ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

09/06/2022

Απάντηση της Προέδρου του ΕΚ Ρ. Μέτσολα προς Δ. Παπαδημούλη για τη διαγραφή δημοσιεύματος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, από το επίσημο site του EK

Απάντηση της Προέδρου του ΕΚ Ρ. Μέτσολα προς Δ. Παπαδημούλη για τη διαγραφή δημοσιεύματος των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, από το επίσημο site του EK



o     Σαφείς αποστάσεις στη χθεσινή απάντηση της Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα προς τον Δημ. Παπαδημούλη, από τη διαγραφή δημοσιεύματος με την αξιολόγηση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) για την Ελευθερία του Τύπου το 2022, από το site και το twitter του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

o     Ρομπέρτα Μέτσολα: «Ως βραβευμένοι με το Βραβείο Ζαχάρωφ, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα χαίρουν μεγάλου σεβασμού. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πάντα προσπαθούσε και θα συνεχίσει να υπερασπίζεται έναν ισχυρό και ελεύθερο Τύπο και ξέρω ότι μπορώ να συνεχίσω να βασίζομαι στην προσωπική σας εμπειρία σε αυτά τα θέματα»

o     Κατ’ ιδίαν συνάντηση Ρ. Μέτσολα και Δημ. Παπαδημούλη, στις 7 Ιουνίου, μετά τις δυσμενείς εντυπώσεις που προκάλεσε το κρούσμα λογοκρισίας στον διεθνή Tύπο, σε βάρος του Ευρωκοινοβουλίου

o     Δημ. Παπαδημούλης στην Ευρωομάδα της Αριστεράς: «Προφανώς, η αξιολόγηση και η δημοσιότητα ενόχλησε την κυβέρνηση της Δεξιάς στην Ελλάδα και εκτιμώ πως υπήρξε ευθεία πολιτική παρέμβαση»

Γραπτή απάντηση απέστειλε χθες, 8 Ιουνίου, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, σε συνέχεια της επείγουσας επιστολής που της είχε αποστείλει στις 18 Μαΐου ο Αντιπρόεδρος του ΕΚ και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρης Παπαδημούλης, αναφορικά με το ζήτημα της αιφνίδιας και ανεξήγητης διαγραφής δημοσιεύματος που αναφερόταν στην αξιολόγηση των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (RSF) για την κατάσταση της Ελευθερίας του Τύπου για το 2022, από τον επίσημο ιστότοπο και λογαριασμό twitter του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που είχε ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση έως εξαφάνισης της σχετικής αξιολόγησης.

Ο Επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε στις 6 Ιουνίου το ζήτημα και στη συνεδρίαση του Προεδρείου του ΕΚ. Η καταγγελία του Δημ. Παπαδημούλη έγινε δεκτή από τα μέλη του Προεδρείου του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς κανένα μέλος του Προεδρείου δεν υποστήριξε αυτή την απαράδεκτη μεθόδευση.

Την Τρίτη 7 Ιουνίου, ο Δημ. Παπαδημούλης ανέλαβε εκτάκτως να ενημερώσει την Ευρωομάδα της Αριστεράς για την πορεία του σοβαρότατου αυτού ζητήματος που έπληξε το κύρος του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς και για τη συνάντησή του με την Ρ. Μέτσολα, μετά από αίτημα της ίδιας.

Ακολουθεί η ενημέρωση του Δημήτρη Παπαδημούλη προς την Ευρωομάδα της Αριστεράς:

«Ζήτησα να σας ενημερώσω για όσα έγιναν χθες, κυρίως για ένα πολύ σοβαρό θέμα δημοκρατίας το οποίο έθεσα πριν από την ημερήσια διάταξη στο Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αφορά ένα κρούσμα λογοκρισίας που έχει πλήξει ιδιαίτερα το κύρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έχει δημιουργήσει μια αρνητική δημοσιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη.

Πριν από μερικές εβδομάδες, οι «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» δημοσίευσαν όπως κάνουν κάθε χρόνο, την αξιολόγησή τους αναφορικά με τις επιδόσεις όλων των κρατών μελών σε πλανητικό επίπεδο στα θέματα της ελευθερίας του Τύπου – φυσικά και των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί δυστυχώς, η πατρίδα μου, η Ελλάδα, βρέθηκε στην θέση 108 παγκοσμίως, 38 θέσεις κάτω από την αξιολόγηση του 2021, και τελευταία, 27η στους 27 της ΕΕ, κάτω από την Ουγγαρία του Όρμπαν, την Πολωνία του Μοραβιέτσκι και την Βουλγαρία του Μπορίσοφ.

Αυτή η αξιολόγηση, όπως γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια, δημοσιεύθηκε στα σόσιαλ μίντια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μαζί με τον πίνακα και τον χάρτη που έδειχνε το σκορ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φυσικά και της Ελλάδας.

Η έκθεση αυτή αναδημοσιεύθηκε όχι μόνο στον κεντρικό λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και στα σόσιαλ μίντια του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Οι «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» είναι ένας αξιόπιστος οργανισμός και θεσμικός εταίρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Κομισιόν, του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ουδείς έχει αμφισβητήσει ή καταγγείλει ότι δεν κάνουν σωστή δουλειά. Στο παρελθόν έχουν βραβευθεί για τη δουλειά τους και με το βραβείο Ζαχάρωφ, ενώ και στην έκθεση που ψηφίσαμε πριν λίγες ώρες για την Τουρκία, σημειώνεται η αξιολόγηση των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα», όπου καταγράφεται η μεγάλη οπισθοδρόμηση της Τουρκίας στα θέματα της ελευθερίας του Τύπου και η κατάταξή της στη θέση 145. Δηλαδή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρησιμοποιεί αυτή την έκθεση-αξιολόγηση.

Προφανώς, αυτή η αξιολόγηση και η δημοσιότητα ενόχλησε την κυβέρνηση της Δεξιάς στην Ελλάδα και εκτιμώ πως υπήρξε μια ευθεία πολιτική παρέμβαση. Το αποτέλεσμα ήταν να διαγραφεί τόσο το δημοσίευμα από τον λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσο και το tweet από τον λογαριασμό του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Αυτό προκάλεσε ένα σάλο αντιδράσεων, πρώτα απ’ όλα από τον Τύπο: το Euractiv και πολλά άλλα μέσα ενημέρωσης, περίπου δέκα ευρωπαϊκά και διεθνή. Αυτό που είπαν είναι ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από υπερασπιστής της ελευθερίας του Τύπου, προχωρά σε κρούσματα λογοκρισίας και γίνεται μέρος του προβλήματος αντί για μέρος της λύσης. Δημιουργήθηκε μια τεράστια ζημιά.

Ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έστειλα αμέσως,στις 18 Μαΐου,μια επιστολή προς την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού ΚοινοβουλίουΡομπέρτα Μέτσολα, με κοινοποίηση στους προέδρους των Πολιτικών Ομάδων. Την άλλη μέρα, ο συνάδελφος ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, έβαλε το θέμα και στην Ολομέλεια προ ημερησίας διατάξεως. Παράλληλα, συγκεντρώσαμε υπογραφές δεκάδων ευρωβουλευτών από πολλές Πολιτικές Ομάδες καταγγέλλοντας το γεγονός.

Χθες έθεσα το θέμα στο Προεδρείο. Κανείς δεν είπε πως αυτό που έγινε είναι σωστό. Πήραν όλοι αποστάσεις και επικράτησε μια αμηχανία. Πριν το θέσω στη Συνεδρίαση του Προεδρείου, είχα μιλήσει με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. Αυτό που μου είπε είναι πως δεν το γνώριζε και πως δεν έχει καμία συμμετοχή και ευθύνη. Το χαρακτήρισε ‘ατυχές γεγονός’ και εγγυήθηκε ότι δεν θα επαναληφθεί. Το ίδιο μου είπε και ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Κλάους Βέλε. Αυτός που ‘το πήρε επάνω του’ ήταν ο Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας Ζάουμε Ντουκ. Απαντώντας στην επιστολή μου, ανέφερε πως δεν το έκανε ο ίδιος αλλά κάποιοι υφιστάμενοι, κάνοντας λόγο για μια διοικητική ενέργεια. Προσωπικά, δεν το πιστεύω. Είμαι βέβαιος ότι υπήρξε πολιτική παρέμβαση. Κλείνοντας στην απάντησή του ο Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας ανέφερε πως ήταν ένα ‘ατυχές περιστατικό’ και πως οι «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» είναι ένας αξιόπιστος εταίρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πάρα πολύ αξιόπιστος οργανισμός.

Επίσης, θα ήθελα να συμπληρώσω εδώ πως ούτε ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για τα θέματα της επικοινωνιακής στρατηγικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Αυστριακός συνάδελφος από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα Ότμαρ Κάρας, ούτε η Αντιπρόεδρος, η Γερμανίδα συνάδελφος από τους Σοσιαλιστές Καταρίνα Μπάρλεϊ, είχαν ιδέα για αυτό το ζήτημα και διαφώνησαν με τον χειρισμό του θέματος.

Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και επειδή είναι λάθος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι υπερασπιστής της ελευθερίας του Τύπου, να εμπλέκεται σε πολιτικές αξιολογήσεις και διαμάχες σε κράτη μέλη παίρνοντας το μέρος κυβερνήσεων, ήθελα πριν απ‘ όλα να σας ενημερώσω. Και να σας πω ότι σε λίγη ώρα θα συναντηθώ ξανά με την Ρομπέρτα Μέτσολα κατόπιν δικού της αιτήματος.

Θα απαιτήσω και θα ήθελα να είχα την ομόφωνη στήριξη της ομάδας μας στα εξής:

Πρώτον, να υπάρξουν εγγυήσεις ότι αυτό δεν θα επαναληφθεί, χωρίς αστείες δικαιολογίες.

Και δεύτερον, στο να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις. Θα ζητήσω από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συναντήσει άμεσα τους «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα», να τους δώσει εξηγήσεις για αυτό το κρούσμα της λογοκρισίας και να ενισχύσουμε, ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την συνεργασία μας μαζί τους.

Οι δικαιολογίες που δόθηκαν εκ των υστέρων είναι ότι το κείμενο δεν παρουσίαζε σε σωστή αναλογία την αξιολόγηση των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» και τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ότι γι’ αυτό και το έσβησαν, με αυτή την λογοκρισία, βάζοντας ένα άλλο δημοσίευμα όπου εξαφάνισαν κυριολεκτικά την αξιολόγηση των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα». Συγκεκριμένα, ο δείκτης με τις επιδόσεις που είχε την Ελλάδα  τελευταία στους 27 μπήκε απλά σε ένα λινκ.

Θεωρώ πως το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και κανείς -ούτε οι συνάδελφοι από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ούτε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ούτε ο Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- δεν υποστήριξαν αυτό το γεγονός. Νομίζω όμως ότι πρέπει να δώσουμε μια συνέχεια σε αυτό το ζήτημα. Εφόσον γίνει συζήτηση, εγώ θα πρότεινα να το θέσουμε και στη Διάσκεψη των Προέδρων.
 Διότι, κάνει ζημιά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εμφανίζεται ότι μετέρχεται μέσων λογοκρισίας. Αναφέρθηκα εκτεταμένα στο περιστατικό λογοκρισίας διότι το θεωρώ πολύ σοβαρό».

Αντίστοιχα, η Γραπτή Απάντηση της Προέδρου του ΕΚ, Ρ. Μέτσολα στην Επιστολή του Δημ. Παπαδημούλη:
(έγγραφο: https://www.papadimoulis.gr/wp-content/uploads/2022/06/Επιστολή-Ρ.-Μέτσολα-προς-Δημ.-Παπαδημούλη-8.6.22.pdf_)

Αγαπητέ Αντιπρόεδρε κ. Παπαδημούλη,

Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας σχετικά με το άρθρο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αφορά την ελευθερία του Τύπου.

Μετά από διαβούλευση με τις αρμόδιες υπηρεσίες, μπορώ να σας ενημερώσω ότι το άρθρο στο οποίο αναφέρεστε ενημερώθηκε και αναδημοσιεύθηκε την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022.

Καθώς το εν λόγω δημοσίευμα βασιζόταν κυρίως σε πληροφορίες που είχαν δημοσιευθεί από τρίτους (στην προκειμένη περίπτωση από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα), οι συντακτικές ομάδες επικαιροποίησαν το άρθρο για να το εστιάσουν γύρω από τις πρόσφατες συζητήσεις και αποφάσεις του Κοινοβουλίου σχετικά με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Ως βραβευμένοι με το Βραβείο Ζαχάρωφ, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα απολαμβάνουν μεγάλου σεβασμού και θέλω να επαναλάβω ότι η απόφαση για την επικαιροποίηση του άρθρου ήταν απόφαση για συντακτικούς λόγους και δεν είχε καμία πρόθεση να δημιουργήσει πολιτική αντιπαράθεση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πάντα προσπαθούσε και θα συνεχίσει, να υπερασπίζεται έναν ισχυρό και ελεύθερο Τύπο και γνωρίζω ότι μπορώ να συνεχίσω να βασίζομαι στην προσωπική σας εμπειρογνωμοσύνη σε αυτά τα θέματα και στο μέλλον.

Με εκτίμηση

Ρομπέρτα Μέτσολα


Διαβάστε περισσότερα:

Η (αρχική) πλήρης επιστολή Παπαδημούλη προς την Πρόεδρο του ΕΚ και τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων «να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι για την απαράδεκτη αυτή πράξη, που υποβαθμίζει και προσβάλλει την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα του Σώματος»

Η απάντηση του ΓΔ Επικοινωνίας του Ευρωκοινοβουλίου και η νέα απάντηση Παπαδημούλη «Η απάντησή σας δεν είναι ιδιαίτερα πειστική. Οι αρνητικές αντιδράσεις που προκάλεσε η ξαφνική και αδικαιολόγητη απομάκρυνση του δημοσιεύματος εγείρουν ζήτημα αξιοπιστίας και πλήττουν το ΕΚ»



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ