19/05/2022

Π. Κόκκαλης: Πρέπει να παρέμβουμε στο συγκεντρωτικό ενεργειακό μοντέλο, αυτό που επέβαλλαν τα ορυκτά καύσιμα, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων και της αποκεντρωμένης παραγωγής ενέργειας απευθείας από τον καταναλωτή

Δεν μπορεί το κέρδος λίγων να εμποδίσει άλλο το αυτονόητο

Δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρου Κόκκαλη, με αφορμή την υπερψήφιση του Σχέδιου Γνωμοδότησης για την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα, στο οποίο ήταν σκιώδης εισηγητής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

«Ο κλιματικός εκτροχιασμός συνεχίζεται με ταχύτητα που ξεπερνάει κάθε πρόβλεψη. Παράλληλα, ειδικά μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και πιο πριν, τα φαινόμενα που έχουν να κάνουν με το πολιτικό και οικονομικό αδιέξοδο όσων σχετίζονται με το οικοσύστημα των ορυκτών καυσίμων εντείνονται: ενεργειακή φτώχεια, ανισότητα, αισχροκέρδεια εν μέσω πολέμου (μαυραγοριτισμός), απολυταρχικά καθεστώτα και αυταρχικοί ηγέτες που κινούνται εκτός κάθε διεθνούς συμφωνίας και σύμβασης.

Είναι καθήκον όλων μας, όσων βρίσκονται σε κέντρα αποφάσεων, να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες παρέμβασης που έχουμε παραγνωρίζοντας το ατομικό, ή το παραταξιακό συμφέρον. Όποιος δεν το κάνει, όποιος αρνείται το κατεπείγον των ημερών, εγκληματεί κατά των πολιτών σήμερα αλλά και των επερχόμενων γενεών.

Μέρος αυτής της προσπάθειας αφορά τα κτίρια. Οι πολίτες έχουν συνηθίσει να το αντιλαμβάνονται ως επιχορηγήσεις βελτιώσεων στην περιουσία τους μέσω προγραμμάτων αλλαγής κουφωμάτων για παράδειγμα, αλλά το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Τα κτίρια καταναλώνουν το 40% της ενέργειας, παράγοντας το 36% των αντίστοιχων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Στην Επιτροπή Ενέργειας, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων (ENVI) υποστήριξα πως επιβάλλεται να είμαστε φιλόδοξοι στους στόχους που θα θέσουμε στο Σχέδιο Γνωμοδότησης σχετικά με την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα. Δεν μπορούμε πια να μιλάμε για το 2050 ως στόχο - πρέπει και μπορούμε να πετύχουμε τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά τουλάχιστον 45% μέχρι το 2030.

Παράλληλα πρέπει να παρέμβουμε στο συγκεντρωτικό ενεργειακό μοντέλο, αυτό που επέβαλλαν τα ορυκτά καύσιμα, υποστηρίζοντας την ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων και της αποκεντρωμένης παραγωγής ενέργειας απευθείας από τον καταναλωτή. Δεν μπορεί το κέρδος λίγων να εμποδίσει άλλο το αυτονόητο.

Σε εθνικό επίπεδο, με την ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων τα κράτη μέλη μπορούν να ενισχύσουν ευάλωτα νοικοκυριά και καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών και απομακρυσμένων περιοχών, προκειμένου να συμμετάσχουν σε έργα και παρεμβάσεις ενεργειακής απόδοσης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Εάν στηριχτούν από τα κράτη μέλη, οι ενεργειακές κοινότητες μπορούν να συμβάλουν καταλυτικά στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας μέσω της διευκόλυνσης των έργων ενεργειακής απόδοσης, της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας, καταλήγοντας σε σταθερά χαμηλότερα τιμολόγια.

Είναι σημαντικό πως τα κράτη μέλη θα κληθούν να ενσωματώσουν μέτρα και πολιτικές για την ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων στα Εθνικά Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) ιδιαίτερα σε ότι αφορά τον σχεδιασμό υποχρεωτικών πλαισίων για την ενεργειακή αποδοτικότητα, με ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ δημόσιου τομέα, τοπικής αυτοδιοίκησης και ενεργειακών κοινοτήτων, με πράσινα κριτήρια για τις δημόσιες συμβάσεις.

Τέλος, οι χθεσινές ανακοινώσεις της Κομισιόν για το RepowerEU, τα 210 δισ. ευρώ για την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία αποκλειστικά με πράσινη ενέργεια, βάζουν οριστικό τέλος σε κάθε συζήτηση για υδρογονάνθρακες, εξορύξεις, ή μεταβατικές φάσεις με τη χρήση φυσικού αερίου. Όποιος δυσκολεύεται ακόμα να βρει κίνητρο για αυτές τις υπαρξιακού χαρακτήρα αλλαγές, ας δει τις παρακάτω απεικονίσεις.

Κανείς δεν επιτρέπεται να ισχυριστεί στο μέλλον πως δεν ήξερε».

Ο κλιματικός εκτροχιασμός συνεχίζεται με ταχύτητα που ξεπερνάει κάθε πρόβλεψη