ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

31/05/2022

Ερώτηση 46 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία της Π. Πέρκα και του Σ. Φάμελλου, με θέμα: Η κυβέρνηση οδηγεί σε απόγνωση δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους μηχανικούς

Ερώτηση 46 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία της Π. Πέρκα και του Σ. Φάμελλου, με θέμα: Η κυβέρνηση οδηγεί σε απόγνωση δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους μηχανικούς



Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν δεκάδες χιλιάδες μηχανικοί για την απονομή των συντάξεών τους, με τις μεγάλες καθυστερήσεις και την ιδιαίτερα δυσμενή εξυπηρέτηση, αναδεικνύουν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Πέτη Πέρκα και Σωκράτης Φάμελλος. Την ερώτηση συνυπογράφουν ακόμα 44 Βουλευτές.

Τα σχετικά νούμερα είναι αποκαρδιωτικά, με τις αιτήσεις συνταξιοδότησης στον ΕΦΚΑ στο τέλος του 2021 να έχουν φτάσει τις 242.061 (χωρίς να συνυπολογίζονται όσοι αναμένουν 2η σύνταξη), ενώ από τις παραπάνω αιτήσεις, ληξιπρόθεσμες ήταν 182.874!

Το κλίμα αποδιοργάνωσης, τέλματος και αναποτελεσματικότητας που επικρατεί έρχεται να γκρεμίσει την εικονική πραγματικότητα που προβάλλει ο αρμόδιος Υπουργός. Οι υποσχέσεις για καταληκτικές ημερομηνίες όπου το ζήτημα θα έχει λυθεί περνούν η μια μετά την άλλη και όπως φαίνεται και σ’ αυτόν τον τομέα, οι «άριστοι» της ΝΔ δεν έχουν καταφέρει να δρομολογήσουν ούτε τα στοιχειώδη, οδηγώντας τελικά σε απόγνωση δεκάδες χιλιάδες υπό ομηρία συνταξιούχους.

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζητούν απαντήσεις και λύση σε ένα κρίσιμο θέμα που αφορά πάνω από 250.000 οικογένειες, το οποίο σε μια περίοδο όπως η σημερινή, που τα εισοδήματα πλήττονται δραστικά από το κύμα ακρίβειας, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

ΘΕΜΑ: «Η κυβέρνηση οδηγεί σε απόγνωση δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους μηχανικούς»

Με βάση πρόσφατα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, στα τέλη του 2021 οι αιτήσεις συνταξιοδότησης (κύριες και επικουρικές) στον ΕΦΚΑ είχαν φτάσει τις 242.061! Και μάλιστα, χωρίς να συνυπολογίζονται όσοι αναμένουν 2η σύνταξη. Από αυτές, ληξιπρόθεσμες - δηλαδή με καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες από την υποβολή τους - ήταν 182.874 αιτήσεις! Το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών εκτιμάται στα 460 εκ. ευρώ, ποσό που παρακρατείται επί μακρόν και καταβάλλεται καθυστερημένα, χωρίς κανένα τόκο, σε συνταξιούχους με μακρόχρονο εργασιακό βίο, που έχουν καταβάλλει ανελλιπώς και με το παραπάνω τις αντιστοιχούσες εισφορές, πολλές φορές και με τόκους. Στοιχεία για ληξιπρόθεσμα εφάπαξ δεν έχουν ακόμα δοθεί, αφού συνήθως αυτά εκκαθαρίζονται τελευταία.
Οι μηχανικοί ειδικά συναντούν μεγάλες καθυστερήσεις και ιδιαίτερα δυσμενή εξυπηρέτηση για την απονομή των δικαιούμενων συντάξεών τους. Τα σχετικά στοιχεία έχουν τεθεί υπόψη του νέου Διευθυντή του ΕΦΚΑ από την Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ σε συνάντηση που έλαβε χώρα τον προηγούμενο Μάρτιο.
Η εικονική πραγματικότητα που προβάλλεται από τον Υπουργό Εργασίας σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην οργάνωση και τις διαδικασίες απονομής συντάξεων έρχεται σε άμεση αντίθεση με το κλίμα αποδιοργάνωσης, τέλματος και αναποτελεσματικότητας που υπάρχει. Το κλίμα αυτό σε μια περίοδο σαν την σημερινή, που τα εισοδήματα πλήττονται δραστικά από το κύμα ακρίβειας, έχει οδηγήσει σε απόγνωση δεκάδες χιλιάδες υπό ομηρία συνταξιούχους και ειδικότερα όλες τις κατηγορίες μηχανικών.
Την  ώρα που διαφημίζεται ως επιτυχία μια μείωση στις ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις στα τέλη του 2021 έναντι του 2020, ένα αυξητικό «τσουνάμι» νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης την ίδια χρονιά (που αναμένεται να ενταθεί το 2022) εξανεμίζει την «επιτυχία» και μας φέρνει πάλι αντιμέτωπους με ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που υπονομεύει την κοινωνική συνοχή. Το αίτημα της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων συνταξιοδότησης είναι σήμερα πιο κρίσιμο και επίκαιρο από ποτέ, αφού αφορά πάνω από 250.000 οικογένειες. Είναι ντροπή για όλη την κοινωνία η αποδοχή και διαιώνιση αυτής της «εκκρεμότητας».
Οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για καταληκτικές ημερομηνίες όπου όλα τα προβλήματα θα έχουν λυθεί, περνά η μια μετά την άλλη κάθε εξάμηνο και το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι οι ασφαλισμένοι μηχανικοί που έχουν καταβάλει υψηλά ποσά για ασφάλιση πάνω από 40 χρόνια, αναμένουν χωρίς ‘φως στο βάθος του τούνελ’ τη χορήγηση των συντάξεών τους.
Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ συστάθηκε ο ΕΦΚΑ. Ως νέος οργανισμός αντιμετώπισε εύλογες  δυσκολίες , ιδιαίτερα  εν μέσω τραγικής οικονομικής δυσπραγίας, καθεστώς μνημονίων κτλ. Όμως, οι «άριστοι» της ΝΔ – κι ενώ υπάρχουν πλέον άπλετοι οικονομικοί πόροι – δεν έχουν καταφέρει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια να δρομολογήσουν ούτε τα στοιχειώδη και προχωρούν σε καταιγιστικές και διαδοχικές νομοθετικές αλλαγές, οι οποίες αντί να βελτιώνουν, χειροτερεύουν την κατάσταση.
Σε σχετικό υπόμνημα που εστάλη από το ΤΕΕ τον προηγούμενο Μάρτιο στη Διοίκηση του ΕΦΚΑ καταγράφεται όσο γίνεται πιο συνοπτικά μια σειρά προβλημάτων και ερωτημάτων που υπάρχουν, πολλά από τα οποία είναι κατάφωρα και εξοργιστικά παράνομα.
          Επιγραμματικά, οι υποψήφιοι συνταξιούχοι μηχανικοί:
Δε λαμβάνουν όλοι, ακόμα και την Εθνική μηνιαία σύνταξη των 380 ευρώ μικτά, με διάφορα προσχήματα (πχ ανεξόφλητες άγνωστες οφειλές ελάχιστου ύψους).
Δε λαμβάνουν την προβλεπόμενη από το νόμο προσωρινή σύνταξη μέχρι την εκκαθάριση των αιτήσεών τους που καθυστερεί για πάνω από 1,5 χρόνο – έτσι, είναι αναγκασμένοι, στην καλύτερη των περιπτώσεων, να ζουν όλο αυτό το διάστημα με 360 Ευρώ μηνιαία (όσοι λαμβάνουν και αυτά)!
Όσοι έχουν παράλληλη ασφάλιση στο δημόσιο, από το 2016 δεν έχουν λάβει τη δικαιούμενη σύνταξη από το τ. ΤΣΜΕΔΕ.
Ο αριθμός των ληξιπρόθεσμων κύριων και επικουρικών συντάξεων μηχανικών είναι άγνωστος. Ο μέσος χρόνος έκδοσης κύριων συντάξεων ξεπερνάει τον 1,5 χρόνο, τα αναδρομικά δεν καταβάλλονται ποτέ έντοκα, ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει (σε αντίθεση με τις οποιεσδήποτε οφειλές που επιβαρύνονται με τους αναλογούντες φόρους καθυστέρησης είσπραξης).
Δε γνωρίζουν σε ποια φάση είναι τα αιτήματα συνταξιοδότησής τους και ποια η καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης των διαδικασιών. Το πολυδιαφημισμένο 1555 δεν μπορεί να απαντήσει συγκεκριμένα – το μόνο που μπορεί τελικά να κάνει είναι να κλείνει ραντεβού για τα τοπικά υποκαταστήματα (χρήσιμο μόνο για τους μη χρήστες Η/Υ).
8.500 δημόσιοι υπάλληλοι μηχανικοί ξαφνικά, λόγω μηχανογραφικού σφάλματος, φαίνονται να χρωστούν εισφορές ελεύθερου επαγγελματία για το έτος 2019! Αυτές αποστέλλονται από το ΚΕΑΟ στην εφορία και εισπράττονται αχρεωστήτως!
Δε γνωρίζουν τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων (δηλαδή των αλγόριθμο και τα δεδομένα), με αποτέλεσμα αδυναμία ελέγχου της εκκαθάρισης, ενώ παρατηρούνται γενικά πάρα πολλά λάθη στον υπολογισμό των συντάξεων.
Αντιμετωπίζουν υπηρεσίες με ελλιπέστατη στελέχωση.
Η δήθεν αποκέντρωση όλων των υποθέσεων μηχανικών στα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ είναι ‘εικονική’. Το προσωπικό δε γνωρίζει απολύτως τίποτα γι’ αυτό, είναι ανεκπαίδευτο για τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες και χωρίς σύγχρονα μηχανογραφικά συστήματα, οπότε υπάρχει αδυναμία επίλυσης στοιχειωδών αιτημάτων (απλά καταγράφονται τα αιτήματα και στέλνονται αρμοδίως - άραγε πού; - χωρίς άμεση απάντηση ή συνεννόηση).

 Και όλα αυτά, για να λάβουν οι μηχανικοί μια μικρή σύνταξη, ύστερα από άγνωστο χρονικό διάστημα και ένα εξευτελιστικό εφάπαξ, αφού έχει εξαντληθεί η υπομονή και η αντοχή τους, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση επιδίδεται και πάλι σε εξαγγελίες και δεσμεύσεις, χωρίς να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την επίλυση ενός τόσο οξυμένου προβλήματος.

Απαιτείται άμεσα:
Ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα με συγκεκριμένους στόχους εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων κύριων και επικουρικών συντάξεων των μηχανικών μέχρι το τέλος του 2022.
Η διόρθωση μηχανογραφικών λαθών που «τιμωρούν» αναίτια συνταξιούχους μηχανικούς.
Η καταβολή έντοκα των ληξιπρόθεσμων ποσών συντάξεων & εφάπαξ από το Δημόσιο όταν καταβάλλονται καθυστερημένα.
Η στελέχωση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και η αναβάθμιση των μηχανογραφικών τους υπηρεσιών για βελτίωση της εξυπηρέτησης των συνταξιούχων.
Η διαφάνεια στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων με σαφείς διευκρινίσεις για να μπορεί να ελεγχθεί η ορθότητα υπολογισμού τους από τους ενδιαφερόμενους.

Με βάση τα ανωτέρω,

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει κατά την απονομή των συντάξεων δεκάδων χιλιάδων μηχανικών;
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης ως προς την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων κύριων και επικουρικών συντάξεων των μηχανικών;
Πόσες από τις εκκαθαρισμένες συντάξεις για το 2021 αφορούσαν μηχανικούς και πόσες είναι σήμερα σε εκκρεμότητα;
Για ποιο λόγο δε χορηγείται σε κανένα μηχανικό μονοσυνταξιούχο η προσωρινή σύνταξη, όπως προβλέπεται από το νόμο, αλλά μόνο η εθνική σύνταξη;
Δεδομένου ότι ο μέσος χρόνος έκδοσης των κύριων συντάξεων ξεπερνά τον 1.5 χρόνο, για ποιο λόγο δεν καταβάλλονται έντοκα τα αναδρομικά; Σκοπεύει η κυβέρνηση να το θεσμοθετήσει αναδρομικά;
Πότε και πώς θα διορθωθεί η λάθος χρέωση εισφορών ελεύθερου επαγγελματία σε 8.500 δημόσιους υπαλλήλους μηχανικούς;
Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να λάβουν άμεσα όσοι έχουν παράλληλη ασφάλιση στο δημόσιο τη δικαιούμενη σύνταξη από το τ. ΤΣΜΕΔΕ, πολλοί από τους οποίους αναμένουν χρόνια;
Σε ποιες κινήσεις θα προβεί η κυβέρνηση για να βελτιώσει τη διαφάνεια στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, έτσι ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η ορθότητα υπολογισμού τους από τον εκάστοτε ενδιαφερόμενο;
Είναι στα σχέδια της κυβέρνησης η στελέχωση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ και η αναβάθμιση των μηχανογραφικών τους υπηρεσιών, όπως επίσης και η βελτίωση της λειτουργίας του 1555, έτσι ώστε τα παραπάνω να εξυπηρετήσουν το σκοπό τους και να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των συνταξιούχων μηχανικών;
Σκοπεύει η κυβέρνηση να ενοποιήσει τα μηχανογραφικά συστήματα, ώστε να υπάρχει πραγματικά ενιαία ασφάλιση και πότε θα γίνει;

 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)
Φάμελλος Σωκράτης
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βίτσας Δημήτριος
Γιαννούλης Χρήστος
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ (Μανόλης)
Καλαματιανός Διονύσιος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη  Χαρούλα (Χαρά)
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μπαλάφας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραϊτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τζούφη Μερόπη
Φίλης Νικόλαος
Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης (Μίλτος)
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ