13/07/2022

Α. Ξανθός: Νομοθετικές εγγυήσεις για την κατοχύρωση και προστασία ιδιωτικών περιουσιών που κινδυνεύουν από αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος από τους δασικούς χάρτες

Δήλωση Ανδρέα Ξανθού, βουλευτή Ρεθύμνου και τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Στην εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή αντιρρήσεων επί των αναρτημένων Δασικών Χαρτών ανά την Επικράτεια, πολλοί ιδιοκτήτες δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν ακόμα τις αντιρρήσεις τους, αλλά και οι τοπογράφοι μηχανικοί και οι δασολόγοι που έχουν αναλάβει την υποβολή τους, προειδοποιούν ότι δεν επαρκεί ο χρόνος, με κίνδυνο να βρεθούν «στον αέρα» ιδιωτικές περιουσίες.

Η παράταση που δόθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έως την 15η Ιουλίου 2022 για όσες περιοχές η προθεσμία έληγε 31 Μαΐου, δεν συνοδεύτηκε από καμιά μέριμνα για την ενημέρωση των πολιτών και από την επίλυση των προβλημάτων που διαρκώς προκύπτουν εξαιτίας της προχειρότητας, των αποσπασματικών και ελλειμματικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση δεν ενίσχυσε τις δασικές υπηρεσίες με επιστημονικό προσωπικό και αγνόησε τις προτάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη στήριξη των πολιτών στην διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε στις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, με βάση τις προτάσεις των ΟΤΑ και των Δικηγορικών Συλλόγων της Κρήτης, οι οποίες θα διασφάλιζαν τις περιουσίες των πολιτών. Έτσι απαξιώνεται η πολύ σημαντική υπόθεση της κατάρτισης ενός σύγχρονου Δασολογίου στη χώρα, που από απαραίτητο αναπτυξιακό εργαλείο έχει μετατραπεί σε μηχανισμό ανασφάλειας, οικονομικής επιβάρυνσης και ταλαιπωρίας για μια μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας.

Απαιτείται έστω και τώρα παράταση των προθεσμιών, διευκόλυνση των πολιτών και νομοθετικές εγγυήσεις για την κατοχύρωση και προστασία ιδιωτικών περιουσιών που κινδυνεύουν από αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Τώρα, πριν να είναι πολύ αργά.