ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

29/06/2022

Αλ. Τσίπρας: Είστε πολιτικοί απατεώνες, αφαιρείτε τη ρήτρα αναπροσαρμογής εικονικά από τους λογαριασμούς του καλοκαιριού, για να την ενσωματώσετε στους κυμαινόμενους λογαριασμούς του φθινοπώρου

Αλ. Τσίπρας: Είστε πολιτικοί απατεώνες, αφαιρείτε τη ρήτρα αναπροσαρμογής εικονικά από τους λογαριασμούς του καλοκαιριού, για να την ενσωματώσετε στους κυμαινόμενους λογαριασμούς του φθινοπώρου



Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Πριν από λίγα λεπτά, η βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε δημόσια και επίσημα ότι στηρίζουν τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 του στόλου της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η ισχυροποίηση της Άμυνάς της συμβάλλει σε μια ισχυρή Άμυνα του ΝΑΤΟ.

Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι, γιατί χτες μόλις, με τα άρθρα 7 και 8 του μνημονίου που υπέγραψαν με την Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία, υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, δεσμεύονται ότι -χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις- θα πουλάνε όπλα στην Τουρκία και θα στηρίζουν τη συμμετοχή της στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ, ανεξαρτήτως των τουρκικών ενεργειών στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο, τη Συρία και τη Λιβύη.

Είμαστε ανήσυχοι γιατί μέσα σε αυτό το κλίμα των παράνομων διεκδικήσεων, η Τουρκία όχι μόνο δεν πιέζεται να επανέλθει στο δρόμο της διπλωματίας, αλλά καταφέρνει να επιβάλει και να κατοχυρώσει επισήμως στην ΕΕ τη λογική ενός «τουρκικού Αιγαίου». Δηλαδή το εντελώς απαράδεκτο από κάθε άποψη εμπορικό σήμα «Turkaegean», με ευρωπαϊκή σφραγίδα.

Είμαστε ανήσυχοι ακόμη πιο πολύ, γιατί η ελληνική κυβέρνηση δε δείχνει να ανησυχεί με όλα αυτά.

Ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται στην πράξη ότι είναι ο χειρότερος διαχειριστής, τη χειρότερη στιγμή.

Πρωτοφανής ανικανότητα, αναποτελεσματικότητα, καταστροφική επιπολαιότητα, σε όσα αφορούν την κοινωνία και τη χώρα. Και πανούργα, άκρως αποτελεσματική αλλά ξεδιάντροπη προσκόλληση στην εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων.

Σε μια χώρα στην οποία σοβεί η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια, φτάσαμε στο σημείο η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Αυτοί που εσείς διορίσατε, δηλώνουν ότι δεν τους αφήνετε να κάνουν τη δουλειά τους. Ότι τους αγνοείτε, τους παρακάμπτετε.

Έχετε επιλέξει να κάνετε τους προστάτες των καρτέλ.

Έχετε επιλέξει ξανά, να συνταχθείτε με τις παρασιτικές μειοψηφίες απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Είστε εκεί μόνο και μόνο για να εγγυάστε ότι το παιχνίδι της αισχροκέρδειας θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, παρά την κοινωνική οργή.

Ξαφνικά, έρχεστε σήμερα και αφαιρείτε τη ρήτρα αναπροσαρμογής, που υπερασπιζόσασταν, από τα τιμολόγια.

Τι έγινε;

Είστε μεγαλόψυχοι;

Όχι βέβαια.

Πολιτικοί απατεώνες είστε!

Γιατί η ρήτρα που αφαιρείται εικονικά σήμερα από τους λογαριασμούς του καλοκαιριού, θα ενσωματωθεί στους κυμαινόμενους λογαριασμούς του φθινοπώρου. Την κρύβετε από τους λογαριασμούς, δε θα την αναγράφετε ως ρήτρα, αλλά θα συνεχίσετε να τη φορτώνετε στις τσέπες του καταναλωτή.

Είστε μια κυβέρνηση αμοραλιστών, χωρίς αρχές. Ένα κράμα συντηρητισμού και τυχοδιωκτισμού που έχει κάνει το κράτος λάφυρο. Που μοιράζει και μοιράζεται κρατικό χρήμα και υπηρετεί απαρέγκλιτα τις επιθυμίες μιας μικρής παρασιτικής ελίτ.

Γι’ αυτό λοιπόν ό,τι και να λέει η προπαγάνδα σας, ο χρόνος σας τελειώνει. Οι πολίτες θα σας επιβάλλουν τη δική τους ρήτρα αναπροσαρμογής. Κοινωνικής και πολιτικής.
Μετά τις εκλογές το πάρτι θα τελειώσει.

Θα σταματήσουν να λεηλατούν το βιος των νοικοκυριών δέκα επιχειρηματικοί όμιλοι και τρία μεγάλα funds.

Προλάβετε λοιπόν όσο μπορείτε.

Αλλά να είστε λίγο πιο προσεκτικοί, και να θυμάστε: Τίποτα και κανένας δε θα ξεχαστεί.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα ήθελα να ξεκινήσω την παρέμβασή μου σήμερα με μια αναφορά σε όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στο μέτωπο των εθνικών μας θεμάτων, τα οποία, δυστυχώς, όποιος δεν κρύβεται πίσω από κορώνες επικοινωνίας ή και πίσω από το δάχτυλό του πολλές φορές καταλαβαίνει ότι ενέχουν σοβαρότατους κινδύνους, σοβαρότατους κινδύνους για την εθνική μας κυριαρχία, σοβαρότατους κινδύνους για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και για τη διεθνή θέση της χώρας. Προφανώς και δεν θα επεκταθώ αναλυτικά πριν ολοκληρωθεί η σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη και πριν υπάρξει και μια επίσημη ενημέρωση, θέλω να πιστεύω, προς όλα τα κόμματα της Βουλής.

Ωστόσο, με την ευκαιρία της παρουσίας μου σήμερα σε αυτό εδώ το Βήμα της Ολομέλειας με αφορμή το νομοσχέδιο, ένα κρίσιμο νομοσχέδιο για τα θέματα της ενέργειας, δεν μπορώ παρά να μην εκφράσω αυτό που έχω την αίσθηση ότι αισθάνονται σήμερα οι περισσότεροι συμπολίτες μας και αισθανόμαστε κι εμείς, να εκφράσω τη μεγάλη ανησυχία μας για τις εξελίξεις.

Και το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως, διότι, πρώτα απ’ όλα, πριν από λίγα λεπτά η βοηθός υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ανακοίνωσε δημόσια και επίσημα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής στηρίζουν τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 του στόλου της Τουρκίας, τονίζοντας, μάλιστα, ότι η ισχυροποίηση της άμυνας της Τουρκίας συμβάλλει σε μια ισχυρή άμυνα του ΝΑΤΟ.

Και αναρωτιέμαι αν θα συνεχίσουν τα γνωστά προπαγανδιστικά «παπαγαλάκια» από το πρωί να μας μιλάνε για τον “απομονωμένο” Ερντογάν, για την “κωλοτούμπα” του Ερντογάν, για την “ήττα” του Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής. Αν θα συνεχίσουν να αλλάζουν τη συζήτηση στο κρίσιμο αυτό θέμα, που θυμίζω ότι εδώ στην Ολομέλεια το είχα θέσει λίγο πριν αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ο Πρωθυπουργός, διότι και τότε υπήρχαν δημοσιεύματα -όχι επίσημες δηλώσεις τότε- που μίλαγαν για προχωρημένες συζητήσεις, για τον εκσυγχρονισμό των F-16, ακόμα και για πώληση καινούργιων F-16 στην Τουρκία. Είχε πει ο πρωθυπουργός ότι είναι όλα ψέματα -είναι όλα ψέματα!- και του είχα ζητήσει ότι όλα είναι ψέματα να το πει ο Μπάιντεν, όχι να μας το λέει εδώ από τη Βουλή πριν πάει. Σήμερα, λοιπόν, αποδεικνύεται, δυστυχώς, για τη χώρα ότι τίποτα δεν είναι ψέμα. Είμαστε, λοιπόν, ανήσυχοι γι’ αυτό, για τα ανταλλάγματα.

Δεύτερον, είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι γιατί χθες μόλις με τα άρθρα 7 και 8 παράγραφος 7 του μνημονίου που υπέγραψαν με την Τουρκία η Φιλανδία και η Σουηδία υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, δεσμεύονται ότι χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις θα πουλάνε όπλα στην Τουρκία και θα στηρίζουν τη συμμετοχή της στην κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα και στο μέλλον ανεξαρτήτως των τουρκικών ενεργειών στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, στη Συρία και τη Λιβύη.

Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι, επίσης, γιατί η Τουρκία, χωρίς φυσικά ούτε καν να συμμετέχει στις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, αναβαθμίζει δραματικά τον ρόλο και τη θέση της στα διεθνή δρώμενα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την ίδια στιγμή που κλιμακώνει με πρωτοφανή τρόπο τη ρητορική της έντασης και τις δημόσια εκφρασμένες αναθεωρητικές της βλέψεις στο Αιγαίο.

Είμαστε ανήσυχοι γιατί, μέσα σε αυτό το κλίμα των παράνομων διεκδικήσεων, η Τουρκία όχι μόνο δεν πιέζεται να επανέλθει στον δρόμο της διπλωματίας, αλλά καταφέρνει να επιβάλλει και να κατοχυρώσει επισήμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη λογική ενός τουρκικού Αιγαίου. Δηλαδή το εντελώς απαράδεκτο από κάθε άποψη εμπορικό σήμα «Turkaegean», με ευρωπαϊκή μάλιστα σφραγίδα, ένα σήμα που επιχειρεί να οικειοποιηθεί όλο το Αιγαίο.

Είμαστε επίσης ανήσυχοι γιατί ο πρόεδρος Ερντογάν, εκμεταλλευόμενος την -επιτρέψτε μου να πω- επιλεκτική όραση και ευαισθησία των μεγάλων συμμάχων, προβάλλει συνεχώς νέες απαιτήσεις, επιχειρώντας να νομιμοποιήσει παράνομα σχέδια της Τουρκίας σε βάρος της χώρας μας.

Και είμαστε τέλος ανήσυχοι ακόμα πιο πολύ γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν δείχνει να είναι καθόλου ανήσυχη γι’ όλα αυτά. Και αυτό μας κάνει ακόμα πιο πολύ ανήσυχους.

Και όχι μόνο δεν ανησυχεί, αλλά δηλώνει και ικανοποιημένη. Για ποιο πράγμα ακριβώς από όλα τα παραπάνω μπορούμε να δηλώνουμε ικανοποιημένοι; Γιατί να είμαστε ικανοποιημένοι; Να είμαστε ικανοποιημένοι που αντί να καταθέσουμε ένσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφήσαμε την Τουρκία να μονοπωλεί και επισήμως τον όρο Αιγαίο; Καλά, εσείς δεν ήσασταν, η παράταξή σας εννοώ, που μας λέγατε ότι το όνομά μας είναι η ψυχή μας; Τώρα πού πήγαν όλα αυτά; Εσείς δεν ήσασταν που κοντέψατε να αναποδογυρίσετε τον κόσμο για την ονομασία Βόρεια Μακεδονία; Τώρα που η Τουρκία οικειοποιείται όλο το Αιγαίο δεν έχετε να πείτε κάτι; Πού είναι ο υπεύθυνος υπουργός για όλα αυτά; Ο κ. Γεωργιάδης δεν είχε ούτε, αν θέλετε, την εντιμότητα να βγει και να πει “mea culpa”. Δεν λέω να παραιτηθεί, αν και θα έπρεπε να παραιτηθεί κανονικά. Όμως, έσπευσε να κάνει ένορκη διοικητική εξέταση για να φορτώσει τις ευθύνες σε κάποιους υπαλλήλους. Λες και δεν είναι πολιτικές ευθύνες, λες και δεν είναι προϊστάμενος, λες και δεν έπρεπε ο ίδιος να έχει γνώση και να προβάλει εγκαίρως ενστάσεις και αντιρρήσεις στην αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα πνευματικά δικαιώματα όπου κατοχυρώθηκε αυτό το σήμα. Όμως, είναι η λογική όλων αυτών που μας κάνουν τα λιοντάρια και τους εθνικόφρονες, αλλά στην πράξη είναι δειλοί απέναντι στην εθνική ευθύνη και θέλουν να τη ρίξουν στους άλλους.

Είστε λοιπόν ικανοποιημένοι γι’ αυτό; Και είστε ικανοποιημένοι, όπως δήλωσαν επίσημες κυβερνητικές πηγές, για το χθεσινό μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας-Φινλανδίας-Σουηδίας; Ακούστε ανακοίνωση από επίσημες πηγές της ελληνικής κυβέρνησης: «Ικανοποιεί την Ελλάδα διότι δεν επηρεάζει τη χώρα και τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας». Αυτό δήλωσαν χθες. Αλήθεια, δεν επηρεάζει; Τι απέγιναν οι κορώνες για το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία; Πώς ακριβώς θα μπορεί αύριο αυτή η κυβέρνηση, η οποία σήμερα δηλώνει ικανοποιημένη από αυτή τη συμφωνία που δίνει τη δυνατότητα σε Σουηδία και Φινλανδία να άρουν το εμπάργκο και να πουλάνε όπλα στην Τουρκία, να ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην ικανοποιήσουν τα τουρκικά αιτήματα για πώληση νέων αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία; Πώς θα ζητήσει από τη Γερμανία να μην πουλήσει νέα υποβρύχια, από την Ισπανία αεροπλανοφόρα, από την Ιταλία και τη Γαλλία, που παρά το ότι έχουμε την ελληνογαλλική συμφωνία, αντιαεροπορικά συστήματα; Πώς θα στηρίξει αυτή η κυβέρνηση, η οποία ανακοίνωσε ικανοποιημένη από τη συμφωνία αυτή που έχει το άρθρο 8 παράγραφος 7 για τη στήριξη της ένταξης της Τουρκίας στην Κοινή Πολιτική Άμυνας, το βέτο της Ελλάδας και της Κύπρου στη συμμετοχή της Τουρκίας στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Αφού δηλώνουμε λοιπόν ικανοποιημένοι με τη στήριξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, πώς εμείς θα βάλουμε βέτο;

Πολύ φοβάμαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η πλήρης υποταγή της εξωτερικής πολιτικής στις προπαγανδιστικές ανάγκες της προεκλογικής περιόδου οδηγεί τον κ. Μητσοτάκη σε οδυνηρά για τα εθνικά μας συμφέροντα σφάλματα. Διότι με τη στάση του αυτή, η οποία βλέπει περισσότερο στο εσωτερικό της χώρας και όχι στη διεθνή σκακιέρα, αποθρασύνει ακόμη περισσότερο την Άγκυρα, ενώ δίνει το μήνυμα στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει πρόβλημα, αλλά ικανοποιείται και από πάνω με την παροχή στήριξης στην Τουρκία μ’ αυτό τον τρόπο, όταν η Τουρκία εκβιάζει, διεκδικεί και κερδίζει και υπαναχωρούν εις βάρος των δικών μας συμφερόντων.

Θέλω λοιπόν να καλέσω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από αυτό το Βήμα αυτή την ώρα την κυβέρνηση, θέλω να καλέσω τον πρωθυπουργό έστω και τώρα, στο «και πέντε», να υπερασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που συνεχίζεται τούτες τις ώρες στη Μαδρίτη.

Σήμερα θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Σουηδίας. Σήμερα θα υπάρξουν συνομιλίες Μπάιντεν-Ερντογάν. Πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι η Ελλάδα ζητά και απαιτεί στήριξη και δέσμευση των συμμάχων απέναντι στις προκλήσεις και στα επεκτατικά σχέδια του κ. Ερντογάν και ότι η χώρα μας θα βρεθεί αποφασιστικά απέναντι και θα αξιοποιήσει όλα τα διεθνή της όπλα, ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να μην εκσυγχρονίσουν και να μην πουλήσουν F-16 στην Τουρκία. Είναι αδιανόητο εμείς να στέλνουμε όπλα στην Ουκρανία και οι Αμερικανοί, οι οποίοι μας το ζητάνε αυτό και εμπλεκόμαστε σε έναν πόλεμο, να στέλνουν εκσυγχρονισμένα F-16 να πετάνε πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Ζητάμε να ξεκαθαρίσει -και θα το πω με δυο λόγια- ότι η Ελλάδα δεν είναι ένας δεδομένος σύμμαχος. Δεν είμαστε δεδομένοι, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το διεθνές δίκαιο, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την κυριαρχία μας.

Και δεν έχω κανένα πρόβλημα να δηλώσω εκ των προτέρων ότι στον βαθμό που θα υπάρξει μια τέτοια στάση και πολιτική αποφασιστικής υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων, μέσα και έξω από τη συμμαχία, εμείς θα το κρίνουμε θετικά όχι με κομματικά, αλλά με εθνικά κριτήρια. Διαφορετικά, όμως, αν ο πρωθυπουργός επιμείνει σε αυτή τη ΙΧ εξωτερική πολιτική που έχει επιλέξει, στην πολιτική του δεδομένου και εσχάτως ταυτόχρονα και ικανοποιημένου συμμάχου όταν η Δύση υποχωρεί έναντι των τουρκικών αξιώσεων, τότε θα φέρει ακέραια την ευθύνη για ό,τι θα ακολουθήσει.

Κλείνω αυτή την παρένθεση -και ελπίζω να με συγχωρέσετε, αλλά θεωρώ ότι είναι κρίσιμες οι εξελίξεις και είχα υποχρέωση να τοποθετηθώ- και έρχομαι στα του νομοσχεδίου. Φοβάμαι ότι σε επικίνδυνο σημείο δεν βρισκόμαστε δυστυχώς μόνο σε ό,τι αφορά τα εθνικά μας θέματα. Σε επικίνδυνο σημείο βρισκόμαστε και για την κοινωνία, αλλά και για τη Δημοκρατία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο μιας επικίνδυνης δίνης και όσο κι αν ο κ. Μητσοτάκης επικαλείται τον υπαρκτό διεθνή χαρακτήρα των κρίσεων, καμία μονοτονία της προπαγάνδας δεν μπορεί να κρύψει την πολυφωνία των ευθυνών του. Ο κ. Μητσοτάκης αποδεικνύεται στην πράξη ότι είναι ο χειρότερος διαχειριστής τη χειρότερη στιγμή. Και αυτό το δείχνει η τραγωδία της πανδημίας, το δείχνει το κύμα της ακρίβειας που ούτε καν είχε τη διορατικότητα να προβλέψει, όταν εμείς του λέγαμε ότι έρχεται και μας έλεγε ότι θα είναι πρόσκαιρο και λέγαμε ότι δεν θα είναι πρόσκαιρο και πάρτε μέτρα. Το δείχνει, επίσης, το διαλυμένο και καθόλου επιτελικό κράτος στην παραμικρή επίθεση της φωτιάς τα καλοκαίρια και στην παράδοση στον παραμικρό χιονιά τον χειμώνα.

Νομίζω ότι δύο στοιχεία είναι αυτά που χαρακτηρίζουν την κυβερνητική διαχείριση της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Μητσοτάκη. Η πρωτοφανής διαχειριστική αναποτελεσματικότητα και ανικανότητα, η καταστροφική επιπολαιότητα σε όσα αφορούν την κοινωνία και τη χώρα και, επιτρέψτε μου την έκφραση, η πανούργα, άκρως αποτελεσματική αλλά ξεδιάντροπη, θα έλεγα, προσκόλληση στην εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων αλλά και εκδουλεύσεων σε επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά και σε κομματικούς αξιωματούχους. Και νομίζω ότι κυρίως το θέμα της συζήτησης, σήμερα, αλλά και το νομοσχέδιο επιβεβαιώνουν του λόγου το ασφαλές.

Κύριοι της κυβέρνησης, είναι αλήθεια πως δεν πιστεύαμε ποτέ ότι εσείς θα αποφασίζατε να συγκρουστείτε με τα καρτέλ. Όμως, ότι θα καταλήγατε τελικά να συγκρουστείτε με όλους, προκειμένου να υπερασπιστείτε τα καρτέλ ούτε και αυτό είναι αλήθεια ότι το είχαμε φανταστεί. Και όταν λέω «με όλους», εννοώ με όλους, με την Κοινωνία των Πολιτών, με τους φορείς της επιχειρηματικότητας, με τους εκπροσώπους της αγοράς και των καταναλωτών, με τον Συνήγορο του Πολίτη, εσχάτως ακόμα και με τις Ανεξάρτητες Αρχές, αυτές που εσείς διορίσατε.

Σε μια χώρα στην οποία σοβεί η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια φτάσαμε στο σημείο η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Ποιοι; Επαναλαμβάνω, κύριε Σκρέκα, αυτοί που εσείς, η κυβέρνησή σας, διόρισε. Και δηλώνουν τι; Οι επικεφαλής των δύο αρχών δηλώνουν ότι δεν τους αφήνετε να κάνουν τη δουλειά τους, ότι τους αγνοείτε και τους παρακάμπτετε. Ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας καταγγέλλει ότι καταργούνται αποφάσεις της επιτροπής για την ιδιωτικοποίηση της “ΔΕΠΑ Υποδομών” και εξανίσταται που αποφασίσατε από το πουθενά να επιβαρύνετε με επιπλέον 300 εκατομμύρια τους καταναλωτές στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, την ίδια στιγμή που εσείς ουσιαστικά προσπαθείτε να μας πείσετε ότι ελαφρύνετε τους πολίτες με τις αποφάσεις σας. Μάλιστα, αναφέρει ότι θα απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να βάλει φραγμό στην απαξίωση της Ανεξάρτητης Αρχής από την κυβέρνηση.

Και αναρωτιέμαι: τι καταστάσεις είναι αυτές; Τι δικαιολογεί αυτή την εμμονή, αυτή την εμμονή σας να συγκρούεστε με όλους, επαναλαμβάνω όχι με την αντιπολίτευση, αλλά με όλους και μάλιστα στο έδαφος μιας τέτοιας κοινωνικής κρίση; Η απάντηση που δίνουμε εμείς σε αυτό το ερώτημα, κύριε υπουργέ, είναι ξεκάθαρη. Έχετε επιλέξει να κάνετε τους προστάτες των καρτέλ, έχετε επιλέξει ξανά να συνταχθείτε με τις παρασιτικές μειοψηφίες απέναντι στο κοινωνικό σύνολο ή είστε εκεί μόνο και μόνο για να εγγυάστε ότι το παιχνίδι της αισχροκέρδειας θα συνεχιστεί απρόσκοπτα παρά την κοινωνική οργή, ενώ είστε και οι ενορχηστρωτές μιας μεγάλης διαρκούς απάτης εις βάρος του ελληνικού λαού. Και λέω τη λέξη «απάτη», διότι νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλη λέξη στην πλούσια ελληνική γλώσσα για να περιγράψει ειδικότερα αυτό που επιχειρείτε να κάνετε μέσω αυτού του νομοσχεδίου με την περιβόητη «ρήτρα αναπροσαρμογής».

Κύριε υπουργέ, θυμάστε, είχαμε αντιπαρατεθεί πολλές φορές μαζί σε αυτήν την Αίθουσα για τη ρήτρα προσαρμογής. Φωνάζουμε εδώ και έξι και παραπάνω μήνες για μια ρήτρα παράνομη, για μια ρήτρα ληστρική που είναι τρεις και τέσσερις φορές πάνω από το πραγματικό κόστος της ενέργειας που φορτώνει στον καταναλωτή αυτούσιο όλο το βάρος των υπερκερδών και των ουρανοκατέβατων κερδών των παραγωγών ενέργειας. Και τι μας λέγατε εδώ και έξι μήνες; Μας λέγατε ότι είμαστε λαϊκιστές, μας λέγατε ότι παρακινούμε τον κόσμο στο «δεν πληρώνω», ενώ έβγαιναν διάφοροι βουλευτές σας και έλεγαν ότι «το τζάμπα τελείωσε, να ξεχάσετε αυτά που ξέρατε». Αυτό μας λέγατε! Και τι έγινε τώρα ξαφνικά; Έγινε παράνομη η ρήτρα; Ξαφνικά έγινε ληστρική η ρήτρα; Ξαφνικά υιοθετήσατε την επιχειρηματολογία μας; Είστε τόσο μεγαλόψυχοι; Θα σπεύδαμε να το χειροκροτήσουμε, αλλά όχι βέβαια, δεν έγινε αυτό. Δεν είστε μεγαλόψυχοι. Πολιτικοί απατεώνες είστε! Πολιτικοί απατεώνες είστε!

Διότι ενώ επί έξι μήνες υπερασπιζόσασταν αυτή την παράνομη μεταφορά όλου του βάρους στον καταναλωτή, έρχεστε σήμερα όχι να καταργήσετε τη ρήτρα, αλλά να την αφαιρέσετε εικονικά από τους λογαριασμούς του καλοκαιριού και να την ενσωματώσετε στους κυμαινόμενους λογαριασμούς του φθινοπώρου. Την κρύβετε από τους λογαριασμούς και δεν θα αναγράφεται ως ρήτρα, για να μπορεί ο πολίτης να διεκδικεί το δίκιο του στην ελληνική δικαιοσύνη. Και παρά τις πιέσεις που ασκήσατε προκειμένου να γίνει πιλοτική δίκη, τελικά θα κριθεί η νομιμότητα της ρήτρας στα κανονικά δικαστήρια, στην κανονική διαδικασία, στην προβλεπόμενη. Και αναρωτιέμαι τι θα συμβεί εφόσον κριθεί παράνομη και καταχρηστική. Διότι εσείς τώρα νομοθετείτε για το από εδώ και στο εξής. Όμως, τι θα γίνει γι’ αυτά που συνέβησαν μέχρι τώρα; Τι θα γίνει για τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που επιβαρύνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις παρανόμως και ληστρικώς, όπως εσείς τώρα έρχεστε να υιοθετήσετε και να αποδεχθείτε με τη νομοθέτησή σας;

Έρχεστε, λοιπόν, με αυτή την απάτη να κρύψετε τη ρήτρα από τους λογαριασμούς, να μην την αναγράφετε ως ρήτρα, αλλά να συνεχίσετε να τη φορτώνετε στις πλάτες και στις τσέπες των καταναλωτών, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Παίζετε με τις αντοχές, παίζετε με την υπομονή των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων μόνο και μόνο για να στήσετε στο πόδι ένα αφήγημα προεκλογικό δύο τριών μηνών μπας και σωθείτε.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Αντί να δρομολογήσετε το πώς θα επιστραφούν στην κοινωνία τα υπερκέρδη που μέχρι πριν από λίγους μήνες δεν παραδεχόσασταν ότι υπάρχουν -έτσι λέγατε και εσείς και ο Πρωθυπουργός και μετά παραδεχτήκατε ότι υπάρχουν και επιχειρήσατε με λογιστικές αλχημείες να τα μειώσετε-, εσείς εξαντλείτε τη δημιουργικότητά σας για το πώς θα τα κρύψετε και για το πώς θα αφαιμάξετε ακόμα περισσότερο την κοινωνία.

Αλήθεια, πού το θυμηθήκατε αυτό; Τι ευφυής έμπνευση ήταν αυτά τα 300 εκατομμύρια που θα δώσετε πίσω στη ΔΕΗ; Πώς το σκεφτήκατε; Δεν παίζεστε! Πραγματικά είστε φοβεροί! Λαγούς από το καπέλο και άσσους από το μανίκι βγάζετε! Θα φορτώσετε στους καταναλωτές 300 εκατομμύρια ζεστό χρήμα, για να αποζημιώσετε τη ΔΕΗ για τις μονάδες ντίζελ στα νησιά που κλείνουν από το 2004! Καμία κυβέρνηση από το 2004 δεν το σκέφτηκε αυτό! Το σκεφτήκατε εσείς, όμως, τώρα…

Καλά, εντάξει. Θα απαντήσετε εσείς αν δεν είναι τόσα. Θα το δούμε αυτό, κύριε υπουργέ, διότι εδώ έχουμε εσάς, έχουμε και τον επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που λέει άλλα και μας έχετε μπερδέψει. Μας παρασύρει, είναι αλήθεια.

Εμείς παρασυρόμεθα εύκολα, είναι αλήθεια. Εν πάση περιπτώσει, θα απαντήσετε. Όμως, ακούστε λίγο το επιχείρημα. Το επιχείρημα είναι το εξής: Το μεγάλο σας άγχος, κύριε Σκρέκα, είναι μην τυχόν και μειωθεί η κερδοφορία στο μαγαζί του κ. Στάσση, του εκλεκτού σας golden boy που έχετε βάλει εκεί στη ΔΕΗ, μην τυχόν υπάρξει μικρότερο μέρισμα στους ιδιώτες μετόχους της ΔΕΗ, στα funds και στους ιδιώτες και μην τυχόν πέσει η τιμή στο ταμπλό του χρηματιστηρίου! Αυτή είναι η αλήθεια!

Και γι’ αυτό τώρα βρήκατε αυτόν τον άσσο από το μανίκι, αυτόν τον λαγό και εφηύρατε αυτή τη χρέωση στους καταναλωτές και θα τη βάλετε, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, στις ΥΚΩ των τιμολογίων της ΔΕΗ.

Βρήκατε, λοιπόν, έναν τρόπο να πάρετε 300 εκατομμύρια –λέμε εμείς, αλλά είναι ίσως και παραπάνω- από τους πολίτες και άλλα 67 εκατομμύρια –και δεν ξέρω αν και εδώ παρασυρόμεθα από τον κύριο πρόεδρο της ΡΑΕ που σας κατήγγειλε προχθές, καθώς είπε για 67 εκατομμύρια, ενώ εμείς εκτιμάμε ότι είναι παραπάνω- που δεν επιστρέψατε στους καταναλωτές από την αγορά εξισορρόπησης και μείνανε στα πορτοφόλια και στα ταμεία της ΔΕΗ και των άλλων ιδιωτών παραγωγών ενέργειας.

Άρα, λοιπόν, εδώ δείχνετε, κύριε υπουργέ, ότι το βασικό σας μέλημα μήνες τώρα που μαίνεται αυτή η αισχροκέρδεια, τα υπερκέρδη, τα ουρανοκατέβατα κέρδη, είναι μην τυχόν, πρώτον, ανακαλυφθεί, δεύτερον τους φορολογήσετε και, τρίτον, χάσουν τη δυνατότητα να μοιράζουν μερίσματα. Αυτό σας νοιάζει πιο πολύ απ’ όλα. Και δεν σας νοιάζει το γεγονός ότι υπάρχουν τούτη την ώρα συνταξιούχοι που παίρνουν λογαριασμούς που είναι πάνω από τις συντάξεις τους, επιχειρήσεις που δεν έχουν να πληρώσουν και θα κλείσουν, νοικοκυριά που αναγκάζονται να βγουν στον δανεισμό για να πληρώσουν λογαριασμούς της ΔΕΗ και των άλλων ιδιωτών παρόχων! Δεν σας νοιάζει αυτό!

Και θέλω να σας υπενθυμίσω κάτι σε σχέση με τη ΔΕΗ. Κοιτάξτε, η ΔΕΗ υποτίθεται ότι είναι η δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού -δημόσια!- και στόχος της είναι η κοινή ωφέλεια. Στόχος της είναι να στηρίζει τους πολίτες, όχι να γίνονται οι πολίτες χορηγοί της, όχι να πλουτίζουν τα funds και να ροκανίζουν το δημόσιο χρήμα τα γαλάζια golden boys που τοποθετήσατε εκεί. Τα έχω ξαναπεί στη Βουλή αυτά και απαντήσεις δεν πήρα. Ξέρετε πόσο αυξήθηκαν οι αμοιβές της διοίκησης της ΔΕΗ επί των ημερών σας; Πείτε ένα νούμερο, ένα ποσοστό.

Είναι 215%, κύριε Σκρέκα, οι αμοιβές που παίρνουν από το 2019 σε σχέση με τις αμοιβές που παίρνουν τα golden boys σήμερα, χωρίς να υπολογίζουμε τα 16 εκατομμύρια ευρώ μπόνους από αγορά μετοχών της εταιρείας και απόδοση στον εαυτό τους. Ε, βέβαια, έχουμε και έξοδα, είναι αλήθεια! Ξέρετε πόσο έχουν ανέβει οι τιμές των υλικών; Πώς να χτίσει ο άνθρωπος τη βίλα του στα νησιά του Αιγαίου; Έχουν και έξοδα. Είναι αλήθεια αυτό. Πρέπει να βρουν τρόπους. Δεν φτάνουν τα τριάντα χιλιάρικα το μήνα που είναι οι αμοιβές.

Και δεν απευθύνομαι στον κ. Σκρέκα τώρα. Απευθύνομαι σε εσάς, τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, διότι εσείς είστε τα κορόιδα. Εσείς είστε κορόιδα. Πόσα παίρνετε τον μήνα; Η αποζημίωσή σας πόσο είναι; Είναι 5.000 ευρώ. Αυτοί παίρνουν 30.000 ευρώ! Εσείς τρώτε το ξύλο όταν πηγαίνετε στις περιφέρειές σας γι’ αυτά που κάνουν αυτοί. Αυτοί δεν τρώνε κανένα ξύλο! Αυτοί χτίζουν σπίτια και εσείς τρώτε ξύλο για χάρη των επιλογών τους!

Οι μισοί από τους 158 δεν θα βγείτε στις επόμενες εκλογές. Το ξέρετε αυτό ή να σας το θυμίσω; Εκλογές με απλή αναλογική έχουμε. Τουλάχιστον οι μισοί δεν θα επανεκλεγείτε για χάρη του κ. Στάσση και των άλλων γαλάζιων golden boys, οι οποίοι θα συνεχίζουν να παίρνουν 30.000 τον μήνα!

Τι με κοιτάτε, κύριε υπουργέ; Ποια είναι η δική σας αμοιβή; Ποια είναι η αποζημίωσή σας; Παίρνουν 30.000 το μήνα, συν τα μπόνους. Γιατί; Για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά, δηλαδή να αφήνουν την αισχροκέρδεια, να πρωταγωνιστούν στο ράλι της αισχροκέρδειας και της αφαίμαξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Θέλω, τέλος, να επαναλάβω ορισμένα πράγματα, γιατί έχει μεγάλη σημασία. Μας λέτε ότι δεν φταίνε ούτε οι ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ ούτε τα golden boys, ούτε η αισχροκέρδεια γιατί δεν υπάρχει αισχροκέρδεια, και ότι είναι διεθνής κρίση και εισαγόμενη. Αυτό μας λέτε. Αυτό είναι το επιχείρημα που έχετε από την αρχή μέχρι το τέλος, πρωί, μεσημέρι, βράδυ.

Επίσημα στοιχεία της Eurostat: Ενεργειακός πληθωρισμός: μέσος όρος Ευρωζώνης 39% από Μάιο 2021 σε Μάιο 2022, ενεργειακός πληθωρισμός Ελλάδας από Μάιο 2021 σε Μάιο 2022, 62%. Έχουμε 39% και 62%. Ο μέσος όρος είναι 39%, γιατί υπάρχουν και κάποιες χώρες που είναι πολύ μικρότερος στην Ευρωζώνη. Στην Ελλάδα είναι 62%.

Ε, αυτή η διαφορά, κύριε Σκρέκα. Είναι αυτό που ονομάζουμε «ακρίβεια Μητσοτάκη». Είναι «ακρίβεια Μητσοτάκη» αυτό που βιώνει σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Και γιατί προέκυψε αυτό; Προέκυψε από συγκεκριμένα βήματα, διότι η κυβέρνησή σας, ο προκάτοχός σας, ήσασταν που αυξήσατε τα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 20% με το που βγήκατε, με το «καλημέρα», τον Σεπτέμβρη του 2019, ενώ είχε τη δυνατότητα η ΔΕΗ να κρατήσει χαμηλά τις τιμές λόγω της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Εσείς ήσασταν που καλύψατε την αισχροκέρδεια το 2020, όταν διατηρήθηκαν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ενώ μπορούσε να τα μειώσει λόγω σημαντικής μείωσης του κόστους παραγωγής. Παραδείγματος χάρη, τον Απρίλη του 2020 η ΔΕΗ πουλούσε 110 ευρώ τη μεγαβατώρα στους καταναλωτές χαμηλής τάσης, ενώ την αγόραζε 28 ευρώ στη χονδρεμπορική, δηλαδή τέσσερις φορές επάνω! Πρωταγωνίστρια, πρωταθλήτρια στην αισχροκέρδεια!

Δική σας απόφαση, επίσης, ήταν η πρόσδεση της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα στο φυσικό αέριο, πίσω από την πρόχειρη και κούφια εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης, στην οποία κρύφτηκε η αποκατάσταση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ με μονάδες ακριβού ορυκτού αερίου ιδιωτών και όχι η αντικατάστασή τους με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Δική σας, επίσης, είναι η απόφαση να εγκαταλειφθεί η λιγνιτική παραγωγή εν μέσω κύματος ακρίβειας του φυσικού αερίου και αδυναμίας ανταπόκρισης του ηλεκτρικού συστήματος στην επαπειλούμενη διακοπή της τροφοδότησης της χώρας με αέριο από τη Ρωσία.

Δική σας, επίσης, ήταν η επιλογή να κάνετε επί έναν χρόνο πως δεν βλέπετε τα υπερκέρδη. Και βεβαίως, υπερκέρδη δεν είχαμε μόνο στη ΔΕΗ και στις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και στη ΔΕΠΑ είχαμε 350 εκατομμύρια ευρώ υπερκέρδη.

Δικά σας ήταν τα παχιά λόγια για την ενίσχυση της εγκατάστασης των ΑΠΕ στη χώρα μας, αλλά σχεδόν ανύπαρκτη στα έργα η πολιτική σας, αφού εδώ και ενάμισι έτος δεν έχει προκηρυχθεί ούτε ένας διαγωνισμός της ΡΑΕ για εκχώρηση τιμής. Τόσο πολύ στηρίζετε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας!

Όμως, επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να πω και κάτι ακόμα. Η αισχροκέρδεια είναι διπλή. Είναι από τη μία των παραγωγών ενέργειας, ιδιωτών, ιδιωτικών εταιρειών και ημικρατικών αλλά με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια –έτσι δουλεύουν η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ- και από την άλλη υπάρχει και μια αμιγώς κρατική αισχροκέρδεια και είναι η αισχροκέρδεια του κράτους μέσα από τη φορολογία. Όταν έχουμε έναν πληθωρισμό να τρέχει με 11,5% και διατηρούμε στις ίδιες τιμές τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, τότε τα υπερκέρδη υπάρχουν και στα ταμεία του κράτους.

Διάβαζα χθες: 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω τα φορολογικά έσοδα έναντι των στόχων στο πρώτο πεντάμηνο του 2022. Και βεβαίως, εάν αυτό ήταν απλά να συνέβαινε σε μια φυσιολογική ροή των πραγμάτων, θα ήταν επίτευγμα, αλλά όχι όταν γίνεται μέσα από την αφαίμαξη και τη λεηλασία της μεσαίας τάξης και των αδύναμων. Διότι οι έμμεσοι φόροι αυτούς χτυπάνε κυρίως. Και αφήστε τα φαιδρά επιχειρήματα ότι είναι άδικο να μειώσουμε τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, στα βασικά είδη κατανάλωσης, στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, γιατί θα ελαφρυνθούν οι πλούσιοι. Αφήστε τα αυτά. Ένας πρωτοετής στην ΑΣΟΕΕ, σε μια οικονομική σχολή, το πρώτο πράγμα που μαθαίνει είναι ότι οι άμεσοι φόροι είναι αυτοί οι οποίοι χτυπάνε τους πλούσιους, τους ισχυρούς και οι έμμεσοι είναι αυτοί που χτυπάνε τους αδύναμους.

Έλεγα όμως ότι αυτό, κατά την άποψή μου, συνιστά μια διπλή αισχροκέρδεια και θέλω να αναρωτηθώ, κύριε Σκρέκα, διότι δεν πέρασαν πολλά χρόνια -τρία χρόνια πέρασαν- το βασικό επιχείρημά σας απέναντι στην οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο των μνημονίων όμως, ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί μια επιδοματική πολιτική, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως λέγατε τότε, από το ένα χέρι τα παίρνει και από άλλο χέρι τα δίνει.

Προσέξτε, όμως: η μεγάλη διαφορά είναι ότι εμείς τότε δεν αποφασίζαμε μόνοι μας. Εμείς τότε είχαμε την τρόικα. Είχαμε την τρόικα η οποία μας υποχρέωνε σε στόχους πολύ υψηλότερους, σε στόχους υπεραπόδοσης, για τους οποίους εμείς δίναμε μάχη διαπραγματευτική και να τους πείσουμε ότι είναι υπερβολικοί οι στόχοι που μας βάζετε, όμως αυτοί έβαζαν αυτούς τους στόχους. Εσείς ποιον έχετε;

Και το ερώτημά μου είναι: Η κυβέρνηση σήμερα έχει τρόικα πάνω από το κεφάλι της και ακολουθεί αυτήν την πολιτική; Έχει κάποιον να της επιβάλλει να κρατάει σε αυτό το ύψος τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, κύριε Σκρέκα; Έχετε κάποιον που σας το επιβάλλει; Δεν είναι η χώρα σε καθεστώς αναστολής του Συμφώνου Σταθερότητας και σε ρήτρα διαφυγής σε σχέση με τα πλεονάσματα; Γιατί το επιλέγετε λοιπόν; Εσείς δεν ήσασταν που καταγγέλλατε την επιδοματική πολιτική; Γιατί εσείς το κάνατε εις διπλούν αυτό;

Κι εμείς τουλάχιστον τότε που είχαμε αυτή την υποχρέωση, την ανάγκη να πιάνουμε δημοσιονομικούς στόχους, ό,τι βγάζαμε το δίναμε όχι ως προεκλογικό δώρο, ως προεκλογική παροχή, αλλά το δίναμε ανοικτά, πλατιά στους μη έχοντες, με τα μερίσματα που δίναμε, ακολουθούσαμε μια κοινωνική πολιτική. Εσείς τι κάνετε τώρα ακριβώς;

Εσείς λεηλατείτε τη μεσαία τάξη, 3,8 δισεκατομμύρια στο πεντάμηνο, και τους αδύναμους για να έχει κάποια «κάβα» ο πρωθυπουργός λίγο πριν από τις εκλογές να κάνει τον καλό με κάποια επιδόματα, με κάποια Fuel Pass, με κάποια επιδόματα τα οποία στην πραγματικότητα δεν κάνουν ούτε για «ζήτω». Αυτό λοιπόν, κατά την άποψή μου, είναι ανέντιμο.

Επιτρέψτε μου να κλείσω την τοποθέτησή μου και με ένα γενικότερο, αν θέλετε, σχόλιο. Ξέρετε, θα ήμουν πολύ ευτυχής αν είχαμε απέναντί μας μια παράταξη που απλά είχαμε πολύ έντονες ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. Έχω πει πολλές φορές ότι μετά την πανδημία η εποχή που ζούμε είναι μια εποχή η οποία έχει απορρίψει τις χρεοκοπημένες, κατά την άποψή μας, νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές. Δηλαδή σε παγκόσμια κλίμακα αποδεικνύεται ότι χρειαζόμαστε περισσότερο κράτος, όχι λιγότερο κράτος, ρύθμιση, παρέμβαση.

Αν λοιπόν οι διαφορές μας ήταν μόνο αυτές, θα ήμουν ευτυχής γιατί θα έλεγα: «Να, λοιπόν, εδώ έχουμε μια ιδεολογική και πολιτική διαφωνία, αντίθεση». Φοβάμαι όμως ότι δεν είναι μόνο αυτό. Φοβάμαι ότι απέναντί μας οι πολιτικοί μας αντίπαλοι και οι επιλογές τους δεν εμφορούνται μόνο από τις αξίες του φιλελευθερισμού ούτε υπερασπίζονται με πάθος την ελεύθερη αγορά.

Αυτό το οποίο κάνουνε είναι στην πραγματικότητα να θέλουν την παρέμβαση, αλλά ποια παρέμβαση; Όχι την παρέμβαση του κράτους για να ρυθμίζει, την παρέμβαση των καρτέλ μέσα στην αγορά. Δεν είστε θιασώτες της ελεύθερης οικονομίας, διότι δεν υπάρχει -επιτρέψτε μου- ελεύθερη οικονομία όταν το κράτος κάνει «πλάτες» στα καρτέλ.

Δεν υπάρχει φιλελευθερισμός, όταν διαμορφώνονται αυτές οι ιδιαίτερες συνθήκες στην οικονομία αισχροκέρδειας της αγοράς. Και βεβαίως δεν υπάρχει και φιλελευθερισμός, όταν δημιουργείται αυτό το κλίμα, αυτό το τοπίο στην ενημέρωση, όταν τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης έχουν γίνει προπαγανδιστές της κυβερνητικής προπαγάνδας κι έχουμε πέσει από την 108η θέση για την ελευθερία του Τύπου. Τι φιλελεύθεροι είστε εσείς;

Θα μου επιτρέψετε λοιπόν να σας πω ότι είστε περισσότερο αμοραλιστές και λιγότερο φιλελεύθεροι. Είστε μια κυβέρνηση χωρίς αρχές, χωρίς όραμα, χωρίς στρατηγικό προσανατολισμό για τη χώρα και την κοινωνία. Ένα κράμα συντηρητισμού και τυχοδιωκτισμού που έχει κάνει το κράτος λάφυρο, που μοιράζει και μοιράζεται κρατικό χρήμα και υπηρετεί απαρέγκλιτα τις επιθυμίες μιας μικρής παρασιτικής ελίτ, σχεδόν της ίδιας που έχει τις μεγάλες ευθύνες για τη χρεοκοπία της χώρας το 2009 και που σήμερα έρχεται για να εκδικηθεί, να κάνει πλιάτσικο σε ό,τι έχει απομείνει και κυρίως, στα κονδύλια της ανάκαμψης και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Γι’ αυτό λοιπόν θέλω να επαναλάβω κάτι που είπα και την προηγούμενη εβδομάδα. Ό,τι και να λέει η προπαγάνδα σας, νομίζω και εσείς το καταλαβαίνετε, το γνωρίζετε -οι βουλευτές σας σίγουρα, γιατί έχουν και το άγχος της επανεκλογής, μιας και δεν θα εκλεγούν οι μισοί από αυτούς- ο χρόνος σας τελειώνει.

Οι πολίτες, αργά ή γρήγορα, θα σας επιβάλλουν τη δική τους ρήτρα αναπροσαρμογής, κοινωνικής και πολιτικής αναπροσαρμογής. Διότι η εποχή και η κοινωνία απαιτούν όραμα, σχέδιο και καθαρές λύσεις που θα βελτιώσουν άμεσα τη ζωή κάθε πολίτη.

Η δική μας δέσμευση λοιπόν που θέλω να επαναλάβω για μία ακόμη φορά και από το Βήμα της Βουλής είναι ότι όποτε και αν στήσει κάλπες ο κ. Μητσοτάκης -αρχές Σεπτέμβρη, μέσα Σεπτέμβρη, τέλος Σεπτέμβρη-, μετά τις εκλογές το «πάρτι» θα τελειώσει. Μετά τις εκλογές, θα σταματήσουν να λεηλατούν τον πλούτο και το βιός των νοικοκυριών δέκα επιχειρηματικοί όμιλοι και τρία μεγάλα funds. Θα σταματήσει αυτό το «πάρτι».

Προλάβετε λοιπόν όσο μπορείτε, όσο καιρό σας απομένει. Δεν σας απομένει πολύς καιρός. Αλλά να θυμάστε, ας είστε και λίγο πιο προσεκτικοί, διότι τίποτα και κανένας δεν θα ξεχαστεί.

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ