17/06/2022

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η μείωση του προσωπικού στο ΕΚΑΒ Σητείας θέτει σε κίνδυνο την επαρκή κάλυψη έκτακτων περιστατικών

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο βουλευτής Λασιθίου Μ. Θραψανιώτης με θέμα: ««Η μείωση του προσωπικού στο ΕΚΑΒ Σητείας θέτει σε κίνδυνο την επαρκή κάλυψη έκτακτων περιστατικών». Την ερώτηση συνυπογράφουν οι βουλευτές Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σ. Βαρδάκης, Ν. Ηγουμενίδης, Χ. Μαμουλάκης, Α. Ξανθός και Π. Πολάκης.

Με ένα ασθενοφόρο ανά βάρδια, λόγω έλλειψης προσωπικού, λειτουργεί ο τομέας ΕΚΑΒ Σητείας. Μέχρι πρόσφατα, οι εργαζόμενοι ήταν 17 και υπήρχε η δυνατότητα κάλυψης με δύο ασθενοφόρα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας. Σήμερα, οι εργαζόμενοι έμειναν 12 διότι 3 από αυτούς μετακινήθηκαν σε άλλες περιοχές, (2 στο Ηράκλειο 1 στον Άγιο Νικόλαο). Ένας εργαζόμενος βρίσκεται σε αναστολή λόγω εμβολιασμού και ένας είναι σε άδεια ανατροφής.

Η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ σε συνδυασμό με το δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής, τις αποστάσεις και το κακό οδικό δίκτυο αυξάνουν τον κίνδυνο για τις ανθρώπινες ζωές. Ο δήμος Σητείας, ο μεγαλύτερος σε έκταση δήμος της Κρήτης, παραμένει χωρίς ασθενοφόρο για πολλές ώρες, όταν το μοναδικό του ΕΚΑΒ Σητείας εκτελεί διακομιδή σε Νοσοκομεία του Νομού Λασιθίου ή του Ηρακλείου. Η διάρκεια της απουσίας είναι από 2,4 έως και 4 ώρες (ή και παραπάνω αν πρόκειται για συμβάν σε απομακρυσμένο χωριό του δήμου).

Επειδή κατά την τουριστική περίοδο ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός και οι ανάγκες διακομιδών πολλαπλασιάζονται.

Επειδή η μετακίνηση των τριών εργαζομένων από την Σητεία προς άλλες περιοχές διαταράσσει την κάλυψη από το ΕΚΑΒ των έκτακτων περιστατικών με κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές,

Επειδή η συνέχιση της τιμωρητικής και απαράδεκτης αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων εργαζόμενων στερεί το σύστημα υγείας από απαραίτητους εργαζόμενους.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1. Με ποια κριτήρια έγινε η μετακίνηση των τριών εργαζομένων;

2. Υπήρξε πρόσκληση ενδιαφέροντος από την υπηρεσία για αυτές τις μετακινήσεις;

3. Προτίθεται να σταματήσει την αδικαιολόγητη, τιμωρητική και επιβλαβή αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων εργαζόμενων;

4. Ποιες ενέργειες έχει κάνει για την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων, ώστε να υπάρχουν σε βάρδια δύο ασθενοφόρα στον Δήμο Σητείας;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: «Η μείωση του προσωπικού στο ΕΚΑΒ Σητείας θέτει σε κίνδυνο την επαρκή κάλυψη έκτακτων περιστατικών»
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
1. Με ποια κριτήρια έγινε η μετακίνηση των τριών εργαζομένων;