ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

24/05/2022

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Επιτακτική ανάγκη για τη διενέργεια Μελέτης Στατικής Επάρκειας στο 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Αττικής

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Επιτακτική ανάγκη για τη διενέργεια Μελέτης Στατικής Επάρκειας στο 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου ΑττικήςΕρώτηση 18 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων

Επιτακτική ανάγκη για τη διενέργεια Μελέτης Στατικής Επάρκειας στο 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Αττικής

Με αφορμή τα προβλήματα του κτηρίου που στεγάζει το 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Αττικής, 18 βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία υπογράφουν ερώτηση με θέμα «Επιτακτική ανάγκη για τη διενέργεια Μελέτης Στατικής Επάρκειας στο 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Αττικής», προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Επικρατείας και Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος, Πάνου Σκουρλέτη, ζητώντας παράλληλα συνολική παρέμβαση για τα «γερασμένα» σχολικά κτήρια.

Το 1ο Γυμνάσιο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής υπέστη εκτεταμένες βλάβες από τον σεισμό που έπληξε την Αττική τον Ιούλιο του 2019. Οι εργασίες επισκευής ξεκίνησαν, ωστόσο, κατά τη διάρκειά τους αποκαλύφθηκαν δομικές κακοτεχνίες, ενώ νέες βλάβες εκδηλώθηκαν. Σε επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, τον περασμένο Μάρτιο, προς τον Δήμαρχο Ηρακλείου, την οποία υπογράφουν και μηχανικοί που διενήργησαν μακροσκοπικό έλεγχο - αυτοψία, αναφέρεται ότι «σε ένα κτήριο που κατασκευάστηκε πριν από 45 και πλέον έτη τα αναμενόμενα φαινόμενα διάβρωσης συνδυάζονται με κακοτεχνίες και αυτό το καθιστά επικίνδυνο λαμβάνοντας ιδιαιτέρως υπόψη ότι η σχολική μονάδα στεγάζει 450 μαθητές και 45 εκπαιδευτικούς».

Στη ερώτηση επισημαίνεται ότι «οι γονείς των μαθητών εκφράζουν έντονες ανησυχίες και διαμαρτύρονται εντόνως καλώντας τον Δήμαρχο κατ’ αρχάς να φροντίσει για την απρόσκοπτη και άμεση ολοκλήρωση των εργασιών στο κτήριο Α, οι οποίες διακόπηκαν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα (παραμένοντας ανοιχτά τα θεμέλια), να προχωρήσει σε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την διενέργεια Μελέτης Στατικής Επάρκειας για το κτήριο Β της σχολικής μονάδας και να δεσμευτεί σε χρονοδιάγραμμα για όλες αυτές τις ενέργειες που κρίνονται απολύτως αναγκαίες για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών».

Στη συνέχεια, οι ερωτώντες, βουλεύτριες και βουλευτές, σημειώνουν: «Γενικότερα, είναι γνωστό ότι στη χώρα μας υπάρχουν σχολικές μονάδες που έχουν κατασκευαστεί σε εποχές που οι προδιαγραφές ήταν λιγότερο αυστηρές και σε εφαρμογή παλαιών και ελλιπών αντισεισμικών κανονισμών. Συνυπολογίζοντας τη φυσιολογική “γήρανση”/φθορά των δομικών υλικών, την μη τακτική συντήρηση, καθώς και την απορρόφηση σεισμικών φορτίσεων (σωρευτικά) κατά τη διάρκεια ζωής των κτηρίων αυτών γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι η στατική τους επάρκεια κρίνεται επισφαλής και ότι είναι απολύτως απαραίτητος ο τακτικός τους έλεγχος καθόσον ανήκουν στην κατηγορία των πλέον τρωτών κτηρίων. Συνεπώς, μια κυβέρνηση με προσανατολισμό στην αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας είναι απαραίτητο να συμπεριλάβει σε αυτό και την αναβάθμιση των υποδομών, πρωτίστως για την ασφάλεια της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και για τον εκσυγχρονισμό τους. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποδείξει ότι δεν προτίθεται να αναβαθμίσει τα δημόσια σχολικά κτίρια και όπου το κάνει είναι με την ακριβή για το Δημόσιο και επωφελή για τους ιδιώτες εργολάβους μέθοδο των ΣΔΙΤ».

Οι υπουργοί ερωτώνται:

1. Σε ποιες ενέργειες έχουν ή προτίθενται να προβούν προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια του κτηρίου του 1ου Γυμνασίου του Δήμου Ηρακλείου Αττικής και ειδικότερα α) να διενεργηθεί Μελέτη Στατικής Επάρκειας στο κτήριο Β (βόρειο) του σχολικού συγκροτήματος, β) να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και άμεση ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης των βλαβών που προκάλεσε ο σεισμός του Ιουλίου του 2019 λαμβάνοντας υπόψη ότι συμπληρώνονται 3 χρόνια από το συμβάν;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά και ολιστικά το ζήτημα των «γερασμένων» σχολικών κτηρίων που παρουσιάζουν προβλήματα στατικής επάρκειας;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Εσωτερικών
Παιδείας και Θρησκευμάτων

ΘΕΜΑ: «Επιτακτική ανάγκη για τη διενέργεια Μελέτης Στατικής Επάρκειας στο 1ο Γυμνάσιο Ηρακλείου Αττικής»

Ο σεισμός του Ιουλίου του 2019, που έπληξε την Αττική, επέφερε εκτεταμένες βλάβες στο κτηριακό συγκρότημα (κτήρια Α, Β και Δ) του 1ου Γυμνασίου του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, όπως καταγράφθηκε σε σχετική έκθεση της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ) Α.Ε.», σύμφωνα με την οποία το κτήριο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ξανά με ασφάλεια μόνο κατόπιν των απαραίτητων επισκευών.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Ηρακλείου Αττικής στην από 15/3/2022 επιστολή του προς τον Δήμαρχο Ηρακλείου, την οποία υπογράφουν Μηχανικοί που διενήργησαν μακροσκοπικό έλεγχο - αυτοψία, αρχικά με ευθύνη της δημοτικής αρχής ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αποκατάστασης του κτηρίου Β (βόρειου) και των γραφείων των καθηγητών αλλά κατά την πραγματοποίηση των εργασιών και μετά την αφαίρεση των επιχρισμάτων έγινε ορατή κακοτεχνία σε κολώνα που βρίσκεται στην αίθουσα Γ1 (1ος όροφος) του εν λόγω κτηρίου. Ακολούθησε Μελέτη Στατικής Επάρκειας για τα κτήρια Α και Δ (ανατολικό και δυτικό), σύμφωνα με τα ευρήματα και συμπεράσματα της οποίας προκύπτει ανάγκη για σοβαρή ενίσχυση του φέροντος οργανισμού και οι σχετικές εργασίες είναι σε στάδιο υλοποίησης. Τον Δεκέμβριο του 2021 – και ενώ στην Τεχνική Έκθεση της ΚΤΥΠ Α.Ε. δεν αναφέρεται κάποιο εύρημα – κατέρρευσε το στέγαστρο της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, που βρίσκεται στο κτήριο Δ (δυτικό) του σχολικού συγκροτήματος, δίπλα στο γραφείο των καθηγητών, με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό 4 ατόμων, ενώ από τύχη δεν βρίσκονταν εκεί μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί καθώς η κατάρρευση έγινε σε χρόνο που η σχολική μονάδα δεν λειτουργούσε.

Όπως επισημαίνουν οι Μηχανικοί που αναφέρονται ονομαστικά στην ανωτέρω επιστολή, τα κτήρια του εν λόγω σχολικού συγκροτήματος έχουν κατασκευαστεί περί το έτος 1972 και επομένως εφαρμόστηκε ο αντισεισμικός κανονισμός του 1959 πριν καν τις αναγκαίες συμπληρώσεις του 1984 ενώ έκτοτε ο κανονισμός έχει τροποποιηθεί πλήρως δύο φορές (1995 και 2001) και έχει συμπληρωθεί και τροποποιηθεί σε επί μέρους προβλέψεις του πολλές φορές. Αναφέρουν, επίσης, ότι αν και ο σεισμός του Ιουλίου 2019 είχε μικρή επιτάχυνση στην περιοχή ωστόσο η ηλικιακή επιβάρυνση στα κτήρια είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση εκτεταμένων βλαβών. Είναι προφανές δε, ότι η κατασκευή περιέχει κακοτεχνίες, όπως αποκαλύφθηκε μετά την αφαίρεση των επιχρισμάτων αλλά και από την κατάρρευση του στεγάστρου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Σε ένα κτήριο που κατασκευάστηκε πριν από 45 και πλέον έτη τα αναμενόμενα φαινόμενα διάβρωσης συνδυάζονται με κακοτεχνίες και αυτό το καθιστά επικίνδυνο λαμβάνοντας ιδιαιτέρως υπόψη ότι η σχολική μονάδα στεγάζει 450 μαθητές και 45 εκπαιδευτικούς.

Οι γονείς των μαθητών εκφράζουν έντονες ανησυχίες και διαμαρτύρονται εντόνως καλώντας τον Δήμαρχο κατ’ αρχάς να φροντίσει για την απρόσκοπτη και άμεση ολοκλήρωση των εργασιών στο κτήριο Α, οι οποίες διακόπηκαν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του ενός μήνα (παραμένοντας ανοιχτά τα θεμέλια), να προχωρήσει σε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την διενέργεια Μελέτης Στατικής Επάρκειας για το κτήριο Β της σχολικής μονάδας και να δεσμευτεί σε χρονοδιάγραμμα για όλες αυτές τις ενέργειες που κρίνονται απολύτως αναγκαίες για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

Γενικότερα, είναι γνωστό ότι στη χώρα μας υπάρχουν σχολικές μονάδες που έχουν κατασκευαστεί σε εποχές που οι προδιαγραφές ήταν λιγότερο αυστηρές και σε εφαρμογή παλαιών και ελλιπών αντισεισμικών κανονισμών. Συνυπολογίζοντας τη φυσιολογική «γήρανση»/φθορά των δομικών υλικών, την μη τακτική συντήρηση, καθώς και την απορρόφηση σεισμικών φορτίσεων (σωρευτικά) κατά τη διάρκεια ζωής των κτηρίων αυτών γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι η στατική τους επάρκεια κρίνεται επισφαλής και ότι είναι απολύτως απαραίτητος ο τακτικός τους έλεγχος καθόσον ανήκουν στην κατηγορία των πλέον τρωτών κτηρίων. Συνεπώς, μια κυβέρνηση με προσανατολισμό στην αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας είναι απαραίτητο να συμπεριλάβει σε αυτό και την αναβάθμιση των υποδομών, πρωτίστως για την ασφάλεια της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και για τον εκσυγχρονισμό τους. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποδείξει ότι δεν προτίθεται να αναβαθμίσει τα δημόσια σχολικά κτίρια και όπου το κάνει είναι με την ακριβή για το Δημόσιο και επωφελή για τους ιδιώτες εργολάβους μέθοδο των ΣΔΙΤ.

Επειδή η ασφάλεια των σχολικών κτηρίων, ήτοι η ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών αποτελεί ύψιστο καθήκον της Πολιτείας.
Επειδή μεγάλος αριθμός σχολικών κτηρίων ανήκει στην τρωτή κατηγορία των «γερασμένων» και κατασκευασμένων με παλιούς αντισεισμικούς κανονισμούς και λιγότερο αυστηρές προδιαγραφές κτηρίων ενώ παράλληλα η χώρα μας κατατάσσεται στις σεισμογενείς περιοχές αλλά και ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, που περιλαμβάνει έντονα καιρικά φαινόμενα.
Επειδή η Μελέτη Στατικής Επάρκειας είναι απαραίτητη για κάθε σχολικό κτήριο που χαρακτηρίζεται από παλαιότητα πολλώ δε μάλλον για κτήρια όπως αυτό του 1ου Γυμνασίου Ηρακλείου Αττικής που υπέστη ζημίες από τον τελευταίο σεισμό και αργότερα κατέρρευσε και στέγαστρο.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Σε ποιες ενέργειες έχουν ή προτίθενται να προβούν προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια του κτηρίου του 1ου Γυμνασίου του Δήμου Ηρακλείου Αττικής και ειδικότερα α) να διενεργηθεί Μελέτη Στατικής Επάρκειας στο κτήριο Β (βόρειο) του σχολικού συγκροτήματος, β) να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και άμεση ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης των βλαβών που προκάλεσε ο σεισμός του Ιουλίου του 2019 λαμβάνοντας υπόψη ότι συμπληρώνονται 3 χρόνια από το συμβάν;
2. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά και ολιστικά το ζήτημα των «γερασμένων» σχολικών κτηρίων που παρουσιάζουν προβλήματα στατικής επάρκειας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Αναγνωστοπούλου Αθανασία(Σία)
Δρίτσας Θεόδωρος
Ηγουμενίδης Νίκος
Κατρούγκαλος Γιώργος
Καφαντάρη Χαρά
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μάρκου Κώστας
Μωραΐτης Θάνος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Σάκης
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρολιάκος Πάνος
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χρηστίδου ΡαλλίαΧρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ