της μεσαίας τάξης περνάει πιο δύσκολα όσο ποτέ άλλοτε, ούτε την περίοδο την πιο σκληρή των μνημονίων δεν είχε περάσει...
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Ούτε τη δική σας;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η δικιά μας ήταν η πιο light περίοδο.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Ήταν light;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το λένε αυτό, δεν το λέω εγώ. Την πρώτη περίοδο, εάν θυμάστε, είχαμε χάσει το 25% του ΑΕΠ μας ως πλούτο. Είχαν συρρικνωθεί οι μισθοί, οι συντάξεις. Εμείς καταφέραμε μέσα από δυσκολίες, είναι αλήθεια, αλλά επαναφέραμε τη χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ρυθμίσαμε το χρέος, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και αφήσαμε και μια παρακαταθήκη 37 δισεκατομμυρίων στα δημόσια ταμεία. Και σήμερα έχουμε τη χειρότερη κυβέρνηση στη χειρότερη στιγμή για τον τόπο. Ξανάρχισε η λεηλασία στο δημόσιο πλούτο, ξανάρχισε το γιουρούσι στα δημόσια ταμεία, έχουμε γεμίσει golden boys και οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιου πλούτου σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια. Και αυτό το πληρώνει στην τσέπη του ο πολίτης, πια. Με αυτή τη λεηλασία, την αφαίμαξη την οικονομική μέσω των λογαριασμών και φυσικά της ακρίβειας.
Εμείς, κύριε Παππά, λέτε ότι ζορίσαμε τη μεσαία τάξη. Τη ζορίσαμε 4 χρόνια, όσο τώρα δυο λογαριασμοί της ΔΕΗ και ένας μήνας σούπερ μάρκετ. Αυτό ήταν το ζόρι που κάναμε εμείς σε σχέση με σήμερα. Δυο λογαριασμοί της ΔΕΗ και πολλά λέω. Όταν βλέπουμε ότι σήμερα οι λογαριασμοί της ΔΕΗ σε ανθρώπους που παίρνουν μισθούς 500, 600, 800 ευρώ, έρχονται παραπάνω.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Δεν βγαίνει. Δεν βγαίνει.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τι θέλετε να συγκρίνουμε ακριβώς;
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Κάνατε και ένα άρθρο παρέμβασης.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και εμείς γεμίσαμε τα δημόσια ταμεία, βγάλαμε τη χώρα από το μνημόνιο, ρυθμίσαμε το χρέος, ενώ η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη συνεχίζει το πλιάτσικο από εκεί που το άφησε το ’15. Διότι εδώ μας λένε ότι είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά βγήκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τις παρεμβάσεις που έκανε προχθές να μας πει ότι θα δώσει κάποια αναδρομικά που αποδεικνύονται και απάτη, διότι θα εμφανιστεί η απάτη στους λογαριασμούς των πολιτών. Θα πάνε να δούνε 600άρια...
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Είναι έως 600.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εντάξει μίλησε για 600άρι, αλλά να μας πει πώς γίνεται σε 4,2 εκατομμύρια καταναλωτές να δίνεις 280 εκατομμύρια. Κάντε τον λογαριασμό, τη διαίρεση.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Δεν βγαίνει.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και να μιλάει για 600άρι, έστω έως 600.
Άλλο όμως θέλω να πω. Θέλω να πω ότι αυτοί οι οποίοι είχαν τάξει στον ελληνικό λαό ευημερία, μας λένε τώρα ότι φταίει κάποιος άλλος γι’ αυτά τα οποία βιώνει ο ελληνικός λαός. Γιατί η πανδημία είναι φαινόμενο παγκόσμιο. Ναι, αλλά στην Ελλάδα είμαστε οι χειρότεροι σε όλη την Ευρώπη σε θανάτους ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού.
Για την ακρίβεια φταίει ο Πούτιν. Ναι, αλλά τον Δεκέμβρη δίνει αναδρομικά. Ο πόλεμος ξεκίνησε τέλη Φλεβάρη. Και η χώρα μας είναι από τον Σεπτέμβρη και μετά η ακριβότερη στην τιμή χονδρικής του ρεύματος σε όλη την Ευρώπη.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Όντως.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Την ώρα που το 100% της τιμής της χονδρικής το μετακυλύει στον καταναλωτή με αυτή τη ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Εσείς θεωρείτε ότι θα είναι βασικό επιχείρημα όσο πηγαίνουμε προς τις εκλογές ότι για όλα φταίει ο πόλεμος; Ενέργεια: πόλεμος. Ρεύμα: πόλεμος. Όλα πόλεμος;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, για όλα φταίει κάποιος άλλος. Όμως νομίζω ότι οι δυσκολίες που βιώνει σήμερα ο μέσος Έλληνας πολίτης, οι δυσκολίες έχουν ευθύνη με ονοματεπώνυμο και λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Η δική σας η πρόταση; Έστω ότι εσείς αναλαμβάνατε αύριο τη διακυβέρνηση της χώρας, πώς θα το ρυθμίζατε όλο αυτό το θέμα με τη ΔΕΗ; Με τη ρήτρα αναπροσαρμογής π.χ.; Τι θα κάνατε γι’ αυτό; Γιατί στενάζουν τα νοικοκυριά, δηλαδή.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σωστά ρωτάτε. Πρώτα απ’ όλα έχουμε καταθέσει δεσμεύσεις. Όχι απλά προτάσεις, δεσμεύσεις...
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Σας κατηγορούν ότι δεν βγαίνουν. Ο κ. Οικονόμου, κυρίως.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρέπει να έχει και μια αξιοπιστία ο κ. Οικονόμου για να μας κατηγορεί εμάς.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Σας κατηγορεί συνεχώς για fake news, βέβαια.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μην με προκαλείτε, διότι η Ελλάδα δεν είχε αρνητικές πρωτιές μονάχα στην ακρίβεια, στη μείωση του εισοδήματος, χαμηλότερους μισθούς, στον πληθωρισμό. Έχει και άλλες αρνητικές πρωτιές, είμαστε στον πάτο στην ελευθερία του Τύπου σε όλη την Ευρώπη. Συγκρινόμαστε με τριτοκοσμικές χώρες και αυτό είναι ντροπή για τη χώρα. Είναι ντροπή για τη χώρα. Και επειδή αν δεν υπήρχε αυτή η μονοκαλλιέργεια στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η μονοφωνία η απόλυτη, που δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε από τη μεταπολίτευση και μετά, με τα εκατομμύρια στις λίστες Πέτσα, με τα εκατομμύρια μέσω των ΔΕΚΟ, που και αυτές, όπως η ΔΕΗ για παράδειγμα, δίνουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης προκειμένου να διαμορφώνουν μια ασπίδα προστασίας σε αυτή τη λεηλασία που κάνει στον πληθυσμό, νομίζω ότι δεν θα μπορούσε να σταθεί αυτή η κυβέρνηση. Αλλά, πάμε να πούμε τα ουσιαστικά.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Τα ουσιαστικά. Η πρόταση η δική σας.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η δική μας η πρόταση σε σχέση με την... Να το πω έτσι πολύ περιφραστικά. Εμείς πιστεύουμε ότι το βασικό είναι να κοπούν, όχι να ποτιστούν λεφτόδεντρα και να αντιπαραβάλω την κριτική που διαρκώς μας ασκούσε η ΝΔ, αλλά να κοπούν τα κλεφτόδεντρα. Όταν έχουμε μια αισχροκέρδεια στον χώρο της παραγωγής ενέργειας, όταν έχουμε κέρδη και ουρανοκατέβατα κέρδη, τα οποία τα καταγγέλλουμε εδώ και έναν χρόνο και τα ανακάλυψαν δήθεν εσχάτως εδώ και ένα μήνα και κρύβονται και παίζουν κρυφτούλι και προσπαθούν να τα κουκουλώσουν, ενώ είναι 1,5 δισ. και θέλουν να τα παρουσιάσουν δήθεν 600, 700 εκατομμύρια για να τα φτάσουν στο τέλος να φορολογήσουν μια τρύπα στο νερό, εδώ υπάρχει μια ανοχή απέναντι στην αισχροκέρδεια.
Πρωταγωνιστής σε αυτή την αισχροκέρδεια είναι η ΔΕΗ. Η ΔΕΗ που επί των ημερών μας δεν αύξησε το ηλεκτρικό ρεύμα ούτε 1 ευρώ στον καταναλωτή. Για να φτάσουμε σήμερα στο σημείο της τρέλας και η ΔΕΗ, στην οποία από την επόμενη μέρα των εκλογών ο κ. Μητσοτάκης όρισε ως επικεφαλής έναν γαλάζιο δικό του άνθρωπο, ένα golden boy όπως λέμε εμείς, διότι παίρνει 360.000 ευρώ μισθό το χρόνο.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Πολλά λεφτά.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: 360.000 ευρώ μισθό και δίνει bonus 16 εκατομμύρια στο Διοικητικό Συμβούλιο. Και ο άνθρωπος αυτός έχει ως μοναδικό στρατηγικό στόχο την κερδοφορία της επιχείρησης, όχι τη δημόσια κοινή ωφέλεια, όπως θα έπρεπε να είναι μια ΔΕΚΟ, αλλά την κερδοφορία. Δηλαδή να έχει υψηλή τη μετοχή στο ταμπλό για να παίρνουν μερίσματα οι μέτοχοι. Ποιοι μέτοχοι; Αυτοί που αγοράσανε το 17% της ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο, λίγο πριν αρχίσει αυτό το ράλι στις τιμές στα τιμολόγια των πολιτών.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Μιλημένα, συμφωνημένα δηλαδή, μας λέτε τώρα;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό είναι το κόλπο. Εδώ έχουμε ένα κόλπο. Η ΔΕΗ ηγείται αυτής της αφαίμαξης, αυτής της λεηλασίας και ακολουθούν και οι άλλοι ιδιώτες πάροχοι. Και αυτοί είχαν ουρανοκατέβατα κέρδη, 8 μήνες κάνουν ότι δεν βλέπουν.
Όταν κάποιοι κερδίζουν, όταν η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας λεηλατείται, εδώ υπάρχει ευθύνη, πολιτική ευθύνη. Δεν είναι ότι μας βρήκε ένα κακό. Αυτό που συμβαίνει στη χώρα με την ενέργεια, δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης παρ‘ ότι υπάρχουν και εκεί αυξήσεις. Aλλά μεσοσταθμικά είναι 20% και εδώ είναι πάνω από 80%. Σε κοινωνίες όμως που έχουν υψηλούς κατώτατους μισθούς και μεσαίους μισθούς, που δεν έχουν αφαιμαχθεί όπως οι δικοί μας την περίοδο των μνημονίων.
Άρα εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε κοινωνική κρίση. Όσο περισσότερο αυτή η κυβέρνηση παραμένει, τα αδιέξοδα θα εντείνονται. Γι’ αυτό και ζητάμε εκλογές. Γι’ αυτό και ζητάμε από τους πολίτες να συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς έχει συμβεί αυτά τα τρία χρόνια. Ότι η χώρα γύρισε πολύ πίσω από την εκλογή της ΝΔ και ειδικότερα του κ. Μητσοτάκη. Dιότι θεωρώ ότι και καμία άλλη δεξιά κυβέρνηση, πέραν αυτής της ακραίας νεοφιλελεύθερης, δεν θα οδηγούσε τα πράγματα εδώ που τα οδήγησε. Με στρατηγικές επιλογές οι οποίες ήταν λαθεμένες, όπως η απολιγνιτοποίηση, όπως η επιλογή των ιδιωτικοποιήσεων εν μέσω της κρίσης.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Πρωτοπόρησε όμως στην Ευρώπη. Το έπιασε αμέσως ο κ. Μητσοτάκης για την απολιγνιτοποίηση. Βέβαια δεν του βγήκε, αλλά παρ’ όλα αυτά...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πρωτοπορεί στην αισχροκέρδεια. Εκεί πρωτοπορεί.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Απλά θα ήθελα να...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Με συγχωρείτε. Δεν πρόκειται περί απολιγνιτοποίησης. Εδώ προσέδεσε το ενεργειακό μείγμα της χώρας συνειδητά στο εισαγόμενο φυσικό αέριο. Αυτό έκανε. Έχετε δει πράσινες επενδύσεις; Να αυξάνονται οι επενδύσεις σε ΑΠΕ αυτά τα τρία χρόνια; Πού είναι η πρωτοποριακή μεταρρύθμιση που κάναμε για τις ενεργειακές κοινότητες;
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Άκουσα κάτι για την Αστυπάλαια. Κάτι μικρό. Κάτι αυτοκίνητα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Στην Αστυπάλαια.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτή είναι η πράσινη ανάπτυξη;
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Εντάξει, ξεκίνησαν από εκεί, δεν ξέρω πού θα πάνε. Τέλος πάντων. Ας πάμε λίγο στα εσωκομματικά σας, γιατί με αφορμή και την κάθοδό σας θα δείτε και Εφορευτικές Επιτροπές. Στέλνετε στον λογαριασμό...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εφορευτικές Επιτροπές δεν ξέρω εάν θα δω. Θα δω ένα μέρος των χιλιάδων εθελοντών σε όλη την Ελλάδα.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Εθελοντές που θα πλαισιώσουν τις Εφορευτικές, νομίζω.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα τις πλαισιώσουν, γιατί εμείς θα έχουμε μια διαδικασία που, σας είπα, είναι πρωτόγνωρη για μας. Αλλά είναι και μια διαδικασία-πρότυπο για εσωκομματικές εκλογές που μπορεί να την δούνε και όλα τα άλλα κόμματα ποια είναι.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Σας κατηγορούν βέβαια ότι κατεβαίνετε και ψηφίζουν μόνο εσάς.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Για πρώτη φορά, προσέξτε, ενώ και σε άλλα κόμματα έχουν γίνει εκλογές, αλλά για να ψηφιστεί ο Πρόεδρος, είναι η πρώτη φορά που κάνουμε πανελλαδική διαδικασία για να ψηφιστούν 300 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Άρα, δεν είναι μια εύκολη ιστορία. Έχουμε πάνω από 2.000 περίπου μέλη Εφορευτικών Επιτροπών. Και ταυτόχρονα θα ανακοινώσουμε αυτές τις μέρες 1.000 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα, προκειμένου να μπορούν οι πολίτες σε κάθε σημείο της πατρίδας μας από τον Έβρο μέχρι τη Γαύδο και από το Καστελόριζο μέχρι την Κέρκυρα, να μπορούν να ψηφίσουν. Κι αυτό για μας είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Έχετε βάλει κανέναν πήχη στους πόσους περιμένετε; Μη βγει ο Ανδρουλάκης δηλαδή και πει ότι εμείς μαζέψαμε περισσότερους.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Για μας ο πήχης είναι πολύ ψηλά είτε έτσι είτε αλλιώς, γιατί θέλουμε να έχουμε πάνω από 2 εκατομμύρια ψηφοφόρους στην κάλπη των εθνικών εκλογών. Εκεί είναι ο δικός μας πήχης.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Α, μάλιστα. Το βάζετε σε επίπεδο εκλογικού σώματος.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Για να κερδίσουμε τις εκλογές, θέλουμε να έχουμε πάνω από 2 εκατομμύρια. Στις εσωκομματικές μας διαδικασίες δεν μπορούμε να βάλουμε τον πήχη, διότι σας είπα και για εμάς μια πρωτόγνωρη διαδικασία. Αλλά σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από αυτή τη διαδικασία θα βγει ενισχυμένος. Ότι είναι μια γιορτή δημοκρατίας και συμμετοχής και όσοι περισσότεροι για μας τόσο καλύτερα, αλλά βεβαίως είναι και ένα μήνυμα, νομίζω.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Είναι και θέμα συσπείρωσης, νομίζω. Το κάνετε και για συσπείρωση...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είναι θέμα συσπείρωσης, αλλά είναι και ένα μήνυμα, εδώ που τα λέμε, σε σχέση με την πολιτική συγκυρία. Διότι κακά τα ψέματα, η συμμετοχή και η ενίσχυση ενός κόμματος δίνει και μια δυναμική νίκης για τις εθνικές εκλογές οι οποίες δεν θα αργήσουν, νομίζω. Έχω την αίσθηση ότι πλέον και οι πιο δύσπιστοι καταλαβαίνουν ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει τετραετία.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Τον χειμώνα θα τον βγάλει;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να δούμε πώς θα βγάλει το καλοκαίρι πρώτα.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Είστε τόσο απαισιόδοξος, δηλαδή;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το θέμα, ξέρετε, είναι ότι δεν βγαίνουν τα νοικοκυριά, δεν βγαίνουν οι επιχειρήσεις. Όταν υπάρχει αυτή η έντονη δυσαρέσκεια και δεν είναι κάτι το οποίο είναι μια φυσική καταστροφή, εδώ είναι συνειδητές πολιτικές επιλογές. Αν δεν βγαίνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, μια κυβέρνηση αρχίζει και έχει δυσκολίες. Εγώ έβλεπα ότι μέχρι χτες ο κ. Μητσοτάκης είχε νηνεμία στο εσωτερικό του κόμματός του. Και είδα ότι έκανε ένα συνέδριο το οποίο αντί να είναι φιέστα, ήταν φιάσκο.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Ποια φιέστα; Ακούσατε τον κ. Σαμαρά;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βγήκε ο κ. Σαμαράς και ουσιαστικά μίλησε πιο σκληρά από όσο μιλάει η αντιπολίτευση απέναντι στον κ. Μητσοτάκη. Τον κατήγγειλε ουσιαστικά για τις επιλογές του για την ενέργεια.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Θα τα βρουν στο τέλος, τι λέτε εσείς;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα τα βρουν, αλλά είναι ένα σημείο των καιρών αυτό. Για ένα κόμμα όπως η Νέα Δημοκρατία που δεν έχει συνηθίσει στον πολιτικό διάλογο και στις αντιπαραθέσεις, αυτό είναι αξιοσημείωτο.
Προφανώς, όλα αυτά έχουν να κάνουν με τις διεκδικήσεις στο εσωτερικό και με την επόμενη μέρα, αλλά έχει ενδιαφέρον που πλέον και στη Νέα Δημοκρατία κατανοούν ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας πρωθυπουργός σε αποδρομή και ήδη αρχίζουν να διαμορφώνουν το πλαίσιο για την επόμενη μέρα. Εγώ έτσι εκλαμβάνω την παρουσία Σαμαρά στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Ήταν και λίγο χοντρό αυτό που του είπε όμως ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν θα γίνει Ποτάμι».
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, εντάξει, δεν ξέρω τώρα τι είναι και τι δεν είναι χοντρό, δεν θέλω να υπεισέλθω στην ουσία της εσωκομματικής κριτικής. Αλλά εν τοιαύτη περιπτώσει, αυτό το οποίο έχει ένα ενδιαφέρον να δει κανείς είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να κάνει μια ρητορική μετατόπισης στο Κέντρο, κυρίως με στελέχη που προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, αλλά στην πράξη ο πυρήνας της πολιτικής του δεν έχει αλλάξει και αυτοί οι οποίοι κάνουν κουμάντο, είναι τα ορφανά του Καρατζαφέρη, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο κ. Βορίδης.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Σε τρία καίρια υπουργεία.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Μια ρητορική, η οποία είναι εξόχως συντηρητική και εθνικιστική πάρα πολλές φορές. Συνεπώς, νομίζω ότι κι αυτή η τοποθέτηση του κ. Σαμαρά είναι λίγο προσχηματική. Βεβαίως θέλει να εκφράσει τον σκληρό πυρήνα των απόψεων εντός της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά εν τοιαύτη περιπτώσει, ας μείνουμε στο σημείο της κριτικής μου ότι όλα αυτά έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι όλοι συνειδητοποιούν πια ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός σε αποδρομή και προετοιμάζονται για την επόμενη μέρα.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Μάλιστα. Θα στείλετε και τον λογαριασμό εσείς. Ας ελπίσουμε ότι θα βρει αποδέκτη.
Επειδή βρίσκεστε στα Χανιά, επειδή βρίσκεστε στην Κρήτη θα ήθελα να βάλω ένα θέμα ολοκληρώνοντας κιόλας γιατί ξέρω ότι ο χρόνος σας είναι πάρα πολύ περιορισμένος.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είμαι στη διάθεσή σας, είναι πολύ ευχάριστη αυτή η συζήτηση.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Ωραία, τέλεια, οπότε το πάμε κ. Πρόεδρε. Βόρειος οδικός άξονας Κρήτης, έναν δρόμο που τον θέλουν οι Κρητικοί, έναν δρόμο που τον θέλουν αυτοί που επισκέπτονται την Κρήτη. Ξέρετε, ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή και της χώρας αλλά και της Κρήτης ειδικότερα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έτσι είναι.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Εσείς είχατε κάνει κάποιες εργασίες, τις άφησαν στη μέση, έκαναν καινούργιες προκηρύξεις, μετά ήρθαν και τα διόδια. Εσείς ήσασταν την περασμένη εβδομάδα πριν από 10-15 μέρες στο Ηράκλειο, σήμερα είστε εδώ, το απόγευμα θα πάτε στο Ρέθυμνο. Τι απαντάτε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω δεν είναι μόνο με τον ΒΟΑΚ. Είναι σχεδόν με όλα τα σημαντικά έργα που είχε ξεκινήσει και δρομολογήσει κάποια από αυτά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα, ήμουν πριν από μια εβδομάδα στην Ηλεία με τον Πάτρα – Πύργου όπου είχαν ξεκινήσει εργολαβίες, είχαν μπει μπουλντόζες, είχαν ξεκινήσει εργασίες και τις διέκοψαν με το που εκλεγήκανε. Λες και η χώρα δεν έχει συνέχεια.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Καινούργιες εργολαβίες;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Χάσαμε εκεί δυόμισι χρόνια. Και εδώ χάσαμε δυόμισι χρόνια. Εδώ μας έλεγαν ότι δεν είχε κάνει τίποτα ο ΣΥΡΙΖΑ και έχουν κάνει μέσα σε δυόμισι χρόνια πέντε διαφορετικές εξαγγελίες για να καταλήξουν στον σχεδιασμό που είχε κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με τη διαφορά ότι θα μας στοιχίσει ακριβότερα στο Ελληνικό Δημόσιο και ότι θα έχει και διόδια. Άρα καθυστέρηση, επιβάρυνση του δημοσίου Ταμείου και επιβάρυνση και των πολιτών της Κρήτης. Διότι εμείς είχαμε δεσμευτεί ότι διόδια θα υπάρχουν μόνο για τους επισκέπτες, όχι για τους πολίτες της Κρήτης. Διότι, ξέρετε, η Κρήτη δικαιούται έναν δρόμο ευρωπαϊκών προδιαγραφών, είναι η τουριστική μας ναυαρχίδα, δεν μπορεί να έχει αυτό το δρόμο που έχει σήμερα, εδώ και δεκάδες χρόνια.
Δικαιούται να έχει έναν δρόμο που θα είναι ασφαλής, που θα είναι γρήγορος, έχουμε πληρώσει βαρύτατο φόρο αίματος. Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι δικαιούται η Κρήτη αυτή την εξέλιξη χωρίς να επιβαρυνθούν οι Κρητικοί πολίτες. Διότι η ελληνική πολιτεία καθυστέρησε πάρα πολύ και οφείλει να προχωρήσει αυτό το έργο.
Βεβαίως, σημαντικό είναι και το έργο που επίσης εμείς προχωρήσαμε, δημοπρατήσαμε το αεροδρόμιο του Καστελίου που θα δώσει μια πολύ σημαντική πνοή στο νησί της Κρήτης. Από εκεί και πέρα, πιστεύω ότι είναι κρίσιμο να δούμε ότι πέρα από αυτά τα μεγάλα και σημαντικά έργα για την Κρήτη, θα πρέπει να δούμε και το παραγωγικό μοντέλο.
Ο τουρισμός πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται, αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο που θα προσδίδει μια δυναμική ποιοτικών υπηρεσιών. Και ταυτόχρονα πρέπει να καταλάβουμε ότι καμία οικονομία δεν μπορεί να στηρίζεται μονάχα στον τριτογενή τομέα.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Όχι, θέλει και πρωτογενή τομέα, θέλει και μεταποίηση, θέλει πολλά.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η Κρήτη έχει ανταγωνιστικά προϊόντα, πρέπει να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα, πρέπει να στηρίξουμε τη μεταποίηση. Η Κρήτη είναι ένας ευλογημένος τόπος. Και νομίζω ότι πρέπει να δούμε πώς θα τον στηρίξουμε, να στηρίξουμε τους ανθρώπους της γιατί όχι μόνο αφήνουν σημαντικό αποτύπωμα στο ίδιο το νησί, αλλά και στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας συνολικά.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Όντως. Θα είστε ξανά υποψήφιος στο Ηράκλειο; Μακρινό, αλλά επειδή μιλάμε για την Κρήτη τώρα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δεν μπορώ να το υποσχεθώ αυτό, αλλά δεν έχουμε πάρει ακόμη τις αποφάσεις μας. Νομίζω ότι αυτή είναι μια σκέψη συνολικά για τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που θα είναι ανανεωμένα και δυναμικά ψηφοδέλτια. Είναι μια διαδικασία που θα τη βάλουμε μπροστά αμέσως μετά την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής το επόμενο διάστημα για να προετοιμαστούμε όσο καλύτερα γίνεται.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Γιατί μπορεί να προκύψει και κανένα περίεργο «ατύχημα».
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλοδεχούμενο.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Να σας πάω λίγο στα εθνικά θέματα. Έχουμε μπαράζ παραβιάσεων από την Τουρκία καθημερινά και μέσα σε όλη αυτή την ιστορία πάει ο πρωθυπουργός να δει τον Μπάιντεν. Εκεί τώρα, όπως καταλαβαίνετε, πρέπει να έχουμε προσδοκίες ή πάμε μια από τα ίδια;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Προσέξτε λίγο: δεν είναι μόνο ότι έχουμε παραβιάσεις από την Τουρκία. Είναι ότι ενώ επί έναν περίπου χρόνο μας είχαν δημιουργήσει την εντύπωση, τόσο η κυβέρνηση όσο και η κυρίαρχη επιχειρηματολογία στα ΜΜΕ, ότι η Τουρκία είναι μια απομονωμένη χώρα, ότι ο Ερντογάν αν δεν καταρρέει, είναι τουλάχιστον απομονωμένος απ` όλους, ότι του γυρίζουν όλοι την πλάτη.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Δεν τον βλέπουμε έτσι πάντως.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και βλέπουμε σήμερα μια Τουρκία η οποία όχι μόνο δεν είναι απομονωμένη, αλλά έχει αναβαθμιστεί ως η σημαντικότερη σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Ερντογάν διαμορφώνει έναν ρόλο ειρηνοποιού. Προσέξτε, αυτός που κατέχει εδώ και 48 χρόνια το βόρειο τμήμα της Κύπρου, είναι ειρηνοποιός και διαμεσολαβητής για την ειρήνη στην Ουκρανία.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Οι εταίροι μας όμως φαίνεται ότι δεν τα βλέπουν αυτά.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και εμείς οι οποίοι εδώ και 48 χρόνια υπερασπιζόμαστε το διεθνές δίκαιο, τη νομιμότητα, την ειρήνη και τη σταθερότητα, είμαστε απλά μια χώρα που στέλνει όπλα στην Ουκρανία και διακηρύσσει δεξιά και αριστερά ότι είναι ο πιο στενός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να μας δώσουν σημασία.
Το να παρακαλάς για μια φωτογραφία στον Λευκό Οίκο, δεν είναι σοβαρή στάση πρωθυπουργού. Έρχεται και υπογράφει μια εβδομάδα πριν πάει να δει τον κ. Μπάιντεν την ανανέωση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων των συμβάσεων, που δεν το έχει κάνει κανένας άλλος Έλληνας πρωθυπουργός. Ούτε ο πατέρας του ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που ήταν πράγματι στενός φίλος του Μπους και κατέρρεε η Σοβιετική Ένωση, ανανέωσε επ’ αόριστον τη Σούδα. Επ’ αόριστον!
Διότι, ξέρετε, αυτά είναι από τα βασικά κυριαρχικά σου δικαιώματα: να έχει τη δυνατότητα κάθε κυβέρνηση, η εκάστοτε κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευτεί προς όφελος του ελληνικού λαού ανάλογα με τη συγκυρία. Και τι κάνει τώρα ο υιός Μητσοτάκη, ο δεύτερος Μητσοτάκης πρωθυπουργός; Έρχεται και λέει ότι επ’ αόριστον. Σε πέντε χρόνια, αν δεν καταγγελθεί από την ελληνική πλευρά η συμφωνία που μας φέρνει, θα είναι εφ` όρου ζωής. Αυτά είναι φοβερά πράγματα. Αυτά δεν γίνονται ούτε σε χώρες-μπανανίες, προτεκτοράτα.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Ουσιαστικά τι σημαίνει;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άρα, προσέξτε τώρα εδώ γιατί αυτό είναι το κρίσιμο. Τη στιγμή που εμείς βγαίνουμε στη σέντρα, δίνουμε όπλα στην Ουκρανία, ανανεώνουμε επ’ αόριστον, βάζουμε την Αλεξανδρούπολη στο παιχνίδι -που η Αλεξανδρούπολη είναι κρίσιμη στρατηγικά περιοχή και για τις εξελίξεις με τη Ρωσία για τη στρατηγική του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών απέναντι στη Ρωσία- με ποια ανταλλάγματα όλα αυτά; Άντε και τα κάνει όλα αυτά, με ποια ανταλλάγματα; Μια φωτογραφία;
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Μήπως πάρει τίποτε αεροπλάνα.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εδώ είναι το κρίσιμο. Αντί τα ανταλλάγματα να είναι οι εγγυήσεις ασφαλείας για την Ελλάδα και την Κύπρο από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, από τους συμμάχους μας έναντι της Τουρκίας, εδώ βλέπουμε να συμβαίνει το αντίθετο. Η Αμερική να ετοιμάζεται να δώσει F-16 στην Τουρκία. Εμείς στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία και η Αμερική στέλνει καινούργια αεροπλάνα F-16, για να πετάνε πάνω από τα ελληνικά νησιά.
Και προσέξτε: δεν πετάνε τυχαία πάνω από τα ελληνικά νησιά, γιατί μιλήσατε για παραβιάσεις. Εδώ δεν είχαμε παραβιάσεις, εδώ είχαμε υπερπτήσεις. Εδώ αμφισβητείται η κυριαρχία. Διότι επίσης δεν αμφισβητείται τυχαία, πέταξαν πάνω από τη Λέσβο και πέταξαν πάνω από το Αγαθανήσι. Γιατί; Πάνω από το Αγαθονήσι διότι δεν το αναγνωρίζουν ως ελληνική κυριαρχία, θεωρούν ότι είναι γκρίζα ζώνη και πάνω από τη Λέσβο διότι θεωρούν ότι είναι ένα νησί που θα έπρεπε να είναι αποστρατιωτικοποιημένο.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Δεν έχετε κι εσείς μια ευθύνη στο θέμα της Αλεξανδρούπολης όμως;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άρα εδώ πρέπει να υπάρξουν κόκκινες γραμμές. Προσέξτε, εμείς είχαμε πλήρη συνείδηση και ρεαλιστική προσέγγιση για τον ρόλο της χώρας και πώς μπορεί να ενισχυθεί. Είχαμε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, είχαμε σχέσεις και με την Κίνα, είχαμε σχέσεις και με τη Ρωσία, είχαμε και με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Ξέραμε και ξέρουμε ότι είμαστε μια χώρα του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν είμαστε ένας εύκολος δεδομένος σύμμαχος. Είμαστε ένας σύμμαχος που δίνει όταν παίρνει. Εμείς διεκδικήσαμε και πήραμε τη στρατηγική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το στρατηγικό διάλογο, το 3+1, τις στρατηγικές συνεργασίες με Αίγυπτο, Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρου υπό τις ευλογίες τότε των Ηνωμένων Πολιτειών για να γίνει ο EastMed. Και ο EastMed σήμερα βρίσκεται όχι στα συρτάρια, αλλά στον κάλαθο των αχρήστων.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία περίπτωση...
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και όχι απλά βρίσκεται στον κάλαθο των αχρήστων, αλλά με επισήμανση από το State Department ότι ακυρώνεται, διότι δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή. Ας κρίνουν οι ακροατές που μας ακούν ποια κυβέρνηση ακολούθησε εθνική στρατηγική και ποια σήμερα είναι δεδομένη και παραδομένη και αν αυτό εγκυμονεί ή όχι κινδύνους για τα εθνικά μας συμφέροντα. Ας κρίνουν οι ακροατές μας.
Εγώ είμαι πολύ ανήσυχος. Και θεωρώ ότι το ελάχιστο που οφείλει να κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής από τη στιγμή που του δίνεται η ευκαιρία και να βρεθεί στο Κογκρέσο αλλά και στον Λευκό Οίκο, είναι να ζητήσει ρητά και κατηγορηματικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να μη δώσουν νέα αεροσκάφη F-16, να μην εξοπλίσουν εκ νέου αλλάζοντας τις ισορροπίες στο Αιγαίο, την Τουρκία και τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Ερντογάν.
Και ταυτόχρονα, βεβαίως, νομίζω ότι η Ελλάδα έχει και όπλα να το πετύχει αυτό. Διότι δεν μπορεί τούτη την ώρα να ζητάνε από την Ελλάδα να συναινέσει στο ΝΑΤΟ προκειμένου να ενταχθούν οι σκανδιναβικές χώρες, να δημιουργηθούν δηλαδή εγγυήσεις ασφαλείας για τις σκανδιναβικές χώρες έναντι της Ρωσίας και της ρωσικής επιθετικότητας και να μη διασφαλίζει η Ελλάδα την ίδια στιγμή εγγυήσεις ασφαλείας έναντι της Τουρκίας και της τουρκικής επιθετικότητας.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Που υπάρχει πρόβλημα βέβαια εδώ σε εμάς. Τελευταία ερώτηση. Με το χέρι στην καρδιά, θεωρείτε ότι εσείς προσωπικά αλλά και το κόμμα έχει κάνει την αυτοκριτική του για τα τέσσερα και χρόνια της διακυβέρνησής σας;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είμαστε το μόνο κόμμα στην Ελλάδα που κυβέρνησε και έβγαλε επίσημο απολογισμό και τον συζήτησε στις οργανώσεις του. Απολογισμό για την τετραετία με τα λάθη, τις παραλείψεις, την αυτοκριτική.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Στον κόσμο κατεβήκατε;
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Από την πρώτη μέρα κατεβήκαμε στον κόσμο. Ξέρετε κάτι; Νομίζω ότι τούτες τις μέρες δικαιωνόμαστε και για την περίοδο ’15-’19. Τούτες τις μέρες, αυτό καταλαβαίνω στην επαφή με τους πολίτες. Στους πολίτες που πολλοί από αυτούς μου λένε “ξέρεις, σε πολεμήσαμε το ’19 αλλά σήμερα καταλαβαίνουμε ότι κάναμε λάθος, διότι ξεγελαστήκαμε”.
Στους συνταξιούχους που μας λένε ότι “ενώ αυτοί μας έκοψαν τις συντάξεις, θεωρήσαμε ότι εσείς δεν φέρατε πίσω κάτι παραπάνω, αλλά μας είχατε δώσει τη δυνατότητα της 13ης σύνταξης και του κοινωνικού μερίσματος κάθε χρόνο που αυτοί το έλεγαν ψίχουλα και ήρθαν και το κατάργησαν”. Τώρα δικαιωνόμαστε, πιστεύω, για την περίοδο ’15-’19.
Βλέποντας ο κόσμος και συγκρίνοντας πως σε μια περίοδο που είχες την τρόικα πάνω από το κεφάλι και την απειλή της κατάρρευσης και της χρεοκοπίας, κατάφερες να βγάλεις τη χώρα από αυτή τη δίνη στηρίζοντας τους πιο αδύνατους. Με αδυναμίες, με λάθη, με παραλείψεις, με πολιτικές που αναγκαστήκαμε να πάρουμε ενώ δεν ήταν δικές μας πολιτικές. Και σήμερα πως αυτοί χωρίς τρόικα, χωρίς μνημόνια, χωρίς δημοσιονομικούς περιορισμούς έχουν ρημάξει και έχουν λεηλατήσει τον δημόσιο πλούτο ξανά, κάνοντας πάρτι. Έχοντας αφήσει τα νοσοκομεία μας απροστάτευτα, έχοντας αφήσει τις δημόσιες Υπηρεσίες απροστάτευτες και παίρνοντας τις ΔΕΚΟ και κάνοντάς τις εργαλείο πλουτισμού και λεηλατώντας μέσω της ΔΕΗ και της ενέργειας κάθε ελληνικό νοικοκυριό.
Τώρα συγκρίνει ο κόσμος. Τώρα ο κόσμος καταλαβαίνει τι ακριβώς κάναμε εμείς τεσσεράμισι χρόνια, που δεν είχαμε τα μέσα ενημέρωσης μαζί μας και τι κάνουν τώρα αυτοί. Φανταστείτε να είχε συμβεί το 1/10 από αυτά που συμβαίνουν τώρα όσο εμείς κυβερνάγαμε. Θα μας είχαν...
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Κάθε μέρα στα μανταλάκια.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εν πάση περιπτώσει, εγώ νομίζω ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο καμπής. Θεωρώ ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών είναι σε μια προοδευτική και δημοκρατική κατεύθυνση. Και άρα είναι κρίσιμο, κατά την άποψή μου, όσο πιο γρήγορα προκαλέσει η ελληνική κοινωνία πια -όχι μόνο ζητώντας εμείς πολιτικές εξελίξεις-, όσο πιο γρήγορα προκληθούν αυτές οι πολιτικές εξελίξεις, να διαμορφώσουμε συνθήκες ώστε να συγκρατήσουμε την κατρακύλα για την επόμενη μέρα. Διότι δεν θα είναι εύκολη η επόμενη μέρα. Ξανά θα έρθει σε εμάς η δύσκολη αποστολή να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα, φοβάμαι. Γι` αυτό και ζητάω εκλογές το συντομότερο δυνατό.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που ήσασταν εδώ, κύριε Πρόεδρε.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ.
Δ. ΠΑΠΠΑΣ: Και καλή δύναμη.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, καλή δύναμη και σε εσάς.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ