20/06/2022

Κ. Ζαχαριάδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι πιο ενιαίος και πιο συνεκτικός από ποτέ

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και Βουλευτής στην Β1 εκλογική περιφέρεια Βορείου Τομέα Αθηνών παραχώρησε εφ’ολης τη ύλης συνέντευξη στον Σωτήρη Μπότσαρη στο emea.gr

Για τα σενάρια πρόωρων εκλογών δήλωσε ότι το θεωρεί πολύ πιθανό και μακάρι να τις προκηρύξει αύριο το πρωί. Ο σημερινός Πρωθυπουργός και η Κυβέρνησή του είναι ανίκανοι να διαχειριστούν κρίσεις Η χώρα έχει ανάγκη να ισορροπήσει.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για τη μεγάλη εκλογική μάχη, δήλωσε ότι το κόμμα του είναι σε πλήρη διάταξη μάχης. Αυτή είναι η εντολή που μας έδωσαν οι 172.000 συμμετέχοντες στις εσωτερικές μας διεργασίες στις 15 Μαΐου. Πρέπει να δείξουμε στην πράξη ότι το κόμμα έχει ανοίξει και έχει αλλάξει θέλει να αναλάβει τις ευθύνες του για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Για τις δημοσκοπήσεις ο Κώστας Ζαχαριάδης ξεκαθάρισε ότι οι χώρες, ιδίως μέσα σε κρίση, δεν κυβερνώνται με δημοσκοπήσεις και ότι η μεγαλύτερη και πιο έγκυρη δημοσκόπηση είναι οι εκλογές.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης δήλωσε ότι το δυνατό «χαρτί» του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ είναι ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Αυτοί που στάθηκαν στα δύσκολα δίπλα μας. Το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται σήμερα οι πολίτες είναι στην πραγματικότητα και αδιέξοδο της ίδιας της ιδεοληψίας, στην οποία εμμένει ο κ. Μητσοτάκης. Το διακύβευμα είναι να φύγουν οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Έχουμε ευθύνη απέναντι στη χώρα να οργανώνουμε ιδεολογικά και πολιτικά την κυβερνητική προοδευτική πρόταση απέναντι σε αυτή τη νεοσυντηρητική, οπισθοδρομική κυβέρνηση.

Για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στον της Ουκρανίας δήλωσε ότι τόσο προσωπικά όσο και στο κόμμα είναι πάρα πολύ ανήσυχοι, όχι μόνο με την στάση της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά με πολλές πτυχές της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση απέναντι στο καθεστώς Ερντογάν δήλωσε ότι η κλιμάκωση της έντασης δείχνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Ο κ. Μητσοτάκης απέχει από κάθε προσπάθεια εθνικής συνεννόησης. Είναι μεγάλο λάθος. Δεν τα ξέρει όλα μόνος του! Η αλαζονεία του παντογνώστη στην εξωτερική πολιτική είναι επικίνδυνη

Τέλος για την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ δήλωσε ότι η αντίληψη του πιστού, δεδομένου, προβλέψιμου συμμάχου που δίνει επ αόριστον τις βάσεις, αγοράζει πανάκριβα όπλα, αλλά δεν παίρνει σαφή ανταλλάγματα, είναι στο τέλος της ημέρας και στο βάθος του χρόνου επιζήμια για τη χώρα.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη στο Σωτήρη Μπότσαρη στο emea.gr

Ολοένα και περισσότεροι ισχυρίζονται πως «πάμε» για πρόωρες εκλογές μετά το καλοκαίρι. Πόσο πιθανό θεωρείτε το σενάριο να «στηθούν» κάλπες το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο;

Το θεωρώ πολύ πιθανό. Ο κ.Μητσοτάκης στη συνέντευξη του προχτές σχεδόν το ανακοίνωσε. Μακάρι να τις προκηρύξει αύριο το πρωί. Είναι πλέον σαφές σε όλες και όλους ότι ο σημερινός Πρωθυπουργός και η Κυβέρνησή του είναι ανίκανοι να διαχειριστούν κρίσεις. Κάθε μέρα που μένουν στη διακυβέρνηση της χώρας, καθώς προκαλεί ζημία στην κοινωνία και την οικονομία, στην εξωτερική πολιτική, στην δημόσια υγεία. Η χώρα έχει ανάγκη να ισορροπήσει.

Κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος για τη μεγάλη εκλογική μάχη, καθώς ακούμε πολλές και διαφορετικές φωνές εντός του κόμματος, όπως κριτική για την επιλογή της κα. Ράνιας Σβίγκου στη θέση της γραμματέως της Κεντρικής Επιτροπής;

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι σε πλήρη διάταξη μάχης. Αυτή είναι η εντολή που μας έδωσαν οι 172.000 συμμετέχοντες στις εσωτερικές μας διεργασίες στις 15 Μαΐου. Η επιλογή της Ράνιας ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς μια νέα γυναίκα με συνεπή και συνεχή διαδρομή μέσα στο κόμμα αναλαμβάνει αυτή τη θέση ευθύνης. Όλες και όλοι μαζί, ο Αλέξης Τσίπρας, η Ράνια Σβίγκου, ο Γιώργος Βασιλειάδης, όλοι μαζί θα δουλέψουμε για να πετύχουμε.

Το μεγάλο βήμα έγινε. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία από ένα κόμμα λίγων χιλιάδων μελών έγινε ένα κόμμα εκατοντάδων χιλιάδων μελών. Τώρα κορυφώνεται η εντατική προετοιμασία του κόμματος για τις εθνικές εκλογές, το κυβερνητικό του πρόγραμμα, τα ψηφοδέλτια. Τώρα είναι η ώρα να αξιοποιήσουμε τη δύναμη όλων αυτών των ανθρώπων που ήρθαν και μας στήριξαν. Πρέπει να δείξουμε στην πράξη ότι το κόμμα έχει ανοίξει και έχει αλλάξει θέλει να αναλάβει τις ευθύνες του για τη διακυβέρνηση της χώρας.

Ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας προχωρά σε ριζική ανανέωση του κόμματος, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις από την «παλαιά φρουρά». Θεωρείτε ότι μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στη συνοχή του κόμματος;

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι πιο ενιαίος και πιο συνεκτικός από ποτέ. Όχι μόνο δεν έχουμε θέματα συνοχής αλλά επιχειρούμε άλματα διεύρυνσης. Δουλεύουμε όλοι μαζί, παλαιότεροι και νεότεροι, προερχόμενοι από τον ΣΥΝ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω αυτές τις διαιρέσεις. Αποτελεί τεράστια πολιτική επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα που πρότεινε τις καταστατικές αλλαγές και έδωσε δύναμη και φωνή στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Επετεύχθη έτσι ένα μεγάλο άλμα αντιστοίχισης του κοινωνικού και του εκλογικού ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία με τον κομματικό. Είναι προφανές για μένα ότι αυτοί οι πολίτες ζητούν περισσότερα από τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, από τον Πρόεδρό του, απ΄ όλους εμάς.

Σας ανησυχεί το γεγονός πως σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται τουλάχιστον 8 μονάδες πίσω από τη ΝΔ;

Διαβάζω τις δημοσκοπήσεις, αντιλαμβάνομαι και τις κοινωνικές δυναμικές. Βλέπω ότι τα πάμε πολύ καλύτερα στο παρελθόν ενώ ο κ. Μητσοτάκης εισπράττει πλέον μεγάλη δυσαρέσκεια. Θέλω, όμως, να είμαι ξεκάθαρος: οι χώρες, ιδίως μέσα σε κρίση, δεν κυβερνώνται με δημοσκοπήσεις. Κυβερνώνται με σοβαρές ηγεσίες, που παίρνουν υπεύθυνες αποφάσεις προς όφελος των λαών τους. Δεν ψηφίζουν τα πρωτοσέλιδα, οι αναλυτές, τα συμφέροντα. Ψηφίζει ο λαός. Και η μεγαλύτερη και πιο έγκυρη δημοσκόπηση είναι οι εκλογές.

Ποιο είναι το δυνατό «χαρτί» του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ και που θα κριθεί η πρωτιά στις εθνικές εκλογές;

Ο κόσμος μας. Αυτοί που στάθηκαν στα δύσκολα δίπλα μας. Ο ελληνικός λαός μάς εμπιστεύτηκε να είμαστε η κύρια φωνή έκφρασής του δημοκρατικού, προοδευτικού, αριστερού κόσμου. Το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται σήμερα οι πολίτες είναι στην πραγματικότητα και αδιέξοδο της ίδιας της ιδεοληψίας, στην οποία εμμένει ο κ. Μητσοτάκης. Ο νεο-μητσοτακισμός χρεοκόπησε μέσα σε τρία χρόνια. Όμως, το ζήτημα είναι να μη χρεοκοπήσει μαζί του ένας ολόκληρος λαός. Το διακύβευμα είναι να φύγουν οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης.

Σε μια εποχή με πανδημία, πόλεμο, κλιματική αλλαγή και ενεργειακή κρίση, το ζητούμενο είναι η πρόταξη δημόσιων πολιτικών, που θα ενισχύουν τις αντοχές της κοινωνίας. Αυτό είναι και το στοίχημα για την κυβερνώσα Αριστερά σήμερα: Να δώσει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων και να υλοποιήσει πολιτικές βιώσιμης ανάπτυξης με γνώμονα την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία έχει αφουγκραστεί το ρεύμα της εποχής και πορεύεται με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα. Έχουμε ευθύνη απέναντι στη χώρα να οργανώνουμε ιδεολογικά και πολιτικά την κυβερνητική προοδευτική πρόταση απέναντι σε αυτή τη νεοσυντηρητική, οπισθοδρομική κυβέρνηση.

Ασκείτε κριτική στην κυβέρνηση αναφορικά με την πολιτική που ακολουθεί στον πόλεμο της Ουκρανίας. Ποια λάθη πιστεύετε ότι έχουν γίνει; Πρέπει στην παρούσα φάση να διατηρήσουμε καλές διπλωματικές σχέσεις με την Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν;

Είμαι και είμαστε πάρα πολύ ανήσυχοι, όχι μόνο με την στάση της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά με πολλές πτυχές της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Βρισκόμαστε σε μια ρευστή και δυναμικά μεταβαλλόμενη κατάσταση κι αντί να έχουμε επίσημη ενημέρωση από τον πρωθυπουργό και από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ενημερωνόμαστε από τους ξένους ηγέτες και από τα media για την αποστολή πολεμικού υλικού. Αυτή η στάση δεν αρμόζει στην κρισιμότητα των στιγμών,αλλά και στην ποιότητα και στη λειτουργία της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας.

Καταδικάζουμε τη ρωσική βαρβαρότητα, ξεκάθαρα η στάση της Ελλάδας πρέπει να είναι υπέρ της Ουκρανίας, υπέρ της ειρήνης, υπέρ της διαμεσολάβησης, υπέρ της διπλωματίας, υπέρ των οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία που οδηγούν σε ειρήνη. Την επομένη του πολέμου, η Ελλάδα επιβάλλεται να έχει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, να συνομιλεί με όλους, να υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο και την ειρήνη, να προωθεί το εθνικό συμφέρον.

Η ένταση με την Τουρκία εντείνεται στο Αιγαίο. Θεωρείτε ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση απέναντι στο καθεστώς Ερντογάν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και, αν όχι, τι θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν βρισκόταν στην κυβέρνηση;

Η κλιμάκωση της έντασης δείχνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά… η παρατεταμένη νευρικότητα και ένταση εγκυμονεί κινδύνους. Νομίζω ότι έγιναν σημαντικά λάθη. Πρώτον θεωρώ απαράδεκτο το κλίμα επικοινωνιακής υπεραισιοδοξίας που εκπέμφθηκε μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Βόσπορο. Αυτό είναι το ήρεμο καλοκαίρι; Αυτή είναι η νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Αυτή είναι η αναβάθμιση της επικοινωνίας; Λάθος εικόνα, λάθος σήμα! Δεύτερον ο κ. Μητσοτάκης απέχει από κάθε προσπάθεια εθνικής συνεννόησης… Είναι μεγάλο λάθος… Δεν τα ξέρει όλα μόνος του! Η αλαζονεία του παντογνώστη στην εξωτερική πολιτική είναι επικίνδυνη.

Επίσκεψη στις ΗΠΑ… Καλά τα χαμόγελα, τα αστεία, τα χειροκροτήματα, όλοι χαιρόμαστε με αυτά… Όμως, αλήθεια, τι εγγυήσεις ασφάλειας έχουμε; Τι εγγυήσεις ειρήνης έχουμε; Τι εγγυήσεις απαρέγκλιτης τήρησης του Διεθνούς Δικαίου έχουμε; Η αντίληψη του πιστού, δεδομένου, προβλέψιμου συμμάχου που δίνει επ αόριστον τις βάσεις, αγοράζει πανάκριβα όπλα, αλλά δεν παίρνει σαφή ανταλλάγματα, είναι στο τέλος της ημέρας και στο βάθος του χρόνου επιζήμια για τη χώρα.