31/05/2022

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Εκτός προγράμματος κρατικών οικονομικών ενισχύσεων οι παραγωγοί εσπεριδοειδών

Γιατί εξαιρέθηκαν τα εσπεριδοειδή από τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις λόγω των ζημιών από τον παγετό στο προ-ανθικό στάδιο, κατά το έτος 2021, καλούν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να απαντήσει 25 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σε ερώτηση που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηλείας Διονύση Καλαματιανού.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Εκτός προγράμματος κρατικών οικονομικών ενισχύσεων οι παραγωγοί εσπεριδοειδών»

Στις 20-5-2022 δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 2482/Β/20-5-2022) η υπ` αριθ. 801/132522/2022 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) «Ανάθεση στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων της υλοποίησης του ad hoc προγράμματος κρατικών οικονομικών ενισχύσεων: Μέτρα υπέρ των παραγωγών των Περιφερειακών Ενοτήτων Αρκαδίας, Βοιωτίας, Έβρου, Ημαθίας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών και Φλώρινας των οποίων οι καλλιέργειες όψιμων κερασιών, βύσσινων στην ΠΕ Αρκαδίας, μήλων στις ΠΕ Αρκαδίας, Γρεβενών, Κοζάνης, αχλαδιών όψιμων (βιομηχανικών) στην ΠΕ Λάρισας, καρυδιών (ορεινών περιοχών Δυτικής Μακεδονίας: Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας) παρουσίασαν μείωση παραγωγής, κατά το έτος 2021, ως αποτέλεσμα συνεχών παγετών, σε διαδοχικές περιόδους, το χρονικό διάστημα 15.02.2021 - 20.4.2021.»
Οι ενισχύσεις αυτές αφορούν καλλιέργειες που βρίσκονταν σε προ-ανθικό στάδιο, μη ασφαλιστικά καλυπτόμενο, σύμφωνα με τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ και δεν είχαν αποζημιωθεί.
Δυστυχώς, όμως, διαπιστώνουμε ότι από τους δικαιούχους των παραπάνω ενισχύσεων απουσιάζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών. Το γεγονός αυτό θίγει ιδιαιτέρως το νομό Ηλείας, αποτελώντας ακόμα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα άνισης αντιμετώπισης.
Αδιαμφισβήτητα, οι καλλιέργειες των εσπεριδοειδών δέχτηκαν σημαντικά πλήγματα από την εμφάνιση παγετού την περίοδο Φεβρουαρίου - Απριλίου του 2021. Αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει μείωση της παραγωγής, κατά συνέπεια και μεγάλη απώλεια εσόδων για τους εσπεριδοπαραγωγούς.
Επομένως, είναι αδικαιολόγητο να αποκλειστούν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών, μεταξύ αυτών και της Ηλείας, από το ad hoc πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων για τη μείωση τη παραγωγής, κατά το έτος 2021, ως αποτέλεσμα συνεχών παγετών, σε διαδοχικές περιόδους.
Ήδη Ομάδες Παραγωγών στην Ηλεία διαμαρτύρονται για αυτή την ακατανόητη απόφαση, υποστηρίζοντας πως ο νομός πέφτει για ακόμη μια φορά θύμα διάκρισης. Παράλληλα, μιλούν για αδικία που πρέπει να αποκατασταθεί.
Επιπροσθέτως, η συγκεκριμένη απόφαση λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο όπου ο αγροτικός κόσμος χειμάζεται και υποφέρει από τις επιπτώσεις των μεγάλων ανατιμήσεων και της ακρίβειας, που εκτοξεύουν το κόστος παραγωγής. Θα πρέπει, δε, να ληφθεί υπόψη ότι προϋπάρχουν οι οικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, με τη μειωμένη ζήτηση των παραγόμενων προϊόντων.

Επειδή ο πρωτογενής τομέας είναι ευάλωτος απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές.
Επειδή τα εσπεριδοειδή εξαιρέθηκαν από το ad hoc πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων λόγω των ζημιών στο προ-ανθικό στάδιο, κατά το έτος 2021, εξαιτίας των συνεχόμενων παγετών.
Επειδή ο πρωτογενής τομέας πλήττεται από το τεράστιο κόστος παραγωγής, συγκεκριμένα την ακρίβεια σε ενέργεια, καύσιμα, αγροεφόδια και μεταφορές.
Επειδή ο αγροτικός κόσμος δέχεται απανωτά οικονομικά πλήγματα, με αποτέλεσμα καθημερινά το εισόδημά του να συρρικνώνεται.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1) Γιατί εξαιρέθηκαν τα εσπεριδοειδή από τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις λόγω των ζημιών από το παγετό στο προ-ανθικό στάδιο, κατά το έτος 2021;
2) Εξετάζεται να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους παραγωγούς των παραπάνω οικονομικών ενισχύσεων και αυτοί των εσπεριδοειδών;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος