ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

08/07/2022

Αλ. Τσίπρας: Μας λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι δε θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας, ενώ και η δική του είναι κυβέρνηση συνεργασίας - Κυβερνά αγκαλιά με τα συμφέροντα

Αλ. Τσίπρας: Μας λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι δε θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας, ενώ και η δική του είναι κυβέρνηση συνεργασίας - Κυβερνά αγκαλιά με τα συμφέροντα



Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον Εύδηλο της Ικαρίας
Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον Εύδηλο της Ικαρίας
Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον Εύδηλο της Ικαρίας
Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον Εύδηλο της Ικαρίας
Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον Εύδηλο της Ικαρίας
Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον Εύδηλο της Ικαρίας
Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον Εύδηλο της Ικαρίας
Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον Εύδηλο της Ικαρίας
Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον Εύδηλο της Ικαρίας
Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον Εύδηλο της Ικαρίας
Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον Εύδηλο της Ικαρίας
Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον Εύδηλο της Ικαρίας


Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον Εύδηλο της Ικαρίας

Η δημοκρατία μας είναι μια δημοκρατία που υποφέρει.

Από την παραπληροφόρηση των ΜΜΕ.

Από τις απόπειρες χειραγώγησης της δικαιοσύνης.

Από την ανεξέλεγκτη διαφθορά και διαπλοκή.

Το ψέμα τους γίνεται προπαγάνδα από την «ενημέρωση 108» - αυτή είναι η θέση μας στην ελευθερία του Τύπου παγκοσμίως.

Η χώρα καταγράφει το ένα μετά το άλλο αρνητικά ρεκόρ στην Ευρώπη:

-Πρωταθλητές σε απώλειες ανθρώπινης ζωής από την πανδημία, εξαιτίας της πολιτικής διάλυσης του ΕΣΥ.
-Η Eurostat κατέγραψε νέο άλμα του πληθωρισμού τον Ιούνιο, πάνω από το 12%.
3,4% πάνω από τον μ.ο. της Ευρωζώνης.
-Ο ενεργειακός πληθωρισμός στη χώρα μας είναι 61% ενώ στην ΕΕ 39%.

Αυτή η διαφορά του 22% είναι ο φόρος Μητσοτάκη υπέρ των καρτέλ της ενέργειας.

Ο κ. Μητσοτάκης, αντί να ασχοληθεί με το πώς θα σταματήσει η λεηλασία, το μόνο που τον ένοιαξε ήταν να οργανώσει το σχέδιο της εξαπάτησης των πολιτών. Να πάει σε πρόωρες κάλπες μπας και προλάβει να ξεγελάσει τους πολίτες.

Όμως αίφνης ανακάλυψε ότι είναι μια «ανεύθυνη πολιτική επιλογή».

Ξαφνικά θυμήθηκε την «εθνική ευθύνη», ο άνθρωπος που ωρυόταν ότι πουλήσαμε τη Μακεδονία για τις συντάξεις.

Ο άνθρωπος που έβλεπε το Oruc Reis να περιδιαβαίνει το Αιγαίο και αποφαινόταν ότι το σπρώχνει ο αέρας.

Ο πρωθυπουργός του «Turkaegean».

Αυτό που ανακάλυψε ξαφνικά ο κ. Μητσοτάκης, όμως, είναι το πολιτικό του αδιέξοδο. Του ήρθαν τα μαντάτα από τις αληθινές μετρήσεις της κοινής γνώμης. Όχι εκείνες που δημοσιεύουν τα κανάλια της προπαγάνδας. Τις άλλες, που δε δημοσιεύονται.

Είδε ότι είναι πια πολύ αργά για να παραπλανήσει την ελληνική κοινωνία και άρχισε να παριστάνει τον «υπεύθυνο».

Μας λέει ότι δε θέλει κυβέρνηση από τη κάλπη της απλής αναλογικής.Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση από τη κάλπη της απλής αναλογικής.

Μας λέει επίσης ότι η απλή αναλογική γεννά πολιτική αστάθεια.

Ενώ η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας πολιτικής αστάθειας.

Μας λέει ότι δε θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας, ενώ και η δική του είναι κυβέρνηση συνεργασίας. Κυβερνά αγκαλιά με τα συμφέροντα που καθορίζουν αποκλειστικά την οικονομική πολιτική.

Μας λέει ότι δεν ψάχνει δημοσκοπικό ξέφωτο αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έχει δημοσκοπικό ξέφωτο.

Οι εξελίξεις δεν είναι πια στα δικά του τα χέρια.

Και κρύβει τη φθορά του πίσω από προφάσεις.

Ο βασιλιάς των δημοσκοπήσεων είναι γυμνός μπροστά στον φόβο της πραγματικής εκλογικής αναμέτρησης.

Γιατί γνωρίζει ότι στην κάλπη θα κριθεί η πολιτική του εξαπάτηση όλα αυτά τα χρόνια.

 

Ικαριώτες και Ικαριώτισσες, είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι ξανά μετά από πολλά χρόνια σήμερα μαζί σας. Μετά από πολλά χρόνια, γιατί το νησί σας το επισκεπτόμουν πάρα πολύ συχνά να ξέρετε, αλλά τότε είχα μακριά μαλλιά και οδηγούσα μηχανάκι. Τώρα κοντύναν τα μαλλιά, ασπρίσανε και λίγο και δεν οδηγώ πια μηχανάκι.

Είχα έρθει όμως και σε μια συγκέντρωση που είχαμε κάνει πάλι εδώ στον Εύδηλο, όχι όμως τόσο μεγάλη, τόσο μαχητική. Κι αυτή όμως ήταν μια μεγάλη συγκέντρωση. Διότι ο τόπος σας, είναι ένας ιδιαίτερος τόπος για την Αριστερά, για τη Δημοκρατία.

Νιώθω πολύ μεγάλη τιμή και συγκίνηση κάθε φορά που βρίσκομαι εδώ, στο περήφανο νησί σας. Στο κόκκινο νησί των πέτρινων χρόνων.

Στην Ικαρία των εξόριστων, των ατάκτων, των κυνηγημένων, της αλληλεγγύης σε δύσκολους καιρούς, την Ικαρία της ανυπακοής σε καιρούς που η υπακοή ήταν κανονικότητα. Στο νησί που κουβαλά τη μνήμη και την ιστορία των αγώνων και των αγωνιστών του.

Αυτών που πάλεψαν για την ελευθερία της πατρίδας και βρέθηκαν κυνηγημένοι και εξόριστοι από αυτούς που έκαναν πλάτες στους κατακτητές.

Την Ικαρία των απλών ανθρώπων που δεν δίστασαν να δώσουν μέχρι και τη ζωή τους για την πατρίδα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Και αναφέρομαι στις γυναίκες και τους άντρες της εθνικής αντίστασης και του δημοκρατικού στρατού. Σ’ αυτούς τους αγώνες αναφέρομαι.

Είναι, ευτυχώς, διαφορετική σήμερα η κοινωνία μας. Κι αυτό χάρη στους αγώνες του δημοκρατικού λαού μας.

Παρόλα αυτά η πολιτική και κοινωνική αναμέτρηση ανάμεσα στη πρόοδο και τη συντήρηση, ανάμεσα στη παράταξη της κοινωνικής προστασίας και σε αυτή που θέλει να προστατεύει μονάχα τα ιδιωτικά συμφέροντα, ανάμεσα στην παράταξη της πατριωτικής ευθύνης και σε αυτή της κίβδηλης εθνικοφροσύνης, αυτή η πολιτική και κοινωνική αναμέτρηση είναι διαρκής, συνεχίζεται και εξελίσσεται σε διαφορετικές βέβαια συνθήκες.

Το είδατε αυτό τα τελευταία χρόνια, με τη μάχη που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν για να συκοφαντήσουν την έξοδο της χώρας μας από τα μνημόνια και την επιτροπεία, αν και αυτοί μας παρέδωσαν μια χώρα λεηλατημένη με ανθρωπιστική κρίση, με άδεια ταμεία και με υποχρεώσεις 21 δις ευρώ το χρόνο προς τους δανειστές μας εκείνη την εποχή.

Και εμείς ήμαστε αυτοί που τους αφήσαμε τη χώρα έξω από τα μνημόνια, με συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης, με 37 δις ασφάλεια στα δημόσια Ταμεία και το χρέος ρυθμισμένο. Και έχουν το θράσος σήμερα να μας κουνάνε και το δάχτυλο.

Την είδατε επίσης αυτή τη διαρκή αντιπαράθεση ανάμεσα στην πατριωτική ευθύνη και την κίβδηλη εθνικοφροσύνη, με τη Συμφωνία των Πρεσπών που έδωσε σταθερότητα και διασφάλισε τα εθνικά μας συμφέροντα και εκείνοι, χέρι-χέρι με την ακροδεξιά μας κατηγορούσαν τότε για προδότες.

Το βλέπετε και σήμερα, τώρα, με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την εμπλοκή της Ελλάδας σ` αυτόν τον πόλεμο, με προσωπική ευθύνη του κυρίου Μητσοτάκη ο οποίος ασκεί μια ιδιωτικής χρήσεως εξωτερική πολιτική που βάζει τη χώρα σε μεγάλες περιπέτειες.

Μπορεί λοιπόν οι καιροί να άλλαξαν αλλά ορισμένες συνήθειες δεν αλλάζουν. Ευτυχώς δεν υπάρχουν πια εξορίες και φυλακές. Η δημοκρατία μας είναι βαθιά ριζωμένη. Αλλά είναι μια δημοκρατία που υποφέρει. Υποφέρει από την παραπληροφόρηση και τη χειραγώγηση των ΜΜΕ. Υποφέρει από τις απόπειρες χειραγώγησης της δικαιοσύνης. Υποφέρει από την ανεξέλεγκτη διαφθορά και τη διαπλοκή.

Διχάζουν, εκφοβίζουν, υπονομεύουν τους θεσμούς, ψηφίζουν νόμους στα μέτρα τους, παραβιάζουν ακόμα και το Σύνταγμα. Και ταυτόχρονα ψεύδονται συστηματικά και το ψέμα τους γίνεται προπαγάνδα από την ενημέρωση 108. Γιατί λέω «ενημέρωση 108»; Γιατί είμαστε στην 108η θέση σε διεθνές επίπεδο στην ελευθερία του Τύπου. .

Γιατί ήρθαν ξανά στην εξουσία απ’ ό,τι φαίνεται για να επαναλάβουν τα ίδια, με άλλα μέσα: Να ξεπληρώσουν τα γραμμάτιά τους στις ελίτ, να ταΐσουν τον κομματικό τους στρατό και να κάνουν πλιάτσικο στα δημόσια ταμεία. Ν’ αφήσουν πίσω τους και πάλι συντρίμμια, όταν ο λαός τους ξαποστείλει και σ’ εμάς ξανά το δύσκολο έργο, ν’ ανοικοδομήσουμε τα συντρίμμια της κοινωνίας και τ’ αποκαΐδια της οικονομίας.

Πιστεύουν ότι μπορούν να κρατούν μια κοινωνία όμηρο, όμηρο των σχεδιασμών ενός Πρωθυπουργού που έχει χάσει τη στοιχειώδη πια σοβαρότητα. Ενός Πρωθυπουργού που βλέπει πια με νευρικότητα και φόβο ότι η εκστρατεία λαϊκισμού, εκφοβισμού και διχασμού, έφτασε στα όριά της.

Γιατί ο λαός μας τους πήρε χαμπάρι. Και όλο και περισσότερο, όλο και πιο αποφασιστικά, στέκεται απέναντι στο καθεστώς που οικοδομούν. Γιατί η κοινωνία υποφέρει και όσο και να παράγουν προπαγάνδα δεν μπορούν να κρύψουν τη πραγματικότητα που τους διαψεύδει.

Ξέρετε, επιχειρούν να την κρύψουν την πραγματικότητα, καμιά φορά όμως αυτό ακόμα και με μικρά μέσα, φαίνεται, βγαίνει προς τα έξω. Και δώσατε ένα παράδειγμα εδώ στην Ικαρία. Θυμάστε τότε που όλη η Ελλάδα βρισκόταν σε συνθήκες lockdown και μας έβαζαν στα σπίτια μας από τις 6 η ώρα και δεν υπήρχε η δυνατότητα να συναντήσει ο ένας τον άλλον κι αυτοί έκαναν γλέντια σ’ αυτό εδώ το σπίτι απέναντι; Έκαναν γλέντια με βιολιά και με νταούλια!

Υπήρχαν πολίτες δυο ταχυτήτων και τότε, έτσι και τώρα. Και τώρα προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα αλλά δεν μπορούν. Μας λένε ότι για όλες τις δυσκολίες που βιώνουμε, δεν φταίνε αυτοί, φταίει η διεθνής συγκυρία. Αλλά όλοι γνωρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης και η πολιτική του είναι πολλαπλασιαστές της κρίσης.

Η χειρότερη κυβέρνηση, τη χειρότερη στιγμή. Διότι η χώρα καταγράφει το ένα μετά το άλλο αρνητικά ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη. Αφού βγήκαμε πρωταθλητές σε απώλειες ανθρώπινης ζωής από τη πανδημία, σε όλη την Ευρώπη, εξαιτίας της πολιτικής διάλυσης του ΕΣΥ, τώρα βγαίνουμε και πρωταθλητές στον πληθωρισμό και την ακρίβεια.

Η Eurostat κατέγραψε χθες νέο άλμα του πληθωρισμού τον Ιούνιο, πάνω από 12%, 3,4% πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης η χώρα μας. Ο ενεργειακός πληθωρισμός στη χώρα μας είναι 61% από Μάιο του ’21 σε Μάιο του ’22, στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 39%. Αυτή η διαφορά, 22%, είναι ο φόρος Μητσοτάκη υπέρ των καρτέλ της ενέργειας.

Στα καύσιμα έχουμε μια από τις ακριβότερες τιμές στην αντλία σε όλη την Ευρώπη. Τα εισοδήματα δεν επαρκούν πια για τα απαραίτητα. Τα ξέρετε όλα αυτά, τα ζείτε. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περισσότερα από 4 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν πως το μηνιαίο εισόδημα δεν επαρκεί για το μήνα. Στις 16 πρώτες μέρες τελειώνουν τα χρήματα.

Με το ρεύμα και τα καύσιμα, οι πολίτες είναι θύματα μιας διπλής αισχροκέρδειας. Από την μία των καρτέλ της ενέργειας και από την άλλη του κράτους. Αφήνουν ανεξέλεγκτα τα καρτέλ των παραγωγών ενέργειας να έχουν υπερκέρδη πάνω από 1,5 δις, υπολογίσαμε σε 9 μήνες. Το ίδιο συμβαίνει και με τα διυλιστήρια.

Αρνούνται να βάλουν πλαφόν στα κέρδη των παραγωγών ενέργειας στη χονδρική, με πρωταγωνιστή σ’ αυτή την αισχροκέρδεια τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Δημόσια, τρόπος του λέγειν, αφού την ώρα που σε όλη την Ευρώπη κάνουν κρατικοποιήσεις, όπως χθες ανακοινώθηκε στη Γαλλία του Μακρόν, δεν είναι και κανένας σοσιαλιστής, φιλελεύθερος είναι και έκανε κρατικοποίηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Εδώ στην Ελλάδα ο κ.Μητσοτάκης κάνει το αντίθετο, ιδιωτικοποίησε τη ΔΕΝΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης και τοποθέτησε, κάποια golden boys στη Διοίκηση να παίρνουν .μισθό 30.000 το μήνα, ένα χιλιάρικο την ημέρα, με το μοναδικό τους μέλημα τους ν’ αυγατίζουν τα κέρδη των ιδιωτών μετόχων που μπήκαν στη ΔΕΝΗ. Και για να το πετύχουν αυτό, να λεηλατούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Η αισχροκέρδεια αυτή γίνεται και από τη πλευρά του κράτους. Εισπράττουν οι κερδοσκόποι από τις αστρονομικές τιμές, εισπράττει και το κράτος αφού κρατά ψηλά τον ΕΦΚ παρ’ ότι ανεβαίνουν οι τιμές στα καύσιμα. Κρατά ψηλά τον ΦΠΑ παρότι ανεβαίνουν οι τιμές στα είδη μαζικής κατανάλωσης. 3,8 δις πάνω από το στόχο τα φορολογικά έσοδα, τους .

Και ξέρετε τι μέτρα πήραν χθες; Όχι μέτρα για ν’ αναστείλουν, να σταματήσουν αυτή την αιμορραγία, αλλά έστειλαν το λογαριασμό της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 600.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που όχι μόνο καλούνται να καταβάλλουν 3 δις ευρώ στραγγίζοντας πλήρως την όποια ρευστότητα έχει απομείνει στην αγορά, αλλά και να τα καταβάλουν στο τέλος του Ιούλη, τις ίδιες μέρες που καλούνται να πληρώσουν το ΦΠΑ, το φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης αντί να ασχοληθεί με το πως θα σταματήσει αυτή η λεηλασία, το μόνο που τον ένοιαξε το τελευταίο διάστημα, ήταν να οργανώσει ένα σχέδιο εξαπάτησης των πολιτών, να πάει γρήγορα-γρήγορα σε κάλπες μήπως και προλάβει να ξεγελάσει τους πολίτες και προλάβει τα χειρότερα.

Άνοιξε ο ίδιος τις προηγούμενες μέρες, τη διαδικασία των πρόωρων εκλογών, θα το θυμάστε, με δηλώσεις, με απανωτές πανηγυρικές ανακοινώσεις υποψηφίων του κόμματός του, με διαρροές σε φιλικά ΜΜΕ για το αν θα στηθεί η κάλπη στις 11 Σεπτέμβρη ή στις 18.

Και βεβαίως με το κάλεσμα των υπουργών και των βουλευτών του να αφήσουν το κυβερνητικό έργο και να ριχτούν στη μάχη του σταυρού. Του ήρθαν όμως τα αληθινά μαντάτα από τις αληθινές μετρήσεις της κοινής γνώμης. Όχι εκείνες που δημοσιεύουν τα κανάλια της προπαγάνδας. Τις άλλες, που δεν δημοσιεύονται.

Και είδε μάλλον ότι είναι πια πολύ αργά να παραπλανήσει την ελληνική κοινωνία. Και άρχισε ξαφνικά να παριστάνει τον υπεύθυνο. Προχτές στη Βουλή με γελάκια και μισόλογα, και χθες σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, μας ενημέρωσε ότι τελικά οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Γιατί αίφνης ανακάλυψε ότι όλα αυτά που μέχρι χθες ο ίδιος προωθούσε, προετοίμαζε και ενεθάρρυνε, τις πρόωρες εκλογές δηλαδή, είναι μία ανεύθυνη, εθνικά, επιλογή.

Ξαφνικά θυμήθηκε την εθνική ευθύνη, ποιος, ο άνθρωπος που πριν από 4 χρόνια στη Βουλή ωρυόταν ότι πουλήσαμε τη Μακεδονία για να πάρουμε τις συντάξεις. Ποιος; Ο άνθρωπος που έβλεπε το OrucReis να περιδιαβαίνει το Αιγαίο και αποφαινόταν ότι το σπρώχνει ο αέρας. Ποιος; Ο οποίος άνθρωπος του Turkaegean. Έτσι το ονόμασαν το Αιγαίο.

Αυτό που ανακάλυψε όμως ξαφνικά ο κ. Μητσοτάκης, όμως, δεν είναι η εθνική ευθύνη, αυτό που ανακάλυψε είναι το πολιτικό του αδιέξοδο. Μας λέει ότι δεν θέλει κυβέρνηση από τη κάλπη της απλής αναλογικής. Αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση από τη κάλπη της απλής αναλογικής.

Μας λέει επίσης ότι η απλή αναλογική γεννά πολιτική αστάθεια. Ενώ η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας πολιτικής αστάθειας στη χώρα.

Γιατί ποτέ άλλοτε Πρωθυπουργός δεν ταυτίστηκε τόσο με την πολιτική αστάθεια, αφού ποτέ άλλοτε κανένας εν ενεργεία Πρωθυπουργός δεν ομολόγησε πως δεν μπορεί να είναι Πρωθυπουργός από την επόμενη κάλπη από αυτήν της απλής αναλογικής.

Μας λέει, επίσης, ότι δεν θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας, ενώ και η δικιά του είναι κυβέρνηση συνεργασίας. Δεν κυβερνά μόνος. Κυβερνά αγκαλιά με τα συμφέροντα. Με τα συμφέροντα που καθορίζουν αποκλειστικά την οικονομική πολιτική.

Μας λέει, τέλος, ότι δεν ψάχνει δημοσκοπικό ξέφωτο αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έχει δημοσκοπικό ξέφωτο. Οι εξελίξεις δεν είναι πια στα δικά του τα χέρια. Και κρύβει τη φθορά του πίσω από προφάσεις. Και προσπαθεί να παριστάνει τον δήθεν εθνικά υπεύθυνο.

Ξέρετε όμως τι είναι αληθινά εθνικά, κοινωνικά και πολιτικά υπεύθυνο; Η σοβαρότητα. Η πολιτική σοβαρότητα. Που παίρνει υπόψη σε κάθε στιγμή την κοινωνία και όχι την επικοινωνία.

Αυτή την αρετή, λοιπόν, οι πρακτικές τριών χρόνων διακυβέρνησης έδειξαν ότι δεν την έχει ο κ. Μητσοτάκης. Ακόμα χειρότερα, δεν προσπάθησε ποτέ να την αποκτήσει, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της πατρίδας. Είτε στην πανδημία, είτε στην κρίση της ακρίβειας, είτε στην εξωτερική πολιτική έδειξε πόσο απέχει από αυτή.

Μοναδική του έγνοια ήταν και είναι να οργανώσει ένα πρωτοφανές δίκτυο προπαγάνδας, ένα δίκτυο ενημέρωσης που αφετηρία του είναι το Μέγαρο Μαξίμου.

Να οργανώσει ένα δίκτυο παραποίησης της αλήθειας με χρήματα του ελληνικού λαού, για να εξυπηρετεί όχι τα εθνικά, ούτε καν τα κομματικά, αλλά τα προσωπικά του συμφέροντα. Και τα συμφέροντα των λίγων φίλων του, που τα ΑΦΜ τους καταδυναστεύουν ολόκληρη τη χώρα.

Αν υπάρχει λοιπόν φίλες και φίλοι, μια αδήριτη ανάγκη, μια ζωτική, ανάγκη, μια ανάγκη ζωής και θανάτου για τον τόπο, είναι να τελειώσουμε πριν να είναι αργά, με τον κ. Μητσοτάκη, το καθεστώς του και τους φίλους και σπόνσορές του.

Να φύγουν, αυτή είναι η ανάγκη. Να φύγουν για να ανοίξει ο δρόμος της προόδου για τη χώρα. Και βεβαίως με σχέδιο, σοβαρότητα, και μαζί με την κοινωνία, με συναίσθηση της δύσκολης αλήθειας, που κανείς δεν μπορεί να ξεπερνάει με επικοινωνιακή ελαφρότητα, συναίσθηση δηλαδή ότι βρισκόμαστε σε μια δύσκολη ιστορική περίοδο, που οι προκλήσεις θα είναι διαρκείς απέναντί μας.

Σε μια περίοδο που ξέρει και θέλει να ακούει την κοινωνία, να συζητάει με τους αποδέκτες της πολιτικής της, που ξέρει και μπορεί να πάρει τις αποφάσεις που πρέπει, να υπηρετήσει δηλαδή το δημόσιο συμφέρον, που ξέρει και μπορεί να εγγυηθεί την επιστροφή της ασφάλειας και της προοπτικής για τους πολίτες, που ξέρει και μπορεί να εγγυηθεί την επιστροφή του αισθήματος δικαίου σε αυτό τον τόπο, να προχωρήσουμε μπροστά.

Πριν λίγες μέρες, μιας και είπα για το αίσθημα δικαίου, επιβεβαιώθηκε με τη σφραγίδα της Δικαιοσύνης, μια πρωτοφανής απόπειρα όχι μόνο να συγκαλυφθεί το σκάνδαλo NOVARTIS, αλλά και να οδηγηθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου ως σκευωροί όσοι τόλμησαν να συμβάλουν στην αποκάλυψη του σκανδάλου.

Να εξοντωθούν πολιτικά και ηθικά εισαγγελείς, μάρτυρες, δημοσιογράφοι ως συμμορίτες και σκευωροί. Και ο ίδιος ο Μητσοτάκης, ευτελίζοντας το ρόλο του ως Πρωθυπουργού, από το βήμα της Βουλής περιφρονώντας τη διάκριση των εξουσιών και ταπεινώνοντας τη Δικαιοσύνη, κήρυξε με τα χειρότερα λόγια ως ενόχους όλους όσους προσπάθησαν ν’ αναδειχθεί αυτό το σκάνδαλο. Τους δημοσιογράφους που ο ίδιος είχε εμπλέξει σ’ αυτή την περιπέτεια της δίωξης.

Μίλησε για υπόκοσμο, μίλησε για δολοφόνους, μίλησε για συμμορίτες. Και όταν το ανώτατο δικαστικό συμβούλιο αποφάνθηκε με αμετάκλητο βούλευμα πως δεν υπήρξε καμία σκευωρία, πως οι προστατευόμενοι μάρτυρες ήταν οι πλέον αξιόπιστοι, γιατί αυτοί ήταν που καθοδήγησαν την έρευνα του FBI και έδωσαν τη δυνατότητα στην Αμερική να διεκδικήσει εξωδικαστικά πολλά εκατομμύρια από τη NOVARTIS για τη διαφθορά, όταν το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο αποφάνθηκε ότι οι Εισαγγελείς ήταν αδέκαστοι και οι δημοσιογράφοι αθώοι, ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε τη στοιχειώδη ευθιξία και το στοιχειώδες πολιτικό θάρρος να ζητήσει έστω μια συγγνώμη.

Μια συγγνώμη απ’ όσους κατεδίωξε άδικα αλλά και από όλους τους Έλληνες, που μπροστά στα μάτια τους επιχείρησε να δολοφονήσει τους ηθικά αθώους. Και τι μένει τελικά απ’ όλο αυτό; Τί απαιτεί η δημοκρατία και η δικαιοσύνη, μετά από όλο αυτό; Να φτάσει επιτέλους το μαχαίρι στο κόκκαλο.

Να μάθει όλη η Ελλάδα την αλήθεια. Γιατί τώρα πια που και με τη βούλα της Δικαιοσύνης δεν υπάρχει σκευωρία, αυτό που μένει είναι το σκάνδαλο. Και το σκάνδαλο αυτό ζητά απαντήσεις όσα χρόνια κι αν περάσουν. Ποιοι δωροδοκήθηκαν; Ποιοι ήταν αυτοί που εμπόδισαν τους δικαστές και τους έστειλαν στα Δικαστήρια; Ποιοι και γιατί είναι αυτοί που θέλουν να κρύψουν την αλήθεια; Από πού αποκτήθηκαν αυτά τα τεράστια αδιευκρίνιστα ποσά;

Όλα αυτά ζητούν διευκρινίσεις. Και θέλω να σας πω, το είπα και στη Βουλή, θα το πω και σήμερα εδώ ενώπιον σας στην Ικαρία. Δεν θα ησυχάσουμε αν δεν φτάσει αυτή η υπόθεση μέχρι τέλους.

Όχι για κανέναν άλλο λόγο, όχι γιατί έχουμε κάποια προσωπική μανία αν θέλετε όλοι, αλλά γιατί σε αυτό το τόπο το κράτος δικαίου, η δημοκρατία και η δικαιοσύνη δεν μπορεί να ηττηθούν και ειδικά μ’ αυτό τον τρόπο. Γιατί σε αυτό το τόπο η Δικαιοσύνη πρέπει να επιστρέψει. Και αυτή είναι η βαθύτερη δέσμευσή μας απέναντι στον ελληνικό λαό.

Φίλες και φίλοι, Ικαριώτες και Ικαριώτισσες, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέσα σε τρία χρόνια κατάφερε να αφήσει πίσω της δυο πράγματα: Ανασφάλεια και απόγνωση.

Μέσα σε 3 χρόνια οι ιδεοληψίες, η διαχειριστική τους ανικανότητα μα πάνω απ’ όλα η σπουδή τους να υπηρετήσουν συμφέροντα, αφήνουν πίσω μια κοινωνία βαθιά πληγωμένη. Αυτή η συνθήκη όμως δεν θα κρατήσει για πολύ.

Και αν η μία δέσμευσή μας είναι να ξαναφέρουμε τη δικαιοσύνη σε αυτή τον τόπο, η άλλη δέσμευσή μας, είναι μετά τις εκλογές, όποτε και αν τις αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης, αυτό το πάρτι των 10 επιχειρηματικών ομίλων, των 10 μεγάλων οικογενειών και των 3 funds και δεκάδων κομματικών αξιωματούχων, που απομυζούν τους πόρους μιας ολόκληρης κοινωνίας, θα τελειώσει. Θα λάβει τέλος αυτό το πάρτι.

Στη χώρα και την κοινωνία δεν μπορεί να υπάρχουν αυτές οι σκανδαλώδεις ανισότητες Και θέλω να σας στείλω αυτό το μήνυμα: Ξέρουμε ότι θα είναι δύσκολα και την επόμενη μέρα. Έχουμε μάθει στα δύσκολα. Αλλά έχουμε σχέδιο. υπάρχει άλλος δρόμος για να σταθούμε όρθιοι παρά τις δυσκολίες.

Και ο δρόμος αυτός περνά από ένα σχέδιο που πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα, θα στηρίξει το κόσμο της εργασίας. Πρώτα απ’ όλα με τη κατάργηση των νόμων αυτών που γέννησαν την εργασιακή ανασφάλεια σε αυτή την τριετία.

Των νόμων που έφεραν με το καλημέρα, παρά το γεγονός ότι καμία τρόικα δεν τους πίεζε να τους φέρουν αυτούς τους νόμους. Αναφέρομαι στην κατάργηση του 8ωρου και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Αναφέρομαι στην κατάργηση της αιτιολογημένης απόλυσης.

Θα ξαναφέρουμε το 8ωρο. Θα ξαναφέρουμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, θα ξαναφέρουμε την αιτιολογημένη απόλυση. Θα επανιδρύσουμε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Θ’ανεβάσουμε τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ.

Με ένα σχέδιο που θα στηρίξει την εργασία, αλλά και μ’ ένα σχέδιο που θα στηρίξει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Με διαγραφή του πανδημικού χρέους. Γιατί δεν υπάρχει ειδικός κίνδυνος, δεν δημιουργήθηκε επειδή κάποιοι επιχείρησαν και πήραν το ρίσκο, αλλά τις μέρες, τους μήνες, τα χρόνια της πανδημίας έκλεισαν αναγκαστικά οι επιχειρήσεις τους.

Με χρηματοδοτικά εργαλεία που θα δώσουν ρευστότητα ξανά στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Διότι εμείς δεν θεωρούμε ότι είναι ζόμπι, αλλά ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην ελληνική οικονομία καθώς κρατάνε θέσεις εργασίας.

Με ένα σχέδιο επίσης για την αποτελεσματική ανάσχεση της ακρίβειας. Πρώτα απ’ όλα με την επαναφορά του «Δ» στον τίτλο της ΔΕΗ, όχι ως ένα τυπικό γράμμα. Να ξαναγίνει δημόσια η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Να επανέλθει η εταιρεία στον ιδρυτικό σκοπό της, που είναι η κοινή ωφέλεια και η προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Όχι να κερδίζουν κέρδη οι μέτοχοι για να παραμείνει ψηλά η μετοχή στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου.

Με έναν ισχυρό ρόλο του κράτους ως ανάχωμα απέναντι στην ενεργειακή φτώχεια.

Με έναν ισχυρό και ρυθμιστικό ρόλο στην αγορά ώστε να μπει φραγμός στην αισχροκέρδεια.

Με δραστική μείωση των λογαριασμών του ρεύματος, με πλαφόν και στη χονδρική αγορά του ρεύματος αλλά και στη λιανική αν χρειαστεί.

Με μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και του ΕΦΚ στα κατώτατα ευρωπαϊκά όρια, όπως έχουν κάνει μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες. Κι εδώ μας κοροϊδεύουν αυτοί που έχουν δώσει τόσα στους πλούσιους, παίρνοντας από τους πολλούς, ότι δήθεν η μείωση του ΕΦΚ ή του ΦΠΑ θα ευνοήσει τους πλούσιους, γι` αυτό το κάνουν. Μας κοροϊδεύουν κι από πάνω.

Διότι όλοι γνωρίζουν ότι αν κανείς θέλει να χτυπήσει τους έχοντες και κατέχοντες, τους βάζει άμεσους φόρους, δεν κρατάει ψηλά τους έμμεσους φόρους που διαλύουν τη μεσαία τάξη και τους φτωχούς και αδύναμους.

Και βεβαίως με την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και το ξήλωμα των καρτέλ. Έρχεται η ίδια η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η ΡΕΑ και μιλά για καρτέλ. Ο κ. Μητσοτάκης κάνει ότι δεν τα βλέπει.

Αυτό είναι το δικό μας σχέδιο. Είναι ένα σχέδιο για ν` αντιμετωπισθεί άμεσα η αισχροκέρδεια, να στηριχθεί το χαμηλό εισόδημα, να στηριχθούν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις απέναντι στο πρωτοφανές κύμα της ακρίβειας.

Έχουμε επίσης ένα σχέδιο που θέλει να ενισχύσει το κοινωνικό κράτος, μ’ ένα νέο ΕΣΥ. Με σεβασμό σε όσους και όσες έδωσαν τη μάχη της πανδημίας, αλλά και με την ηθική υποχρέωση για τους συμπολίτες μας που χάθηκαν άδικα γιατί το κράτος των ελίτ δεν τους παρείχε τα στοιχειώδη.

Με την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά και βεβαίως με την αναβάθμιση του μισθολογίου.

Έχουμε επίσης το σχέδιο και ξέρουμε πώς θ’ ανοίξουμε έναν άλλο δρόμο, ενισχύοντας τη Δημόσια παιδεία, αναβαθμίζοντας το ρόλο του λ λυκείου, με αύξηση του προϋπολογισμού για τα δημόσια Πανεπιστήμια, κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής της κ.Κεραμέως που έδιωξε πέρυσι 25.000 παιδιά και φέτος άλλα 25.000 παιδιά από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για να τα πάει πεσκέσι στους ιδιώτες των κολεγίων.

Και βεβαίως με προσλήψεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, με προσλήψεις δασκάλων στα πανεπιστήμια και όχι αστυνομικών στο πανεπιστήμιο.

Οι αστυνομικοί να πάνε στις γειτονιές και στα προάστια να σταματήσουν την εγκληματικότητα που έχουμε μια δολοφονία κάθε δεύτερη ημέρα από τους νονούς της νύχτας. Όχι στα Πανεπιστήμια.

Έχουμε σχέδιο επίσης, που προβλέπει την επαναφορά του 1 δις, τόσα πήρε, τα έκλεψε ο κ. Μητσοτάκης από τους απόμαχους της δουλειάς. Τ’ ακούτε εσείς στις μπροστινές καρέκλες; 1 δις ευρώ. η 13η σύνταξη τότε έλεγε είναι ψίχουλα, ψίχουλα σας έλεγε ότι είναι. Τη θεσμοθετήσαμε παρά τις δυσκολίες.

Είπε ότι θα την κρατήσει και ήρθε αμέσως μετά και πήρε το 1 δις ευρώ το χρόνο, για να το ρίξει, να καλύψει τις τρύπες από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Το σχέδιό μας λοιπόν προβλέπει να επανέλθει αυτό το 1 δισεκατομμύριο στους συνταξιούχους. Και βεβαίως, προβλέπει κι ένα αξιόπιστο συνταξιοδοτικό σύστημα, μακριά από τον τζόγο των αρπακτικών, που σημαίνει ότι θα καταργήσουμε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Και βεβαίως, η μεγάλη εξαπάτηση, τ’ αναδρομικά. Θυμάστε τι λέγαμε; Τ’ αναδρομικά που ειρήσθω εν παρόδω, τι είναι; Είναι αυτά τα οποία αποφάσισε η Δικαιοσύνη, το ΣτΕ γι` αυτά που έκοψε παρανόμως ο Σαμαράς, το 2013 και αποφάσισε να επιστρέψουν. Και είπε ο κ. Μητσοτάκης «ναι, θα επιστρέψουν». Και τελικά τα κουτσούρεψε για να μην επιστρέψουν. Και άρχισαν προσφυγές.

Και βγήκε τότε ο κ. Πέτσας και είπε «μην κάνετε προσφυγές, όποιος κάνει και όποιος δεν κάνει, όλοι θα πάρουν». Και τελικά τώρα έρχεται να τα δώσει μόνο σε όσους έκαναν προσφυγές, μόνο σε 300.000 από το 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχων. Αυτή είναι η μεγάλη εξαπάτηση.

Επίσης ερχόμαστε μ’ ένα σχέδιο που θέλει να δώσει ελπίδα και προοπτική στη νέα γενιά, γιατί η νέα γενιά είναι το αύριο αυτού του τόπου. Μια νέα γενιά που μεγάλωσε σε μια χώρα που δεν τους δίνει ελπίδα, τις πρώτες γενιές που μεγάλωσαν σ’ αυτό τον τόπο ξέροντας ότι θα ζήσουν χειρότερα απ’ ότι οι προηγούμενες.

Γιατί οι γενιές που γεννήθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο γνώριζαν ότι θα ζήσουν καλύτερα απ’ ότι οι προηγούμενες. Αλλά δυστυχώς, τα παιδιά του σήμερα ενηλικιώνονται και ψάχνουν με πολλές δυσκολίες και δενύτερο και τρίτο πτυχίο και φεύγουν στο εξωτερικό, βρίσκουν μια δουλειά με 700-800 ευρώ σε συνθήκες επισφάλειας, είναι οι γενιές που γνωρίζουν ότι θα ζήσουν χειρότερα από τις προηγούμενες.

Αν δεν στηρίξουμε λοιπόν το μέλλον δεν έχουμε ελπίδα. Ετούτη την ώρα το 40% , η μεγάλη πλειοψηφία μάλλον, το 40% έχει να κάνει με τη στεγαστική κρίση, θα σας πω αργότερα, η μεγάλη πλειοψηφία των νέων παιδιών, των νέων ανθρώπων, δεν έχει προοπτική. Και αυτό είναι το μεγάλο θέμα. Και αυτό επηρεάζει αν θέλετε και το μεγαλύτερο των θεμάτων για τη χώρα, που είναι το δημογραφικό.

Η χώρα γερνάει, ο πληθυσμός γερνάει. Τα νέα παιδιά σήμερα μένουν μέχρι τα 40 τους σχεδόν στο παιδικό δωμάτιο. Τι προβλέπουμε λοιπόν; Να έρθουμε να δώσουμε απαντήσεις σ’ ένα ζωτικό πρόβλημα σήμερα. Σοβεί, αλλά δεν το γνωρίζουμε πολύ, το θάβουμε, είναι το στεγαστικό πρόβλημα, η στεγαστική κρίση.

Η Ελλάδα είναι η χώρα με τη χειρότερη στεγαστική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η στεγαστική κρίση ορίζεται όταν ένα νοικοκυριό, όταν το 50% του εισοδήματός του και πάνω, το δαπανά για τη στέγαση. Ενοίκιο, δάνεια, ρεύμα, φως, τηλέφωνο κτλ. Αυτός είναι ο ορισμός της στεγαστικής κρίσης.

Ποιο είναι το ποσοστό των νοικοκυριών στην Ελλάδα που δαπανούν πάνω από το 50% του εισοδήματός του για τις ανάγκες της στέγης; 40%. Πριν ξεσπάσει η ακρίβεια. Ποιος είναι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης; 9%. Ποια είναι η δεύτερη χειρότερη μετά την Ελλάδα; η Βουλγαρία με 17,5%.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αυτό ένα ζωτικής σημασίας ζήτημα. Το σχέδιό μας λοιπόν προβλέπει άμεσα να διπλασιάσουμε την επιδότηση στέγης στα 350 ευρώ το μήνα σε 150.000 νέα ζευγάρια, νέους ανθρώπους, νέα νοικοκυριά, ηλικίας 25 έως 44.

Το σχέδιό μας προβλέπει τον έλεγχο στο Airbnb. Διότι, ξέρετε κάτι; Δεν είναι το θέμα μας αν κάποιος έχει ένα ακίνητο, ένας ιδιώτης και το νοικιάζει με Airbnb, εδώ έχουν έρθει trust, εταιρείες από το εξωτερικό, παίρνουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα και τα κάνουν Airbnb. Και έχει φτάσει το νοίκι στο θεό στα μεγάλα αστικά κέντρα. Και στις φοιτητουπόλεις .

Έλεγχος λοιπόν στο Airbnb. Που σημαίνει απαγόρευση στα Νομικά Πρόσωπα να έχουν δραστηριότητα Airbnb. Μόνο φυσικά πρόσωπα και μέχρι τρία, ώστε να υπάρξει δυνατότητα στέγης για περισσότερους. Και βεβαίως, η δημιουργία της Τράπεζας Στέγης, είναι το σχέδιό μας για να δημιουργήσουμε αυτό που λέμε, να έχουμε τη δυνατότητα για οικονομικά προσιτή στέγη, που το κράτος θα διαχειρίζεται και θα δίνει με χαμηλό ενοίκιο, κοινωνική κατοικία με δυο λόγια, σε χιλιάδες συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.

Αυτό είναι το σχέδιό μας. Έχουμε επίσης κι ένα σχέδιο που αφορά την εξωτερική πολιτική. Επιτρέψτε μου να πω δυο λόγια, γιατί είμαστε εδώ στο Αιγαίο, στην άκρη του Αιγαίου και αντιλαμβάνομαι πως οι περισσότεροι και οι περισσότερες αισθανόμαστε αυτή την ανησυχία, την ανασφάλεια. Αλλά πιο πολύ εσείς.

Το σχέδιό μας λοιπόν είναι να επανέλθει επιτέλους η χώρα στο δόγμα του πυλώνα ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας, στην εξωτερική μας πολιτική. Που σημαίνει ότι θα μπεί ένα τέλος στην εμπλοκή της Ελλάδας με πολεμικό υλικό στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Να μπει ένα τέλος στην αδιέξοδη και επικίνδυνη κούρσα των εξοπλισμών. Ένα τέλος στην τουρκική προκλητικότητα όχι με λεονταρισμούς που καταλήγουν σε ταπεινώσεις, αλλά με ουσιαστική προστασία των εθνικών συμφερόντων.

Με διάλογο και αναβάθμιση της διπλωματικής δράσης, με επαναφορά της ενεργητικής και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, που ενεργοποιεί συμμαχίες, που διαμορφώνει νέες, που φεύγει από την προσβλητική για τη χώρα και την ιστορία λογική του «πρόθυμου», του «δενδομένου» συμμάχου, αλλά ανακτά τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτό είναι το σχέδιό μας πολίτες της Ικαρίας, φίλες και φίλοι, και αυτός είναι ο άλλος δρόμος που υπάρχει. ξέρετε τι μας λένε κάθε φορά που τους καταθέτουμε τις προτάσεις μας. ναι, εντάξει, καλές είναι αυτές οι προτάσεις, αλλά θα βρείτε λεφτόδεντρα;

Εμείς λοιπόν τους απαντάμε: Όχι, δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, υπάρχουν όμως «κλεφτόδεντρα» τα οποία εσείς τα ποτίζετε κι εμείς θα τα ξεριζώσουμε. Αυτό θα κάνουμε!

Φίλες και φίλοι, πολίτες της Ικαρίας, όποτε και αν ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να στήσει κάλπες, θέλω να σας διαβεβαιώσω, το ξέρετε καλά, ένα θα είναι το δίλημμα και θα είναι πολύ απλό το δίλημμα: Το δίλημμα θα είναι: Πολιτική αλλαγή και ο εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος;

Το έχω πει και στη Βουλή, το έχω πει πολλές φορές. Αυτό θα είναι το δίλημμα. Και είναι βέβαιο τι θ’ απαντήσουν οι πολίτες σ’ αυτό το δίλημμα. Για αυτό και ο βασιλιάς των δημοσκοπήσεων είναι γυμνός μπροστά στο φόβο της πραγματικής εκλογικής αναμέτρησης. Γιατί γνωρίζει ότι σ’ αυτό το δίλημμα, ο κόσμος θ’ απαντήσει όπως πρέπει ν’ απαντήσει.

Και γιατί γνωρίζει ότι στην κάλπη τελικά θα κριθεί η πολιτική του εξαπάτηση όλα αυτά τα χρόνια. Η εξαπάτηση των συνταξιούχων και της μεσαίας τάξης, των νέων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στην κάλπη θα κριθεί το μεγαλύτερο πλιάτσικο τον τελευταίο χρόνο, που ήταν τα 7,5 δις σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς σε φίλους και σε γαλάζια παιδιά

Στην κάλπη θα κριθεί η κρατικά χορηγούμενη προπαγάνδα, με τα εκατομμύρια του κρατικού χρήματος που πήγαν προς εξαγορά της υποταγής των ΜΜΕ από τις λίστες Πέτσα, την ώρα που έμενε το ΕΣΥ χωρίς γιατρούς και χωρίς νοσηλευτές.

Στην κάλπη επίσης θα κριθεί η υπεξαίρεση του 1 δις, η εξαπάτηση των συνταξιούχων, στην κάλπη θα κριθεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΝΗ, στην κάλπη θα κριθούν όσοι παίζουν παιχνίδια με τους θεσμούς και της δημοκρατία.

Και σε αυτή την κάλπη, όποτε κι αν στηθεί, προσδοκάμε ένα πράγμα: Ν’ ανασάνει ξανά η Ελλάδα, να σταθεί στα πόδια της η κοινωνία, με αυτοπεποίθηση και πείσμα, ν’ αφήσει πίσω της τις συνέπειες μιας ακόμα καταστροφικής διακυβέρνησης της Δεξιάς.

Πολίτες της Ικαρίας, έχουμε απόλυτη επίγνωση της πραγματικότητας που βιώνει κάθε πολίτης της χώρας και σε αυτή την πραγματικότητα απαντά το σχέδιο μας για την επόμενη μέρα, που προσπάθησα πολύ περιγραφικά να σας αναπτύξω.

Ακόμα περισσότερο όμως, η προσοχή μας, πέφτει στους ανθρώπους όπως οι νησιώτες μας, που για δεκαετίες το κεντρικό κράτος επέλεξε να αγνοεί.

Και θέλω σήμερα να σας μιλήσω, λέγοντας δυο λόγια για τον τόπο σας, με τη βεβαιότητα αυτού που έκανε, όχι αυτού που έταξε. Γιατί στον τόπο σας κάναμε πράγματα σημαντικά πιστεύω. Μπορούσαμε περισσότερα ίσως, αν οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, αλλά στις συνθήκες της Επιτροπείας, της δημοσιονομικής ασφυξίας, κάναμε πράγματα.

Έχουμε τα πεπραγμένα μας στους πλέον ζωτικούς τομείς, με πρώτη και κυριότερο, τον τομέα της Υγείας. Ξέρετε και ξέρουμε τι έγινε, τι προσπαθήσαμε να γίνει και σε ποιες συνθήκες.

Πρώτο μας μέλημα ήταν η Υγεία και προκηρύχθηκαν μόνιμες θέσεις γιατρών στα Κέντρα Υγείας και της Ικαρίας και της Σάμου. Καλύφθηκαν πλήρως τα Περιφερειακά Αγροτικά Ιατρεία και στην Ικαρία και στους Φούρνους, αναβαθμίστηκε σε Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο το Περιφερειακό Ιατρείο Ραχών.

· Στο Νοσοκομείο της Ικαρίας προσλάβαμε μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές.

· Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υγείας η πρόταση αναδιάρθρωσης του Οργανισμού του Νοσοκομείου με πρόβλεψη τουλάχιστον 2 θέσεων ανά ειδικότητα και τη δημιουργία νέων τμημάτων στην Ιατρική και Νοσηλευτική Υπηρεσία, όπως είναι η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, ως αυτόνομο τμήμα.

· Συνολική αύξηση: από 130 οργανικές θέσεις σε 200 οργανικές θέσεις εργασίας.

· Ολοκληρώθηκε η προμήθεια και λειτουργία Αξονικού Τομογράφου.

· Εγκρίθηκε το έργο Ανάπτυξης Μονάδας Τεχνητού Νεφρού από το Υπουργείο συνολικού προϋπολογισμού 266.000 €.

Θέλετε να διεκτραγωδήσω τι γίνεται σήμερα εδώ στην Ικαρία και στα γειτονικά νησιά; Το ίδιο που γίνεται σε όλη την Ελλάδα.

Το ΕΣΥ παρατημένο ενώ ο κορονοϊός θέρισε πραγματικά, μίλησα για τα αρνητικά ρεκόρ της χώρας και βέβαια μας απειλεί διαρκώς, ακόμη και νέα κύματα..

Η πανδημία φίλες και φίλοι δυστυχώς δεν ήταν μια ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε πόσο λάθος κάναμε και παραμελήσαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά για την κυβέρνηση ήταν μια ευκαιρία για δουλειές και για εισβολή της κερδοσκοπίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Εδώ στην Ικαρία, στη Σάμο και τους Φούρνους παραμένει ανοχύρωτη σε μεγάλο βαθμό η υγεία των κατοίκων. Λείπουν γιατροί από κρίσιμες ειδικότητες, λείπουν τα μέσα και οι άνθρωποι.

Και αν ένα πράγμα θέλω να δεσμευτώ βλέποντάς σας στα μάτια είναι αυτά θα προσπαθήσουμε και θα τα αλλάξουμε από την επόμενη μέρα. αριστερή προοδευτική κυβέρνηση σημαίνει ισχυρό Εθνικό Σύστημα Υγείας με προτεραιότητα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

Έχουμε και σχέδιο, έχουμε προβλέψει τους πόρους για μια μεγάλη επένδυση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που είναι επένδυση στον άνθρωπο, στην κοινωνία.

Θέλω να αναφερθώ ενδεικτικά σε δυο τρία στοιχεία του προγράμματός μας για την υγεία. Δεν μπορείς να φτιάξεις ένα ισχυρό Σύστημα Υγείας αν δεν επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό και εσείς εδώ γνωρίζετε πολύ καλά τι σημαίνει να λείπουν κρίσιμες ειδικότητες, να λείπουν γιατροί.

Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει αν δεν αυξήσεις, αν δεν αλλάξεις το μισθολόγιο, αν δεν δώσεις κίνητρα στους γιατρούς να πάνε στις περιφέρειες, να στελεχώσουν κρίσιμες ειδικότητες. Γι` αυτό κι εμείς δεσμευτήκαμε για ένα εισαγωγικό μισθό στους νεοδιοριζόμενους γιατρούς του ΕΣΥ που θα είναι υψηλότερος από τους άλλους δημοσίους υπαλλήλους, θα είναι 2.000€ και αναλογική αύξηση στις υπόλοιπες βαθμίδες.

Δεσμευτήκαμε επίσης για 50% προσαύξηση αυτού του μισθού για τις νησιωτικές και απομακρυσμένες υγειονομικές δομές, για να υπάρχει προσφορά και να πηγαίνουν γιατροί να καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες του ΕΣΥ στην περιφέρεια και ιδίως στα νησιά.

Επίσης δεσμευτήκαμε και δεσμευόμαστε για παραμονή στο δημόσιο σύστημα υγείας αυτών που υπηρετούν σήμερα ως συμβασιούχοι και έβγαλαν όλη τη λάντζα, όλη τη δύσκολη δουλειά σε κρίσιμες συνθήκες. Τους χειροκροτούσαν κάποιοι, θυμάστε στα μπαλκόνια… μετά τους ξέχασαν και τους έκοψαν και τις υπερωρίες.

Και βεβαίως δεσμευτήκαμε τουλάχιστον για επιπλέον 15.000 θέσεις για το Εθνικό Σύστημα Υγείας με επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης.

Για ειδικά εκπαιδευτικά, διοικητικά και στεγαστικά κίνητρα για την κάλυψη των θέσεων γιατρών σε νησιωτικές και απομακρυσμένες δομές.

Γνωρίζουμε όλοι τι πρέπει να γίνει. Πρέπει επιτέλους να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για την υγεία στα επίπεδα εκείνα που έχουν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Να φτάσουμε το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό είναι ανάγκη κοινωνική και εθνική. Όχι μόνο να δίνουμε χρήματα για τα αεροσκάφη, να δίνουμε και για τα αεροσκάφη αν χρειαστεί, να δίνουμε χρήματα για νοσοκομεία, να δίνουμε χρήματα για Κέντρα Υγείας, όχι μόνο για Ραφάλ.

Να δίνουμε χρήματα για γιατρούς, για νοσηλευτές και αυτό είναι εθνική ανάγκη.

Θέλω τέλος, να αναφερθώ και σε μια εμβληματική μεταρρύθμιση, που έγινε από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που έγινε παρά τις σκληρές δημοσιονομικές συνθήκες και αφορά όλα τα νησιά μας, αφορά ένα μεγάλο μέρος της πατρίδας μας, αφορά τη νησιωτικότητα.

Αναφέρομαι στο μεταφορικό ισοδύναμο. Το οποίο αντί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να το επεκτείνει, με το που άνοιξαν οι δημοσιονομικές δυνατότητες, τα τελευταία χρόνια, ξέρετε δεν έχουν ούτε την τρόικα να τους βάζει όρια πόσο πλεόνασμα θα φτιάχνουν, ούτε κάποιον να τους λέει «μη δίνετε χρήματα», αντί λοιπόν να το επεκτείνει το κουτσούρεψε.

Και σχέδιο δικό μας είναι το μεταφορικό ισοδύναμο να επεκταθεί και στη μεταφορά καυσίμων στα νησιά, αλλά και κάποιους επισκέπτες, τουλάχιστον για έναν περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων.

Γιατί είναι πραγματικά μια μεγάλη αδικία αυτό που συμβαίνει για τα νησιά. Όταν εγώ θέλω να μετακινηθώ στην ενδοχώρα σε μια συγκεκριμένη απόσταση κάποιων χιλιομέτρων πληρώνω τρεις, τέσσερις, πέντε φορές λιγότερο από ό,τι για να πάω σε ένα νησί που έχει την ίδια απόσταση από το κέντρο. Και αυτή την αδικία πρέπει να την καταπολεμήσουμε θεσμικά, δομικά.

Είναι πολύ άδικο μέσα σε αυτή τη γενικευμένη κρίση τα νησιά μας και οι νησιώτες μας να είναι οι χαμένοι των χαμένων. Η βενζίνη να έχει σκαρφαλώσει στην Ικαρία έχει 2,6 – 2,7 ευρώ το λίτρο και μια τετραμελής οικογένεια να χρειάζεται πάνω από 800 ευρώ για να επισκεφτεί το νησί με ένα αυτοκίνητο. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Φίλες και φίλοι, πολίτες της Ικαρίας θέλω να κλείσω όμως τη σημερινή μου ομιλία με μια υπόσχεση, με μια δέσμευση, που πρέπει όχι να δώσω εγώ σε σας, αλλά να δώσουμε όλοι μαζί απέναντι στον τόπο σας και στη ιστορία.

Στις επόμενες εκλογές -όποτε κι αν αυτές λάβουν χώρα- αυτός ο δημοκρατικός τόπος, αυτός ο δημοκρατικός λαός, ο λαός και ο τόπος του αγώνα και της αντίστασης, οφείλει να στείλει ξανά αριστερό προοδευτικό βουλευτή στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Θέλω να τη δώσουμε μαζί αυτή τη δέσμευση, να βάλουμε τα δυνατά μας να ξανακερδίσουμε την έδρα στη Σάμο και στην Ικαριά. Το χρωστάμε στην ιστορία, το χρωστάμε στον τόπο σας.

Καμία ψήφος να μη πάει χαμένη και εδώ και παντού σε κάθε γωνιά της χώρας.

Γιατί, ξέρετε από κάθε κοινωνική ομάδα, κάθε γωνιά της πατρίδας, κάθε μεγάλο και μικρό νησί, προβάλλει όλο και πιο αποφασιστικά ένα αίτημα: Να απαλλαγούμε από το ζόφο και το καθεστώς Μητσοτάκη. Τρία χρόνια αρκετά, δεν θα γίνουνε εφτά.

Το πρώτο και αναγκαίο βήμα, το ξέρετε πολύ καλά, για την πολιτική αλλαγή που χρειάζεται η χώρα είναι η μεγάλη, αναμφισβήτητη, εκλογική επικράτηση η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές με απλή αναλογική. Είναι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα γιατί αυτό θα διασφαλίσει ότι θα ακολουθήσουν και τα άλλα σημαντικά βήματα. Βήματα προόδου και περισσότερης δικαιοσύνης, βήματα δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής, άλματα ανάπτυξης για όλους και όχι μόνο για την κερδοσκοπία και τις ελίτ.

Και να ξέρετε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σπορά της τύχης -όπως έλεγε ο ποιητής- είναι τέκνο της ανάγκης και η ανάγκη είναι αυτή που θα του δώσει τη δύναμη και στις επόμενες εκλογές. Η ανάγκη και η δική σας δύναμη.

Θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε να κάνουμε τη δύναμη του λαού, δύναμη αλλαγής για την πλειοψηφία.

Στο δίλημμα λοιπόν των εκλογών που είναι «εφιάλτης τέλος», ή «εφιάλτης δίχως τέλος», μία είναι η απάντηση και την ξέρετε. Μια λέξη που τα λέει όλα: ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, ΣΥΡΙΖΑ παντού. Στην πλατεία, στο δρόμο, στη γειτονιά, στη στεριά και τη θάλασσα.

Γιατί έτσι, με την αλήθεια του λόγου και της πράξης μας, μπορούμε να συνεγείρουμε την κοινωνία σε μια πορεία προοδευτικής αλλαγής.

Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας σήμερα εδώ, η παρουσία σας είναι ένα μήνυμα ελπίδας, η παρουσία σας εδώ μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε, να προχωρήσουμε μαζί. Και αν σε ένα νησί μικρό σαν την Ικαρία μπορούμε στο μέσο του καλοκαιριού να έχουμε μια τέτοια συγκέντρωση, να είστε σίγουροι ότι στις κάλπες θα είμαστε σίγουρα οι νικητές, όποτε κι αν αυτές στηθούν.

Καλή δύναμη, καλούς αγώνες με αλληλεγγύη και να μην αφήνουμε κανένα μόνο απέναντι στην κρίση.

Να είστε καλά, σας ευχαριστώ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ