ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

28/06/2022

Θ. Τζάκρη από τον Αρχάγγελο: Δώστε de minimis ενισχύσεις στους κερασοπαραγωγούς της Πέλλας για τη φετινή απώλεια εισοδήματος

Θ. Τζάκρη από τον Αρχάγγελο: Δώστε de minimis ενισχύσεις στους κερασοπαραγωγούς της Πέλλας για τη φετινή απώλεια εισοδήματος



Η Βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κ. Θεοδώρα Τζάκρη επισκέφτηκε στις 27 Ιουνίου την ακριτική κοινότητα του Αρχαγγέλου, προκειμένου να συναντήσει παραγωγούς στην περιοχή και να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα έγινε αποδέκτης των προβλημάτων των κερασοπαραγωγών που αφορούν κυρίως στην εμπορική διαχείριση της παραγωγής τους εξαιτίας ενός συνδυασμού παραγόντων, όπως των συνεχών αντίξοων καιρικών συνθηκών που καταστρέφουν σημαντικό μέρος της παραγωγής και υποβαθμίζουν την ποιότητα της εναπομείνασας παραγωγής, της πανδημίας που έχει οδηγήσει σε αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών λόγω κυρίως του περιορισμού του διαθέσιμου εισοδήματος και πρόσφατα της ενεργειακής κρίσης που εκτόξευσε το κόστος παραγωγής. Επιπλέον η φετινή χρονιά ξεκίνησε με χαμηλή ζήτηση που έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της τιμής σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές με αποτέλεσμα το εισόδημα των παραγωγών να συμπιέζεται συνέχεια προς τα κάτω.

Προς τούτο η κυρία Τζάκρη, υπέβαλλε Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με την οποία ζητά το Υπουργείο να διερευνήσει την κατάσταση και να προχωρήσει στη θέσπιση καθεστώτος χορήγησης κρατικών ενισχύσεων de minimis με την μορφή άμεσης επιχορήγησης στους κερασοπαραγωγούς για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματός τους εξαιτίας των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όπως αντίξοες καιρικές συνθήκες, πανδημία, ενεργειακή κρίση.

Την σύσκεψη απασχόλησε επίσης και το θέμα των δυσκολιών στην εξεύρεση εργατών γης.

Όσον αφορά το πρόβλημα των εργατών γης η κ. Τζάκρη είπε ότι σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που ισχύει από 1-7-2022 η κυβέρνηση καταργεί το άρθρο 13α του ν. 4251 του 2015 που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και έτσι δεν θα επιτρέπεται η απασχόληση των παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία.

«Πρακτικά λοιπόν, από 1η Ιουλίου όλοι οι παράτυπα διαμένοντες εργάτες δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν, δεν θα μπορούν να εργαστούν νόμιμα, οι δε εργοδότες τους θα αντιμετωπίζουν διοικητικές κυρώσεις και βαρύτατες ποινικές ευθύνες» είπε η κ. Τζάκρη καταλήγοντας ότι:

«Ο Έλληνας παραγωγός είναι πλέον αντιμέτωπος με δύο μεγάλες πληγές. Αν δεν ληφθούν μέτρα θα καταλήξουμε σε λίγο σε αδυναμία καλλιέργειας και συγκομιδής της αγροτικής παραγωγής, σε αναπόφευκτη μείωση της εγχώριας αγροτικής παραγωγής, σε πλήγμα για το εξαγωγικό μας εμπόριο και τελικά σε φτώχια»

Η κ. Τζάκρη στην σύσκεψη είπε επί λέξη τα εξής:

Αγαπητοί φίλοι,

Επισκέπτομαι τον Αρχάγγελο κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Μια περιοχή κατ’ εξοχή αγροτική, όπου οι κάτοικοι στηρίζονται για την επιβίωσή τους στον πρωτογενή τομέα και ιδίως με την παραγωγή κερασιών, κάστανου και πατάτας, αλλά και την κτηνοτροφία.

Το μεγάλο ζητούμενο εδώ είναι τα κεράσια. Ένα προϊόν με εξαγωγικό προσανατολισμό που όμως τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στην εμπορία, ενώ δεν θα έπρεπε.

Η ελληνική παραγωγή κερασιών είναι 10η στον κόσμο με μια παραγωγή που κάτω από ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να ξεπεράσει τους 70.000 τόνους με το 50% αυτής της παραγωγής παράγεται στην Πέλλα, αξιοποιώντας και ορεινούς όγκους. Με ευοίωνη εξαγωγική προοπτική που τείνει να σταθεροποιηθεί περίπου στο 20% αυτής της παραγωγής. Αυτό δείχνει πόσο σημαντική είναι η καλλιέργεια της κερασιάς για την περιοχή.

Όμως τα τελευταία χρόνια οι κερασοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα με την εμπορική διαχείριση της παραγωγής τους

- Εξαιτίας των συνεχών αντίξοων καιρικών συνθηκών (όπως χαλαζοπτώσεις, βροχοπτώσεις εν μέσω της συγκομιδής), που καταστρέφουν σημαντικό μέρος της παραγωγής αλλά και υποβαθμίζουν την ποιότητα της εναπομείνασας παραγωγής.

- Εξαιτίας της πανδημίας που έχει οδηγήσει σε αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών από την μία και στην πίεση του οικογενειακού προϋπολογισμού από την άλλη, με αποτέλεσμα να πιέζονται προς τα κάτω οι τιμές του προϊόντος.

- Εξαιτίας της γενικότερης κατάστασης που παραμένει ρευστή και τα πολλά προβλήματα που εντοπίζονται στις αεροπορικές μεταφορές με αποτέλεσμα μακρινές αγορές, όπως Ινδία, Μαλαισία, Σιγκαπούρη αλλά και οι αραβικές χώρες να μην μπορούν ακόμη να προσεγγιστούν εύκολα.

- Εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης που έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο) και σε όλες τις εισροές (φάρμακα, λιπάσματα) που εκτόξευσαν στα ύψη το κόστος παραγωγής.

- Και φέτος, με την έναρξη της συγκομιδής επικρατεί ανησυχία καθώς η έναρξη εμπορίας του προϊόντος στην αγορά δεν συνοδεύτηκε με το αναμενόμενο ύψος τιμών. Όπως εσείς λέτε, η χρονιά ξεκίνησε με χαμηλή ζήτηση που έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της τιμής σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα το εισόδημα των παραγωγών να συμπιέζεται συνέχεια προς τα κάτω.

Ο ΕΛΓΑ είναι αλήθεια ότι έχει βοηθήσει και στηρίξει ως ένα βαθμό τους παραγωγούς. Αναπόφευκτα, μοναδικό εισόδημα για πολλούς εξ αυτών θα αποτελέσουν οι αποζημιώσεις που θα λάβουν μέσω του ΕΛΓΑ, οι οποίες οφείλουν να είναι δίκαιες και αντικειμενικές και να καταβάλλονται το ταχύτερο δυνατόν στους πληγέντες παραγωγούς.

Ωστόσο στο πλαίσιο της γενικότερης δημόσιας δυσπραγίας και ο ΕΛΓΑ λόγω εσωτερικών δικών του αδυναμιών δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε έγκαιρα ούτε αποτελεσματικά στις ανάγκες των παραγωγών.

Προς τούτο:

Τις προηγούμενες ημέρες κατέθεσα Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όπου επισημαίνω ότι πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις προκειμένου να στελεχωθεί με το αναγκαίο εκτιμητικό προσωπικό το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις, οι οποίες οφείλουν να είναι δίκαιες και αντικειμενικές και να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν καθώς και να καταβληθούν σύντομα και οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς, οι οποίες είναι εξαιρετικά απαραίτητες για την επιβίωση τους. Σημείωσα ότι οι 4 επιπλέον εκτιμητές που ήδη έχουν στελεχώσει το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ αλλά και οι 25 που αναμένονται δεν επαρκούν προκειμένου το εκτιμητικό έργο να εξελιχθεί κανονικά, διότι οι ζημιές στην περιοχή είναι πολλές και μεγάλες.

Επίσης υπέβαλα Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία τον ενημερώνω για το χαμένο εισόδημα των κερασοπαραγωγών λόγω των προβλημάτων που ανέφερα και ότι πρέπει να λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις χορήγησης κρατικών ενισχύσεων (de minimis) με την μορφή άμεσης επιχορήγησης στους κερασοπαραγωγούς για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος τους εξαιτίας των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια όπως αντίξοες καιρικές συνθήκες, πανδημία, ενεργειακή κρίση κλπ.

Η καλλιέργεια της κερασιάς είναι ιδιαίτερα ελκυστική και έτσι πρέπει να παραμείνει. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δημιουργούνται κίνητρα υπέρ της ενασχόλησης με την καλλιέργεια και όχι της αποθάρρυνσης.

Το άλλο μεγάλο θέμα είναι τα εργατικά χέρια.

Ενώ η καταστροφική πορεία της αγροτικής παραγωγής συνεχίζεται, χωρίς η Κυβέρνηση να δείχνει καμία σοβαρή διάθεση να την ανακόψει με γενναίες αποφάσεις για το κόστος παραγωγής, ένα ακόμη πρόβλημα γιγαντώθηκε την περίοδο της διακυβέρνησης της ΝΔ και με αποκλειστική της ευθύνη. Η εξεύρεση εργατών γης γίνεται μέρα με τη μέρα και πιο δύσκολη με τους αγρότες να αναδεικνύουν αυτό το ζήτημα ως μείζον πλέον για τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας.

Με την πρόσφατη δε, νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, [με την παρ. 4 του άρθρου 72 του ν. 4825/2021, σε λίγες μέρες (από την 1η Ιουλίου 2022) καταργείται το άρθρο 13α του ν. 4251/2014, που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε και που επέτρεψε την απασχόληση των παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία.

Πρακτικά λοιπόν, από 1η Ιουλίου όλοι οι παράτυπα διαμένοντες εργάτες δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν, δεν θα μπορούν να εργαστούν νόμιμα. Οι δε εργοδότες θα αντιμετωπίζουν διοικητικές κυρώσεις και βαρύτατες ποινικές ευθύνες σε περίπτωση που τους απασχολούν. Και μάλιστα χωρίς να έχουν προταθεί από την πλευρά των κυβερνητικών στελεχών λύσεις για την κάλυψη των εργασιακών κενών που δημιουργούνται στην αγροτική οικονομία.

 

Ο Έλληνας παραγωγός είναι πλέον αντιμέτωπος με δύο μεγάλες πληγές. Όχι μόνον αγοράζει την ενέργεια και τις άλλες εισροές στις υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη επιπλέον δεν βρίσκει εργάτες ούτε για δείγμα, για να απασχοληθούν στις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία.

Θα καταλήξουμε λίγο σε αδυναμία καλλιέργειας και συγκομιδής της αγροτικής παραγωγής, σε αναπόφευκτη μείωση της εγχώριας αγροτικής παραγωγής, σε πλήγμα για το εξαγωγικό μας εμπόριο, σε φτώχεια.

Δεν πιστεύω ότι επιθυμούμε κάτι τέτοιο.

Πρέπει όλοι μας, ο καθένας από εκεί που βρίσκεται να προσπαθήσουμε για το καλύτερο.

Πρέπει να προσπαθήσουμε στην αλλαγή αυτής της κατάστασης»

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Χορήγηση κρατικών ενισχύσεων de minimis στους κερασοπαραγωγούς  για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος»

Στην Ελλάδα καλλιεργούνται σήμερα περί τα 130.000 στρ. με κερασιές, με την καλλιέργεια να εκτείνεται από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Συνολικά παράγονται περίπου 40.000-70.000 τόνοι (ανάλογα με τη χρονιά και τις καιρικές συνθήκες). Η ΠΕ Πέλλας κρατά τα σκήπτρα με σχεδόν το 50% της πανελλαδικής παραγωγής και ακολουθεί η Ημαθία, η Πιερία, η Φθιώτιδα, η Ροδόπη, η Λάρισα κλπ. Συγκεκριμένα  τα κερασιά είναι μια από τις πολύ σημαντικές καλλιέργειες στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας  και μάλιστα σε ορισμένες περιοχές αποτελεί μονοκαλλιέργεια. Η παραγωγή εκτιμάται μέχρι και σε 50.000 τόνους ετησίως εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές.
Για την ελληνική πραγματικότητα, η κερασιά αποτελεί μια δυναμική καλλιέργεια που προσελκύσει όλο και περισσότερους παραγωγούς με το πολύ σημαντικό στοιχείο ότι μπορεί να συμβάλλει στην αξιοποίηση ορεινών εκτάσεων. Παρουσιάζει  ευοίωνη εξαγωγική προοπτική με σημαντικό μέρος αυτής της παραγωγής να εξάγεται σε χώρες της Ευρώπης,  αλλά και σε χώρες εκτός ΕΕ όπως στη Σερβία, σε αραβικές χώρες κλπ.
Η Τουρκία είναι πρώτη στον κόσμο σε παραγωγή κερασιών. Ακολουθούν οι ΗΠΑ, το Ιράν, η Ιταλία, η Ουκρανία, η Γερμανία και η Ιαπωνία. Η Ελλάδα κατέχει την δέκατη θέση στον κόσμο. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής κερασοπαραγωγής αποτελεί η πρωϊμότερη ωρίμανση των κερασιών κατά 10-15 μέρες, κερδίζοντας έτσι τις αγορές. Επιπλέον, με τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό που διαθέτουν σήμερα τα συσκευαστήρια και τα ψυγεία, μπορούν να διατηρήσουν το προϊόν μέχρι και 2 μήνες πριν το διαθέσουν στην κατανάλωση.
Ωστόσο, σημαντικά μειονεκτήματα της καλλιέργειας παραμένουν το υψηλό κόστος εγκατάστασης και συγκομιδής (διότι απαιτούνται πολλά εργατικά χέρια). Σε αυτά έρχεται να προστεθεί η επιβάρυνση του κόστους παραγωγής εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και της υπερβολικής αύξησης της τιμής των καυσίμων. Επιπλέον, η έλλειψη εργατικών χεριών σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε απώλεια παραγωγής λόγω μη δυνατότητας συγκομιδής με ότι αυτό σημαίνει για το αγροτικό εισόδημα.
Οι Έλληνες κερασοπαραγωγοί τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα με την εμπορική διαχείριση της παραγωγής τους εξαιτίας των συνεχών αντίξοων συνθηκών (όπως χαλαζοπτώσεις, βροχοπτώσεις εν μέσω της συγκομιδής), εντομολογικών προβλημάτων (μύγα της Ασίας το 2016), της πανδημίας και πρόσφατα της ενεργειακής κρίσης και των τιμών των καυσίμων που εκτόξευσαν το κόστος παραγωγής. Επιπλέον φέτος, με την έναρξη της συγκομιδής επικρατεί ανησυχία στις τάξεις των κερασοπαραγωγών καθώς η έναρξη εμπορίας του προϊόντος στην αγορά δεν συνοδεύτηκε με το αναμενόμενο ύψος τιμών. Όπως τονίζουν, η χρονιά ξεκίνησε με χαμηλή ζήτηση που έχει ως αποτέλεσμα την πτώση της τιμής σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.
Όλα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει τους κερασοπαραγωγούς σε απόγνωση, βλέποντας για μια ακόμη χρονιά το εισόδημά τους να μειώνεται με ότι αυτό σημαίνει για την επιβίωσή τους.
Κατόπιν των παραπάνω,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Προτίθεται να προχωρήσει στη διερεύνηση της κατάστασης και στη θέσπιση καθεστώτος χορήγησης κρατικών ενισχύσεων (de minimis) με την μορφή άμεσης επιχορήγησης στους κερασοπαραγωγούς  για την κάλυψη της απώλειας εισοδήματός  τους εξαιτίας των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα κατά την φετινή καλλιεργητική περίοδο όπως αντίξοες καιρικές συνθήκες, πανδημία, ενεργειακή κρίση κ.λ.π;
 
Η ερωτώσα Βουλευτής
 
Τζάκρη Θεοδώρα
 
 
 



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ