07/06/2022

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Λήψη μέτρων για την ασφάλεια όλων των παραγόντων της δίκης, διαδίκων και πολιτών από περιστατικά βίαιων αντιδράσεων μέσα στα δικαστήρια

Ο βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θ. Ξανθόπουλος, κατέθεσε Ερώτηση επισημαίνοντας την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία και ασφάλεια όλων των παραγόντων της δίκης, διαδίκων και πολιτών από περιστατικά βίαιων αντιδράσεων μέσα στα δικαστήρια.

Αφορμή για την κατάθεση της Ερώτησης που συνυπογράφουν 34 συνολικά βουλευτές, ήταν το πρόσφατο περιστατικό στο Πρωτοδικείο της Κω, όπου ένας εκ των διαδίκων, αντέδρασε με πρωτοφανή βίαιο τρόπο στην απορριπτική για εκείνον δικαστική απόφαση και πέταξε προς την έδρα του δικαστηρίου, μια μεγάλη πέτρα που είχε κρύψει στην τσέπη του. Η ενέργειά του αυτή είχε ως αποτέλεσμα να σπάσει το προστατευτικό πλαστικό και να τραυματιστεί στο μάτι ο γραμματέας του Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων, παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν συχνά στις δικαστικές αίθουσες όλης της χώρας. Μάλιστα στα περισσότερα μεγάλα δικαστήρια της χώρας παρατηρείται έλλειψη μέριμνας για τη στοιχειώδη ασφάλεια και προστασία των παραγόντων της δίκης από έκνομες ενέργειες, καθώς οι τεχνικές υποδομές ελέγχων εισόδου είναι υποτυπώδεις ή ανύπαρκτες και επιπροσθέτως δεν επαρκεί το προσωπικό.

Τα περιστατικά βίας μέσα στα δικαστήρια, δημιουργούν ανασφάλεια και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, την σωματική ακεραιότητα και ενδεχομένως και τη ζωή, όλων των παραγόντων της δίκης (δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων και δικηγόρων) αλλά και των διαδίκων και των πολιτών που εισέρχονται σε αυτά, τονίζουν οι βουλευτές και ρωτούν τον Υπουργό Δικαιοσύνης ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά που εμποδίζουν την ομαλή απονομή της δικαιοσύνης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Θέμα: Λήψη μέτρων για την ασφάλεια όλων των παραγόντων της δίκης, διαδίκων και πολιτών από περιστατικά βίαιων αντιδράσεων μέσα στα δικαστήρια

Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα τα περιστατικά βίαιων αντιδράσεων μέσα στις δικαστικές αίθουσες. Την περασμένη Πέμπτη, 2 Ιουνίου, στο Πρωτοδικείο της Κω, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων, ένας εκ των διαδίκων, αντέδρασε με πρωτοφανή βίαιο τρόπο στην απορριπτική για εκείνον δικαστική απόφαση και πέταξε προς την έδρα του δικαστηρίου, μια μεγάλη πέτρα που είχε κρύψει στην τσέπη του. Η ενέργεια του αυτή είχε ως αποτέλεσμα να σπάσει το προστατευτικό πλαστικό και να τραυματιστεί στο μάτι ο γραμματέας του Δικαστηρίου.

Το απαράδεκτο αυτό και απολύτως καταδικαστέο περιστατικό βίας μέσα στο δικαστήριο της Κω, φέρνει στην επιφάνεια το συνεχιζόμενο πρόβλημα της ασφάλειας δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων, δικηγόρων αλλά και των πολιτών που προσέρχονται σε δικαστήρια και δικαστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων, παρόμοια περιστατικά βίαιων επιθέσεων, συμβαίνουν συχνά στις δικαστικές αίθουσες όλης της χώρας με θύματα τους φορείς της απονομής της δικαιοσύνης και τις περισσότερες φορές τους Γραμματείς και τους Δικαστικούς Λειτουργούς, που λόγω του ρόλου τους, βρίσκονται συνεχώς εκτεθειμένοι στην πρώτη γραμμή.

Όπως καταγγέλλεται, στα περισσότερα μεγάλα δικαστήρια της χώρας με την μεγάλη προσέλευση πολιτών και διαδίκων παρατηρείται έλλειψη μέριμνας για τη στοιχειώδη ασφάλεια και προστασία των παραγόντων της δίκης από έκνομες ενέργειες, καθώς οι τεχνικές υποδομές ελέγχων εισόδου είναι υποτυπώδεις ή ανύπαρκτες και επιπροσθέτως δεν επαρκεί το προσωπικό.

Κατόπιν τούτων,

Επειδή, η απονομή της Δικαιοσύνης αποτελεί ύψιστη λειτουργία του κράτους δικαίου και πρέπει να διεξάγεται ακώλυτα και με απόλυτη ασφάλεια για τους διαδίκους, τους πολίτες αλλά και όλους τους παράγοντες της δίκης(δικαστές, δικαστικούς υπαλλήλους, δικηγόρους).

Επειδή, τα επαναλαμβανόμενα περιστατικά βίας κατά παραγόντων της δίκης, ακόμη και μέσα στις δικαστικές αίθουσες προκαλούν μεγάλη ανασφάλεια και είναι δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και την ανθρώπινη ζωή

Επειδή, κάθε ευνομούμενη πολιτεία πέρα από την αυτονόητη καταδίκη τέτοιων ανεπίτρεπτων, βίαιων και παράνομων συμπεριφορών, οφείλει να λαμβάνει έγκαιρα, προληπτικά μέτρα για την τήρηση της ευταξίας και την ασφάλεια όσων βρίσκονται στα δικαστήρια

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

Ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει άμεσα, ώστε να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά βίας μέσα στα δικαστήρια που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία, την σωματική ακεραιότητα ακόμη και τη ζωή των εμπλεκομένων φορέων της δίκης(δικαστών, δικαστικών υπαλλήλων, δικηγόρων), των διαδίκων αλλά και των πολιτών που προσέρχονται σε αυτά;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ξανθόπουλος Θεόφιλος