04/07/2022

Σ. Φάμελλος: Οδηγούμαστε σε κινούμενη άμμο στα ενεργειακά - ηχητικό

«Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά όλων των δημοσκοπήσεων καταγράφουν την πλήρη αποδόμηση της κυβερνητικής πολιτικής στην κοινωνία ιδιαίτερα στο πεδίο της ακρίβειας, της ενέργειας, της ασφάλειας ακόμη και στα γεωπολιτικά. Το μόνο που ακούμε από τον κόσμο είναι: κάντε κάτι για να φύγει το συντομότερο η κυβέρνηση Μητσοτάκη γιατί δεν αντέχουμε άλλο. Αυτήν την εντολή μεταφέρουμε με το αίτημα μας για πρόωρες εκλογές», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στο ραδιοφωνικό σταθμό «Flash fm» Θεσσαλονίκης και στο δημοσιογράφο Β. Στολάκη.

Πρόσθεσε πως: «η μεγάλη αστάθεια και ανασφάλεια που υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό και η συνεχής φθορά της κυβέρνησης κάνει κακό στη χώρα. Εμείς ζητάμε να καθοριστεί ημερομηνία διενέργειας εκλογών, δεν κάνει καλό μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδος».

Ξεκαθάρισε στη συνέχεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δε ζητάει εκλογές για να γίνει κυβέρνηση αλλά για το συμφέρον της χώρας επειδή η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι καταστροφική. «Εμείς δεν είμαστε σαν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που τους ενδιαφέρουν μόνο οι καρέκλες».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ψήφισε την απλή αναλογική, πραγματοποίησε ένα διαχρονικό αίτημα της Αριστεράς, και άρα άνοιξε τη συζήτηση για συνεργασίες. Αυτό σημαίνει η απλή αναλογική. Να βρούμε την καλύτερη λύση με σύνθεση για να έχει η Ελλάδα την επόμενη μέρα μία προοδευτική κυβέρνηση».

Σχετικά με την απλή αναλογική και τις συνεργασίες την επόμενη μέρα των εκλογών είπε: «Στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχουμε πλήρες πρόγραμμα, από πέρυσι τον Ιούλιο το οποίο επιβεβαιώσαμε στο πρόσφατο 3ο Συνέδριό μας. Αυτό θα είναι και η βάση για οποιαδήποτε συζήτηση για συνεργασίες. Μετά τις εκλογές θα απευθυνθούμε σε όλα τα προοδευτικά κόμματα (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25). Όμως και από σήμερα είναι ανοιχτή η πρόταση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων και σε άλλα ζητήματα. Στον αυταρχισμό, στην υπεράσπιση της δημοκρατίας, στα εργασιακά δικαιώματα και σε πολλά άλλα ζητήματα. Πολλά νομοσχέδια ψηφίζονται πλέον μόνο από την κυβέρνηση με την αντιπολίτευση να είναι σύσσωμη κατά, σχηματίζεται δηλαδή ένα μέτωπο που εμείς θέλουμε να είναι προοδευτικό για να δώσει λύση για την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές».

Ο Σ. Φάμελλος στάθηκε ιδιαίτερα στις κυβερνητικές υποσχέσεις για μείωση των λογαριασμών ρεύματος και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και τόνισε ότι οδηγούμαστε σε μία ιδιαιτέρως ασταθή κατάσταση, κινούμενη άμμου στα ενεργειακά. «Όμως εφόσον επί ένα χρόνο είχαμε και υπερκέρδη και άδικη, ληστρική λέμε εμείς, ρήτρα, γιατί δεν επιστρέφονται τα λεφτά στους καταναλωτές;».

«Η κυβέρνηση, όπως έχει αποδεχθεί, λέει τα ίδια παραμύθια εδώ και ένα χρόνο. Παραδέχεται ακόμη, με τρομερή καθυστέρηση ενός σχεδόν χρόνου, ότι υπάρχουν υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών τα οποία μετά από πίεση αναγκάστηκε να δεσμευτεί πως θα φορολογήσει, κάτι που βέβαια δεν έχουμε δει ακόμη. Η καταχρηστική ρήτρα Μητσοτάκη, όπως παραδέχεται πλέον και η κυβέρνηση, δεν αναστέλλεται αλλά ενσωματώνεται απλά στα τιμολόγια. Θα περιμένουμε λοιπόν οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος να ανακοινώσουν τα τιμολόγιά τους για το επόμενο διάστημα για να δούμε εάν τελικά ο μηχανισμός αυτός θα οδηγήσει σε αύξηση ή σε μείωση των τιμολογίων».

«Η πραγματικότητα όμως είναι ότι θα έχουμε και πάλι πολύ υψηλές τιμές και επιδότηση της ακρίβειας από την κυβέρνηση, αφού ο κος Σκρέκας έχει ήδη προαναγγείλει 1,6 δισ. ευρώ επιδοτήσεων για το επόμενο εξάμηνο. Περιμένουμε επίσης να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση που θα καθορίσει το ανώτατο όριο αποζημίωσης των μονάδων παραγωγής ενέργειας ανά τεχνολογία».

Αναφέρθηκε τέλος σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Χαλάστρα αύριο Τρίτη 05.07.2022 την οποία διοργανώνει η Οργάνωση Μελών Αξιού-Χαλάστρας, για την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια όπου ο Σ. Φάμελλος είναι κεντρικός ομιλητής μαζί με τον Αθανάσιο Νικολόπουλο, Γενικό Γραμματέα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).