ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

05/07/2022

Ερώτηση Γκιόλα-Αραχωβίτη: Αδικαιολόγητη καθυστέρηση των έργων και υποέργων μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από τα δίκτυα του Ανάβαλου στην Αργολίδα

Ερώτηση Γκιόλα-Αραχωβίτη: Αδικαιολόγητη καθυστέρηση των έργων και υποέργων μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από τα δίκτυα του Ανάβαλου στην Αργολίδα



Ερώτηση κατέθεσε την Τρίτη 5 Ιουλίου 2022 ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Γκιόλας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, με αφορμή τις μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των έργων μεταφοράς και διανομής νερού από τον Ανάβαλο προς τις αγροτικές περιοχές του νομού. Την ερώτηση συνυπογράφει ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Κ.Ο, Σταύρος Αραχωβίτης.

Έχουν περάσει ακριβώς τρία χρόνια από την ημέρα που η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στη διακυβέρνηση της χώρας και ένα μείζον πρόβλημα, μέσα στα τόσα άλλα που επέφερε η πολιτική της για τους αγρότες της Αργολίδας, παραμένει προκλητικά στάσιμο και άλυτο. Τα έργα μεταφοράς και διανομής νερού Αναβάλου προς τις περιοχές Φιχτύων, Μυκηνών, Κουτσοποδίου και πρώην δήμο Μιδέας καθώς και προς Επιδαυρία όπως και Ερμιονίδα έχουν κυριολεκτικά βαλτώσει.

Είναι αναγκαίο να θυμηθεί ο αγροτικός κόσμος, που κυριολεκτικά κινδυνεύει με αφανισμό από την καταστροφική πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, τι έκανε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την τετραετία 2015- 19 κάτω από εξαιρετικά δύσκολες έως ασφυκτικές συνθήκες, αφού η χώρα είχε περιέλθει σε δεινή οικονομική θέση εξαιτίας των Μνημονίων και τι ακριβώς γίνεται τρία χρόνια μετά, με τη Νέα Δημοκρατία να κυβερνά με τη χώρα έξω από τα Μνημόνια και με ρυθμισμένες τις δόσεις αποπληρωμής του χρέους για τουλάχιστον δέκα ακόμη χρόνια. Να μην ξεχνάμε και το αποθεματικό – μαξιλάρι των 37 δις που άφησε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να καλύπτονται τυχόν εξαιρετικές και έκτακτες ανάγκες π.χ. πανδημία αλλά και ως εχέγγυο και εξασφάλιση για τη δυνατότητα προσφυγής της χώρας στις αγορές με ευνοϊκούς όρους.

1. Παρά την ασφυκτική πίεση της Τρόικας, ο ΣΥΡΙΖΑ εξασφάλισε το ποσό ρεκόρ των 68 εκατ. για την ολοκλήρωση των έργων μεταφοράς του νερού για την Ερμιονίδα. Ποτέ άλλοτε δεν δόθηκαν τόσα χρήματα αφού από τα 32 αρδευτικά έργα που εξαγγέλθηκαν για το σύνολο της Επικράτειας, αυτό της Ερμιονίδας είχε απορροφήσει το 15% του συνολικού προϋπολογισμού! Σήμερα, το έργο έχει σχεδόν σταματήσει και παρουσιάζει ουσιαστικά μηδενική πρόοδο.

2. Από την 1η Απριλίου 2019, το Υποέργο που αφορούσε στις βελτιώσεις έργων μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από δίκτυα Ανάβαλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτυα και πρώην δήμου Μιδέας νομού Αργολίδας όδευε προς την ολοκλήρωσή του. Σήμερα, έχει βαλτώσει και οι πιστώσεις έχουν εξοφληθεί μόνο στο 20%...

3. Η ολοκλήρωση των έργων για τη μεταφορά του νερού προς την Επιδαυρία, συναντά τεράστιες δυσκολίες, έχει εξοφληθεί μόνο το 60% των προϋπολογισθεισών πληρωμών (ό,τι δηλαδή είχε εκτελεστεί κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), οι ρυθμοί είναι απογοητευτικά αργοί αφού μετά τρία ολόκληρα χρόνια δεν έχει εξευρεθεί ούτε λύση για την παράκαμψη των χωριών Νέας Τίρυνθας και Αγίου Ανδριανού, ούτε έχει καν αρχίσει η κατασκευή της τρίτης δεξαμενής στη Δήμαινα.

Οι δικαιολογίες για τις καθυστερήσεις έχουν από καιρό εκλείψει! Η Κυβέρνηση των «αρίστων» απέδειξε ότι το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να ανακτήσει την εξουσία με κάθε τρόπο, για να διανείμει το δημόσιο χρήμα σε «φίλους» και γνωστούς μεγαλοεργολάβους και μεγαλοεπιχειρηματίες. Αδιαφορεί παντελώς για τα πραγματικά προβλήματα των παραγωγικών τάξεων και εν προκειμένω αγνοεί παντελώς τα προβλήματα των αγροτών του νομού μας. Το λεφτόδεντρο της Κυβέρνησης έχει καρπούς μόνο για τα φιλικά ΜΜΕ, για τους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και για τα golden boys των πρώην Δημοσίων επιχειρήσεων με τους προκλητικούς μισθούς των 4 έως 8 χιλιάδων ευρώ μηνιαίως.

Οι αγρότες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στην παραγωγή των προϊόντων τους. Το κόστος παραγωγής στα ύψη και οι τιμές πώλησης στα τάρταρα. Οι καιρικές συνθήκες είναι πλέον «εχθρός» τους και το μέλλον διαγράφεται ζοφερό. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την ιδεοληπτική της εμμονή, το μόνο που μπορεί να προσφέρει στους αγρότες, είναι η φτωχοποίηση.

Έχουν ζήσει ήδη πολλά χρόνια με στερήσεις και περιμένουν ουσιαστική κρατική συνδρομή στο κόστος παραγωγής των προϊόντων τους, δηλαδή γενναία ελάφρυνση στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και του αγροτικού πετρελαίου, μείωση στις τιμές των αγροεφοδίων, εξασφάλιση εργασίας νόμιμων αλλοδαπών εργατών γης και πλήρεις αποζημιώσεις από τον Ασφαλιστικό φορέα για την κάλυψη ζημιών.

Όσα δηλαδή δεν έκανε στα τρία χρόνια που κυβερνά η Νέα Δημοκρατία για τους αγρότες.

Εκλογές το συντομότερο, με απλή αναλογική για να ανασάνει η χώρα.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Αδικαιολόγητη καθυστέρηση των έργων και υποέργων μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από τα δίκτυα του Ανάβαλου στην Αργολίδα»

Α. Με την αριθ. Πρωτ. 4709/02-07-2019 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) ΕΚΔΌΘΗΚΕ Πράξη υπό τον τίτλο «ΕΡΓΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΝΕΡΟΥ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΔΙΚΤΥΑ ΑΝΑΒΑΛΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ ΝΟΜΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ» με την οποία εντάχθηκε στη δράση 4.3.1. του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, με συνολικό προϋπολογισμό 68.350.000 ευρώ και δικαιούχο τη Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφουδατικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ. Η Πράξη περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, το υπό τον ομώνυμο τίτλο 1ο Υποέργο, καθώς και τη «Μελέτη Αρδευτικού Δικτύου στο Δήμο Ερμιονίδας», σύμφωνα με την αριθ. Πρωτ. 4709/02-07-2019 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης, με προϋπολογισμό της μελέτης ποσού 1.477.960,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ καθώς και «Κατασκευή Αρδευτικού Δικτύου» (3ο Υποέργο).
Αντικείμενο του έργου αποτελεί ο σχεδιασμός των έργων μεταφοράς και διανομής νερού από τη διώρυγα του αρδευτικού δικτύου Ανάβαλου στην περιοχή Ερμιονίδας για την κάλυψη τοπικών αρδευτικών αναγκών σε συνολική έκταση 22.000 στρεμμάτων περίπου.

Τα αναγκαία έργα για τη μεταφορά και διανομή νερού στην περιοχή Ερμιονίδας από την κεντρική διώρυγα Ανάβαλου σύμφωνα με την υπ αριθ. 586/112348/21-5-2021 απάντησή σας στην σχετική υπ αριθ. 6008/15-4-2021 ερώτησή μου περιλαμβάνουν:
• Τα έργα κεφαλής (υδροληψία και Κεντρικό Αντλιοστάσιο Α1) επί της Διώρυγας Ανάβαλου δυναμικότητας 2.500μ3/ωρα.
• Τα έργα μεταφοράς που αποτελούνται από τους αγωγούς μεταφοράς, τις αναρρυθμιστικές δεξαμενές Δ1,Δ2 και Δ3, καθώς και το ενδιάμεσο αντλιοστάσιο Α2.
• Τη λιμνοδεξαμενή ημερήσιας εξίσωσης στην Κοιλάδα, χωρητικότητας 9.000 μ3, όπου προβλέπεται το πέρας του έργου.
Β. Επιπροσθέτως την 1η Απριλίου 2019 από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη, κηρύχτηκε η αναγκαστική απαλλοτρίωση έκτασης συνολικού εμβαδού 18.060,65 τ.μ. για λόγους δημόσιας ωφέλειας και ειδικότερα για την κατασκευή του Υποέργου 6 με τίτλο: «Βελτιώσεις έργων μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από δίκτυα Ανάβαλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτυα νομού Αργολίδας» του έργου «Μεταφορά και διανομή νερού άρδευσης από δίκτυα Ανάβαλου σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι, Φίχτυα, Χώνικα, Αεροδρόμιο, Ελληνικό και Δήμο Μιδέας Ν. Αργολίδας» ΣΑΕ 082.
Με το αριθ. 591/124953/12-5-2021 τελικό Αίτημα της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων και Εδαφουδατικών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, είχαν ζητηθεί παρατάσεις προθεσμίας της Αης πράξης του Γενικού Γραμματέα ως ακολούθως:
• Για το Υποέργο 1. ΕΡΓΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΝΕΡΟΥ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΑΠΟ ΔΙΚΤΥΑ ΑΝΑΒΑΛΟΥ ΣΤΟ Δ. ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ Ν. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ έως 02-05-2022
• Για το Υποέργο 2. ΜΕΛΕΤΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ έως 31/01/2022
• Για το Υποέργο 3. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ έως 02-07-2024
Εξ αυτών οι δύο πρώτες παρατάσεις έληξαν, οι πολίτες όμως και οι αγρότες της Αργολίδας ακόμη περιμένουν να δουν έστω και μια μικρή εξέλιξη στα έργα αυτά. Παρά ταύτα παρατηρείται ανησυχητική στασιμότητα.
Είναι κατανοητό μέχρις ενός σημείου να υπάρχουν καθυστερήσεις στην εκτέλεση τόσο μεγάλων έργων πλην όμως έχει μεγάλη διαφορά η καθυστέρηση από την απραξία.
Τα ως άνω έργα αν και δεν έχει ανασταλεί η εκτέλεση και η ολοκλήρωσή τους, χρονίζουν ή και καθυστερούν αδικαιολόγητα.
Η αναμενόμενη αναβάθμιση του πρωτογενούς αλλά και δευτερογενούς τομέα όλο και απομακρύνεται της υλοποίησης από την περιοχή της Ερμιονίδας, εμφανίζει δε αδικαιολόγητη καθυστέρηση στο Λυγουριό, τα Φίχτυα, καθώς και τις λοιπές περιοχές της Αργολίδας που επρόκειτο να αρδευτούν από τα έργα αυτά.
Οι ολοένα και συχνότερα παρατηρούμενες υψηλές θερμοκρασίες εξ αιτίας της κλιματικής αλλαγής δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις υπάρχουσες καλλιέργειες και προοιωνίζονται δυσμενείς συνέπειες τόσο για τη συνεχώς μειούμενη απόδοση των καλλιεργειών, όσο και για τον ελλοχεύοντα κίνδυνο της ολοκληρωτικής καταστροφής ακόμη και του φυτικού κεφαλαίου, εάν εξακολουθήσουν οι ανομβρίες και οι καύσωνες, συνθήκες που απειλούν μέχρι και με ερημοποίηση τις περιοχές αυτές. Επιπλέον οι αγρότες όλης της Αργολίδας επιβαρύνονται δυσβάσταχτα με το κόστος του αρδευτικού νερού, το οποίο εξ αιτίας των μεγάλων αυξήσεων της ΔΕΗ, αδυνατούν να πληρώσουν.
Είναι συνεπώς πρόδηλη και αυταπόδεικτη η αναγκαιότητα επίσπευσης των έργων μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης από τα δίκτυα Ανάβαλου για να δοθεί ανάσα ζωής στους αγρότες.

Επειδή οι ρυθμοί εκτέλεσης των σχετικών έργων είναι εξαιρετικά βραδείς αφού:
1) Για μεν το έργο μεταφοράς και διανομής νερού άρδευσης προς την Επιδαυρία έχει εξοφληθεί μόνο το 60% των προϋπολογισθεισών πληρωμών.
2) Για την επέκταση σε Κουτσοπόδι, Μυκήνες, Μοναστηράκι κ.λ.π. δεν ξεπερνούν ούτε το 20% της συνολικής πίστωσης.
3) Τέλος, για το έργο της μεταφοράς νερού άρδευσης στην Ερμιονίδα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία πληρωμή.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1. Ποιο το χρονοδιάγραμμα συνέχισης και ολοκλήρωσης των ανωτέρω έργων;
2. Ποιοι είναι οι λόγοι καθυστέρησης για την ολοκλήρωσή τους;
3. Υπάρχουν σκέψεις για ιδιωτικοποίηση του συνόλου ή μέρους του έργου;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Γκιόλας Ιωάννης
Αραχωβίτης Σταύρος



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ