05/06/2022

Θ. Ξανθόπουλος: Πόσο πιο χαμηλά...

Άρθρο του τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη νόθευση εγγράφων στην δικογραφία του σκανδάλου Novartis στην εφημερίδα Αυγή της Κυριακής

Η υπόθεση Novartis, παρά τις προσπάθειες των γνωστών κύκλων με αδιευκρίνιστα αλλά και…. διευκρινισμένα ποσά να την θεωρήσουν «τελειωμένη», επανήλθε στο πολιτικό και μοιραία και στο δικαστικό προσκήνιο με εκκωφαντικό τρόπο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, που προκύπτει από αδιάσειστα στοιχεία, έγγραφο του FBI, το οποίο αποτελεί τμήμα της δικογραφίας, μεταφράσθηκε στα Ελληνικά από τη μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Και ενώ στο πρωτότυπο κείμενο υπήρχε ρητή αναφορά σε ονόματα και ιδιότητες πολιτικών, το μεταφρασμένο κείμενο δεν αναφέρει κανένα όνομα. Το πράγμα περιπλέκεται διότι η μεταφράστρια του επίμαχου εγγράφου, πιστοποιημένη μεταφράστρια του ΥΠΕΞ, δηλώνει ότι στο έγγραφο που η ίδια μετέφρασε αναφέρονται όλα τα ονόματα. Άρα, σύμφωνα με εκείνη, η νόθευση έγινε σε μεταγενέστερο στάδιο και δεν αφορά την ίδια, όπως προσπάθησε να ψελλίσει η Κυβέρνηση.

Για όλους εμάς που ζήσαμε την υπόθεση Novartis στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η οποία κατέληξε στην παραπομπή του Δ. Παπαγγελόπουλου, η προσπάθεια της Κυβερνητικής πλειοψηφίας, σε αγαστή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, να στοιχειοθετήσει τον χαρακτηρισμό της σκευωρίας, φαίνεται καταδικασμένη. Τα γεγονότα βοούν. Το πρακτικό συμβιβασμού που υπέγραψε η εταιρεία με το Αμερικανικό Δημόσιο και με βάση το οποίο η Novartis το αποζημιώνει με περίπου 340 εκ δολάρια «για δωροληψίες κυβερνητικών αξιωματούχων στην Ελλάδα» δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας. Και οι κραυγές των εμπλεκομένων για σκευωρία, περισσότερο ως ηχώ απελπισίας ηχούν παρά ως φωνές που ζητούν δικαίωση.

Τώρα με την ανάδειξη της νόθευσης του μεταφρασμένου εγγράφου, στο οποίο απαλείφθηκε το ρητά αναφερόμενο όνομα του ήδη παραπεμφθέντος Ανδρέα Λοβέρδου (και όχι μόνον), αποκαλύπτονται οι κινήσεις πανικού. Κινήσεις που εκτός της προφανούς ποινικής ευθύνης, η οποία θα αναζητηθεί στα ποινικά δικαστήρια, μετά και την επείγουσα δικαστική έρευνα που διατάχθηκε, αναδεικνύουν και την πολιτική ευθύνη της Κυβέρνησης. Η οποία ούτε θέση έχει πάρει για τις αποκαλύψεις ούτε καν διέταξε κάποια διοικητική έρευνα για την διακρίβωση των υπαιτίων της παραποίησης δικαστικών εγγράφων! Την ίδια περίεργη απάθεια απέναντι στις πρωτοφανείς αποκαλύψεις δείχνει και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι μέχρι και τώρα το «συνεργατικό δίδυμο» στην προανακριτική (ΝΔ & ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ) πορεύεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis. Η ευθύνη είναι τεράστια. Και αγγίζει ουσιαστικά το Κράτος Δικαίου. Του οποίου, οι κυβερνώντες «άριστοι» κατά τα άλλα δηλώνουν θιασώτες.

Κάθε μέρα που περνάει η θέση των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο χειροτερεύει. Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. αναλαμβάνει την ευθύνη να μην συμβιβαστεί με τέτοιες πρακτικές, να αγωνιστεί για να λάμψει η αλήθεια, να τιμωρηθούν οι δράστες και να προστστευθεί αποτελεματικά το δημόσιο συμφέρον. Η ευθύνη για την αποκατάσταση του Κράτους Δικαίου βαρύνει εμάς. Και την αναλαμβάνουμε πλήρως.