ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

19/06/2022

Αλ. Χαρίτσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για τις εκλογές, αλλά και για την δύσκολη επόμενη μέρα της προοδευτικής διακυβέρνησης

Αλ. Χαρίτσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για τις εκλογές, αλλά και για την δύσκολη επόμενη μέρα της προοδευτικής διακυβέρνησης



Συνέντευξη του Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων και βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Χαρίτση, στην εφημερίδα RealNews(Φοίβος Κλαυδιανός)

«Αν η χώρα μας συνεχίσει να πορεύεται με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τότε μας περιμένουν εξαιρετικά δύσκολες μέρες» δηλώνει στην εφημερίδα«Real Νews» o τομεάρχης Ανάπτυξής και Επενδύσεων και  βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης, τονίζοντας παράλληλα ότι «η καταστροφή δεν είναι νομοτέλεια. Μπορούμε να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια με παρεμβάσεις που χτυπούν τον πυρήνα της: μείωση του ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα, γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, πλαφόν στην χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αναθεώρηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και αναστολή των ρευματοκοπών».

Αναφερόμενος στο διαφαινόμενο τέλος της αυξημένης εποπτείας για την χώρα μας, ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «συνιστά το αναμενόμενο και προδιαγεγραμμένο βήμα μετά την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια το 2018». «Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είμαστε επιπλέον περήφανοι γιατί η στρατηγική αυτή επιτυχία συνοδεύτηκε από τη μεσοπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους και τη δημοσιονομική σταθερότητα που συνοψίζεται στο περίφημο «μαξιλάρι» που κράτησε όρθια τη χώρα στην πανδημία», επισημαίνει χαρακτηριστικά. «Το ζητούμενο τώρα είναι κατά πόσο το τέλος της αυξημένης εποπτείας θα σημάνει το οριστικό τέλος μίας δύσκολης εποχής. Δυστυχώς η παρούσα κυβέρνηση μας οδηγεί βήματα πίσω. Και ο κίνδυνος να βρεθούμε σε συνθήκες νέας οικονομικής ύφεσης και δημοσιονομικής ανισορροπίας είναι πλέον υπαρκτός», υπογραμμίζει ο κ. Χαρίτσης.

Σε σχέση με την ένταση στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Χαρίτσης επισημαίνει ότι: «Σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία γεωπολιτικής αστάθειας και με την επιθετικότητα της τουρκικής ηγεσίας συνεχώς να αυξάνεται, η κυβέρνηση πορεύεται σπασμωδικά και ενίοτε ανεύθυνα.Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης, εγκλωβισμένος από την εθνικιστική πτέρυγα του κόμματός του αλλά και από τις δικές του ατλαντικές εμμονές, οδηγεί την Ελλάδα στο περιθώριο των γεωπολιτικών εξελίξεων και αποτυγχάνει να προασπίσει τα συμφέροντα της χώρας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος για τις εκλογές, αλλά και για την δύσκολη επόμενη μέρα» υπογραμμίζει ο Αλ. Χαρίτσης, καταλήγοντας: «Το κυβερνητικό μας πρόγραμμα θα συμπυκνώνει τον ριζοσπαστικό ρεαλισμό που απαιτεί η εποχή μας: μετρήσιμους στόχους στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και την επίτευξη της δίκαιης πράσινης μετάβασης, αποφασιστικές τομές σε κλάδους όπως το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η ενέργεια, ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμα πεδία όπως το δημογραφικό, η στεγαστική πολιτική και η στήριξη των νέων».

Αναλυτικά η συνέντευξη:
 
Βλέπουμε να μαζεύονται σύννεφα στην παγκόσμια οικονομία. Ποιες οι προβλέψεις σας;
 
Οι προβλέψεις μας συγκλίνουν σε αυτό που περιγράφουν όλοι σχεδόν οι διεθνείς οργανισμοί: βρισκόμαστε στα πρόθυρα μίας νέας οικονομικής κρίσης σε συνθήκες στασιμοπληθωρισμού και γεωπολιτικής ανασφάλειας.

Αυτή η εκτίμηση υπογραμμίζει τη σημασία των πολιτικών επιλογών. Αν η χώρα μας συνεχίσει να πορεύεται με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τότε μας περιμένουν εξαιρετικά δύσκολες μέρες. Η κυβέρνηση αποδείχτηκε ανίκανη να αντιληφθεί το μέγεθος της κρίσης. Υποτίμησε την ακρίβεια, ανέχθηκε την κερδοσκοπία και κατέφυγε σε ανεπαρκή επιδόματα που ήδη έχουν εξανεμιστεί. Οι πολίτες πληρώνουν τον λογαριασμό αυτών των επιλογών και πια ξέρουν ότι τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά μας.

Η καταστροφή όμως δεν είναι νομοτέλεια. Μπορούμε να καταπολεμήσουμε την ακρίβεια. Αλλά αυτό προϋποθέτει προοδευτικές αποφάσεις.  
 
Συμφωνείτε με τη δήλωση Γεωργιάδη ότι "η χώρα τα πηγαίνει καλά Οικονομικά"; Ποια είναι η εικόνα που έχετε από τους διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας;
 
Μου κάνει τρομερή εντύπωση η επιπολαιότητα των κυβερνητικών στελεχών. Σε ποια χώρα ζουν; Η χώρα που με τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Δυτική Ευρώπη, με συνεχείς πρωτιές στην χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος, με ιστορικά υψηλά στην βενζίνη και εκρηκτικές ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης, με το κόστος δανεισμού να γίνεται απαγορευτικό, είναι μια χώρα που τα πηγαίνει καλά;

Αυτές οι δηλώσεις τονίζουν την τρομακτική απόσταση της κυβέρνησης από την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Και ίσως εξηγούν το πώς βρεθήκαμε εδώ. Κανείς δεν ξεχνά τις αλαζονικές διαβεβαιώσεις για την «παρένθεση» της ακρίβειας ή τις καταστροφικές εκτιμήσεις για το «τελευταίο μίλι» της πανδημίας. Η κυβέρνηση είναι εδώ και πολύ καιρό παγιδευμένη σε μια εικονική πραγματικότητα. Αλλά αυτό είναι δικό της πρόβλημα. Το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας είναι η ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει.
 
Τι θεωρείτε απαραίτητο, αλλά και εφικτό δημοσιονομικά, για την προστασία νοικοκυριών και επιχειρήσεων στην παρούσα φάση; Ετοιμάζετε κάποιες νέες παρεμβάσεις προκειμένου να πιέσετε σε αυτή την κατεύθυνση την κυβέρνηση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εδώ και μήνες επαναλαμβάνει το αυτονόητο: χρειαζόμαστε παρεμβάσεις που χτυπούν τον πυρήνα της ακρίβειας. Όχι πολιτικές που την συντηρούν. Κατά συνέπεια, η μόνη λύση είναι η άμεση λήψη αποφασιστικών μέτρων: μείωση του ΕΦΚ στα ενεργειακά προϊόντα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα, γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, πλαφόν στην χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αναθεώρηση της ρήτρας αναπροσαρμογής ώστε να μην μετακυλίονται στον τελικό καταναλωτή τα υπερκέρδη της χονδρεμπορικής, αναστολή των ρευματοκοπών.
 
Ποια θεωρείτε ότι είναι η σημασία του διαφαινόμενου τέλους της αυξημένης εποπτείας για την χώρα μας;
 
Η θετική αυτή εξέλιξη συνιστά το αναμενόμενο και προδιαγεγραμμένο βήμα μετά την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια το 2018. Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είμαστε επιπλέον περήφανοι γιατί η στρατηγική αυτή επιτυχία συνοδεύτηκε από τη μεσοπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους και τη δημοσιονομική σταθερότητα που συνοψίζεται στο περίφημο «μαξιλάρι» που κράτησε όρθια τη χώρα στην πανδημία.
 
Το ζητούμενο τώρα είναι κατά πόσο το τέλος της αυξημένης εποπτείας θα σημάνει το οριστικό τέλος μίας δύσκολης εποχής. Δυστυχώς η παρούσα κυβέρνηση μας οδηγεί βήματα πίσω. Και ο κίνδυνος να βρεθούμε σε συνθήκες νέας οικονομικής ύφεσης και δημοσιονομικής ανισορροπίας είναι πλέον υπαρκτός.
 
Για να έχουμε θετικές εξελίξεις, χρειαζόμαστε ανάλογες πολιτικές επιλογές. Δείτε για παράδειγμα τις περιπτώσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που επέβαλαν πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας προς όφελος των πολιτών τους. Δυνατότητες υπάρχουν. Χρειάζεται όμως εκείνος ο πολιτικός και κοινωνικός προσανατολισμός που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες προς όφελος της κοινωνίας. Κάτι που απουσιάζει πλήρως από την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
 
Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο η ένταση στα ελληνοτουρκικά να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία και ιδίως τον τουρισμό; Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε κάτι διαφορετικό αυτή τη στιγμή έναντι της Τουρκίας;
 
Αυτό που κυρίως μας ανησυχεί είναι ότι σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία γεωπολιτικής αστάθειας και με την επιθετικότητα της τουρκικής ηγεσίας συνεχώς να αυξάνεται, η κυβέρνηση πορεύεται σπασμωδικά και ενίοτε ανεύθυνα. Αντί να αξιοποιεί τις συμμαχίες της χώρας για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και για την άσκηση πίεσης προς την Τουρκία να επανέλθει στον διάλογο, η κυβέρνηση κινείται στην επικίνδυνη λογική τού "πιστού και δεδομένου συμμάχου" χωρίς μια διεκδικητική στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος.
 
Η χώρα μας έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: υπερασπίζεται το διεθνές δίκαιο. Και αυτό οφείλει να είναι ο πυλώνας της εξωτερικής μας πολιτικής σε συνδυασμό με τη διεκδίκηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας, όπως έγινε την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ.
 
Δυστυχώς, ο κ. Μητσοτάκης, εγκλωβισμένος από την εθνικιστική πτέρυγα του κόμματός του αλλά και από τις δικές του ατλαντικές εμμονές, οδηγεί την Ελλάδα στο περιθώριο των γεωπολιτικών εξελίξεων και αποτυγχάνει να προασπίσει τα συμφέροντα της χώρας.
 
Βλέπουμε παραπομπές σε ειδικά δικαστήρια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς σχολιάζετε;
 
Η στρατηγική της πόλωσης είναι διαχρονική στη ΝΔ. Είδαμε τον κ. Μητσοτάκη να εκμεταλλευτεί μικροκομματικά ακόμη και κορυφαία ζητήματα εθνικού συμφέροντος, όπως την Συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να ανέλθει στην εξουσία. Δεν εκπλήσσει κανέναν ότι εργαλειοποιεί ακόμη και την Δικαιοσύνη, προκειμένου να αποπροσανατολίσει από τις δικές του ευθύνες στην ακραία ακρίβεια και τη μείωση των εισοδημάτων.
 
Ό,τι όμως και να κάνει η κυβέρνηση, η πραγματικότητα είναι πεισματάρικη. Και κάτι ακόμα. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει και συγκρίνει. Συγκρίνει ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια με τα δημόσια ταμεία γεμάτα και την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και στην κυβέρνηση των «αρίστων» που μας οδηγεί σε νέες κοινωνικές εντάσεις και δημοσιονομικές περιπέτειες.
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για εκλογές; Προγραμματικά αρκούν τα 5+1 σημεία ή να περιμένουμε κάτι επιπλέον;

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι έτοιμος για τις εκλογές, αλλά και για την δύσκολη επόμενη μέρα. Για να κυβερνήσει τη χώρα εφαρμόζοντας μια πολιτική συνολικής αντιμετώπισης των πολλαπλών κρίσεων. Τα 5+1 σημεία συγκροτούν το πρόγραμμα άμεσης δράσης. Πρωταρχικός στόχος βεβαίως είναι η αντιμετώπιση της πληθωριστικής κρίσης. Αλλά δεν σταματάμε εκεί. Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συμπυκνώνει τον ριζοσπαστικό ρεαλισμό που απαιτεί η εποχή μας: μετρήσιμους στόχους στην καταπολέμηση των ανισοτήτων και την επίτευξη της δίκαιης πράσινης μετάβασης, αποφασιστικές τομές σε κλάδους όπως το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η ενέργεια, ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμα πεδία όπως το δημογραφικό, η στεγαστική πολιτική και η στήριξη των νέων.
 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ