ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

09/06/2022

Γ. Πούλου: Κύριε Βορίδη, η Αυτοδιοίκηση θα είναι και πάλι ο μεγάλος «χαμένος» από τη νομοθέτησή σας για την αξιολόγηση!

Γ. Πούλου: Κύριε Βορίδη, η Αυτοδιοίκηση θα είναι και πάλι ο μεγάλος «χαμένος» από τη νομοθέτησή σας για την αξιολόγηση!



Στην ομιλία μου στην Ολομέλ​εια της Βουλής για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών «Σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης κ.λπ.» τόνισα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη των «γαλάζιων» μετακλητών, των «golden boys», των απευθείας αναθέσεων και της ιδιωτικοποιημένης πλέον νομοθέτησης δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα αντικειμενικό και λειτουργικό πλαίσιο αξιολόγησης του Δημοσίου!

Το νομοσχέδιο ενισχύει τον συγκεντρωτισμό, την κομματοκρατία και την αναποτελεσματικότητα στη διοίκηση,  αφού η αξιολόγηση θα γίνεται χωρίς συμμετοχή των υπαλλήλων, από τους προϊσταμένους πουεπιλέγει η κυβέρνηση με απευθείας ανάθεση ή προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα,και επομένως θα αξιολογούν στη βάση «γαλάζιων» πιστοποιητικών. Επίσης, η συνολική και αντικειμενική αξιολόγηση των φορέωναντικαθίσταται από την αξιολόγηση των μεμονωμένων υπαλλήλων...

Τα πιο σοβαρά προβλήματα,όμως, δημιουργούνταιστην Αυτοδιοίκηση που η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει χωρίς πόρους και προσωπικό. Το νομοσχέδιο «εργαλειοποιεί» καιενισχύει ακόμη περισσότερο τις ανισότητες και τις αδικίες μεταξύ μεγάλων και μικρών Δήμων, που δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες!

Για την αξιολόγηση των αιτημάτων των Δήμων από το Υπουργείο θα «συνεκτιμάται»πλέον το«πιστοποιητικό» εφαρμογής της αξιολόγησης. Επομένως, οι μικρομεσαίοιΔήμοι που δεν μπορούν για αντικειμενικούς λόγους να ανταποκριθούν, θα  καταδικάζονται σε μόνιμη υστέρηση ή θα πρέπει οι Δήμαρχοι να περάσουν πάλι από τα «γαλάζια» υπουργικά γραφεία, για να ζητήσουν «χάρες»!

Αναλυτικά η ομιλία:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
γνωρίζουμε ότι διαχρονικά η Νέα Δημοκρατία δεν είναι δυνατή στη… μετάφραση, κάνει συχνά «μεταφραστικά» λάθη και παραλείψεις και συχνά άλλα λέει και άλλα εννοεί. Επομένως, όταν η Κυβέρνηση Μητσοτάκη λέει ότι εισάγει ένα σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο στην πραγματικότητα εννοεί ένα σύστημα συγκεντρωτισμού, κομματοκρατίας και αναποτελεσματικότητας.
«Χαμένη στη μετάφραση» και αυτή τη φορά λοιπόν είναι η Κυβέρνηση, αλλά και ο ιδιωτικός φορέας, η «Ένωση Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων», στον οποίο ανέθεσε την εκπόνηση του νομοσχεδίου.
Όμως έχουμε μάθει πλέον τη γλώσσα σας, κύριοι Υπουργοί, και μπορούμε να καταλάβουμε ότι:
Πρώτον, το νομοσχέδιό σας θα φέρει περισσότερο συγκεντρωτισμό, αφού η αξιολόγηση θα γίνεται από τα πάνω, από φυτευτές δομές συμβούλων ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού, χωρίς τη συναίνεση και συμμετοχή των υπαλλήλων, που δεν θα έχουν καν δικαίωμα ένστασης.
Δεύτερον, το νομοσχέδιό σας θα ενισχύσει την κομματοκρατία, αφού η αξιολόγηση θα γίνεται από τους προϊσταμένους που έχουν επιλεγεί από εσάς με απευθείας ανάθεση ή προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, όπως για παράδειγμα στον ΕΦΚΑ, και επομένως θα αξιολογούν αντίστοιχα τους υφισταμένους τους στη βάση γαλάζιων πιστοποιητικών.
Και τρίτον, το νομοσχέδιό σας δεν θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της διοίκησης, αφού καταργείται η έννοια της συνολικής και αντικειμενικής αξιολόγησης του φορέα, της δομής και αντικαθίσταται από την αξιολόγηση των υπαλλήλων ως μεμονωμένων μονάδων.
Αλλά ας περάσουμε τώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στη μεγάλη μαύρη τρύπα του νομοσχεδίου, στα σοβαρά προβλήματα δηλαδή που θα προκαλέσει η εφαρμογή του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο επίπεδο διακυβέρνησης που βρίσκεται εγγύτερα στον πολίτη, που σηκώνει δυσανάλογα μεγάλο βάρος από την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων, αλλά είναι και πάλι ο μεγάλος χαμένος της νομοθέτησής σας, κύριε Υπουργέ.
Βέβαια δεν μας εκπλήσσει αυτό. Ας θυμηθούμε τι έχει κάνει η Κυβέρνησή σας για την Αυτοδιοίκηση εδώ και τρία χρόνια. Αποκέντρωση, αρμοδιότητες και πόρους της τάξατε, αλλά μόνο εγκατάλειψη, απορρύθμιση και κομματικό έλεγχο της δώσατε, δημιουργώντας πλαστές πλειοψηφίες των δημάρχων και περιφερειαρχών στις οικονομικές επιτροπές και παραχωρώντας σε αυτές αρμοδιότητες που αρπάξατε από τα συμβούλια και τις τοπικές κοινότητες.
Και εξ όσων μαθαίνουμε, κύριε Υπουργέ, συνεχίζετε αυτόν τον σχεδιασμό, αφαιρώντας το δικαίωμα στους επικεφαλής των παρατάξεων να εισάγουν εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα. Τρομάζετε, δεν αντέχετε στον διάλογο με την κοινωνία. Διότι αυτή είναι η γαλάζια ολιγαρχική δυστοπία σας που ονειρεύεστε για την Αυτοδιοίκηση, ένα μοντέλο με ελεγχόμενους δημάρχους-μάνατζερ, που ξεπουλάνε τα πάντα με αποφάσεις οικονομικών επιτροπών και κάνουν απευθείας αναθέσεις σε ημετέρους ακόμα και στις ανταποδοτικές υπηρεσίες της καθαριότητας, του πρασίνου, του οδοφωτισμού. Δηλαδή τα άμεσα δημοτικά τέλη τα διαχειρίζεστε εσείς με ιδιωτικό τρόπο.
Και επιπλέον αναστήσατε εκ νεκρών ένα αντιδημοκρατικό υπερπλειοψηφικό εκλογικό σύστημα μόνο και μόνο για να επανεκλεγούν οι εκλεκτοί σας. Βέβαια την περασμένη εβδομάδα ήρθε το πρώτο χαστούκι από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τις αντισυνταγματικές αλλαγές που φέρατε το 2019 στην Αυτοδιοίκηση, νοθεύοντας την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Και έπεται συνέχεια, να είστε βέβαιοι για αυτό.
Και τώρα, για να δώσετε νέο χτύπημα στη λειτουργία των ΟΤΑ, φέρνετε το εντελώς ακατάλληλο, άνισο και άδικο πλαίσιο για την αξιολόγηση του προσωπικού στους δήμους. Σας τα είπαν στην ακρόαση των φορέων η ΚΕΔΕ και η ΠΟΠ ΟΤΑ, αλλά, όπως λέει και ο λαός, στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα. Γιατί πώς θα αξιολογείτε, κύριοι Υπουργοί, την ατομική απόδοση των υπαλλήλων στους δήμους όταν δεν εξασφαλίζετε τις απαραίτητες οργανωτικές προϋποθέσεις που θα τους επιτρέψουν να αποδώσουν, όταν δεν υπάρχουν καν οργανισμοί εσωτερικής υπηρεσίας ΟΕΥ, που θα υλοποιούν την αξιολόγηση;
Αλλά τη λύση εδώ την έχετε έτοιμη, αφού με το άρθρο 40 μεταφέρετε σε ιδιώτες τον εσωτερικό έλεγχο. Εσείς λοιπόν, που έχετε εγκαταλείψει εδώ και τρία χρόνια τους δήμους χωρίς χρηματοδότηση και προσωπικό, ενώ τους φορτώνετε διαρκώς με νέες βαριές αρμοδιότητες, όπως είναι το πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς, παριστάνετε τώρα τους αυστηρούς αξιολογητές.
Αξιολογείτε την ανικανότητά σας, που ακόμα δεν έχετε εκδώσει τις υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του νόμου -αναφέρομαι στα ζώα συντροφιάς- μετά από έναν χρόνο;
Όμως ομολογείτε την αποτυχία σας σήμερα με την τροπολογία του κ. Πέτσα. Όσο για το μητρώο που ετοιμάζει, μας είπε ότι ετοιμάζεστε να αναθέσετε ξανά σε ημέτερους ξοδεύοντας δημόσιο χρήμα. Μπορούσατε να επεκτείνετε το υπάρχον στο ΥΠΑΑΤ.
Και ενώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι Υπουργοί Γεωργίας συζητούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα ζώα συντροφιάς εμείς εδώ -πρωτοτυπία της αριστείας πάλι της Νέας Δημοκρατίας- την αρμοδιότητα τη μεταφέραμε στο Υπουργείο Εσωτερικών. Πάντως επικοινωνία κάνατε και τότε, πανηγυρίζοντας ότι φροντίζατε για τα ζώα συντροφιάς. Το αποτέλεσμα είναι οι δήμοι να είναι σε απόγνωση και τα ζώα απροστάτευτα.
Και μπαίνει ξανά και ξανά, και εδώ με το νομοσχέδιο σήμερα, το κρίσιμο ζήτημα ανισοτήτων και αδικιών μεταξύ των δήμων, που δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες. Πώς θα βάλετε στην ίδια ζυγαριά και θα αξιολογήσετε το προσωπικό σε δήμους που έχουν επαρκή υλικοτεχνική υποδομή, στελέχωση και πόρους και ταυτόχρονα σε δήμους που όλα αυτά είναι άπιαστο όνειρο; Και πάλι εισάγετε από την πίσω πόρτα ένα απαράδεκτο καθεστώς δύο ταχυτήτων στην Αυτοδιοίκηση. Από τη μία οι μεγάλοι δήμοι, που θα μπορούν να ανταποκρίνονται, και από την άλλη το χάος, οι μεσαίοι και μικροί δήμοι με τις τεράστιες ελλείψεις σε επιστημονικό προσωπικό, που αποψιλώνετε αδιάκοπα λόγω συνταξιοδοτήσεων και κινητικότητας.
Τα στοιχεία ως προς αυτό της ΕΕΤΑΑ είναι αποκαλυπτικά. Οι τεχνικές υπηρεσίες λειτουργούν ικανοποιητικά σε διακόσιους τριάντα πέντε δήμους, με μερική υποστήριξη σε εβδομήντα πέντε, ενώ εντελώς απουσιάζουν σε είκοσι δύο. Επίσης, σε εκατόν εξήντα οκτώ δήμους λειτουργούν οι υπηρεσίες δόμησης, σε δεκαέξι λειτουργούν μερικώς, ενώ σε εκατόν εξήντα τέσσερις δήμους απουσιάζουν εντελώς.
Και μάλιστα εσείς επικεντρώνετε τα κίνητρα μόνο στις τεχνικές υπηρεσίες των ΟΤΑ εκεί δηλαδή που υπάρχουν οι περισσότερες ανισότητες. Δεν χρειάζεται λοιπόν να είναι κανείς προφήτης για να προβλέψει ότι η απόδοση των υπαλλήλων στους μεγάλους δήμους μοιραία θα εμφανιστεί στην αξιολόγησή σας ως σημαντικά ανώτερη σε σχέση με τους υπόλοιπους δήμους.
Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η δεδομένη αδυναμία των μικρομεσαίων δήμων να ανταποκριθούν δεν θα είναι χωρίς συνέπειες, αφού θα συνεκτιμάτε την προσκόμιση πιστοποιητικού ορθής και ολοκληρωμένης εφαρμογής του κοινού πλαισίου αξιολόγησης για την αξιολόγηση των αιτημάτων τους.
Δηλαδή, τι μας λέτε, κύριε Υπουργέ; Ότι όσοι δήμοι δεν θα μπορούν για αντικειμενικούς λόγους να ανταποκριθούν αντί να λαμβάνουν περισσότερη ενίσχυση, ώστε να αρθούν στο επίπεδο των υπολοίπων, θα λαμβάνουν λιγότερη; Τους καταδικάζετε δηλαδή σε μόνιμη υστέρηση; Ή μήπως θα πρέπει οι δήμαρχοι να περάσουν πάλι από τα υπουργικά σας γραφεία, για να ζητήσουν χάρες; Αυτός είναι ο σκοπός σας, να εργαλειοποιήσετε ακόμα και την αξιολόγηση;
Οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης νιώθουν και πάλι ότι προσπαθείτε να τους φορέσετε ένα σαμάρι, ένα ακατάλληλο πλαίσιο που ταιριάζει μόνο στην κεντρική διοίκηση. Άδικο έχουν; Κλείνετε και πάλι τα μάτια μπροστά στις ιδιαίτερες συνθήκες της Αυτοδιοίκησης και αδιαφορείτε για την κραυγή αγωνίας που υψώνουν οι αιρετοί.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη των γαλάζιων μετακλητών, των golden boys, των απευθείας αναθέσεων και της ιδιωτικοποιημένης πλέον νομοθέτησης δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα αντικειμενικό και λειτουργικό πλαίσιο αξιολόγησης του Δημοσίου.
Η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεσμεύεται να φέρει ένα νέο, ολοκληρωμένο και διαφανές πλαίσιο με αξιολόγηση δομών, αξιολόγηση υφιστάμενων, αλλά και προϊσταμένων, με έμφαση στην κοινωνική λογοδοσία.
Κύριε Βορίδη, θέλω πραγματικά να σας απαντήσω προσωπικά στο εξής. Τελευταία αρέσκεστε στο να λέτε «η Αριστερή Αντιπολίτευση», «η Αριστερή Αντιπολίτευση», «η Αριστερή Αντιπολίτευση». Σας άκουσα να το επαναλαμβάνετε πάνω από είκοσι φορές κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου. Λοιπόν αυτή η Αριστερή Αντιπολίτευση, σας διαβεβαιώ ότι, θα είναι η αυριανή προοδευτική κυβέρνηση έτσι όπως και η Αριστερή παρένθεση κυβέρνησε τον τόπο για τεσσεράμισι χρόνια.
Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ