06/06/2022

Γ. Ψυχογιός: Το προσφυγικό θέλει σχέδιο, ανθρωπισμό και συγκρούσεις στην Ευρώπη και όχι την αδιέξοδη πολιτική και ρητορική σας - βίντεο

Ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, τοποθετήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ως εισηγητής της μειοψηφίας επί του νομοσχεδίου: «Κύρωση Κώδικα Νομοθεσίας για την υποδοχή, τη διεθνή προστασία πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών και την προσωρινή προστασία σε περίπτωση μαζικής εισροής εκτοπισθέντων αλλοδαπών». Ακολουθούν σημεία από την εισήγηση.

- Η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, επί της αρχής, είναι μια σωστή πρακτική, αρκεί να γίνεται με σοβαρότητα. Στο παρόν νομοσχέδιο, υπάρχουν επικαλύψεις και λάθη, με σημαντικότερο των ορισμό των ευάλωτων ομάδων που υπάρχουν τρεις διαφορετικές διατυπώσεις, κυρίως όσον αφορά τους συγγενείς θεμάτων ναυαγίων.

- Προβληματική είναι και η διατύπωση στις καταργούμενες διατάξεις όπου λέτε ότι καταργείται κάθε διάταξη που αντίκειται στις προβλέψεις του παρόντος νομοσχεδίου.

- Η βασική διαφοροποίηση μας είναι με την ουσία των διατάξεων που έχετε νομοθετήσει εδώ και τρία χρόνια και που επενδύουν σε ένα δόγμα ενεργητικής και παθητικής αποτροπής, ακόμη και με την αλλοίωση των άρθρων των ευρωπαϊκών οδηγιών που, υποτίθεται ότι, ενσωματώνουν τα νομοθετήματα.

- Την ίδια στιγμή που σε όλο τον κόσμο έχουμε συρράξεις, εμφυλίους, κλιματική και επισιτιστική κρίση επιμένετε ότι έχει πέσει η αυλαία του προσφυγικού στην Ελλάδα.

- Πρέπει να γίνει επιτέλους αντιληπτό ότι δεν μπορεί να γίνεται επίκληση του διεθνούς δικαίου κατά περίπτωση, ο μόνος δρόμος είναι η απαρέγκλιτη τήρησή του σε όλες τις περιπτώσεις.

- Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες διώξεων προς δημοσιογράφους, δικηγόρους, ακόμη και βουλευτές που τολμούν να ερευνούν ή να διαμαρτύρονται για τις καταγγελλόμενες παραβιάσεις σε θέματα του προσφυγικού μεταναστευτικού. Είδαμε την χώρα να κατρακυλάει στην κατάταξη για θέματα ελευθερίας του τύπου.

- Αγνοείτε τόσο την κα Γιόχανσον που ζητά τη δημιουργία ανεξάρτητου παρατηρητηρίου για την παρακολούθηση της διαδικασίας στα σύνορα, όσο και του Συμβουλίου της Ευρώπης που λέει ότι η διοικητική κράτηση πρέπει να εφαρμόζεται ως έσχατο μέτρο και για το ελάχιστο απαραίτητο χρόνο.

- Έχουμε μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για ασφαλιστικά μέτρα σε υποθέσεις που βρίσκονται για μέρες σε νησίδες και δεν διασώζονται.

- Επιμένετε να διατηρείτε την ΚΥΑ με την οποία η Τουρκία θεωρείται ασφαλής τρίτη χώρα για 5 εθνικότητες, μεταξύ αυτών και οι Αφγανοί, την ίδια στιγμή που, σωστά, ήρθαν στη χώρα οι βουλεύτριες, οι δικαστικοί και τα μέλη των οικογενειών τους και πρέπει να απαντήσουμε στο αίτημά τους να έρθουν στη Βουλή να συζητήσουμε.

- Έχετε απαξιώσει την συνεργασία των Med5 με τις χώρες του νότου και αντ’ αυτού συνυπογράφετε επιστολές με τις χώρες του Βίσεγκραντ. Δεν ζητάτε όπως θα έπρεπε τον επιμερισμό των αιτούντων και των προσφύγων σε όλα τα κράτη-μέλη.

- Οι φαραωνικές δομές χιλιάδων ψυχών στα νησιά δείχνουν ότι είστε πρόθυμοι να παίξει η χώρα το ρόλο της «ασπίδας» και του χωροφύλακα της Ευρώπης.

- Ο κος Μηταράκης τίμησε τον επικεφαλής της Frontex λίγους μήνες πριν αυτός παραιτηθεί για την εμπλοκή του στις υποθέσεις των παράνομων επαναπροωθήσεων μετά από έρευνα του OLAF.

- To Εθνικό Σχέδιο για την Ένταξη είναι ένα μη σχέδιο, χωρίς κοστολόγηση και κατεύθυνση, για λίγους και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

- Θέλετε να μεταφέρετε τις δομές εκτός αστικού ιστού, με κύριο παράδειγμα αυτό του Ελαιώνα, που από κέντρο ένταξης κλείνει, χωρίς σχέδιο.

- Επιμένετε σε μια ιθαγένεια για λίγους καθώς με τον εισοδηματικό κόφτη και τη δυσκολία των θεμάτων, το 90% των ανθρώπων κόβονται.

- Το προσφυγικό-μεταναστευτικό, εκτός από ανθρωπισμό, απαιτεί συγκεκριμένο σχέδιο και στρατηγική, προσωπικό, όπως αυτό των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ που καταργήσατε, τήρηση συνταγματικών και διεθνών κανόνων. Θέλει όμως και διεκδίκηση δυναμική σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στην κατεύθυνση του Συμφώνου του Μαρακές για ασφαλείς και νόμιμες οδούς μετανάστευσης. Αυτός είναι και ένας βασικός τρόπος να αφοπλιστεί η κυβέρνηση του Ερντογάν από τη δυνατότητα εργαλειοποίησης σε βάρος των κατατρεγμένων ανθρώπων.

- Αυτή η κωδικοποίηση είναι η «Μαύρη Βίβλος» των τριών χρόνων της ΝΔ στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

- Περιορισμός των εγγυήσεων, νομοθέτηση στα όρια του διεθνούς δικαίου, απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων, στρατιές μετακλητών, ορισμένοι εκ των οποίων σε θέσεις ευθύνης, ΜΚΟ φαντάσματα που αναλαμβάνουν σε μια νύχτα το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ.

- Καλούμε τους δημοκρατικούς πολίτες να στρατευτούμε σε ένα μέτωπο και στο δρόμο και στη βουλή για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά που προκαλεί η πολιτική σας.