03/06/2022

Επίκαιρη ερώτηση Μαμουλάκη: Αλλαγές στο οδικό δίκτυο που θα συνδέει το νέο αεροδρόμιο Καστελλίου ζητάει το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου και Αναπλ. Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Χάρης Μαμουλάκης, με θέμα: «Αλλαγές στο οδικό δίκτυο που θα συνδέει το νέο αεροδρόμιο Καστελλίου ζητάει το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών να απαντήσει αν προτίθεται να δεχτεί το αίτημα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης και να εξετάσει την τροποποίηση της μελέτης του οδικού δικτύου που θα συνδέει το αεροδρόμιο Καστελλίου με το κύριο οδικό δίκτυο του νησιού, καθώς και αν προτίθεται να επιβάλλει διόδια σε όλους τους χρήστες του αεροδρομίου Καστελλίου που επιθυμούν να μεταβούν οδικώς στην πόλη του Ηρακλείου.

Στις 31 Μαΐου συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και το αίτημα για την τροποποίηση της μελέτης του οδικού δικτύου που θα συνδέει στο μέλλον το νέο αεροδρόμιο Καστελλίου με τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης.

Η πρόταση, που υπερψηφίστηκε ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, στηρίζεται στην εκτίμηση ότι με την υφιστάμενη όδευση ο δρόμος αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο περιβάλλον και σε υφιστάμενους αρχαιολογικούς χώρους και παρουσιάζει ζητήματα σοβαρά ασφαλείας για τους μελλοντικούς του χρήστες. Η σχετική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου δίνει μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε ο δρόμος με την υφιστάμενή του χάραξη σε περίπτωση εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων κατά την περίοδο των βροχοπτώσεων.

Παράλληλα, η ανακίνηση του ζητήματος αναφορικά με την διασύνδεση του αεροδρομίου Καστελίου με τον ΒΟΑΚ επαναφέρει το ερώτημα του κατά πόσο οι χρήστες και επιβάτες του αεροδρομίου θα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν για την χρήση του νέου αεροδρομίου της περιοχής. Υπενθυμίζεται ότι ο κος Υπουργός έχει επανειλημμένα απαντήσει στις σχετικές ερωτήσεις των εκπροσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση με βάση των σημερινό της σχεδιασμό προτίθεται να βάλει διόδια σε όλο το μήκος του ΒΟΑΚ καθώς και στις ίδιες τις εξόδους από και προς την πόλη του Ηρακλείου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: «Αλλαγές στο οδικό δίκτυο που θα συνδέει το νέο αεροδρόμιο Καστελλίου ζητάει το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης»

Παράλληλα, η ανακίνηση του ζητήματος αναφορικά με την διασύνδεση του αεροδρομίου Καστελίου με τον ΒΟΑΚ επαναφέρει το ερώτημα του κατά πόσο οι χρήστες και επιβάτες του αεροδρομίου θα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν για την χρήση του νέου αεροδρομίου της περιοχής. Υπενθυμίζεται ότι ο κος. Υπουργός έχει επανειλημμένα απαντήσει στις σχετικές ερωτήσεις των εκπροσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση με βάση των σημερινό της σχεδιασμό προτίθεται να βάλει διόδια σε όλο το μήκος του ΒΟΑΚ καθώς και στις ίδιες τις εξόδους από και προς την πόλη του Ηρακλείου.
Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1) Προτίθεται να δεχτεί το αίτημα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης και να εξετάσει την τροποποίηση της μελέτης του οδικού δικτύου που θα συνδέει το αεροδρόμιο Καστελλίου με το κύριο οδικό δίκτυο του νησιού;
2) Προτίθεται να επιβάλλει διόδια σε όλους τους χρήστες του αεροδρομίου Καστελλίου που επιθυμούν να μεταβούν οδικώς στην πόλη του Ηρακλείου;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μαμουλάκης Χάρης