ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

20/06/2022

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Προωθούμενο σύστημα επισήμανσης τροφίμων (Nutri-score) και επιπτώσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των κλάδων διατροφής και κύρια της μεσογειακής διατροφής

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Προωθούμενο σύστημα επισήμανσης τροφίμων (Nutri-score) και επιπτώσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των κλάδων διατροφής και κύρια της μεσογειακής διατροφής



Η Χαρά Καφαντάρη, βουλευτής Δυτικής Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας της Κ.Ο και Αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, κατέθεσε ερώτηση με την συνυπογραφή 34 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με θέμα: «Προωθούμενο σύστημα επισήμανσης τροφίμων (Nutri-score) και επιπτώσεις στις  μικρομεσαίες επιχειρήσεις των κλάδων διατροφής και κύρια της μεσογειακής διατροφής».

Τα τελευταία τρία χρόνια, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, προωθείται ένα νέο σύστημα εμπρόσθιας σήμανσης (nutri-score), το οποίο κατατάσσει τα τρόφιμα με βάση τη διατροφική τους αξία σε 5 κατηγορίες. Συμβολίζονται με γράμματα A.B.C.D.E. και με χρώματα από βαθύ πράσινο (Α) ως βαθύ κόκκινο (Ε). Η κατάταξη βασίζεται σε επτά παραμέτρους που εκφράζουν τη περιεκτικότητα κάθε τροφίμου σε πρωτεΐνες, κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα, αλάτι, φυτικές ίνες , φρούτα και λαχανικά καθώς και την ενεργειακή απόδοση σε θερμίδες ανά 100γρ.η 100 ml στα ποτά .

Αυτό το κάπως παραπλανητικό σύστημα, που εξισώνει τη διατροφική αξία κάθε τροφίμου σε αποχρώσεις και γράμματα, καταλήγει στο να κατατάσσει πχ το ελαιόλαδο σε κατηγορία C, όμοιο με τη coca cola  light και τη ketchup!! Επιπλέον, δεν έχει λάβει υπ’ όψη την αειφορία, βάσει σχετικών ευρωπαϊκών οδηγιών.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει μεν συστήσει μια συμβουλευτική ομάδα από τον Απρίλιο του 2021, χωρίς όμως να έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με φορείς και σε διατύπωση κάποιας θέσης.

Και αυτό, ενώ, άλλες χώρες προχωρούν σε ενέργειες και δράσεις υπέρ του συστήματος, σε ορισμένα κράτη έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται σε εθελοντική βάση και οι χώρες του Βορρά ασκούν πιέσεις στην ΕΕ για τη γρήγορη υιοθέτηση του συστήματος ως έχει.

-Ως χώρα, χρειάζεται να έχουμε  μια επίσημη, επιστημονική θέση  μέσα από διαβούλευση.

- Πρέπει να στηριχθούν τα εγχώρια  προϊόντα μας και οι ελληνικές  μεταποιητικές και παραγωγικές  επιχειρήσεις, κατά συνέπεια και  η εθνική μας οικονομία.

Ερωτάται ο κος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

- Θα υποβληθεί πρόταση για  τη θέση της χώρας μας όσον  αφορά στο νέο σύστημα επισήμανσης  τροφίμων nutri-score;

- Ποιες οι ενέργειες της κυβέρνησης  για την αποτροπή της υποχρεωτικής  εφαρμογής του, με ποια όργανα, ποιο χρονοδιάγραμμα;

-Πότε θα παραδοθεί το πόρισμα της συσταθείσας συμβουλευτικής ομάδας , ποια εναλλακτική λύση  προτείνει;

- Έχετε συνυπολογίσει τις οικονομικές  επιπτώσεις στις ελληνικές παραγωγικές  επιχειρήσεις, και στους παραγωγούς  παραδοσιακών προϊόντων μικρής  κλίμακος, πως θα τους προστατεύσετε;

-Πως θα ενημερωθούν οι πολίτες; Θα γίνουν δράσεις ενημέρωσης, θα γίνει διαβούλευση με φορείς, ώστε να υπάρξει ενιαία εθνική  θέση –στρατηγική;

Αναλυτικά η ερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: «Προωθούμενο σύστημα επισήμανσης τροφίμων (Nutri-score) και επιπτώσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις των κλάδων διατροφής και κύρια της μεσογειακής διατροφής»
Τα τελευταία τρία χρόνια, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, προωθείται ένα νέο σύστημα εμπρόσθιας σήμανσης (nutri-score).
Το σύστημα κατατάσσει τα τρόφιμα με βάση τη διατροφική τους αξία σε 5 κατηγορίες. Συμβολίζονται με γράμματα A.B.C.D.E. και με χρώματα από βαθύ πράσινο (Α) ως βαθύ κόκκινο (Ε). Η κατάταξη βασίζεται σε επτά παραμέτρους που εκφράζουν τη περιεκτικότητα κάθε τρόφιμου σε πρωτεΐνες, κορεσμένα λιπαρά, σάκχαρα, αλάτι, φυτικές ίνες , φρούτα και λαχανικά καθώς και την ενεργειακή απόδοση σε θερμίδες ανά 100γρ.η 100 ml στα ποτά .Με έναν αλγόριθμο υπολογίζεται ένα score, από -15 ως+50 για τη τελική κατάταξη και το χαρακτηρισμό του τρόφιμου ως πολύ υγιεινό (A, βαθύ πράσινο ) κ.λ.π ,ακολουθώντας τη χρωματική κλίμακα και τα 5 γράμματα.
Αυτό το κάπως παραπλανητικό σύστημα, που εξισώνει τη διατροφική αξία κάθε Τροφίμου σε αποχρώσεις και γράμματα, καταλήγει στο να κατατάσσει πχ το ελαιόλαδο σε κατηγορία C, όμοιο με τη coca cola light και τη ketchup!! Επιπλέον, δεν έχει λάβει υπ’ όψη την αειφορία, βάσει σχετικών ευρωπαϊκών οδηγιών.
Για αυτό και Επιμελητήρια, Γ.Σ.Ε.Β.ΕΕ, παραγωγικοί φορείς, σύνδεσμοι και οργανώσεις καταναλωτών έχουν εκφράσει κριτική και προτάσεις αντιμετώπισης της επισήμανσης τροφίμων, με διαφορετικό τρόπο.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει μεν συστήσει μια συμβουλευτική ομάδα από τον Απρίλιο του 2021, χωρίς όμως να έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με φορείς και σε διατύπωση κάποιας θέσης.
Και αυτό, ενώ, άλλες χώρες προχωρούν σε ενέργειες και δράσεις υπέρ του συστήματος, σε ορισμένα κράτη έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται σε εθελοντική βάση και οι χώρες του Βορρά ασκούν πιέσεις στην ΕΕ για τη γρήγορη υιοθέτηση του συστήματος ως έχει.
Δεδομένου ότι:
-Ένα σύστημα επισήμανσης τροφίμων θα πρέπει να βασίζεται στη πραγματική διατροφική αξία κάθε τρόφιμου.
-Πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη τα παραδοσιακά, λιγότερο επεξεργασμένα τρόφιμα, ιδίως της δικής μας μεσογειακής διατροφής.
-Ως χώρα, χρειάζεται να έχουμε μια επίσημη, επιστημονική θέση μέσα από διαβούλευση.
-Πρέπει να στηριχθούν τα εγχώρια προϊόντα μας και οι ελληνικές μεταποιητικές και παραγωγικές επιχειρήσεις, κατά συνέπεια και η εθνική μας οικονομία.
Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
1) Θα υποβληθεί πρόταση για τη θέση της χώρας μας όσον αφορά στο νέο σύστημα επισήμανσης τροφίμων nutri-score;
2) Ποιες οι ενέργειες της κυβέρνησης για την αποτροπή της υποχρεωτικής εφαρμογής του, με ποια όργανα, ποιό χρονοδιάγραμμα;
3) Πότε θα παραδοθεί το πόρισμα της συσταθείσας συμβουλευτικής ομάδας , ποια εναλλακτική λύση προτείνει;
4) Έχετε συνυπολογίσει τις οικονομικές επιπτώσεις στις ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις, και στους παραγωγούς παραδοσιακών προϊόντων μικρής κλίμακος, πως θα τους προστατεύσετε;
5) Πως θα ενημερωθούν οι πολίτες; Θα γίνουν δράσεις ενημέρωσης, θα γίνει διαβούλευση με φορείς, ώστε να υπάρξει ενιαία εθνική θέση –στρατηγική

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Αραχωβίτης Σταύρος

Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γιώργος
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Γιάννης
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος
Κασιμάτη Νίνα
Κόκκαλης Βασίλης
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Γιάννης
Παπαηλιού Γιώργος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρλέτης Πάνος
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νίκος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ