ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

08/07/2022

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Πλήρης αναισθησία της κυβέρνησης μετά την απώλεια μεταμόσχευσης στο Ιπποκράτειο λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου!

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Πλήρης αναισθησία της κυβέρνησης μετά την απώλεια μεταμόσχευσης στο Ιπποκράτειο λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου!



Κοινοβουλευτική ερώτηση 25 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία της Αναπλ. Τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο, Δώρας Αυγέρη

Μόλις μια εβδομάδα μετά την κατάθεση κοινοβουλευτικής ερώτησης (στις 23-6-2022) από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις τραγικές ελλείψεις γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και δη αναισθησιολόγων, επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το «Ιπποκράτειο» Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Πριν αλέκτωρ φωνήσαι, στις 30-6-2022, η ακύρωση προγραμματισμένης μεταμόσχευσης ήπατος σε ασθενή- εξαιτίας έλλειψης αναισθησιολόγου- ήρθε να επιβεβαιώσει τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όσο δε τους γιατρούς και το προσωπικό του νοσοκομείου που φωνάζουν ότι εξαιτίας των ελλείψεων κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Για το τραγικό συμβάν παρενέβη ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ο οποίος παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος της έκθεσης σε κίνδυνο. Παράλληλα, ανακοινώνεις εξέδωσαν το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος «ΗΠΑΡχω», ο Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, καθώς και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, ενώ οι αντιδράσεις συνεχίζονται εντός κι εκτός νοσοκομείου.

Με πρωτοβουλία της Δώρας Αυγέρη, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επαναφέρει το ζήτημα και επιμένει στη λήψη ουσιαστικής απάντησης από το υπουργείο Υγείας, το οποίο ακόμη και μετά από αυτό το τραγικό συμβάν δεν έχει δώσει απαντήσεις και δείγματα αναζήτησης δραστικών λύσεων, αλλά αντιθέτως παρακολουθεί σαν αναίσθητος και ανάλγητος θεατής το δράμα των δημόσιων νοσοκομείων.

Κι αν είναι πάγια τακτική της κυβέρνησης ΝΔ-Μητσοτάκη ν’ αγνοεί επιδεικτικά τις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης και να απαξιώνει τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, είναι κυνικό και άκρως επικίνδυνο να σφυρίζει αδιάφορα μετά από αυτό που συνέβη σε ένα από τα εμβληματικά νοσοκομεία, όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά όλης της χώρας.

Το τραγικό συμβάν στο Ιπποκράτειο αποδεικνύει περίτρανα ότι η άρνηση της κυβέρνησης να λογοδοτεί, η άρνησή της να ακούει αιτήματα και καταγγελίες, η άρνησή της να δει τις συνέπειες των πράξεων και των παραλείψεών της στο ΕΣΥ, απειλούν σοβαρά την υγεία και τις ζωές των ανθρώπων.

Δεν είναι δυνατόν η υγειονομική πολιτική της κυβέρνησης να εξαντλείται στις μετακινήσεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού από δομή σε δομή κι από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, επειδή το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη επιμένει στις ιδεοληψίες της: εργολάβοι αντί γιατρών στα νοσοκομεία, αστυνομικοί αντί καθηγητών στα πανεπιστήμια, και τα προβλήματα πάντα άλυτα στη θέση τους.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επαναφέρουν τα ερωτήματα της προηγούμενης ερώτησής τους και επιπλέον ζητούν απαντήσεις για τον αριθμό των μεταμοσχεύσεων που δεν πραγματοποιήθηκαν στο Ιπποκράτειο, το μεγαλύτερο μεταμοσχευτικό κέντρο για το ήπαρ στην χώρα, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Όπως επίσης για το αν υπάρχει σχέδιο -και ποιο είναι αυτό- αναφορικά με τις μεταμοσχεύσεις μετά την 30η Ιουνίου, από τότε δηλαδή που ακυρώθηκε μεταμόσχευση λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου.

Η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία της χώρας με μόνιμες προσλήψεις και με τη θέσπιση κινήτρων για τις άγονες ιατρικές ειδικότητες (όπως του αναισθησιολόγου) θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα για κάθε κυβέρνηση.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επαναλαμβάνουν, για να το ακούσει επιτέλους αυτή η κυβέρνηση Μητσοτάκη: κάθε έκπτωση από τα αυτονόητα διακινδυνεύει τις ζωές των ανθρώπων. Και είναι υπόλογη γι’ αυτό.


* Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Το Υπουργείο Υγείας θα συνεχίζει να αδιαφορεί για την τραγική κατάσταση στο «Ιπποκράτειο» Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, ακόμη και μετά το περιστατικό αδυναμίας μεταμόσχευσης ήπατος σε ασθενή εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγου; Ποιος θα έχει την ευθύνη αν χαθούν ανθρώπινες ζωές;

Πριν από δύο εβδομάδες (στις 23/6/2022) 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταθέσαμε ερώτηση προς το Υπουργείο Υγείας με θέμα: «Ο αργός θάνατος του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης γίνεται επικίνδυνος για τη ζωή των ίδιων των ασθενών του, ακόμη και μικρών παιδιών. Τι απαντά το Υπουργείο στις κραυγές αγωνίας των εργαζόμενων και των ασθενών;». Η είδηση δεν είναι ότι το Υπουργείο Υγείας εκώφευσε σε ακόμη μια κοινοβουλευτική ερώτηση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά ότι πολύ γρήγορα ήρθε η τραγική επιβεβαίωση της εικόνας πλήρους διάλυσης και αποσύνθεσης του Ιπποκράτειου ΓΝΘ και της διακινδύνευσης της υγείας και τη ζωής ασθενών του.
Στις 30.6.2022, δηλαδή μόλις μία εβδομάδα μετά την κατάθεση της ανωτέρω ερώτησης, το Ιπποκράτειο Γ.Ν.Θ. βρέθηκε σε αδυναμία πραγματοποίησης μεταμόσχευσης ηπατικού μοσχεύματος σε πάσχοντα ασθενή εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγου. Το τραγικό αυτό γεγονός δεν στέρησε μόνο το δικαίωμα και την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή σε έναν άνθρωπο που περίμενε πως και πως να βρεθεί το μόσχευμα, αλλά ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο την εγκληματική αδιαφορία και την ανευθυνότητα του αρμόδιου Υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα, το συμβάν καταγράφηκε στη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ. του Γ.Ν.Θ. «Ιπποκράτειο» και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, χωρίς ωστόσο να ληφθεί κάποια μέριμνα από το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος να βρεθεί εκ νέου η συγκεκριμένη κλινική μεταμοσχεύσεων, αλλά και άλλες κλινικές, σε παρόμοιο κίνδυνο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσιεύματα του Τύπου η ακύρωση μεταμόσχευσης ήπατος στο Γ.Ν.Θ. «Ιπποκράτειο» λόγω έλλειψης αναισθησιολόγου προκάλεσε την παρέμβαση του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ο οποίος παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος έκθεσης σε κίνδυνο.
(Θεσσαλονίκη: Εισαγγελέας για την ακύρωση μεταμόσχευσης στο Ιπποκράτειο, https://www.thetoc.gr/koinwnia/article/thessaloniki-eisaggeleas-gia-tin-akurosi-metamosxeusis-sto-ippokrateio/ )
Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας από την πλευρά της - σε τηλεοπτική παρέμβασή της- απλά περιορίστηκε στο να παραδεχθεί την κατάσταση, χωρίς να δεσμευθεί για την εξεύρεση λύσης και την μη επανάληψη παρόμοιων περιστατικών-ακύρωσης μεταμοσχεύσεων: «Το Ιπποκράτειο είναι το μεγαλύτερο μεταμοσχευτικό κέντρο για το ήπαρ στην χώρα, εφημερεύει για μεταμοσχεύσεις 20 ημέρες από τις 30 (σ.τ.σ. κάθε μήνα). Οι αναισθησιολόγοι του είναι πράγματι λίγοι. Προκηρύξαμε θέσεις πριν από λίγες ημέρες. Δυστυχώς δεν ήρθαν αναισθησιολόγοι απ` έξω, υπέβαλαν οι αναισθησιολόγοι του Ιπποκράτειου για να πάρουν καλύτερη θέση (από Β΄ σε Α΄, από Α΄ σε θέση διευθυντή) ... προσπάθησα να μεταφέρω αναισθησιολόγο και από την Αθήνα, να γίνει μεταμόσχευση στη Θεσσαλονίκη ... τελικά αυτό δεν κατέστη δυνατό». (Μίνα Γκάγκα / Ούτε υπουργός Υγείας δεν βρίσκει αναισθησιολόγο στην Ελλάδα του Μητσοτάκη, https://www.avgi.gr/koinonia/419154_oyte-ypoyrgos-ygeias-den-briskei-anaisthisiologo-stin-ellada-toy-mitsotaki ).

Σε δελτίο τύπου (1.7.2022) που εξέδωσε το Σωματείο Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος «ΗΠΑΡχω», μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι: «Η διαχρονική ανεπάρκεια του μεταμοσχευτικού προγράμματος, με το να αδυνατεί να μεταμοσχεύσει το πολύτιμο μόσχευμα σε ηπατοπαθή ασθενή τελικού σταδίου, ακυρώνει ταυτόχρονα και τις πολύχρονες προσπάθειές μας για ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στην ιδέα της Δωρεάς Οργάνων καταδικάζοντας τη μεταμοσχευτική διαδικασία της χώρα σε θάνατο».
Ως προς το χρονικό της μη διενεργηθείσας μεταμόσχευσης καταγράφεται ότι: 

«Στις 30/6/2022, ενημερωθήκαμε ότι ηπατικό μόσχευμα 27χρονου δότη, προερχόμενο από την Κύπρο, δε μεταμοσχεύθηκε λόγω αδυναμίας κάλυψης από αναισθησιολόγο στη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ. στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο». Μάλιστα, αυτό το αποτρόπαιο γεγονός συμβαίνει μόνο λίγες μέρες μετά την ημερίδα που διοργανώθηκε από τη Χειρουργική Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Α.Π.Θ για τα 40 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς της στο κοινωνικό σύνολο με παρουσία της Υφυπουργού Υγείας».

Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή του για την «Αδυναμία προγραμματισμού μεταμοσχεύσεων λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων» (6.7.2022) επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι: «[…] Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και καιρό, ωστόσο έχει οξυνθεί το τελευταίο διάστημα καθώς μέσα στον χειμώνα δεν εκτελούνταν τακτικά χειρουργεία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι διαθέσιμοι αναισθησιολόγοι είναι λιγότεροι από δέκασε ένα τόσο κομβικό και μεγάλο νοσοκομείο, ενώ θα έπρεπε να είναι πάνω από 20. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός αυτός, που ούτως ή άλλως δεν επαρκεί, αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω λόγω επικείμενων συνταξιοδοτήσεων. Η τελευταία καταγγελία όμως που έφτασε στον Σύλλογο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο καθώς […] η τραγική έλλειψη αναισθησιολόγων δεν επιτρέπει τον προγραμματισμό μεταμόσχευσης ασθενούς από ζώντα συγγενή δότη εδώ και μήνες. Αυτή η ψυχοφθόρα κατάσταση αναμονής […] δεν επιτρέπει να απεγκλωβιστεί ένας νέος άνθρωπος από την αιμοκάθαρση και τους περιορισμούς που αυτή θέτει. Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να αντιληφθούν οι άμεσα αρμόδιοι ότι πρέπει να ενισχύσουν το Ιπποκράτειο με αναισθησιολόγους; Μήπως πρέπει να φθάσουμε στο σημείο να χάσουμε ανθρώπους εξαιτίας αυτής της κατάστασης;[…]».

Η ΕΣΑμεΑ με ανακοίνωσή (4.7.2022) της τονίζει ότι: «Μόνο αποτροπιασμό επιφέρει η είδηση ότι στη χώρα μας ακυρώνονται μεταμοσχεύσεις λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού σε μονάδα Μεταμόσχευσης! Κανείς δεν μπορεί να μπει στη θέση του ανθρώπου που έχασε την ευκαιρία για ζωή και ποιος ξέρει αν θα του δοθεί ξανά αυτή η ευκαιρία...Η ΕΣΑμεΑ ζητά την παρέμβαση του εισαγγελέα για να αναζητηθούν ευθύνες όπου και αν ανήκουν! Ζητάμε να μάθουμε πόσες μεταμοσχεύσεις και για ποιο λόγο ακυρώνονται κάθε χρόνο, καθώς αυτό το περιστατικό που είδε το φως της δημοσιότητας δεν είναι το μοναδικό!». ( https://www.esamea.gr/pressoffice/press-releases/5762-na-parembei-tora-eisaggeleas-gia-tis-metamosxeyseis-poy-xanontai )

Επειδή, η προστασία της ανθρώπινης ζωής είναι συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας και ύψιστο και αναφαίρετο δικαίωμα για κάθε μέλος της κοινωνίας.
Επειδή, με την ακύρωση της πραγματοποίησης μεταμόσχευσης τέθηκε σε κίνδυνο μια ανθρώπινη ζωή.
Επειδή, το Υπουργείο Υγείας επανειλημμένα αναφέρει ότι έχει ως άμεση προτεραιότητα την θέσπιση κινήτρων για την κάλυψη των κενών θέσεων των αναισθησιολόγων.
Επειδή, το Ιπποκράτειο ΓΝΘ είναι τραγικά υποστελεχωμένο όχι μόνο σε αναισθησιολόγους, αλλά σε υγειονομικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
Επειδή, οι ειδικοί εδώ και μήνες προειδοποιούν για την τραγική και προβληματική κατάσταση του Ιπποκράτειου ΓΝΘ και τον κίνδυνο παράλυσης του νοσοκομείου και των κλινικών.
Επειδή, είναι αναγκαία η προώθηση του Εθνικού Σχεδίου για τη δωρεά και τη μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων, για τη βελτίωση της ζωής των πασχόντων, για την ενίσχυση των υποδομών μεταμοσχεύσεων και για την αύξηση του αριθμού των δωρητών οργάνων.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός
1. Τι προτίθεται να κάνει για την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων Ιατρών αναισθησιολόγων στο Ιπποκράτειο ΓΝΘ;
2. Τι προτίθεται να κάνει με τι κενές θέσεις Ιατρών Αναισθησιολόγων σε όλα τα υπο-στελεχωμένα νοσοκομεία, δομές υγείας, μονάδες μεταμόσχευσης κ.α.;
3. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 έχουν εξαγγελθεί προσλήψεις Ιατρών Αναισθησιολόγων με ειδικά οικονομικά κίνητρα. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα η εν λόγω διαδικασία προσλήψεων;
4. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την προκήρυξη όλων των αναγκαίων οργανικών θέσεων ειδικευμένων αναισθησιολόγων και νοσηλευτικού προσωπικού Αναισθησιολογίας;
5. Πόσες μεταμοσχεύσεις δεν έγιναν στο Ιπποκράτειο ΓΝΘ καθ’ όλη την περίοδο της πανδημίας και ποιο είναι το σχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις μετά την 30η Ιουνίου;
6. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η υλοποίηση του «Εθνικού Σχεδίου για την δωρεά και την μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων» που παραδόθηκε στον Πρωθυπουργό τον Ιούλιο 2021;


Οι ερωτώντες βουλευτές
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Ξανθός Ανδρέας
Βαρεμένος Γεώργιος
Αμανατίδης Ιωάννης
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Γιαννούλης Χρήστος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρά
Λάππας Σπύρος
Μαμουλάκης Χάρης
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Πούλου Παναγιώτα
Ραγκούσης Ιωάννης
Τζάκρη Θεοδώρα
Τόλκας Άγγελος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χρηστίδου Ραλλία



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ