ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

07/06/2022

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της Θεοδώρας Τζάκρη στις Η.Π.Α. όπου παρέστη στις εκδηλώσεις για την εθνική παλιγγενεσία που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Μείζονος Νέας Υόρκης

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της Θεοδώρας Τζάκρη στις Η.Π.Α. όπου παρέστη στις εκδηλώσεις για την εθνική παλιγγενεσία που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Μείζονος Νέας Υόρκης



Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της Θεοδώρας Τζάκρη στις Η.Π.Α. όπου παρέστη στις εκδηλώσεις για την εθνική παλιγγενεσία που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Μείζονος Νέας Υόρκης
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της Θεοδώρας Τζάκρη στις Η.Π.Α. όπου παρέστη στις εκδηλώσεις για την εθνική παλιγγενεσία που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Μείζονος Νέας Υόρκης
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της Θεοδώρας Τζάκρη στις Η.Π.Α. όπου παρέστη στις εκδηλώσεις για την εθνική παλιγγενεσία που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων Μείζονος Νέας Υόρκης


Η βουλευτής Πέλλας και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Θεοδώρα Τζάκρη από τις 2 έως τις 6 Ιουνίου επισκέφτηκε την Νέα Υόρκη όπου ως Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης για τον εορτασμό της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Σημειώνεται ότι οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά φέτος με ιδιαίτερη λαμπρότητα, μετά την παύση των δύο προηγούμενων ετών, λόγω της πανδημίας, με μεγάλη συμμετοχή των ομογενειακών φορέων και των ομογενών της Αμερικής που κρατούν ψηλά τις αξίες του Οικουμενικού Ελληνισμού. Πιο συγκεκριμένα

Την Πέμπτη 2 Ιουνίου παρέστη στην Εκδήλωση των Πανομογενειακών Οργανώσεων στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια. Στον χαιρετισμό της η κ. Τζάκρη είπε τα εξής:

«Έχουμε την χαρά και την τιμή να γιορτάζουμε την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, όπως αρμόζει και όπως επιβάλλεται να την γιορτάζουν οι απόγονοι των ηρώων μου που έδωσαν την ζωή τους για να υπάρχει ελεύθερη Ελλάδα.

Γιατί η 25η Μαρτίου είναι η σπουδαιότερη όλων των επετείων για εμάς τους Έλληνες.

Εορτάζουμε και την 28η Οκτωβρίου, την αντίσταση στον φασισμό και τον αγώνα για την διάσωση της ελευθερίας της Ελλάδας.

Αλλά χωρίς την 25η Μαρτίου δεν θα υπήρχε Ελλάδα για να υπερασπιστούμε.

Φίλες και φίλοι

Η Επανάσταση του 1821 οδήγησε στην ανεξαρτησία επειδή θυσιάστηκαν Έλληνες, όχι μόνο αυτοί που κατοικούσαν στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα, αλλά και Έλληνες από όλο τον ευρωπαϊκό χώρο.

Δηλαδή από το τότε ισχύον «Όλον του Ελληνισμού».

Σήμερα ζούμε σε έναν άλλο κόσμο.

Στον οποίον οι ελεύθεροι απόγονοι των ηρώων του ’21 άνοιξαν τα φτερά τους και ταξίδεψαν.

Και το πιο σπουδαίο. Κατόρθωσαν να δημιουργήσουν μια «δεύτερη Ελλάδα» στον ηγέτη αυτού του κόσμου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Έτσι πια το «Όλον του Ελληνισμού» μεγάλωσε.

Και σε αριθμό και σε δυνατότητες στήριξης του εθνικού συμφέροντος.

Είμαστε πια «ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΙΣΧΥΡΗ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ».

Και με τους συμβολικούς και ουσιαστικούς χαιρετισμούς, όπως η παρέλαση που θα γίνει μεθαύριο, στέλνουμε μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας ότι θα υπερασπιστούμε, με κάθε κόστος, οποτεδήποτε κι αν χρειαστεί, την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Μιας χώρας που έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος για να ζει ο λαός της ελεύθερος, μιας πατρίδας προσηλωμένης στα ιδανικά της ειρήνης και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, το οποίο πάντα προκρίνουμε σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνείς μας συμμάχους, ως την μόνη επιθυμητή μέθοδο επίλυσης των διαφορών μας και των κινδύνων που αντιμετωπίζουμε κατά περιόδους, λόγω της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας.

Λέω κατά περιόδους γιατί η προκλητικότητα και η επιθετικότητα δεν πηγάζουν από τον απλό τουρκικό λαό που βιώνει στέρηση ελευθεριών και δικαιωμάτων και ακραία φτώχεια.

Πηγάζουν από την μεγαλομανία πολιτικών ηγεσιών που επιβουλεύονται την πατρίδα μας και φανατίζουν τον τουρκικό λαό ώστε να τον αποπροσανατολίσουν από τα πραγματικά του προβλήματα.

Ως Αναπληρώτρια Τομεάρχης Εξωτερικών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, τόσο το κόμμα μας, όσο και ο πρόεδρός μας Αλέξης Τσίπρας είμαστε ισχυρά δεσμευμένοι στην γραμμή της υπεράσπισης των δικαιωμάτων της πατρίδας μας και αποφασισμένοι να απαντάμε πειστικά και τώρα και στο μέλλον σε κάθε τουρκική πρόκληση όπως πράξαμε και κατά την περίοδο της διακυβέρνησής μας, όταν ο κ. Ερντογάν έκανε το λάθος να βγάλει ερευνητικό σκάφος στο Αιγαίο και με την αποφασιστική μας απάντηση το στείλαμε πίσω στο λιμάνι του την επόμενη μέρα.

Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ότι είναι άλλο πράγμα η διαφορετική αντίληψη για την πολιτική που έχουμε ως κόμμα από την σημερινή κυβέρνηση και άλλο πράγμα τα εθνικά μας συμφέροντα και η εθνική ομοψυχία και προς χάριν των οποίων παραμερίζεται κάθε κομματική διαφορά.

Φίλες και Φίλοι

Κάτω από την σημαία μας είμαστε όλοι ενωμένοι και αδιαίρετοι.

Σε εσάς βέβαια που ζείτε στις ΗΠΑ και ειδικά στην Μητρόπολη, στην Νέα Υόρκη, αντιστοιχεί μεγαλύτερη ευθύνη.

Γιατί εδώ παράγονται οι πολιτικές και οικονομικές στρατηγικές που καθορίζουν τον κόσμο.

Και αφού ζείτε εδώ σας ζητώ μόνο τούτο.

Να συνεχίσετε, με το ίδιο πάθος, με την ίδια δύναμη και την ίδια γενναιοδωρία σε συνεργασία με την θρησκευτική μας ηγεσία να δίνετε την μάχη- όχι μόνο για τα δίκαια της πατρίδας, αλλά και για τα μεγάλα κεκτημένα που εξασφάλισε η Επανάσταση του 1821, όπως είναι η γλώσσα μας, όπως είναι ο πολιτισμός μας, όπως είναι όλα όσα αποτελούν την σύγχρονη ελληνική ταυτότητα σε όλο τον κόσμο.

Σας εύχομαι κάθε καλό και πάνω από όλα να είμαστε όλοι καλά και να ανταμώνουμε σε τέτοιους εορτασμούς για να τιμούμε την σημαία και τα ιδανικά μας».

Την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022 η κ. Τζάκρη παρέστη στην τελετή Έπαρσης της ελληνικής σημαίας στο Bowling Green, στο σημείο δηλαδή που αναγνωρίστηκε η ανεξαρτησία της Αμερικής από τους Άγγλους και στην συνέχεια σε συνάντηση της κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας, απαρτιζόμενη από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς κ. Σάββα Αναστασιάδη και την βουλευτή Λάρισας του ΚΙΝΑΛ κ. Ευαγγελία Λιακούλη με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο με τον οποίον συζήτησαν, σε μια μακρά και φιλική συνάντηση, για τα θέματα της Ομογένειας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Αρχιεπισκοπή και η Ελληνοορθόδοξη Ομογενειακή Κοινότητα στην Αμερική.

Τα κύρια θέματα που απασχόλησαν την συνάντηση ήταν οι μεγάλα ζητήματα της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας και η ανάγκη διατήρησης, επικαιροποίησης και σύσφιξης των δεσμών της με την πατρίδα και ειδικότερα για τον ρόλο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής απέναντι στις προκλήσεις αυτές.

Το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022 η κ. Τζάκρη και η τριμελής κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία πραγματοποίησαν συνάντηση στα γραφεία της Ομοσπονδίας στην Αστόρια με την Παν-ποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά και πιο συγκεκριμένα με τον πρόεδρο αυτής κ.Κώστα Τσιλφίφη, τον πρόεδρο του Ποντιακού Συλλόγου ‘’ΚΟΜΜΗΝΟΙ» Νέας Υόρκης κ. Γιώργο Ανδρονικίδη, τον τέως Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Δημήτρη Μολοχίδη και τον κ. Στέφανο Αμανατίδη, τον πρόεδρο του Ιερού Ιδρύματος ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ δρ. Χαράλαμπο Βασιλειάδη και την Πρόεδρο του Ποντιακού Συλλόγου του Norwalk-Conektikat κ. Κική Ταρασίδου όπου είχαν μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων και για την αναγκαιότητα της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας του συνόλου των Ελληνικών Χριστιανικών Πληθυσμών της Μικράς Ασίας και του Πόντου από τους Τούρκους.

 

Στην συνέχεια η κ. Τζάκρη παρέστη στην τελετή Έπαρσης της Σημαίας στην Πλατεία Αθηνών στην Αστόρια, σε μια συγκινητική εκδήλωση παρουσία πλήθους ομογενειακών φορέων και ομογενών, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας παρέστη στην Δεξίωση –δείπνο στο NewYorkHilton με Κεντρικό ομιλητή τον Πρόεδρο της Eπιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας κ. RobertMenendez).

 

Στον χαιρετισμό της η κ. Τζάκρη είπε τα εξής:

 

« Η αποψινή εκδήλωση, επί τη ευκαιρία των εορτασμών της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αποκτά, εκ των εξ εξελίξεων, βαρύνουσα σημασία.

Σήμερα αποτίνουμε όλοι μαζί φόρο τιμής και επιδεικνύουμε σεβασμό σε όσους αγωνίστηκαν και έδωσαν την ζωή τους για την ανεξαρτησία και την εδραίωση των συνόρων μιας ελεύθερης Ελλάδας.

Όλους όσους, παρά τον άνισο συσχετισμό δυνάμεων, στάθηκαν απέναντι σε μια πανίσχυρη Αυτοκρατορία και νίκησαν, εμπνευσμένοι και από τον αγώνα που είχε δώσει λίγα χρόνια πριν ο Αμερικανικός λαός για την Ανεξαρτησία του και ένα φιλελεύθερο Σύνταγμα.

Ένας αγώνας που ήταν και αυτός με την σειρά του εμπνευσμένος από τα δημοκρατικά ιδεώδη της αρχαίας Ελλάδας, αποδεικνύοντας τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των λαών μας.

Τότε, πέρα από εμάς, πολέμησαν στο πλευρό μας και υποστήριξαν τον αγώνα μας διακεκριμένοι φιλέλληνες. Και σήμερα είμαι χαρούμενη γιατί έχω την τιμή να απευθύνομαι σε εσάς παρουσία ενός πραγματικού φιλέλληνα των καιρών μας, του κ. Menendez, όπως και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων και οργανώσεων της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, που μαζί με την Πρεσβεία μας και τις Προξενικές μας Αρχές, δείχνουν καθημερινά την στήριξή τους στους σύγχρονους αγώνες του Ελληνισμού - της Ελλάδας και της Κύπρου.

Αποτελώντας την πιο σημαντική γέφυρα για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Η σημερινή εκδήλωση πραγματοποιείται σε μια ιδιαίτερη συγκυρία. Είναι η πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που αντιμετωπίζουμε τόσο επικίνδυνες για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα, εξελίξεις.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, οδηγεί στην καταστροφή μιας γειτονικής ευρωπαικής χώρας, στον θάνατο χιλιάδων αμάχων και σε ροές εκατομμυρίων προσφύγων.

Επιβάλλεται η διεθνής κοινότητα και ειδικά οι χώρες της Δύσης – η κάθε μία με τον δικό της τρόπο – να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, ώστε η ρωσική εισβολή να τερματιστεί άμεσα.

Και να επιστρέψουμε στην διπλωματία και την ειρήνη.

Την ίδια στιγμή, το μήνυμα ότι δεν θα γίνει ανεκτή η παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της εδαφική κυριαρχίας, δεν μπορεί να είναι σαφές σε ένα μέρος της υφηλίου, αν δεν είναι σαφές παντού.

Kαι ειδικά εντός του ΝΑΤΟ.

Δυστυχώς, βλέπουμε την τουρκική επιθετικότητα να κορυφώνεται σε ρητορικό επίπεδο και να επιδεινώνεται όλο και περισσότερο στο Αιγαίο, επί του πεδίου, αγγίζοντας τα όρια της ωμής απειλής για την ελληνική κυριαρχία.

Ακούμε την επικίνδυνη λογική του αναθεωρητισμού για μια ακόμη φορά - αλλά αυτήν την φορά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και από μία συμμαχική χώρα, απέναντι σε μια άλλη.

Το μήνυμα είναι σαφές ότι στεκόμαστε όλοι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες – όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας - ενωμένοι απέναντι σε αυτές τις απειλές.

Όπως στεκόμαστε αξιόπιστα και σταθερά στις δεσμεύσεις μας ως χώρα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Γιατί η Ελλάδα είναι και θα είναι αξιόπιστος και ειλικρινής σύμμαχος για τις ΗΠΑ, όπως υπήρξε και τα προηγούμενα χρόνια που αναπτύχθηκαν με ταχείς ρυθμούς οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις σε όλα τα επίπεδα – στην άμυνα, στην οικονομία και τις επενδύσεις και την ενέργεια- σε αμοιβαία επωφελή βάση.

Και το τονίζω: σε αυτά που λέμε και κάνουμε είμαστε και θα παραμείνουμε αξιόπιστοι και ειλικρινείς - όχι όμως δεδομένοι.

Αναμένουμε την ενεργό στήριξη από τους Αμερικανούς συμμάχους μας, που θα βοηθήσει στην επιστροφή στην διπλωματία και στον διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε μία στιγμή που είναι πιο σημαντικό από ποτέ να δίνει η Συμμαχία – σε όλο τον κόσμο- το μήνυμα της ενότητας στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Σε αυτό το σημείο και σε αυτούς τους καιρούς χρειαζόμαστε ειλικρινείς φίλους και υποστηρικτές των δίκαιων και κατοχυρωμένων από το διεθνές δίκαιο δικαιωμάτων της πατρίδας μας.

Και θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον γερουσιαστή κ. Robert Menendez που υπερασπίζετε αδιαλείπτως τα δίκαια της ελληνικής πλευράς.

Σε ότι αφορά στην Ελληνική Ομογένεια, τους εκπροσώπους της και την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, έχω διαπιστώσει η ίδια ως Αναπληρώτρια Τομεάρχης Εξωτερικών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι μοχθείτε καθημερινά, όχι μόνο για την διάσωση και ανάδειξη της ελληνικής μας ταυτότητας, αλλά και ότι με τις προτάσεις, με τις δράσεις και με το σθένος σας αποδεικνύετε ότι οι αξίες του ελληνισμού είναι οικουμενικές, αλλά και ότι ο ελληνισμός έχει για πάντα βάλει την σφραγίδα του στις οικουμενικές αξίες.

Αξίες – όπως η προάσπιση του διεθνούς δικαίου και της πολυμερούς διπλωματίας - που ενισχύουν τον γεωπολιτικό ρόλο που πρέπει να έχουμε ως ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας.

Αλλά και αξίες - όπως η προάσπιση του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας – που προστατέψαμε και άντεξαν στην Ελλάδα, τις πιο δύσκολες στιγμές.

Όπως είπε ο Πρόεδρος Ομπάμα το 2016 στην επίσκεψή του στην Αθήνα, συγχαίροντας τους Έλληνες για τη διαχείριση του προσφυγικού και την οικονομική της ανάπτυξη: “Θυμόμαστε ότι ακριβώς η δύναμή σας και η αποφασιστικότητά σας, έχουν επιτρέψει να ξεπεράσετε μεγάλες αντιξοότητες σε όλη την ιστορία σας, διότι τίποτα δεν μπορεί να λυγίσει το πνεύμα των Ελλήνων.»

Και όπως προσέθεσε ο Πρόεδρος Ομπάμα για την σχέση των λαών μας, «αν κάποιος αναζητά ένα παράδειγμα για το κοινό πνεύμα μας, την αντοχή μας, δεν χρειάζεται να ψάξει πέρα από την πόλη της Νέας Υόρκης, κοντά στο Ground Zero, όπου η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που ήταν σε ερείπια, τώρα έχει υψωθεί και πάλι.»

Σας ευχαριστούμε θερμά για αυτόν τον αγώνα σας.

Εύχομαι σε όλους να γιορτάσουμε αύριο την Ελληνική Επανάσταση μαζικά και να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα, όχι μόνο για την ιστορία μας αλλά και για το μέλλον μας»

Την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022 η κ. Τζάκρη παρέστη στην Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, στην Δεξίωση που παρέθεσε στην συνέχεια η Ομοσπονδία των Ελληνικών Συλλόγων Μείζονος Νέας Υόρκης στο εστιατόριο Avra Madison και στην συνέχεια στην Μεγαλειώδη Παρέλαση στην 5η Λεωφόρο, όπου παρέλασαν συνολικά 80 ομογενειακοί φορείς και περισσότεροι από 30.000 Ομογενείς.

 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ