ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

13/05/2022

Δημ. Παπαδημούλης: Κακός σύμβουλος ο εξωραϊσμός της πραγματικότητας και η τοξικότητα στην εξωτερική πολιτική – Επικίνδυνη, ως ρητορική, η αμφισβήτηση του πατριωτισμού του Τσίπρα από τον Μητσοτάκη στη Βουλή

Δημ. Παπαδημούλης: Κακός σύμβουλος ο εξωραϊσμός της πραγματικότητας και η τοξικότητα στην εξωτερική πολιτική – Επικίνδυνη, ως ρητορική, η αμφισβήτηση του πατριωτισμού του Τσίπρα από τον Μητσοτάκη στη Βουλή



• «Περιμένω να δω τι θα πει ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 που αποτελεί έμπρακτη στήριξη της τουρκικής επιθετικότητας. Όπως φυσικά και για τον East Med»

• «Η Ελλάδα πρέπει να μπει οριστικά στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας. Ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διεκδικούμε, με υποψήφιο πρωθυπουργό τον Τσίπρα, την πρωτιά στην κάλπη της απλής αναλογικής, που μπορεί να δώσει κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας»

• «Για τα θέματα της ελευθερίας του Τύπου και την τελευταία θέση της Ελλάδας στην ΕΕ, ας αφήσουμε τα φληναφήματα και ας δούμε την ασθένεια. Τα ελληνικά hoaxes κατήγγειλαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για fake news!»

• Συνέντευξη του Δημ. Παπαδημούλη στο ρ/σ “Παραπολιτικά FM, 90,1”

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ‘Παραπολιτικά FM, 90,1’ παραχώρησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Μιλώντας στη δημοσιογράφο Χριστίνα Κοραή, ο έλληνας Αντιπρόεδρος ερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, για τη ψήφιση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας, την ελληνική εξωτερική πολιτική και την επικείμενη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον, καθώς και για την κατάσταση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα και την συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας. Στο πρώτο μέρος της συζήτησης, συμμετείχε και ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης.

Ακολουθεί πλήρης η συνέντευξη:

Χρ. Κοραή: Κε Παπαδημούλη, με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κυβερνητικά πεπραγμένα -δεν είναι δηλαδή ένα κόμμα το οποίο δεν κυβέρνησε την χώρα- και με δεδομένο ότι και ο κ. Τσίπρας -εμένα μου έκανε πολύ εντύπωση αυτό- πήγε στον Τραμπ, του είπε καλά λόγια -και σωστά έκανε, μην τρελαθούμε- και δεν μίλησε για τα F-35, όταν ξεκίνησαν όλες αυτές οι συμφωνίες για την αναβάθμιση των αμερικανικών βάσεων και επί Τσίπρα-Καμμένου, γιατί αυτή η αλλαγή σε ό,τι αφορά αυτή την αμυντική συμφωνία;

Δημ. Παπαδημούλης: Κα Κοραή, λίγες ώρες πριν από την ψήφιση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας όπως την διαπραγματεύτηκε και την “κλείδωσε” η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και λίγες μέρες πριν την επίσκεψη του Κυρ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την αναβάθμιση των τουρκικών F-16.

Χρ. Κοραή: Θα το πούμε αυτό σε επόμενη ερώτηση. Εσείς το συνδέετε; Για εξηγήστε μας.

Δημ. Παπαδημούλης: Νομίζω ότι κάθε λογικός Έλληνας πατριώτης, είτε είναι δεξιός είτε είναι αριστερός είτε είναι κεντρώος είτε δεν ανήκει σε αυτές τις πολιτικές οικογένειες, το μετράει. Γιατί οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, που προφανώς και πρέπει να υπάρχουν, καθώς οι ΗΠΑ είναι ένας από τους πιο ισχυρούς παίκτες παγκοσμίως, πρέπει να προχωρούν στη βάση του αμοιβαίου οφέλους. Και το επερώτημα για την Ελλάδα είναι: Οι Αμερικανοί κερδίζουν πολλά από αυτή την συμφωνία. Τι κερδίζει η Ελλάδα στον βασικό της στόχο, που είναι κάποιες εγγυήσεις αμερικανικής στήριξης έναντι της τουρκικής επιθετικότητας;

Δημοσιεύεται σήμερα σε μια ημερήσια εφημερίδα το δεύτερο μέρος μιας δημοσκόπησης που λέει ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών θεωρούν ότι από αυτή την συμφωνία που ψηφίστηκε χθες από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ και καταψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, οι ΗΠΑ κερδίζουν πολλά, αλλά η ελληνική πλευρά δεν κερδίζει αυτά που παρουσίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης. Επομένως η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι: Βεβαίως και πρέπει να έχουμε σχέσεις. Αλλά πρέπει πάντα να νοιαζόμαστε και να διαπραγματευόμαστε εκτός από το να δίνουμε, να παίρνουμε κι εμείς.

Χρ. Κοραή: Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη -ο οποίος θα το κάνει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μου- να αναφερθεί στα F-16. Εκείνος γιατί δεν είχε αναφερθεί ως πρωθυπουργός στα εκατό F-35 όταν πήγε στον Λευκό Οίκο και που πραγματικά θα ανέτρεπαν όλους τους συσχετισμούς στην Ανατολική Μεσόγειο; Γιατί δεν είπε κουβέντα; Ήταν λάθος του κ. Τσίπρα; Θα έπρεπε να το θίξει το θέμα; Γιατί δεν είναι μόνο το τι δίνει και το τι παίρνει, είναι και το τι κάνει. Αναφερθήκατε στην Τουρκία που έκανε αυτή την κίνηση. Μα, τότε τα χειρότερα προχωρούσαν. Αλλά ο κ. Τσίπρας κουβέντα δεν είπε στην Ουάσινγκτον.

Δημ. Παπαδημούλης: Πρώτα απ’ όλα περιμένω να δω τι θα πει ο Κυρ. Μητσοτάκης και στη συνάντηση αυτή με τον Αμερικανό Πρόεδρο για την ανοχή ή την στήριξη της τουρκικής επιθετικότητας. Διότι, αυτή την ώρα η αναβάθμιση των τουρκικών F-16 είναι μια έμπρακτη στήριξη της τουρκικής επιθετικότητας.

Χρ. Κοραή: Συμφωνώ και είναι και unfair. Εγώ σε αυτό συμφωνώ απόλυτα μαζί σας.

Δημ. Παπαδημούλης: Περιμένω επίσης να δω εάν ο Κυρ. Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα της ματαίωσης -με αμερικανική βούλα και υπογραφή- του East Med. Για αυτό το θέμα δεν έχω ακούσει μέχρι τώρα μια καθαρή κυβερνητική θέση. Και σε ό,τι αφορά την στάση του Αλ. Τσίπρα ως πρωθυπουργού, σας θυμίζω ότι υπεράσπισε με σταθερότητα τις ελληνικές θέσεις και στην Ουάσινγκτον αλλά και στην Ελλάδα παρόντος του Ερντογάν.

Χρ. Κοραή: Ε, αυτό έλειπε να μιλά ο Ερντογάν για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης και να μην απαντήσουμε. Δηλαδή μην πούμε μπράβο και στα αυτονόητα.

Δημ. Παπαδημούλης: Καμιά φορά τα αυτονόητα δεν τα υπερασπιζόμαστε όπως πρέπει. Η αίσθησή μου είναι ότι στα θέματα αυτά, που είναι σοβαρά θέματα εξωτερικής πολιτικής, θα πρέπει να αποφεύγουμε τον τοξικό λόγο. Διαφορές υπάρχουν, αλλά η αμφισβήτηση του πατριωτισμού του Τσίπρα από τον Κυρ. Μητσοτάκη εχθές στη Βουλή, δεν μου άρεσε καθόλου και την θεωρώ επικίνδυνη ως ρητορική. Και γενικά, την ώρα που έχουμε μια οικονομική κρίση, τον πόλεμο στην Ουκρανία που κρατά παραπάνω, και μια κοινωνική κρίση, πιστεύω πως πρέπει να κάνουμε ανταλλαγή επιχειρημάτων, αντιπαράθεση πολιτική. Όχι τοξικότητα. Μην ξαναγυρίσουμε στο ποιος είναι πατριώτης και ποιος είναι προδότης. Το έχει πληρώσει πολύ ακριβά αυτή η χώρα.

Χρ. Κοραή: Μην εξαντλήσουμε όμως τον χρόνο μόνο στο θέμα της αμυντικής συμφωνίας...

Δημ. Παπαδημούλης: Πολύ σύντομα: Πιστεύω ότι ο εξωραϊσμός της πραγματικότητας είναι κακός σύμβουλος στη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής. Όπως και οι θεωρίες περί “απομονωμένης Τουρκίας που δεν την θέλει κανείς”. Η επιλογή της στιγμής για την εξαγγελία της αναβάθμισης των F-16, ως πολιτική πρόθεση της αμερικανικής ηγεσίας, είναι σήμα προς τον Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς έρχεται λίγες μέρες πριν την επίσκεψή του. Και περιμένω σφοδρή αντίδραση και όχι εξωραϊσμό. Το δεύτερο που θα ήθελα να πω...

Χρ. Κοραή: Αλλά να το κλείσουμε, σας παρακάλεσα κάτι...

Δημ. Παπαδημούλης: Το κλείνουμε. Πιστεύω ότι η εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα είναι πιο κοντά στην πολιτική παράδοση όχι μόνο της Αριστεράς, αλλά και του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Χρ. Κοραή: Ο Σκανδαλίδης είπε να τον αφήσετε απ’ έξω τον Παπανδρέου...

Δημ. Παπαδημούλης: Ωραία, έχω όμως το δικαίωμα να λέω την γνώμη μου.

Χρ. Κοραή: Βέβαια.

Δημ. Παπαδημούλης: ...Είναι πιο κοντά στην πολιτική που ακολουθεί το σημερινό ΚΙΝΑΛ.

Χρ. Κοραή: Μήπως θέλετε τις ψήφους του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ; Κε Παπαδημούλη, παραδεχτείτε το, δεν είναι κακό.

Δημ. Παπαδημούλης: Και πιστεύω επίσης κα Κοραή, ότι οι επιθέσεις του Κυρ. Μητσοτάκη στον Αλ. Τσίπρα με επίκληση τον Ανδρέα Παπανδρέου, θύμισαν την οξύτητα των επιθέσεων του πατρός Μητσοτάκη στον Ανδρέα Παπανδρέου, που αμφισβητούσε και τον πατριωτισμό του. Ας τα αφήσουμε αυτά πίσω μας.

Χρ. Κοραή: Ωραία, ας τα αφήσουμε αυτά πίσω μας και να πάμε στο άλλο μείζον θέμα των ημερών, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και απ’ ότι φαίνεται με fast-track διαδικασίες της Φινλανδίας και της Σουηδίας και την ταυτόχρονη προειδοποίηση-απειλή του Πούτιν και του Κρεμλίνου ότι πάμε για πυρηνικό πόλεμο. Ένα σχόλιό σας, πόσο επικίνδυνος μπορεί να γίνει ο Πούτιν από μια τέτοια εξέλιξη; Φοβάστε, ανησυχείτε εσείς για έναν πυρηνικό πόλεμο; Μπορεί ο Πούτιν να πραγματοποιήσει τις απειλές του;

Δημ. Παπαδημούλης: Κάθε λογικός άνθρωπος, παρότι αυτό φαντάζει παράλογο και απίθανο, δεν μπορεί να το αποκλείσει. Και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, πρέπει να ξαναρχίσει αυτή την στιγμή μια προσπάθεια - με πρωταγωνιστή και όχι ουραγό την Ευρωπαϊκή Ένωση, για κατάπαυση πυρός, διαπραγματεύσεις και ειρήνη. Είναι προφανές ότι η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία είναι βάρβαρη και τον βαρύνει 100%. Ο Πούτιν έχει γίνει ο μεγάλος χορηγός του ΝΑΤΟ. Μόλις πριν από δύο-τρία χρόνια ο Μακρόν χαρακτήριζε το ΝΑΤΟ ‘’εγκεφαλικά νεκρό’’, ενώ παραδοσιακά ουδέτερες χώρες στρέφονται προς το ΝΑΤΟ με μεγάλες πλειοψηφίες.

Χρ. Κοραή: Εδώ βλέπω να συμφωνείτε με τον κ. Καιρίδη.

Δημ. Παπαδημούλης: Ακούστε, γι’ αυτό του ζήτησα να ακούσει και να μην φύγει έτσι όπως έφυγε.

Χρ. Κοραή: Το ξέραμε.

Δημ. Παπαδημούλης: Εγώ θα προτιμούσα να μείνει για να ακούσει αυτά που θα πω.

Χρ. Κοραή: Εσείς θα πείτε ελεύθερα την γνώμη σας, δεν πειράζει. Κι ας μην απαντήσει, αλίμονο, μιλάτε με ευπρέπεια.

Δημ. Παπαδημούλης: Η Φινλανδία που βάζει την χώρα στο ΝΑΤΟ, κυβερνιέται από μια κυβέρνηση συμμαχίας Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Αριστεράς. Και από εκεί που ήταν στο 20% οι υποστηρικτές της ένταξης στο ΝΑΤΟ πριν τέσσερις μήνες, τώρα έχουν φτάσει στο 76%.

Χρ. Κοραή: Ναι, αμέσως. Τεράστια μεταστροφή. Τρόμος είναι αυτός...

Δημ. Παπαδημούλης: Τώρα, αυτό που ήθελα να ακούσει ο κ. Καιρίδης είναι το εξής: Είναι έως και γραφικό να ερωτάται κανείς για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου, και να απαντά με αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα. Έλεος πια! Νομίζω ότι πρέπει να αντιπαραθέσουμε αποτελέσματα διακυβέρνησης της χώρας από τον καθένα, προγράμματα για το μέλλον και να συζητήσουμε χωρίς τοξικότητα -να σας το πως έτσι απλά όπως το νιώθω κα Κοραή. Κι αυτό το λέω ως σύσταση στους υποστηρικτές και τα στελέχη της ΝΔ, επειδή πιθανότατα πάμε και για εκλογές το φθινόπωρο, πολύ πιο νωρίς απ’ ότι εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός. Η αντι-ΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα που πολλές φορές παίρνει και τον βαθμό υστερίας, έχει πια κουράσει. Η καραμέλα αυτή έχει λιώσει. Ο Μητσοτάκης με τη ΝΔ κυβερνά σχεδόν τρία χρόνια.

Χρ. Κοραή: Πάντως κε Παπαδημούλη, εάν παρακολουθείτε τις ομιλίες του κ. Τσίπρα, η αντι-Μητσοτακική προπαγάνδα, στρατηγική, επικοινωνιακή, είναι απίστευτη. Είναι όλο ατάκες με τις οποίες κατηγορεί τον πρωθυπουργό της χώρας για τα-πάντα-όλα. Η τοξικότητα δηλαδή, δεν υπάρχει μόνο από την μία. Νομίζω και από τις δύο πλευρές.

Δημ. Παπαδημούλης: Κα Κοραή, θα ήταν λοιπόν θαυμάσιο αυτοί οι δύο υποψήφιοι πρωθυπουργοί, ενόψει των επόμενων εκλογών, να αντιπαρατεθούν εδώ και τώρα σε ένα ντιμπέιτ με πολιτισμένους πολιτικούς και ευρωπαϊκούς όρους. Ο Τσίπρας το προτείνει, ο Μητσοτάκης το αποφεύγει, όπως ο διάολος το λιβάνι.

Χρ. Κοραή: Ναι, δεν νομίζω ότι θα το κάνει. Αλλά στην προεκλογική θα γίνει. Ο λαός όμως δεν ενημερώνεται και από την Βουλή; Δηλαδή, δεν γίνονται και σε άλλες χώρες αυτά που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρετε, είστε στις Βρυξέλλες.

Δημ. Παπαδημούλης: Ακριβώς επειδή ξέρω.

Χρ. Κοραή: Ναι, που γίνεται ντιμπέιτ ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Δημ. Παπαδημούλης: Στη συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ.

Χρ. Κοραή: Δεν το έχω ακούσει ποτέ σας λέω. Εάν είμαι ‘’off’’.

Δημ. Παπαδημούλης: Θα σας ενημερώσω αναλυτικώς.

Χρ. Κοραή: Θα το ήθελα, βεβαίως.

Δημ. Παπαδημούλης: Τώρα, αυτό που θα ήθελα να σας πω είναι ότι 21 στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας και αναλογικά εκλογικά συστήματα. Και επίσης, ότι στα θέματα της ελευθερίας του Τύπου και του πλουραλισμού, δυστυχώς η Ελλάδα είναι 27η στους 27 σύμφωνα με τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.

Χρ. Κοραή: Οι οποίοι διαβάζω διάφορα να λέγονται εδώ για αυτούς.

Δημ. Παπαδημούλης: Διάφορα λέγονται στην Ελλάδα. Ακούστε...

Χρ. Κοραή: Ναι, γιατί το Συμβούλιο της Ευρώπης που είναι πολύ πιο επίσημο, λέει άλλα.

Δημ. Παπαδημούλης: Όχι.

Χρ. Κοραή: Πώς, τα ίδια λέει; Ε, δεν λέει τα ίδια.

Δημ. Παπαδημούλης: Το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε την ατυχία...

Χρ. Κοραή: Έχουμε άλλο ένα λεπτό που θέλω να μου πείτε και για κυβέρνηση συνεργασίας.

Δημ. Παπαδημούλης: ...να διαστρεβλωθεί η έκθεσή του από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, με εντολή Μητσοτάκη. Και τα ελληνικά hoaxes, ψάξτε το, κατήγγειλαν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για αυτά τα fake news. Οι δε Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, είναι επίσημος σύμβουλος της Κομισιόν.

Χρ. Κοραή: Πολύ ωραία. Όλοι έχουν την ελευθερία την γνώμης, αλίμονο. Άρα διαψεύδετε ότι χρηματοδοτούνται και από τον Σόρος, γιατί τέτοια είπε ο εκπρόσωπος.

Δημ. Παπαδημούλης: Ε, αυτά τώρα είναι φληναφήματα. Να δούμε την ασθένεια.

Χρ. Κοραή: Μάλιστα, τα διαψεύδετε. Να πάμε τώρα στην ουσία, που αφορά την χώρα μας και την διακυβέρνησή της. Έχουμε πραγματικά, κε Παπαδημούλη, ένα λεπτό ακόμη. Όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης λέει: Ωραία, εγώ να δω το θέμα των συνεργασιών, αλλά δεν θέλω πρωθυπουργό ούτε τον Τσίπρα ούτε τον Μητσοτάκη. Ένα σχόλιο πάνω σε αυτό. Πόσο αισιόδοξος είστε ότι μπορεί να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας; Ο κ. Τσίπρας θα δεχόταν να μην ήταν πρωθυπουργός σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα;

Δημ. Παπαδημούλης: Η Ελλάδα πρέπει να μπει οριστικά στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας και η κάλπη της απλής αναλογικής -με βάση την λαϊκή εντολή- να δώσει κυβέρνηση συνεργασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την πρωτιά και έχει υποψήφιο πρωθυπουργό τον Τσίπρα. Κατά την γνώμη μου, οι εκλογές θα είναι ντέρμπι. Αυτά τα περί σίγουρης πρωτιάς της ΝΔ, μην τα πιστεύετε. Ο Νίκος Ανδρουλάκης εάν δεν θέλει ούτε τον Τσίπρα ούτε τον Μητσοτάκη, να πει με ποιον θέλει να συνεργαστεί και ποιον πρωθυπουργό προτείνει. Γιατί οι παρακάμερες και το πείραμα Παπαδήμου δεν ήταν πετυχημένο.
Χρ. Κοραή: Μάλιστα, σας ευχαριστώ πάρα πολύ κε Παπαδημούλη.
Δημ. Παπαδημούλης: Κι εγώ, καλή συνέχεια.

.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ