ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

10/05/2022

Αλ. Τσίπρας: Στη ρήτρα Μητσοτάκη να αντιτείνουμε τη ρήτρα πολιτικής αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος

Αλ. Τσίπρας: Στη ρήτρα Μητσοτάκη να αντιτείνουμε τη ρήτρα πολιτικής αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος



Παρέμβαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στη Βουλή για την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

.

Άκουσα την προηγούμενη εβδομάδα τοποθετήσεις στελεχών της ΝΔ να αναφέρονται στους ανθρώπους που τους έχει έρθει ο λογαριασμός τρεις, τέσσερις, πέντε φορές πάνω και δεν έχουν να πληρώσουν, ότι «το τζάμπα πέθανε». Αν λοιπόν «το τζάμπα πέθανε», κύριοι της ΝΔ, πληρώστε επιτέλους τα χρέη προς το δημόσιο από τον δανεισμό σας, τα 340 εκατ. ευρώ. Και μετά να έχετε το θράσος να κουνάτε το δάχτυλο στους πολίτες που δεν είναι επιλογή τους σήμερα να μην πληρώσουν, είναι αδυναμία.
Βλέπουμε ότι έχετε προϋπολογίσει 280 εκατ. ευρώ για 4 εκατ. καταναλωτές. Δεν καταλαβαίνετε ότι αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ και σε εσάς, αλλά θα μεγαλώσει και ακόμα περισσότερο την οργή στην ελληνική κοινωνία, όταν περιμένει ο άλλος να δει τον Ιούνιο στον λογαριασμό του έστω ένα 600άρι από όσα έχει υπερχρεωθεί, και θα βλέπει πενηντάρικα και 80άρια;
Σταματήστε να κόβετε το ρεύμα σε αναπήρους, σε συνταξιούχους, σε ανέργους, σε οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν αυτό τον κεφαλικό φόρο της ρήτρας αναπροσαρμογής. Σταματήστε αυτό το αίσχος της αισχροκέρδειας σε βάρος εκατομμυρίων ανθρώπων.
Η ΡΑΕ διαδίδει δεξιά και αριστερά διαρροές, χωρίς να έχει δώσει τα ακριβή νούμερα, όπως οφείλει να κάνει, καθότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός μας είπε ότι της δίνει εντολές. Ανεξάρτητη Αρχή και της δίνει εντολές.
Να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, το ελληνικό κοινοβούλιο, πόσα είναι αυτά τα υπερκέρδη. Είναι 1,5 δισ. ευρώ; Είναι 1 δισ. ευρώ; Αυτή είναι η έγνοια σας; Να μειώσετε το νούμερο μην τυχόν και φορολογήσετε αυτούς οι οποίοι έχουν αφαιμάξει την ελληνική κοινωνία και τα ελληνικά νοικοκυριά; Φέρτε επιτέλους τα στοιχεία στη Βουλή!
Ψάχνετε να βρείτε τρόπους για το πώς το 1,5 δισ. υπερκέρδη θα το παρουσιάσετε 900 εκατ., μετά 600 εκατ. και πώς στο τέλος θα τα κάνετε ψίχουλα. Σιγά μη φορολογήσει ο κ. Μητσοτάκης τους φίλους του που έχουν μπει στη ΔΕΗ ως μέτοχοι και παίρνουν τα μερίσματα ή τους ιδιώτες που κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο μέσος πολίτης δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το ρεύμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία καταθέτει τροπολογία, έχοντας την αίσθηση της ευθύνης απέναντι σε αυτή την αγωνία που βιώνει σήμερα το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Και σας ζητάμε να την υπερψηφίσετε, αν θέλετε να συνδράμετε, να στηρίξετε μια κοινωνία που υποφέρει.
Θέλω να καλέσω τους πολίτες, το λαό μας -κάθε ιδεολογίας και κομματικής προτίμησης- να αντισταθούν στη χυδαία αισχροκέρδεια, στην εκμετάλλευση του μόχθου τους, στη διανομή των ιματίων τους και στην ανοχή και τη συνενοχή της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.
Στη ρήτρα αναπροσαρμογής - στη ρήτρα Μητσοτάκη να αντιτείνουμε τη ρήτρα πολιτικής αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος.

Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης  του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. για τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ζήτησα σήμερα να πάρω τον λόγο -και θα προσπαθήσω να είμαι σύντομος- όχι τόσο για να αναφερθώ στο μεγάλο έλλειμμα της δημόσιας υγείας που πληρώσαμε με απώλεια χιλιάδων συνανθρώπων μας την περίοδο της πανδημίας -έχουμε κάνει άλλωστε δεκάδες συζήτηση στη Βουλή για την κατάσταση του εθνικού συστήματος υγείας και τις βαριές ευθύνες της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη- ούτε τόσο για την ουσία της πολιτικής σας, κύριε Πλεύρη που είναι να μετατρέψετε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το δημόσιο σύστημα υγείας σε υποκατάστατο του ιδιωτικού.
Ζήτησα τον λόγο σήμερα για να μιλήσω για ένα άλλο έλλειμμα που χαρακτηρίζει την Κυβέρνησή σας, το έλλειμμα συναίσθησης για το τί ακριβώς συμβαίνει σήμερα στην ελληνική κοινωνία και σε τί τρομακτικές αυξήσεις καλείται να ανταπεξέλθει το μέσο νοικοκυριό και κυρίως οι συμπολίτες μας που ανήκουν σε αυτό που ονομάζουμε «μεσαία τάξη», αλλά και οι αδύναμοι ακόμα περισσότερο συμπολίτες μας.
Αυτό που αντιλαμβάνομαι, γυρνώντας από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα και βλέποντας τον τρόπο που η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτή τη λαίλαπα της ακρίβειας εδώ και εννέα μήνες -που σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί ένα νέο ρεκόρ στον πληθωρισμό στο 10% για τον προηγούμενο μήνα- και αυτήν τη λαίλαπα στους λογαριασμούς με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τη ρήτρα της ληστείας για κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση, είναι ότι δεν έχετε πάρει χαμπάρι τι ακριβώς συμβαίνει. Και βλέπετε μάλιστα, στην αδιαμεσολάβητη επαφή των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και εμού προσωπικά με τους πολίτες… κομπάρσους. Θαρρείτε ότι η ελληνική κοινωνία σήμερα βρίσκεται στον κόσμο που εσείς ζείτε. Δεν είναι έτσι, όμως, τα πράγματα. Νομίζω, κύριε Υπουργέ, ότι οι Βουλευτές σας το καταλαβαίνουν, γιατί ζουν μέσα στον κόσμο, επικοινωνούν. Πήγαν το Πάσχα στις επαρχίες, στις περιφέρειές τους, ήρθαν σε επαφή με τους πολίτες.
Αυτοί οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι δεν τα βγάζουν πέρα δεν είναι ψηφοφόροι των κομμάτων της Αντιπολίτευσης. Μπορεί να είναι και δικοί σας ψηφοφόροι. Δεν είναι δυνατόν να κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε και κυρίως δεν είναι δυνατόν να προσπαθείτε διαρκώς να μετατρέψετε τη νύχτα σε μέρα, να κάνετε το μαύρο άσπρο.
Μιλάτε για ποιοτική παρέμβαση στην υγεία σήμερα, όταν φέρνετε ένα νομοσχέδιο που δεν κάνει τίποτε άλλο από το να οδηγεί την υγεία στην κερδοσκοπία. Ανακοινώνει με πομπώδη διαγγέλματα ο Πρωθυπουργός -που έχει κάνει το διάγγελμα επάγγελμα, πρέπει να είναι ο μοναδικός Πρωθυπουργός που έχει κάνει τόσα πολλά διαγγέλματα, κάθε τρεις και λίγο διάγγελμα- μέτρα υποτίθεται κατά της ακρίβειας, τα οποία δεν τα βλέπει ο πολίτης στους λογαριασμούς - εδώ και πάρα πολλούς μήνες αυτό κάνει.
Ανακοινώσατε από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ότι θα καλύψετε το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Έχουν περάσει εννέα μήνες από τότε και η ρήτρα αναπροσαρμογής έχει μετατραπεί σε λαιμητόμο για χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Εμείς σας λέμε, λοιπόν, σήμερα να σταματήσετε να συμπεριφέρεστε απέναντι στους Έλληνες πολίτες με έναν τρόπο κυνικό. Σταματήστε να τους υποβαθμίζετε, να υποτιμάτε την νοημοσύνη τους και κυρίως σταματήστε να τους κατηγορείτε και από πάνω ότι είναι τζαμπατζήδες. Άκουσα την προηγούμενη εβδομάδα τοποθετήσεις στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας να αναφέρονται στους ανθρώπους που τους έχει έρθει ο λογαριασμός τρεις, τέσσερις, πέντε φορές επάνω και δεν έχουν να πληρώσουν ότι ‘το τζάμπα πέθανε’.
Αν λοιπόν το τζάμπα πέθανε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, πληρώστε επιτέλους τα χρέη σας προς το δημόσιο από τον δανεισμό σας, τα 340 εκατομμύρια ευρώ, και μετά να έχετε το θράσος να κουνάτε το δάχτυλο στους πολίτες, που δεν είναι επιλογή τους σήμερα να μην πληρώσουν.
Αυτό δεν ξέρω αν το καταλαβαίνετε. Δεν είναι επιλογή τους να μην πληρώσουν. Δεν το κάνουν από επιλογή. Είναι αδυναμία.
Όταν σε έναν συνταξιούχο που παίρνει 600 ευρώ σύνταξη τού έρχεται ο λογαριασμός και πρέπει να πληρώσει 700 ευρώ, πού θα τα βρει να πληρώσει;
Όταν σε έναν μισθωτό που έχει ένα εισόδημα 1.500 ευρώ -για να μιλήσω και για μεγαλύτερα εισοδήματα- και έχει δύο παιδιά τού έρχεται λογαριασμός 1.200 ευρώ, πώς θα βρει να πληρώσει; Ποια είναι η λύση;
Αυτοί που αναμασούν τα παπαγαλάκια στους τηλεοπτικούς σταθμούς, μπορούν να κάτσουν νηστικοί για δυο-τρεις εβδομάδες για να πληρώσουν τον λογαριασμό;

Θέλω σήμερα να καταθέσω την αγωνία μας και τον προβληματισμό μας. Διότι τα μέτρα τα οποία ανακοινώσατε αφήνουν για άλλη μια φορά ανέγγιχτο τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας. Και ανακοινώσατε, με έναν τρόπο που για άλλη μια φορά δυστυχώς θα αποδειχθεί πλαστός, ότι θα δώσετε πίσω αναδρομικά 600 ευρώ από τον Δεκέμβρη έως και τον Μάιο για τους υπέρογκους λογαριασμούς.
Και όταν πάει να κάνει κανείς τον λογαριασμό να δει τι ακριβώς θα δώσετε πίσω, βλέπουμε ότι έχετε προϋπολογίσει 280 εκατομμύρια για τέσσερα εκατομμύρια περίπου καταναλωτές. Δεν καταλαβαίνετε ότι αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ και σε εσάς, άρα θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο την οργή στην ελληνική κοινωνία; Όταν περιμένει ο άλλος να δει τον Ιούνιο στους λογαριασμούς του έστω ένα εξακοσάρι και θα βλέπει πενηντάρικα και ογδοντάρικα και κατοστάρικα;
Εμείς λοιπόν σήμερα, θέλωμε το χέρι στην καρδιά, να σας καλέσουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι Βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, να αναλογιστείτε την ευθύνη που έχετε απέναντι σε αυτούς τους πολίτες.
Δεν καλούμε σε ένα κίνημα «Δεν πληρώνω». Καλούμε όμως εσάς να συνειδητοποιήσετε ότι δεν μπορεί αυτούς τους ανθρώπους, που σε όλη τους τη ζωή είχαν μάθει να πληρώνουν τους λογαριασμούς και σήμερα δεν έχουν, να τους ονομάζετε «τζαμπατζήδες» και να τους βάζετε σε μια διαδικασία έκθεσης απέναντι στον νόμο και να απειλείτε το επόμενο διάστημα η διακοπή της ηλεκτροδότησης των νοικοκυριών τους και των επιχειρήσεών τους. Και μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά.
Καταθέτουμε λοιπόν μια τροπολογία, έχοντας συναίσθηση της ευθύνης απέναντι σε αυτήν την αγωνία που βιώνει σήμερα το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Και αυτό το οποίο ζητάμε και από εσάς είναι να την υπερψηφίσετε, αν θέλετε να συνδράμετε, να στηρίξετε μια κοινωνία που υποφέρει. Δεχθείτε την τροπολογία που καταθέτουμε.

Σταματήστε να κόβετε το ρεύμα, κύριοι της Κυβέρνησης, σε ανάπηρους, σε συνταξιούχους, σε ανέργους, σε οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν αυτόν το κεφαλικό φόρο της ρήτρας αναπροσαρμογής. Σταματήστε αυτό το αίσχος της αισχροκέρδειας σε βάρος εκατομμυρίων ανθρώπων, που ονομάστηκε «ρήτρα αναπροσαρμογής».
Και βεβαίως προχωρήστε και σε ουσιαστικά μέτρα.
Να παρέμβει το κράτος στη διαμόρφωση της τιμής της χονδρικής του ρεύματος, όπως γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχετε το μοντέλο της Ιβηρικής.
Θεσπίστε ποσοστό υποχρεωτικών διμερών συμβολαίων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Ενεργοποιήστε ξανά τον κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο της ΔΕΗ, ώστε να μην λειτουργεί μόνο για την κερδοφορία της και για το μπόνους των γαλάζιων παιδιών και για τα μερίσματα των funds που μπήκαν στην ιδιωτικοποίηση, αλλά να ενδιαφέρεται για την κοινή ωφέλεια. Δημόσια επιχείρηση κοινής ωφέλειας, έτσι λέγαμε παλιά ότι είναι οι λεγόμενες ΔΕΚΟ.

Έχετε κάνει τραγικά λάθη, κύριοι της Κυβέρνησης, στην ενεργειακή πολιτική. Ξέρω, κύριε Πλεύρη, εσείς κάνατε άλλα λάθη στον τομέα της υγείας και έχετε την πολυτέλεια σήμερα να πείτε ότι άλλος υπουργός τα έκανε, αλλά δεν είναι έτσι.
Έχετε συλλογική ευθύνη.
Διότι από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησής σας μετατρέψατε τη ΔΕΗ σε μαγαζί βολέματος γαλάζιων παιδιών, με προκλητικά δυσθεώρητες αμοιβές. Καταργήσατε τη διαφάνεια στις προσλήψεις. Το έχετε κάνει παντού, όχι μόνο στη ΔΕΗ. Αφήσαμε μια ΔΕΗ που δεν επιβάρυνε ούτε 1 ευρώ επί τεσσεράμισι χρόνια τον καταναλωτή, κι εσείς φτιάξατε μέσα σε λίγους μήνες μια ιδιωτική επιχείρηση, με στόχο βασικό και σκοπό το κέρδος των μετόχων.
Πολλαπλασιάσατε τις διευθυντικές θέσεις. Ποιος ο λόγος που το κάνατε αυτό; Ποιο το πρακτικό αντίκρισμα; Αφήσαμε μια ΔΕΗ με επτά θέσεις γενικών διευθυντών το 2019. Λίγους μήνες μετά έγιναν δεκαπέντε. Αφήσαμε μια ΔΕΗ με εξήντα θέσεις βοηθών γενικών διευθυντών, μέσα σε λίγους μήνες έγιναν διακόσιοι πενήντα.
Οι αποδοχές του κ. Στάσση, του επικεφαλής της ΔΕΗ, φτάνουν τα 360.000 τον χρόνο, ένα χιλιάρικο την ημέρα, τη στιγμή που το μέσο νοικοκυριό καλείται να πληρώσει λογαριασμούς που είναι τρεις και τέσσερις φορές επάνω και δεν έχει! Ο επικεφαλής της ΔΕΗ επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε 60 χιλιάρικα, σήμερα παίρνει 360. Γιατί; Καλοπληρώνεται για να έχει αυτά τα αποτελέσματα.
Το 2018 το συνολικό κόστος διοίκησης στον όμιλο της ΔΕΗ ήταν 1,5 εκατομμύριο τον χρόνο. Το 2021 ξέρετε πόσο έχει φτάσει; Τα 6 εκατομμύρια. Αύξηση 269%. Αυτό είναι επέλαση στον δημόσιο πλούτο. Αυτό είναι γιουρούσι. Αυτό είναι λεηλασία. Και δεν είναι μόνο στη ΔΕΗ. Σε όλες τις ΔΕΚΟ συμβαίνει αυτό.
Και δεν είναι μόνο αυτό.
Επτά δισεκατομμύρια απευθείας αναθέσεις και κλειστοί διαγωνισμοί. Αυτά ο ελληνικός λαός οφείλει να τα γνωρίζει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όταν σήμερα θα σας βλέπει να αρνείστε την αποδοχή της τροπολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, που λέει το πάρα πολύ απλό -όσο διαρκεί η κρίση και αναμένουμε την κρίση της ελληνικής δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής, να μην κόβεται το ρεύμα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Κανένας συμπολίτης μας να μην μείνει απροστάτευτος σε αυτή την κρίση, να μην οδηγηθούμε σε ανθρωπιστική τραγωδία.
Θα μπορούσα να μιλάω πολύ περισσότερο για τις τρομακτικές ευθύνες που έχετε στον τομέα της ενέργειας, αλλά δεν χρειάζεται να τα πω πλέον εγώ, τα λέτε μόνοι σας. Άκουγα προχθές στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, τα είπε ο κ.Σαμαράς, για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, για την τραγική πολιτική που ακολούθησε ο κ. Μητσοτάκης στα ζητήματα της ενέργειας. Τα λέτε και μόνοι σας.
Αυτό που θα πω σήμερα εγώ είναι ότι είναι αναγκαίο απέναντι σε αυτή την κρίση να προστατεύσουμε τους ευάλωτους όσο περισσότερο μπορούμε, να προστατεύσουμε την κοινωνική πλειοψηφία.
Έχει ήδη γίνει γνωστή η πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών, τόσο των καταναλωτικών ενώσεων, ιδίως της ΕΚΠΟΙΖΩ και της ΙΝΚΑ, όσο και επιστημονικών φορέων όπως η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που είτε έχουν ήδη είτε πρόκειται στο άμεσο μέλλον να προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά της καταχρηστικής εφαρμογής της ρήτρας. Και βεβαίως έχουν μια νομικά τεκμηριωμένη και πειστική επιχειρηματολογία.
Δεν μπορεί λοιπόν μια παράνομη, κατά την εκτίμηση σημαντικών επιστημονικών συλλόγων της χώρας, ρήτρα, η οποία επιβάλλει τον πολλαπλασιασμό των αυξήσεων στους λογαριασμούς κατά δύο, τρεις, τέσσερις φορές σήμερα να επιβάλλεται ως χαράτσι στη μέση οικογένεια και αυτό να οδηγεί σε διακοπές λογαριασμών ρεύματος.

Θέλωνα καλέσω, πρώτα από όλα, τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, της πλειοψηφούσας παράταξης, να ξανασκεφτούν, και δεύτερον, την ίδια την Κυβέρνηση.
Δεν θέλετε να ψηφίσετε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ; Κατεβάστε μια εσείς παρόμοια. Εμείς θα την υπερψηφίσουμε.
Επιπλέον, δώστε λογαριασμό. Έχει περάσει ενάμισης μήνας από τότε που στη Βουλή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν υπερκέρδη. Μιλήσαμε εμείς για έναν πολύ μεγάλο αριθμό υπερκερδών, ουρανοκατέβατων κερδών και υπερκερδών τόσο από τη ΔΕΗ όσο και από τις ιδιωτικές εταιρείες. Τον υπολογίσαμε με βάση δικούς μας υπολογισμούς στο 1,5 δισεκατομμύρια.
Μας είπατε ότι δεν είναι τόσο, ότι είναι λιγότερο. Πόσο είναι; Ενάμισης μήνας έχει περάσει; Πόσο είναι αυτό το υπερκέρδος;
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας διαδίδει δεξιά και αριστερά διαρροές, χωρίς να έρχεται να δώσει τα ακριβή νούμερα, όπως οφείλει να κάνει, καθότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από αυτό εδώ το Βήμα μάς είπε ότι της δίνει εντολές να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, το Ελληνικό Κοινοβούλιο πόσα είναι αυτά τα υπερκέρδη -Ανεξάρτητη Αρχή και της δίνει εντολές!
Πόσα είναι; Είναι 1,5δισεκατομμύριο; Είναι 1 δισεκατομμύριο; Είναι 900 εκατομμύρια, όπως λέει τώρα σε διαρροές; Λέει ότι αν είναι 900 εκατομμύρια, ότι δεν είναι πολλά!
Και ξεκινάει το γαϊτανάκι να αφαιρέσουμε από αυτά που έδωσε πίσω η ΔΕΗ τις ζημιές στη λιανική. Μα, αυτή είναι η έγνοια σας, να μειώσετε το νούμερο, μη τυχόν και φορολογήσετε αυτούς οι οποίοι έχουν αφαιμάξει την ελληνική κοινωνία και τα ελληνικά νοικοκυριά;
Φέρτε επιτέλους τα στοιχεία στη Βουλή! Την ύπαρξη υπερκερδών και υπερεσόδων και ουρανοκατέβατων κερδών δεν την ανακαλύψαμε εμείς στη χώρα. Είναι ένα γεγονός που συμβαίνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εξαιτίας του τρόπου με τον οποίον έχει οικοδομηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας, που αποτελεί μια κοινοτική Οδηγία -είναι η αλήθεια. Αλλά εδώ, στη χώρα μας, όπως όλα, γίνεται με τον πιο στρεβλό τρόπο. Διότι η χώρα μας είχε τα πρωτεία και συνεχίζει να έχει τα πρωτεία στις τιμές στη χονδρική. Είναι πρωταθλήτρια σε τιμές χονδρικής σε όλη την Ευρώπη.
Ενώ σε όλη την Ευρώπη η τιμή του ρεύματος, πράγματι, έχει ανέβει, αλλά μεσοσταθμικά κατά 20% το τελευταίο οκτάμηνο, στην Ελλάδα έχει ανέβει μεσοσταθμικά κατά 80%, όπως και ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έχει σκαρφαλώσει στο 10%. Ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ πιο κάτω.
Και η μετακύλιση -σχεδόν κατά 100%- αυτών των υπέρογκων αυξήσεων στη χονδρική μόνο στην Ελλάδα πηγαίνει κατά 99%στον καταναλωτή.
Και ψάχνετε εσείς τώρα να βρείτε τρόπους, κάνοντας αλχημείες, για το πώς το 1,5 θα το πείτε ότι είναι 900 εκατ., πώς τα 900 εκατ. θα τα κάνετε 600 εκατ. ευρώ και το πώς στο τέλος που θα φορολογήσετε, ανακαλύπτοντας ζημίες στη λιανική, θα τα κάνετε ψίχουλα. Αυτό θα κάνετε.
Σιγά μη φορολογήσει ο κ.Μητσοτάκης τους φίλους του που έχουν μπει στη ΔΕΗ ως μέτοχοι και παίρνουν τα μερίσματα ή τους ιδιώτες που κερδίζουν εκατομμύρια, ενώ ο μέσος πολίτης σήμερα δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει το ρεύμα.
Αυτή είναι η δική μας εκτίμηση. Αποδείξτε ότι κάνουμε λάθος. Αποδείξτε ότι κάνουμε λάθος. Όμως, ο λαός μας λέει μια παροιμία: «Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα χρόνια κοσκινίζει». Λοιπόν, αυτό κάνετε.
Σας καλώ, λοιπόν, να αναλογιστείτε τις ευθύνες σας και θέλω να καλέσω όχι τον κ. Μητσοτάκη -αυτός είναι βέβαιο ότι δεν ακούει, παρά όσα εντέλλονται οι πάροχοι και η διαπλοκή, όπως έχει αποδειχθεί- αλλά να καλέσω τους πολίτες, τον λαό μας κάθε ιδεολογίας και κομματικής προτίμησης να αντισταθούν σε αυτή τη χυδαία αισχροκέρδεια, να αντισταθούν σε αυτή τη χυδαία εκμετάλλευση του μόχθου τους, να αντισταθούν στη διανομή των ιματίων τους και στην ανοχή και τη συνενοχή της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.
Στη ρήτρα αναπροσαρμογής, που εμείς το ονομάζουμε «ρήτρα Μητσοτάκη», να εντείνουμε τη ρήτρα πολιτικής αλλαγής που έχει ανάγκη ο τόπος το συντομότερο, το γρηγορότερο, το καλύτερο για τον ελληνικό λαό.
Διότι όσο παραμένει αυτή η Κυβέρνηση στην εξουσία τόσο συσσωρεύονται δεινά και δυσκολεύει η επόμενη μέρα, η μέρα της ανοικοδόμησης της κοινωνίας και της οικονομίας.
Σας ευχαριστώ.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ