ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

14/07/2022

Αλ. Τσίπρας: Εκτσογλανισμός είναι η ατιμωρησία των ανθρώπων της εξουσίας, όπως ο εκλεκτός σας και βιαστής ανηλίκων Λιγνάδης

Αλ. Τσίπρας: Εκτσογλανισμός είναι η ατιμωρησία των ανθρώπων της εξουσίας, όπως ο εκλεκτός σας και βιαστής ανηλίκων Λιγνάδης



Ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στη Βουλή στη συζήτηση για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

- Εκτσογλανισμός είναι η έξωση συνταξιούχου για χρέη 15.000 ευρώ ενώ εσείς χρωστάτε εκατ. και δεν τρέχει τίποτα

- Δεν διαφωνεί μόνο όλη η αντιπολίτευση, διαφωνεί το σύμπαν με το νομοσχέδιό σας

– Εσείς συμμαχία με τα συμφέροντα στην Παιδεία, εμείς με την πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία

– Εξισώνετε προς τα κάτω και την εργασία και τη μόρφωση και λέτε ότι αυτό είναι το καινούργιο

- Στο διχασμό που θέλει ο Μητσοτάκης εμείς αντιτάσσουμε την ενότητα της κοινωνίας εναντίον του

- Ποτέ δεν σας απασχόλησε το θέμα σπουδών στη χώρα, η πλειοψηφία όμως δεν έχει τη δυνατότητα για σπουδές στο εξωτερικό

– Δεν θέλετε σύνδεση των ΑΕΙ με την αγορά εργασίας αλλά αποσύνδεση της εργασίας από τους νόμους που την προστατεύουν

- Αυτό το νομοσχέδιο δεν θα βλάψει απλώς το πανεπιστήμιο, θα το αποτελειώσει, δέσμευσή μας ότι θα το καταργήσουμε

.

Βασικά σημεία παρέμβασης στη Βουλή

- Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε χθες εσπευσμένα στην πρώτη μέρα συζήτησης του νομοσχεδίου αλλά για να επωφεληθεί μίας άθλιας εμπρηστικής επίθεσης σε ραδιοφωνικό σταθμό. Για να βρει την ευκαιρία για μία πρωτοφανή ακρότητα και αθλιότητα, να συνδέσει την επίθεση με την πολιτική αντιπαράθεση, αφήνοντας αισχρά υπονοούμενα για τους αντιπάλους του.

- Το γάντι του διχασμού που έριξε ο Μητσοτάκης εμείς δεν θα το σηκώσουμε. Στο διχασμό που θέλει εμείς αντιτάσσουμε την ενότητα της κοινωνίας εναντίον του ιδίου και της καταστροφικής πολιτικής του.

- Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα κύριοι, θα σας ταράξουμε στην πολιτική ψυχραιμία, τη νηφαλιότητα και την υπευθυνότητα. Δεν θα παρασυρθούμε στον τοξικό σας κατήφορο, είναι επικίνδυνος για τη Δημοκρατία. - Ο αρχηγός σας βρίσκεται σε αδιέξοδο της ανεπάρκειάς του να διαχειριστεί τις κρίσεις που μεγένθυνε και πολλαπλασίασε..

- Η Κομισιόν ανησυχεί, η κυβέρνηση ντροπιάζει τη χώρα. Λέει η έκθεσή της ότι απειλείται η ελευθερία του Τύπου, ότι υπάρχει θέμα με το καθεστώς προστατευόμενων μαρτύρων, ότι παρακολουθούνται, διώκονται, ακόμα και δολοφονούνται. Έτσι λέει η έκθεση της Κομισιόν.

- Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει παραγωγός τοξικότητας και διχασμού - Άστοχη, ατυχής, απαράδεκτη και καταδικαστέα η δήλωση ενός βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Αμέσως απεσύρθη και ζήτησε άμεσα συγγνώμη. Δεν εκφράζει προφανώς ούτε το κόμμα ούτε εμένα προσωπικά, παρά το γεγονός ότι είμαι οξύτατος στην πολιτική κριτική μου.

- Είναι ένδειξη πολιτικού ήθους απέναντι σε μία καθαρή συγγνώμη ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης να αντιπαραβάλλει ορολογία χαμαιτυπίου και να αποκαλεί τους πολιτικούς αντιπάλους τσογλάνια; Και να καταδικάζει την αξιωματική αντιπολίτευση ως εμπρηστή; Ως τρομοκράτη; Είναι πολιτικό ήθος αυτό; Είναι το απώτατο όριο τοξικότητας και διχασμού. - Δεν αισθανθήκαμε οργή αλλά τρόμο, όπως και εκατομμύρια Έλληνες, για το τι μπορεί να διαπράξει ακόμα αυτός ο άνθρωπος σε βάρος της κοινωνίας και της δικαιοσύνης για να κρατηθεί στην εξουσία.

- Δημοσιογράφοι διώκονται αδίκως, παρακολουθούνται, δολοφονούνται. Μέσα ενημέρωσης παραδίδονται στις φλόγες και ο κ. Μητσοτάκης ορκίζεται στην ελευθερία του Τύπου αντί να αναλάβει τις ευθύνες του φοράει την τήβεννο του δικαστή για να καταδικάσει τους πολιτικούς του αντιπάλους.

- Επιχειρεί να επιβάλλει κλίμα ζόφου στην ελληνική κοινωνία - Αν και δεν χρησιμοποιώ τέτοιους χαρακτηρισμούς, μιας και ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε τον αήθη χαρακτηρισμό εκτσογλανισμό, θα σας πως τι είναι εκτσογλανισμός.

- Εκτσογλανισμός είναι όταν η κοινωνία αισθάνεται ότι δεν υπάρχει δίκαιη δικαιοσύνη. Όταν είσαι άνθρωπος της εξουσίας, είσαι φίλος υπουργών και καναλαρχών περιβάλλεσαι από ασυλία. Ακόμα και αν είσαι βιαστής ανηλίκων όπως ο εκλεκτός σας κ. Λιγνάδης, που θα μας κουνάει το δάχτυλο τώρα ότι ήταν πολιτικά τα κίνητρα της δίωξής του. Αυτό είναι εκτσογλανισμός. Το αίσθημα της ατιμωρησίας και της αδικίας που μου μετέφεραν χθες οι γονείς του Ζακ, που οι δράστες της δολοφονίας του είναι ελεύθεροι σκανδαλωδώς μετά την καταδίκη τους και προπηλάκιζαν τη Μάγδα Φύσσα μέσα στο δικαστήριο.

- Εκτσογλανισμός είναι η έξωση συνταξιούχου από πρώτη κατοικία για χρέη 15.000 ευρώ σε πιστωτικές κάρτες, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει δάνεια 1,3 εκατ, το υπουργικό σας συμβούλιο 12,4 εκατ. Και η ΝΔ 350 εκατ. Ευρώ και για εσάς δεν τρέχει τίποτα. Κανείς δεν μιλάει για αυτά, αν είναι ρυθμισμένα.

- Εκτσογλανισμός είναι η λεηλασία των νοικοκυριών από τη ΔΕΗ και τα golden boys που μοιράζονται μπόνους 16 εκατ. Ευρώ με μισθούς 360.000 το χρόνο, ενώ η πλειοψηφία δεν βγάζει το μήνα. Πρώτη στην Ευρώπη σε ακρίβεια ρεύματος στις επιχειρήσεις , Τρίτη στα νοικοκυριά σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν.

- Εκτσογλανισμός είναι η αισχροκέρδεια των παραγωγών που θα φορολογούσατε, που από 1,5 δις. Το κάνατε αρχικά 930 εκατ, το πήγατε στα 600, για να μας πείτε σήμερα ότι είναι μόλις 300 εκατ. Ευρώ. Και τελικά λέτε θα πάρετε 270 εκατ..

- Εκτσογλανισμός είναι να μην έχει να πληρώσει ο πολίτης αλλά εσείς ανέχεστε την αισχροκέρδεια - Εκτσογλανισμός είναι ότι τάξατε power pass 600 ευρώ επιστροφή για τη ρήτρα αναπροσαρμογής και οι πολίτες βλέπουν στους λογαριασμούς τους μεσοσταθμικά μόλις 17 ευρώ το μήνα. Αυτό είναι εκτσογλανισμός, το ψέμα, η κοροϊδία, η εξαπάτηση. - Εκτσογλανισμός είναι ότι δίνετε τιμητική πολιτογράφηση σε έναν τούρκο καταζητούμενο της Ιντερπόλ, υμνητή του ψευδοκράτους, ενώ δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν τριάντα χρόνια στην Ελλάδα και έχουν κάνει παιδιά εδώ δεν θα την πάρουν ποτέ. Αυτός επειδή έχει λεφτά μπορεί, αυτό είναι εκτσογλανισμός. - Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πιο κυνικός, αλαζόνας και διχαστικός Πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης.

- Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει το κήρυγμα του διχασμού στη συζήτηση για τη δημόσια Παιδεία, για το αύριο των παιδιών μας που διψούν για μόρφωση και προκοπή. - Θα έπρεπε αυτό το αύριο να προσεγγίσουμε με ευαισθησία, και συναίσθηση της ευθύνης. Μένω έκπληκτος για την προσπάθεια αναθεώρησης της ιστορίας κ. Συρίγο. Είστε βουλευτής της ΝΔ, όχι του ΛΑΟΣ ή της Χρυσής Αυγής. Είπατε ότι το Πολυτεχνείο είναι ένας μύθος της μεταπολίτευσης και σε αυτό το μύθο οικοδομήθηκε το Δημόσιο πανεπιστήμιο. Είναι αυτή η θέση της ΝΔ; Του κόμματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή;

- Εκφράζουν τη ΝΔ όσα είπε ο κ. Συρίγος για να επανεκλεγεί βουλευτής από το ακροδεξιό ακροατήριο; Ή μήπως είναι γραμμή του Μητσοτάκη που μας είπε ότι δεν αναγνωρίζει την έννοια λαός, μάλλον γιατί έχει ερωτευθεί το αρκτικόλεξο ΛΑ.Ο.Σ. - Βλέποντας τους αγαπητούς συναδέλφους του ΚΙΝΑΛ, με αυτούς θα φτιάξετε σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση; Με αυτούς με αυτές τις θέσεις; - Από τη μία είναι η συμμαχία κυβέρνησης και κερδοσκόπων της Παιδείας με ένα όργιο συκοφαντίας του δημόσιου πανεπιστημίου και από την άλλη είναι ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα που είναι αντίθετη, όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ.

- Ο κ. Μητσοτάκης δεν πέρασε ούτε έξω από ελληνικό πανεπιστήμιο για να το ξέρει. - Καλούμαστε να ψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο που έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό: δεν συμφωνεί κανείς από τους άμεσα ενδιαφερόμενους. Οι Σύγκλητοι, οι Σύλλογοι καθηγητών, όλες οι ομοσπονδίες εργαζομένων στα πανεπιστήμια, η Σύνοδος Πρυτάνεων, οι φοιτητές. Ούτε καν η ΔΑΠ, η φοιτητική σας παράταξη δεν συμφωνεί, έβγαλε ανακοίνωση να σας καταγγείλει.

- 1.000 επιφανείς επιστήμονες από πολλές χώρες υπογράφουν επιστολή διαμαρτυρίας για τις απειλές που δέχεται το δημόσιο πανεπιστήμιο από την «μεταρρύθμισή» σας. Άλλοι τόσοι πανεπιστημιακοί από όλη την Ελλάδα ζητούν την απόσυρσή του. - Δεν διαφωνεί μόνο όλη η αντιπολίτευση, διαφωνεί το σύμπαν όλο με το νομοσχέδιό σας, αλλά ουδόλως σας απασχολεί.

- Έχετε φανατισμό κατά του δημοσίου πανεπιστημίου και προσήλωση στην κερδοσκοπία της Παιδείας, αποφεύγετε τη συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα. - Πώς θα βελτιωθεί το διδακτικό και επιστημονικό έργο, πώς θα στηρίξουμε την έρευνα και καινοτομία, πώς θα αναβαθμίσουμε τις υποδομές, πώς θα προσελκύσουμε τους καλύτερους επιστήμονες του brain drain να επιστρέψουν και να διδάξουν εδώ;

- Ξέρετε ότι υπάρχουν συμπατριώτες μας που αμείβονται πολλαπλάσια ως διδακτορικοί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ από ότι ως μόνιμοι καθηγητές στην Ελλάδα, και όμως θα ήθελαν να επιστρέψουν. - Από εσάς ακούνε μόνο ότι τα ΑΕΙ είναι κέντρα ανομίας και ότι το πρόβλημα είναι η υπερβολική Δημοκρατία, οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των φοιτητών. Ότι είναι πολυτέλειες η δωρεάν φοίτηση στα μεταπτυχιακά και τα δωρεάν συγγράμματα.

- Προφανώς έχουν προβλήματα τα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά δεν θέλετε να λύσετε κανένα από αυτά, για τα οποία σε μεγάλο βαθμό είστε υπεύθυνοι - Θέλετε να επιδεινώσετε τα προβλήματα γκρεμίζοντας τα θεμέλια της δημοκρατικής οργάνωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

- Κάποια ιδρύματά μας είναι στο καλύτερο 3% και πολλά περισσότερα στο 8% παγκοσμίως. - Πόσο υπερήφανη είστε για τα αποτελέσματά σας; Για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Αφήσατε εκτός ΑΕΙ και βορά των κολεγίων πάνω από 40.000 νέες και νέους και βάλατε στο δρόμο του λουκέτου τα μισά περιφερειακά πανεπιστήμια της χώρας.

- Παίρνετε αστυνόμους στα πανεπιστήμια αντί για δασκάλους. Αντί να πάνε στις γειτονιές που έχουμε μία δολοφονία κάθε δεύτερη μέρα από τη μαφία που αλωνίζει.

- Και η Τρίτη μεγάλη παρέμβασή σας, τα δυσβάσταχτα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά αντί για δωρεάν Παιδεία.

- Ζείτε σε ένα περιβάλλον που ποτέ δεν σας απασχόλησε το θέμα σπουδών στη χώρα. Προετοιμάζετε τα παιδιά σας για τα κολέγια και κάποια φημισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας ωστόσο δεν ανήκει στην τάξη σας, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσει σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Τα σκέφτεστε αυτά τα παιδιά; Δεν είστε υπουργός του κολεγίου. Είστε υπουργός όλης της Παιδείας.

- Η μόρφωση του λαού είναι ο εχθρός των εχθρών του. - Θέλετε να φτιάξετε ένα πανεπιστήμιο που θα μοιάζει με ανώνυμη εταιρία, για να προσαρμοστούν στους κανόνες της αγοράς οι νέοι. - Στην αγορά που λέτε ότι έχει την ικανότητα να αυτορρυθμίζεται. Τι σημαίνει αυτό; Να μην παρεμβαίνει το κράτος ή όταν παρεμβαίνει να κάνει τις εργασιακές σχέσεις ακόμα πιο ελαστικές. Δηλαδή να δίνουν κατακερματισμένα πτυχία, μερική κατάρτιση, εργαζόμενους χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα και απαιτήσεις. - Κατακερματισμένη εργασία, κατακερματισμένα πτυχία, κατακερματισμένη ζωή. Αυτό είναι το όραμά σας.

- Εξισώνετε προς τα κάτω και την εργασία και τη μόρφωση και λέτε ότι αυτό είναι το καινούργιο ενώ το όραμά μας το παλιό. - Το όραμά σας δεν είναι καινούργιο, μυρίζει ναφθαλίνη της Θάτσερ και των ακραίων νεοφιλελεύθερων της δεκαετίας του 80, που όπου εφάρμοσαν τις πολιτικές τους ακρότητες απέτυχαν παταγωδώς. - Σύμφωνα με την έκθεση της Στρατηγικής για την Αναβάθμιση των Δεξιοτήτων του Εργατικού Δυναμικού που ενέκρινε το Υπουργείο Εργασίας την περασμένη εβδομάδα, το 2020-2021 111.549 άτομα με μεταπτυχιακό αποχώρησαν από την ελληνική αγορά εργασίας. Με μεταπτυχιακό, άριστοι δηλαδή. Γιατί συνέβη αυτό; Δεν είναι ανταγωνιστικοί; Δεν έχουν προσόντα; Δεν ξέρουν να συντάξουν βιογραφικά όπως είπε βουλευτής σας; Ή μήπως η περίφημη αγορά που έχετε μετατρέψει σε ζούγκλα τους πετάει εκτός;

- Δεν θέλετε την σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας αλλά την αποσύνδεση της εργασίας από τους νόμους που την προστατεύουν. Την αποσύνδεση της γνώσης από τα επαγγελματικά δικαιώματα. - Επιβάλλετε μία υπερσυγκεντρωτική και ολιγαρχική δομή με έναν πανίσχυρο Πρύτανη που δεν θα ελέγχουν τα μέλη ΔΕΠ αλλά 11 «εκλεκτοί» από τους οποίους οι 5 δεν έχουν καμία σχέση με το πανεπιστήμιο. Με αποδυναμωμένη Σύγκλητο, διορισμένους αντιπρυτάνεις και έλεγχο όλων των Επιτροπών. - Υπονομεύετε το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων.

Στο μείζον θέμα της χρηματοδότησης, καμία απολύτως δέσμευση έστω για τα ανελαστικά έξοδα των σχολών. - Είναι ντροπή η Πολιτεία να αφήνει τα πανεπιστήμια να στηρίζονται σε χορηγίες, στα τέλη φοίτησης στα μεταπτυχιακά και στα ξενόγλωσσα προπτυχιακά. - Στο θέμα της στελέχωσης, καμία απολύτως δέσμευση για την απαράδεκτη κατάσταση των τμημάτων, αφού δεν δημιουργείτε νέες θέσεις καθηγητών. Είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη με την αναλογία καθηγητών προς φοιτητές να είναι στο μισό του μέσου όρου της Ευρώπης. Και αντί να προσλάβετε καθηγητές προσλαμβάνετε αστυνομικούς. Αυτό το νομοσχέδιο δεν θα βλάψει απλώς το πανεπιστήμιο, θα το αποτελειώσει. - Για αυτό δεσμευόμαστε να θέσουμε στην κρίση του λαού στην εκλογική αναμέτρηση που έρχεται την κατάργησή του, είναι δέσμευσή μας. Και στον λαό και στην ακαδημαϊκή κοινότητα. - Δέσμευσή μας είναι να επαναφέρουμε τη συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες όλων όσοι εργάζονται στα πανεπιστήμια, να αναστήσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, να διπλασιάσουμε τη χρηματοδότηση και τις θέσεις καθηγητών σε βάθος τετραετίας.

- Δέσμευσή μας είναι να ανοίξουμε έναν δρόμο όπου όλα τα παιδιά που θέλουν να έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν στη χώρα μας σε δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα, χωρίς φραγμούς, χωρίς ΕΒΕ, χωρίς να τους δίνουμε βορά στα κολέγια. Και να επαναφέρουμε τα δωρεάν διετή προγράμματα σπουδών για αποφοίτους ΕΠΑΛ που θα γράφονται χωρίς εξετάσεις. - Και δέσμευσή μας είναι να ξαναγίνουν τα μεταπτυχιακά δωρεάν, είναι κοστολογημένη δέσμευση, κοστίζει πολύ λιγότερο από τα 30 εκατ της πανεπιστημιακής αστυνομίας που θα κάνει τη δουλειά της στις γειτονιές και όχι στα αμφιθέατρα.

- Η αντίληψή σας σε όλα τα πεδία θέλει το κράτος είτε διαιτητή είτε στη χειρότερη προστάτη των ιδιωτικών συμφερόντων. Για αυτό πουλήσατε τη ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης, για αυτό αφήνετε το ράλι ακρίβειας να σαρώνει προς όφελος των καρτέλ, για αυτό ιδιωτικοποιείτε την επικουρική ασφάλιση με τα κλεμμένα από τη 13η σύνταξη, για αυτό ξηλώσατε όλο το πλαίσιο προστασίας της εργασίας, καταργήσατε το 8ωρο και διαλύσατε το ΣΕΠΕ. Για αυτό αφήσατε το ΕΣΥ να καταρρέει εν μέσω πανδημίας και κάνατε τις χάρες στους κλινικάρχες, στερώντας ζωτικές υποδομές στη μάχη της πανδημίας και είμαστε οι χειρότεροι στην ευρωπαϊκή ήπειρο σε θανάτους ανα εκατομμύριο. - Η επίθεση στο δημόσιο πανεπιστήμιο είναι μέρος της μάχης αυτής. Δεν αντιλαμβάνεστε την έννοια του δημόσιου συμφέροντος.

- Εσείς με τα σύμμαχο τα συμφέροντα, εμείς με το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνία. Δεσμευόμαστε ότι αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά. - Δεν μπορούμε να σας νονιμοποιήσουμε, δεν θα είμαστε εδώ όταν θα ψηφίζετε αυτό το έκτρωμα για τη δημόσια εκπαίδευση. Θα σας αφήσουμε μόνους σας με τους υβριστές της Δημοκρατίας.

Αναλυτικά η ομιλία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στη Βουλή, στη συζήτηση για το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας:

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, χθες γίναμε μάρτυρες ενός, ευτυχώς, σπάνιου κοινοβουλευτικά περιστατικού. Ο πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Μητσοτάκης, ήρθε εσπευσμένα, κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης ενός κρίσιμου νομοσχεδίου για την παιδεία και όχι κατά την ημέρα ψήφισής του, όχι γιατί είχε κάποια άλλη υποχρέωση, ούτε φαντάζομαι γιατί ανυπομονούσε να τοποθετηθεί για τα θέματα της παιδείας, αλλά για να επωφεληθεί μιας άθλιας, εμπρηστικής επίθεσης σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό, που είχε λάβει χώρα λίγες ώρες πριν τη διαδικασία συζήτησης στη Βουλή, όπως και για να βρει την ευκαιρία να προβεί σε μία πρωτοφανή ακρότητα, σε μία πρωτοφανή αθλιότητα: να συνδέσει την εμπρηστική επίθεση με την πολιτική αντιπαράθεση για τα εκπαιδευτικά θέματα εδώ στη Βουλή και να αφήσει, επιπλέον, αισχρά υπονοούμενα για τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Επιτρέψτε μου, λοιπόν, σήμερα να ξεκινήσω την παρέμβασή μου με μια δήλωση που εκφράζει ολόκληρη την Κοινοβουλευτική μας Ομάδα. Το γάντι του διχασμού, που μας πέταξε χθες ο κ. Μητσοτάκης από αυτό το Βήμα, εμείς δεν πρόκειται να το σηκώσουμε!
Στον στόχο του διχασμού, στον οποίον θέλει για ίδιον όφελος να παρασύρει και την κοινωνία, εμείς θα αντιτάξουμε τον στόχο της ενότητας της κοινωνίας, εναντίον του ίδιου και της καταστροφικής πολιτικής του.
Και για να παραφράσω τα λόγια ενός ιστορικού κοινοβουλευτικού άνδρα της Αριστεράς, του Ηλία Ηλιού, που αγόρευε από αυτό εδώ το Βήμα σε άλλες ταραγμένες εποχές, όταν κατηγορούσαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι την παράταξή του για ταραξίες, έλεγε «ναι, γιατί σας ταράζουμε στη νομιμότητα». Έτσι και εμείς, θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα, στην πολιτική ψυχραιμία, στη νηφαλιότητα και στην υπευθυνότητα.
Στον τοξικό κατήφορο που επέλεξε χθες ο κ. Μητσοτάκης, εμείς δεν θα παρασυρθούμε, γιατί είναι επικίνδυνος για τη δημοκρατία και είναι και επικίνδυνος για τον τόπο. Τον χορό του διχασμού, αν θέλετε, μπορείτε να τον χορέψετε μόνοι σας μαζί με τους οργανοπαίκτες των συμφερόντων και τους χειροκροτητές της «ενημέρωσης 108». Έτσι την λέμε τώρα την ενημέρωση στην Ελλάδα, από τη θέση στην παγκόσμια κατάταξη.
Κατανοώ βέβαια ότι ο αρχηγός σας βρίσκεται σε αδιέξοδο. Είναι το αδιέξοδο της ανεπάρκειάς του να διαχειριστεί τις κρίσεις που ο ίδιος μεγέθυνε και πολλαπλασίασε. Ήρθε χθες και η έκθεση της Κομισιόν, την οποία ανέμενε, που ντροπιάζει τη χώρα. Ντροπιάζει τη χώρα η κυβέρνηση, όχι η Κομισιόν. Η Κομισιόν ανησυχεί και υποδεικνύει να βρούμε λύσεις, γιατί απειλείται στην Ελλάδα, σε μια ευρωπαϊκή χώρα, η ελευθερία της έκφρασης. Έτσι λέει. Διότι υπάρχει διαφθορά εκτεταμένη, έτσι λέει. Διότι υπάρχει σοβαρό θέμα με το θεσμικό πλαίσιο των προστατευόμενων μαρτύρων, έτσι λέει. Διότι υπάρχουν δημοσιογράφοι οι οποίοι απειλούνται, οι οποίοι διώκονται, οι οποίοι παρακολουθούνται από μυστικές υπηρεσίες, οι οποίοι δολοφονούνται. Έτσι λέει η έκθεση. Επίσης, διότι υπάρχουν παράνομες χρηματοδοτήσεις χωρίς κριτήρια, με κυβερνητικές λίστες, όπως η Λίστα Πέτσα και δεν υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος του «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων. Έτσι λέει η έκθεση της Κομισιόν.
Είναι σε αδιέξοδο, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι για να ξεπεράσει αυτό το αδιέξοδο, έχει το δικαίωμα να γίνεται ο ίδιος, όσο ακόμα θα είναι σε αυτή τη θέση, του πρωθυπουργού, τουλάχιστον, παραγωγός τοξικότητας και διχασμού.
Πήρε βεβαίως αφορμή, είναι αλήθεια, κυρία υπουργέ, από μία άστοχη, ατυχή, απαράδεκτη και καταδικαστέα διατύπωση ενός βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ προς το πρόσωπό σας, μια διατύπωση όμως που αμέσως απεσύρθη. Ο ίδιος άμεσα ζήτησε συγγνώμη. Και προφανώς δεν εκφράζει ούτε το κόμμα μας ούτε εμένα προσωπικά, που πολλές φορές είμαι οξύτατος, στην πολιτική μου όμως κριτική, με πολιτικούς χαρακτηρισμούς και όχι με προσωπικούς χαρακτηρισμούς.
Δεν σας ήταν αρκετή αυτή η συγγνώμη; Ακόμα και αν υποθέσουμε ότι δεν σας ήταν αρκετή, είναι αλήθεια ένδειξη πολιτικού ήθους απέναντι σε μια καθαρή συγγνώμη ενός βουλευτή, να έρχεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός και να αντιπαραβάλει από αυτό εδώ το Βήμα ορολογία χαμαιτυπείου, να αποκαλεί τους πολιτικούς του αντιπάλους “τσογλάνια” και να καταδικάζει την αξιωματική αντιπολίτευση ως εμπρηστή, ως τρομοκράτη; Είναι πολιτικό ήθος αυτό; Όχι, αυτό δεν είναι πολιτικό ήθος. Αυτό είναι το απώτατο όριο της τοξικότητας και του διχασμού. Και είναι ύβρις, όχι απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά απέναντι στον θεσμό που εκπροσωπεί και απέναντι στην ίδια τη δημοκρατία.
Και να ξέρετε, δεν αισθανθήκαμε οργή όταν τα είδαμε και τα ακούσαμε αυτά. Τρόμο αισθανθήκαμε, όπως και εκατομμύρια Έλληνες, για το τι μπορεί να διαπράξει ακόμη αυτός ο άνθρωπος εις βάρος της αλήθειας, εις βάρος της κοινωνίας, εις βάρος της δικαιοσύνης, εις βάρος της δημοκρατίας, αν θεωρεί ότι αυτό τον βοηθά να παραμείνει στην εξουσία.
Σε μία χώρα όπου δημοσιογράφοι διώκονται, παρακολουθούνται, δολοφονούνται και τη μέρα που ένας ραδιοφωνικός σταθμός, ένα μέσο ενημέρωσης παραδίδεται στις φλόγες, ο πρωθυπουργός που ορκίζεται στην ελευθερία του Τύπου και έχει κάνει την ασφάλεια του πολίτη σημαία, αντί να αναλάβει τις ευθύνες του, φοράει για άλλη μια φορά την τήβεννο του δικαστή από το Βήμα της Βουλής για να καταδικάσει τους πολιτικούς του αντιπάλους με κατηγορίες ανείπωτες.
Αυτό είναι κλίμα ζόφου, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και τίποτα καλό δεν προοιωνίζεται στην ελληνική κοινωνία με ένα τέτοιο κλίμα. Όμως, εμείς θα σας απαντάμε πολιτικά και θα σας απαντήσω πολιτικά. Είμαι υποχρεωμένος. Δεν χρησιμοποιώ αυτούς τους όρους στο πολιτικό μου λεξιλόγιο, εντούτοις μιας και ο κύριος πρωθυπουργός χρησιμοποίησε αυτόν τον αήθη χαρακτηρισμό, τον «εκτσογλανισμό», θα σας πω τι είναι «εκτσογλανισμός».
Είναι όταν η κοινωνία μας αισθάνεται σήμερα, σε αυτό τον τόπο, ότι δεν υπάρχει δίκαιη δικαιοσύνη. Γιατί όταν είσαι ένας άνθρωπος της εξουσίας, όταν είσαι φίλος υπουργών και καναλαρχών περιβάλλεσαι από ασυλία, ακόμη και αν έχεις διαπράξει το απεχθέστερο των εγκλημάτων, ακόμα και αν είσαι βιαστής ανηλίκων, όπως ο εκλεκτός σας για το Εθνικό Θέατρο κ. Λιγνάδης, που τώρα θα μας κουνάει το δάχτυλο, ελεύθερος γαρ, ότι ήταν πολιτικά τα κίνητρα της δίωξής του. Αυτό είναι «εκτσογλανισμός».
Το αίσθημα της ατιμωρησίας και της αδικίας, που μου μετέφεραν χθες σε κατ’ ιδίαν συνάντηση οι γονείς του Ζακ Κωστόπουλου, που οι δράστες της στυγερής του δολοφονίας επίσης αφέθηκαν ελεύθεροι, επίσης σκανδαλωδώς, μετά την καταδίκη τους. Και οι συνήγοροι πανηγύριζαν, λέγοντας ότι νίκησαν μια πολιτική δίκη, ότι νίκησαν τον ΣΥΡΙΖΑ και προπηλάκιζαν τη Μάγδα Φύσσα μέσα στο δικαστήριο. Αυτό είναι «εκτσογλανισμός», κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Να σας πω και άλλα; Έγινε έξωση προχθές της συνταξιούχου δημοσιογράφου στου Ζωγράφου από το σπίτι της, την πρώτη κατοικία, επειδή χρωστάει 15.000 ευρώ σε πιστωτικές κάρτες, την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός έχει δάνειο 1,3 εκατομμύρια, όλο το Υπουργικό σας Συμβούλιο 12,4 εκατομμύρια και το κόμμα σας, η Νέα Δημοκρατία, 350 εκατομμύρια και κανείς δεν μιλάει γι’ αυτά, αν είναι ρυθμισμένα, αν χρωστάτε, δεν χρωστάτε. Όμως, βγαίνει έξω από το σπίτι της η γυναίκα αυτή. Αυτό είναι «εκτσογλανισμός».
Η λεηλασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Ανακοίνωσε η Κομισιόν σήμερα ότι είμαστε πρώτοι στην ακρίβεια σε όλη την Ευρώπη στις επιχειρήσεις και τρίτοι στα νοικοκυριά. Η λεηλασία των νοικοκυριών, τη στιγμή που τα golden boys που διορίσατε στη ΔΕΗ δίνουν μπόνους 16 εκατομμύρια στον εαυτό τους κι έχουν μισθούς 360.000 τον χρόνο. Αυτό είναι «τσογλανισμός»!
Η αισχροκέρδεια των παραγωγών ενέργειας, τη στιγμή που δεν έχει να πληρώσει και την τρίτη εβδομάδα του μήνα σώνεται το εισόδημα. Η αισχροκέρδεια των παραγωγών. Η ΡΑΕ είπε 960 εκατομμύρια, το 1,5 δισεκατομμύριο της αισχροκέρδειας στο εξάμηνο από τον Οκτώβρη μέχρι το Μάη. Η ΡΑΕ είπε 930 αρχικά. Το φτάσατε αρχικά στα 600, για να μας πείτε σήμερα 300, να τ’ αφήσω; Για να πάρετε τελικά μόλις 290 εκατομμύρια, 80 εκατομμύρια από τους ιδιώτες παραγωγούς ενέργειας -μη τυχόν και τους στεναχωρήσετε- και μόλις 200 εκατομμύρια από τη ΔΕΗ, τη στιγμή που με δική σας τροπολογία επιβαρύνετε επιπλέον τους καταναλωτές άλλα 300 εκατομμύρια στα ΥΚΩ των τιμολογίων της ΔΕΗ. Αυτό είναι «εκτσογλανισμός», κυρίες και κύριοι, όταν δεν έχει να πληρώσει ο μέσος φορολογούμενος Έλληνας, ο πολίτης, αλλά εσείς ανέχεστε τα καρτέλ και την αισχροκέρδεια.
Ή μήπως το ότι τάξατε 600 ευρώ power pass επιστροφή για τη ρήτρα της απάτης, τη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ρεύματος. Και τώρα οι πολίτες που παίρνουν τα εκκαθαριστικά αντί να δουν 600 ευρώ, βλέπουν 17 ευρώ τον μήνα μεσοσταθμικά. Αυτό είναι «εκτσογλανισμός», το ψέμα, η κοροϊδία, η εξαπάτηση.
Κι ακόμα -δεν είναι εδώ ο κ. Γεωργιάδης- ότι δίνετε τιμητική πολιτογράφηση σε έναν Τούρκο καταζητούμενο της Ιντερπόλ, υμνητή του ψευδοκράτους, και τον κάνετε Έλληνα πολίτη, την ίδια στιγμή που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν 20 και 30 χρόνια στην Ελλάδα και έχουν κάνει και παιδιά εδώ, δεν θα πάρουν ποτέ πολιτογράφηση. Αυτός επειδή έχει λεφτά μπορεί. Αυτό είναι «εκτσογλανισμός» της κοινωνικής ζωής, της πολιτικής ζωής.
Φοβάμαι, όμως, ότι στην καρέκλα του πρωθυπουργού κάθεται όχι μονάχα ένας άνθρωπος που είναι ανεπαρκής, αλλά κυρίως είναι αλαζών, κυνικός και διχαστικός. Και ειλικρινά λυπάμαι που αναγκάζομαι να πάρω δέκα λεπτά από την εισαγωγή μου για ένα νομοσχέδιο της παιδείας για να μην αναφερθώ στα ζητήματα της παιδείας, ακριβώς διότι επέλεξε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης να εκφράσει αυτό το διχαστικό του παραλήρημα σε ένα νομοσχέδιο για την παιδεία. Σε ένα νομοσχέδιο που θα έπρεπε, βεβαίως με τις υπαρκτές, πολύ μεγάλες διαφορές μας, τις αγεφύρωτες διαφορές μας, να αποτελεί ένα πεδίο διαλόγου. Είναι αντικείμενο της αγωνίας όλων μας πιστεύω για το αύριο, για την επόμενη μέρα του ελληνικού λαού, για το μέλλον των παιδιών μας. Φαίνεται, όμως, τον κ. Μητσοτάκη δεν τον νοιάζει αυτό ή δεν καταλαβαίνει.
Οφείλουμε, όμως, όλοι και όλες, όσες διαφορές κι αν έχουμε, να μην επιτρέψουμε να κάνει αυτό που ήδη έχει αρχίσει, να συμπαρασύρει στη βέβαιη πτώση του ολόκληρη την κοινωνία και την πατρίδα και σήμερα, τώρα που μιλάμε, να μην επιτρέψουμε να συμπαρασύρει στην πτώση, την ιδεοληψία και τη διχαστική ρητορική του το δημόσιο πανεπιστήμιο στο σύνολό του.
Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι ένας θεσμός της Δημοκρατίας μας. Είναι ένας θεσμός όπως είναι το Κοινοβούλιο και πρέπει να τον σεβόμαστε. Είναι ένας θεσμός συνταγματικά κατοχυρωμένος.
Δεν ήμουνα στην Αίθουσα, κύριε Συρίγο, αλλά πληροφορήθηκα τα όλα όσα είπατε και πραγματικά μένω έκπληκτος. Μένω έκπληκτος γι’ αυτή την παρέμβασή σας, την παρέμβαση αναθεώρησης της ιστορίας μας. Όπως έμαθα, τοποθετηθήκατε -και όχι εν τη ρύμη του λόγου, που μπορεί και να μας ξεφύγει κάτι, γραπτό είχατε, διαβάζατε, άρα ήταν μια προαποφασισμένη και πολύ καλά μελετημένη ομιλία σας και είστε υπουργός για τα δημόσια πανεπιστήμια- και είπατε από αυτό εδώ το Βήμα -Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας είστε, όχι του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού ούτε της Χρυσής Αυγής- ότι δεν υπήρξε αντίσταση στη Χούντα, παρά μόνο μεμονωμένα περιστατικά. Προβήκατε σε αυτόν τον πρωτοφανή ιστορικό αναθεωρητισμό. Είπατε ότι το Πολυτεχνείο είναι ένας μύθος που φτιάχτηκε στη Μεταπολίτευση και πάνω σ’ αυτόν τον μύθο οικοδομήθηκε και το δημόσιο πανεπιστήμιο και -για να πω τι έλεγε ο κ. Βορίδης- «η ηγεμονία της Αριστεράς». Αυτό έλεγε, ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο θεσμικό να αποκλείσουμε τη δυνατότητα να επιστρέψει αυτή η ηγεμονία. Αυτή, λοιπόν, είναι μια πρωτοφανής αναθεώρηση της ιστορίας.
Και αναρωτιέμαι, γιατί άκουσα τον κ. Θεοχάρη, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, να αναλαμβάνει ρόλο Πυθίας, «ήξεις, αφήξεις, ουκ εν πολέμω θνήξεις». Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Τι είπατε ακριβώς; Τι είπατε ακριβώς; Τι; Είναι αυτή η επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας; Απαντήστε μας. Είναι αυτή η θέση του κόμματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή; Απαντήστε μας.
Περιμένω μία απάντηση. Εκφράζουν τη Νέα Δημοκρατία και την κυβέρνηση όσα είπε από αυτό εδώ το Βήμα ο κ. Συρίγος, ενδεχομένως για να επανεκλεγεί βουλευτής από το ακροδεξιό ακροατήριο;
Σας εκφράζουν αυτά ή μήπως είναι συνολική γραμμή του κ. Μητσοτάκη ο οποίος από αυτό εδώ το Βήμα μας είπε ότι δεν αναγνωρίζει πλέον την έννοια «λαός». Ίσως επειδή έχει ερωτευθεί το αρκτικόλεξο ΛΑΟΣ. Γι’ αυτό δεν αναγνωρίζει την έννοια «λαός». Τι ακριβώς συμβαίνει; Περιμένω μια απάντηση. Περιμένω μια απάντηση ή να ανακαλέσει ο κ. Συρίγος ή εσείς. Όχι εσείς, κύριε Θεοχάρη, ο αρχηγός σας. Μην γράφετε τώρα, εντάξει. Ό,τι είπατε, είπατε εσείς.
Ο αρχηγός σας να πάρει μία θέση ή να αποβάλει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και από την κυβέρνηση τον κ. Συρίγο ή να παραιτηθεί ο ίδιος. Άλλη λύση δεν βλέπω, σ’ αυτή την ασύμβατη τοποθέτησή του, με το αξίωμά του και με την ιστορία την πρόσφατη, τη σύγχρονη ιστορία της δημοκρατίας στον τόπο μας.
Αυτή, όμως, είναι η μετάλλαξη της Νέας Δημοκρατίας του κ. Μητσοτάκη προς τα άκρα δεξιά. Δεν θα γίνει, όμως, και η μετάλλαξη της ίδιας της Δημοκρατίας. Θα μείνει η μετάλλαξη της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα γίνει και η μετάλλαξη του δημόσιου πανεπιστήμιου στον τόπο μας.
Βλέποντας και τους αγαπητούς συναδέλφους του ΚΙΝΑΛ, αλήθεια με αυτούς θα φτιάξετε σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση; Με αυτές τις απόψεις; Με αυτούς θα φτιάξετε;
Πάρτε μία θέση. Όχι γενικά μια θέση αν τα είπε καλά ή όχι ο κ. Συρίγος. Πάρτε μια θέση αν με αυτούς θα συνεργαστείτε μετεκλογικά, με αυτές τις θέσεις.
Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης, είπατε -κι εσείς, κυρία υπουργέ και σε αυτό συμφωνούμε- ότι η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου είναι για εσάς η ύψιστη ιδεολογική μάχη. Δεκτό. Και ποιοι αντιπαρατιθέμεθα σ’ αυτή τη μάχη; Από τη μία είναι η συμμαχία Κυβέρνησης και κερδοσκόπων της παιδείας, με ένα όργιο συκοφαντίας εναντίον του δημόσιου πανεπιστήμιου. Κι από την άλλη, κυρία υπουργέ, ποιοι είναι; Μήπως από την άλλη είναι μονάχα ο ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα της Αριστεράς, που όπως λέτε έχουν ιδεοληψίες;
Όχι κυρία υπουργέ. Από την άλλη είναι, δυστυχώς για εσάς, ολόκληρη η πανεπιστημιακή κοινότητα, που είναι αντίθετη στο νομοσχέδιό σας.
Αυτό, αλήθεια, δεν σας λέει κάτι; Η αλαζονεία της απόλυτης αλήθειας του αρχηγού σας φαίνεται ότι είναι μεταδοτική. Δεν ξέρουν δηλαδή όλοι όσοι εμπλέκονται και υπηρετούν την ανώτατη παιδεία; Μόνο εσείς ξέρετε, που εν πάση περιπτώσει δεν το έχετε ζήσει κιόλας το δημόσιο πανεπιστήμιο; Ο κ. Μητσοτάκης ποτέ δεν πέρασε ούτε έξω από ελληνικό πανεπιστήμιο για να το ξέρει, να το γνωρίζει, αλλά κατέχει την απόλυτη αλήθεια.
Και έτσι καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε ένα νομοσχέδιο που έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό: Δεν συμφωνεί με αυτό κανείς από τους πιο άμεσα ενδιαφερόμενους, κανείς, οι σύγκλητοι, οι σύλλογοι καθηγητών, όλες οι ομοσπονδίες εργαζομένων στα πανεπιστήμια, η σύνοδος των πρυτάνεων, οι φοιτητές, κανείς ούτε καν η φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, η ΔΑΠ. Η ΔΑΠ της Νομικής έβγαλε ανακοίνωση για να σας καταγγείλει ότι θα υπερασπίζεται τους φοιτητές, ενώ εσείς την υπουργική σας καρέκλα.
Χίλιοι επίσης επιφανείς επιστήμονες από πάρα πολλές χώρες υπογράφουν επιστολή διαμαρτυρίας για τις απειλές που δέχεται το δημόσιο πανεπιστήμιο από την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση. Άλλοι τόσοι πανεπιστημιακοί από όλη την Ελλάδα υπογράφουν κείμενα για την απόσυρσή του.
Δεν διαφωνεί λοιπόν μόνο η αντιπολίτευση, κυρία Κεραμέως. Και βεβαίως δεν διαφωνεί μονάχα η αξιωματική αντιπολίτευση. Διαφωνεί όλη η αντιπολίτευση και όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα, το σύμπαν όλο διαφωνεί. Αλλά εσάς φαίνεται αυτό ουδόλως σας απασχολεί.
Σε αυτό το περιβάλλον, που ορίζει ο φανατισμός σας ενάντια στο δημόσιο πανεπιστήμιο και η προσήλωσή σας στην κερδοσκοπία της παιδείας, είναι λογικό να αποφεύγετε να συζητήσετε για τα πραγματικά προβλήματα. Και ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα; Είναι το πώς θα βελτιωθεί το διδακτικό και επιστημονικό έργο, είναι το πώς θα στηρίξουμε την έρευνα και την καινοτομία, είναι το πώς θα αναβαθμίσουμε τις υποδομές, πώς θα προσελκύσουμε τους καλύτερους επιστήμονές μας να επιστρέψουν και να διδάξουν εδώ, δηλαδή τον κόσμο του brain drain.
Κυρία υπουργέ, γνωρίζετε, φαντάζομαι, ότι υπάρχουν σήμερα συμπατριώτες μας που αμείβονται πολλαπλάσια ως διδακτορικοί και μεταδιδακτορικοί στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες απ’ ό,τι ως μόνιμοι καθηγητές στην Ελλάδα. Κι όμως είναι πάρα πολλοί από αυτούς που θα ήθελαν να επιστρέψουν στη χώρα. Τι ακούν όμως από εσάς; Ξέρετε τι ακούν; Ακούνε ότι τα πανεπιστήμια μας είναι κέντρα ανομίας, ότι το πρόβλημα είναι η υπερβολική δημοκρατία, οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των φοιτητών, ότι είναι πολυτέλειες η δωρεάν φοίτηση στα μεταπτυχιακά, τα δωρεάν συγγράμματα στα προπτυχιακά, ότι είναι μη ανταγωνιστικά τα ισχυρά πτυχία που κατοχυρώνουν όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα.
Έχουν τα ελληνικά πανεπιστήμια προβλήματα; Προφανώς και έχουν μεγάλα προβλήματα. Αλλά εσείς απ’ ό,τι καταλαβαίνω δεν έχετε σκοπό να λύσετε αυτά τα προβλήματα. Για πολλά από αυτά έχετε και εσείς μεγάλη ευθύνη. Αλλά εσείς αυτό που θέλετε με αυτό το νομοσχέδιο είναι να επιδεινώσετε τα προβλήματα, γκρεμίζοντας τα θεμέλια της δημοκρατικής οργάνωσης και λειτουργίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που με τη συμβολή καθηγητών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και φοιτητριών διαχρονικά κατάφεραν να διαμορφώσουν ένα πανεπιστήμιο για το οποίο όλοι οι ξένοι μόνο καλά λόγια έχουν να πουν. Από εσάς ακούμε κακά λόγια. Από τη διεθνή κοινότητα ακούμε καλά λόγια για το ελληνικό πανεπιστήμιο. Κάποια ιδρύματά μας στην παγκόσμια κατάταξη κατατάσσονται στο καλύτερο 3% και τα περισσότερα πανεπιστήμια στο καλύτερο 8%. Είναι πολύ καλή η κατάταξή μας.
Θα ήθελα ειλικρινά να σας ρωτήσω για τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα παρεμβάσεών σας στην παιδεία, κυρία Κεραμέως, πόσο περήφανη είστε ότι πετύχατε κάτι σημαντικό. Αλήθεια τώρα, πιστεύετε ότι με την ελάχιστη βάση εισαγωγής έχετε καταφέρει να αυξήσετε το γνωστικό επίπεδο, το μορφωτικό επίπεδο των φοιτητών που εισάγονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση; Αλήθεια, το πιστεύετε αυτό; Και αλήθεια τώρα, ακόμα και αν το πιστεύετε, θα άξιζε τον κόπο μπροστά σε αυτά τα οποία έχει επιφέρει; Πόσο πετυχημένο θεωρείτε το γεγονός ότι παραπάνω από 40.000 παιδιά δεν κατάφεραν πέρυσι και φέτος να εισαχθούν σε ένα ίδρυμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και είναι βορά σε διαθέσεις ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων ή να αναγκάζονται να βγουν στο εξωτερικό; Πόσο υπερήφανη μπορεί να είστε που έχετε οδηγήσει στον δρόμο του λουκέτου σχεδόν τα μισά περιφερειακά πανεπιστήμια στη χώρα μας από αυτή την επιλογή σας;
Και η άλλη μεγάλη σας επιλογή, η άλλη μεγάλη σας παρέμβαση είναι η πανεπιστημιακή αστυνομία. Αστυνόμοι στα πανεπιστήμια αντί για δασκάλους στα πανεπιστήμια. Αντί να πάνε στις γειτονιές οι αστυνόμοι να είναι εκεί, προκειμένου να φυλάσσουν την ελληνική κοινωνία από το έγκλημα και από τη μαφία, που αλωνίζει και έχουμε κάθε δεύτερη μέρα μια δολοφονία, εσείς βάζετε αστυνομικούς στα ελληνικά πανεπιστήμια. Και η τρίτη μεγάλη παρέμβασή σας ήταν τα δυσβάστακτα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά. Αντί για δωρεάν παιδεία, έχουμε δίδακτρα.
Οι παρεμβάσεις όμως αυτές, κυρία υπουργέ, προδιαγράφουν και το όραμά σας για την παιδεία, το όραμά σας για τη μόρφωση των παιδιών μας. Η αλήθεια είναι ότι είμαι λίγο υπερβολικός, όχι όλων των παιδιών. Δεν σας κακίζω για αυτό που θα πω, αλλά είναι αλήθεια. Ζείτε σε ένα περιβάλλον και εσείς και ο κ. Μητσοτάκης που ποτέ δεν σας απασχόλησε είτε ως μαθητές, φοιτητές, αργότερα ως γονείς ούτε εσάς ούτε προφανώς και τους ανθρώπους που συναναστρέφεστε το θέμα των σπουδών στη χώρα. Προετοιμάζετε τα παιδιά σας στα κολέγια για να κάνουν το IB τους και να πάνε να σπουδάσουν σε κάποια φημισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Καλά κάνετε, έχετε τη δυνατότητα.
Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας όμως, κυρία Κεραμέως, σας διαβεβαιώ, δεν ανήκουν στη δική σας τάξη και δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα να σκέφτονται με αυτό τον τρόπο. Δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Και αναρωτιέμαι, αυτά τα παιδιά τα σκέφτεστε; Αντιλαμβάνεστε ότι είστε υπουργός Παιδείας άρα όλων των παιδιών του ελληνικού λαού ή είστε υπουργός του κολλεγίου που αποφοιτήσατε και μόνο αυτό αντιλαμβάνεστε;
Θα πρέπει λοιπόν να σας απασχολεί το θέμα της μόρφωσης όλων των παιδιών, όχι να σας τρομάζει η δυνατότητα όλα τα παιδιά του λαού μας να έχουν δυνατότητα πρόσβασης στη γνώση και να κλείνετε τη στρόφιγγα. Να σας απασχολεί, όχι να σας τρομάζει, γιατί το εφόδιο στη σημερινή μέρα για το λαό μας και για τα παιδιά του είναι η γνώση, η μόρφωση. Διότι η μόρφωση του λαού είναι ο εχθρός των εχθρών του.
Μας λέτε όμως ότι θέλετε να φτιάξετε ένα πανεπιστήμιο που να μοιάζει πολύ σε ανώνυμη εταιρεία, για να προσαρμοστούν οι νέες και οι νέοι στους κανόνες της αγοράς. Μάλιστα! Στην αγορά που, όπως μας λέτε, έχει την ικανότητα να αυτορυθμίζεται. Τι σημαίνει αυτό; Να μην παρεμβαίνει το κράτος ή όταν παρεμβαίνει να το κάνει για να μετατρέψει τις εργασιακές σχέσεις σε ακόμα πιο ελαστικές και τα πανεπιστήμια πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτή την αγορά. Δηλαδή να δίνουν κατακερματισμένα πτυχία με ειδική κατάρτιση, εργαζόμενους χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, χωρίς απαιτήσεις. Κατακερματισμένη εργασία, κατακερματισμένες σπουδές, κατακερματισμένη ζωή! Αυτό είναι το όραμά σας! Εξισώνετε δηλαδή προς τα κάτω και την εργασία και τη μόρφωση.
Και μας λέτε, κυρία υπουργέ, ότι αυτό είναι το καινούργιο, ενώ το δικό μας όραμα είναι παλιό, είναι παρωχημένο. Σας πληροφορώ λοιπόν ότι δεν είναι καθόλου καινούργιο το όραμα σας. Μυρίζει τη ναφθαλίνη της Θάτσερ της δεκαετίας του 1980 και των άλλων ακραίων νεοφιλελεύθερων που όπου εφήρμοσαν αυτές τις πολιτικές ακρότητες απέτυχαν παταγωδώς.
Ακούστε, λοιπόν, προσεκτικά ποια είναι τα αποτελέσματα αυτής της, δήθεν, καινούργιας αντίληψης για την παιδεία και την εργασία, που φέρνετε εσείς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης της στρατηγικής για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού και τη διασύνδεση με την αγορά εργασίας, την οποία ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Εργασίας, το διάστημα 2020-2021, τα χρόνια που είστε εσείς στην Κυβέρνηση, 111.549 άτομα με μεταπτυχιακό αποχώρησαν από την ελληνική αγορά εργασίας. Το καταθέτω στα Πρακτικά.
Προσέξτε. 111.000 άνθρωποι με μεταπτυχιακό, όχι με αδυναμία να πιάσουν την ελάχιστη βάση. Ξέρουν γράμματα αυτοί, είναι άριστοι! Και αυτοί οι άριστοι με μεταπτυχιακό έφυγαν από την αγορά εργασίας. Γιατί συνέβη αυτό; Δεν είναι ανταγωνιστικοί; Δεν έχουν προσόντα; Δεν ξέρουν να συντάξουν βιογραφικά, όπως είπε κάποιος βουλευτής σας -δεν θυμάμαι ποιος- ή μήπως γιατί η περίφημη αγορά, την οποία ομνύετε και την οποία προσκυνάτε, έχει μετατραπεί -εσείς την έχετε μετατρέψει, αυτά τα δύο χρόνια- σε «ζούγκλα» που τους πετάει έξω; Εκτός αγοράς εργασίας οι άριστοι! Και εκτός χώρας σίγουρα. Εάν βρουν τη δυνατότητα μιας δουλειάς στο εξωτερικό, θα πάνε, θα φύγουν αυτοί οι άνθρωποι.
Εσείς, λοιπόν, δεν θέλετε στην πραγματικότητα τη σύνδεση του πανεπιστημίου με την εργασία. Την αποσύνδεση της εργασίας από τους νόμους που την προστατεύουν θέλετε. Θέλετε την αποσύνδεση της γνώσης από τα επαγγελματικά δικαιώματα και εν τέλει, την αποσύνδεση της επιστημονικής εξέλιξης από τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ανθρώπων που αφιερώνουν τη ζωή τους στην επιστήμη τους.
Έρχομαι, τώρα, στις αλλαγές που επιφέρετε στη διοικητική δομή του πανεπιστημίου. Επιβάλλετε μια υπερ-συγκεντρωτική και ολιγαρχική -θα έλεγα- δομή διοίκησης, με έναν πανίσχυρο πρύτανη, που δεν τον εκλέγουν τα μέλη ΔΕΠ, αλλά οι έντεκα εκλεκτοί του συμβουλίου, εκ των οποίων οι πέντε δεν έχουν καμία, μα καμία σχέση με το πανεπιστήμιο, με αποδυναμωμένη Σύγκλητο, με διορισμένους αντιπρυτάνεις και κοσμήτορες, με πλήρη έλεγχο όλων των επιτροπών. Υπονομεύετε με αυτόν τον τρόπο το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων μας, έναν θεσμό που λειτουργεί από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, μιας και η πολιτεία μπορεί να προχωρήσει σε διάφορες αλλαγές, αγνοώντας πλήρως τις απόψεις της Συγκλήτου.
Έρχομαι στο θέμα της χρηματοδότησης, που είναι μείζον θέμα. Καμία δέσμευση στο νομοσχέδιο ότι το κράτος θα είναι δίπλα στα πανεπιστήμια, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν, τουλάχιστον, τα ανελαστικά τους έξοδα. Και είναι ντροπή για τη συντεταγμένη πολιτεία να αφήνει τα Πανεπιστήμιά της να στηρίζονται σε χορηγίες, στα τέλη φοίτησης των μεταπτυχιακών προγραμμάτων και στα ξενόγλωσσα προπτυχιακά. Έτσι θα φτιάξουμε τη δημόσια παιδεία;
Στο θέμα της στελέχωσης. Καμία απολύτως δέσμευση για την απαράδεκτη κατάσταση των Τμημάτων, αφού δεν δημιουργείτε νέες θέσεις καθηγητών. Είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη, με την αναλογία καθηγητών προς φοιτητές να είναι στο μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου και αντί να προσλάβετε καθηγητές, προσλαμβάνετε αστυνομικούς.
Στα προγράμματα σπουδών και τα μεταπτυχιακά. Η πολυδιάσπαση των προγραμμάτων σε προπτυχιακό επίπεδο και η εισαγωγή διαφορετικών α λα καρτ πτυχίων –έξι διαφορετικούς τύπους αναφέρετε- και τα α λα καρτ προγράμματα σπουδών καταργούν τα επιστημονικά αντικείμενα και ταυτίζουν την διεπιστημονικότητα, που είναι καλή η έννοια «διεπιστημονικότητα», με μία έννοια που είναι πολύ κακή, την έννοια του όλα χωράνε στο ίδιο πανέρι.
Πού οδηγούμαστε; Φοβάμαι πως οδηγούμαστε σε παραγωγή ημι-μορφωμένων και σε υπονόμευση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελλοντικών αποφοίτων με αυτή την πληθώρα πτυχίων και παραλλαγών πτυχίων που νομοθετείτε.
Στα δε μεταπτυχιακά, ενώ με τη δική μας ρύθμιση είχε αυξηθεί ο αριθμός των δωρεάν μεταπτυχιακών και για τα υπόλοιπα υπήρχε απαλλαγή από τα δίδακτρα στο 30% των φοιτητών και φοιτητριών, εσείς επιδιώκετε τη γενίκευση των διδάκτρων και την αύξησή τους και μειώνετε δραματικά τη δυνατότητα δωρεάν φοίτησης.
Τέλος, στις σχέσεις εργασίας, η πληθώρα προγραμμάτων σπουδών, η πολυδιάσπαση και η επιλογή σας να μην αναπληρώνετε τις θέσεις που μένουν κενές, νομοτελειακά θα οδηγήσει σε ένα πανεπιστήμιο συμβασιούχων καθηγητών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό το νομοσχέδιο, κατά την άποψή μας, δεν θα βλάψει απλά το δημόσιο πανεπιστήμιο, θα το αποτελειώσει. Γι’ αυτό και η δική μας δέσμευση είναι να θέσουμε στην κρίση του ελληνικού λαού, στην εκλογική αναμέτρηση, όποτε και αν στηθούν κάλπες, την κατάργηση αυτού του νομοσχεδίου. Είναι δέσμευσή μας και με αυτήν τη δέσμευση θα προσέλθουμε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Είναι δέσμευσή μας και απέναντι στον ελληνικό λαό και απέναντι στην ακαδημαϊκή κοινότητα, όπως δέσμευσή μας είναι να επαναφέρουμε τη συμμετοχή σε εκλογικές διαδικασίες όλων όσων εργάζονται στα Πανεπιστήμια, την ουσιαστική συμμετοχή στα συλλογικά όργανα.
Δέσμευσή μας είναι να αναστήσουμε και όχι να αποτελειώσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, να διπλασιάσουμε την κρατική χρηματοδότηση σε βάθος τετραετίας. Αυτό σημαίνει αναστήλωση και ανάσταση του δημόσιου πανεπιστημίου.
Να διπλασιάσουμε τις θέσεις καθηγητών, επίσης, σε βάθος τετραετίας, να επαναφέρουμε τη διάταξη για το 1 προς 1. Τη νομοθετήσαμε με κόντρα -θυμάμαι τότε- των θεσμών, που ήταν εξαγριωμένοι, αλλά το νομοθετήσαμε. Ένας φεύγει, ένας έρχεται. Νομοθετήσαμε κάθε θέση που θα χηρεύει αμέσως να αναπληρούται. Δεν το εφαρμόζετε.
Να, λοιπόν, η τρόικα από εσάς έπαιρνε τις ιδέες. Εσείς έχετε αυτές τις απόψεις και ερχόταν να τις επιβάλει σε εμάς. Θα επαναφέρουμε, λοιπόν, το 1 προς 1.
Δέσμευσή μας, επίσης, να ανοίξουμε έναν δρόμο, όπου όλα τα παιδιά που θέλουν και έχουν στοιχειώδεις δυνατότητες να έχουν την ευκαιρία να σπουδάσουν στη χώρα μας σε δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα, χωρίς φραγμούς, χωρίς ελάχιστη βάση εισαγωγής, χωρίς να δίνουμε αυτά τα παιδιά βορά στα εκπαιδευτικά κολέγια. Και βεβαίως, να επαναφέρουμε τα δωρεάν διετή προγράμματα σπουδών για αποφοίτους ΕΠΑΛ, όπου θα εγγράφονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και θα λειτουργούν από τα ίδια τα Πανεπιστήμια σε συνεργασία με παραγωγικούς φορείς.
Είχαμε 62 τέτοια δωρεάν προγράμματα έτοιμα να λειτουργήσουν και τα καταργήσατε την πρώτη εβδομάδα που αναλάβατε υπηρεσία, μιας και όπως είπαμε, αγαπάτε μάλλον περισσότερο τα ιδιωτικά κολέγια.
Τέλος, δέσμευσή μας είναι να γίνουν ξανά τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών δωρεάν. Είναι μια δέσμευση που την έχουμε κοστολογήσει. Πράγματι, είναι πολύ μεγάλο το κόστος. Είναι περίπου, ίσως λίγο λιγότερο, από όσα δίνετε εσείς για να φτιάξετε την πανεπιστημιακή αστυνομία, 30 εκατομμύρια ευρώ.
Εμείς θα έχουμε δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και όχι πανεπιστημιακή αστυνομία. Η πανεπιστημιακή αστυνομία θα πάει στις γειτονιές να κάνει τη δουλειά της και όχι στα αμφιθέατρα.
Κλείνω με το εξής: Εάν, κυρίες και κύριοι της Πλειοψηφίας, σε μόνο κάτι συμφωνούμε στα της παιδείας, είναι ότι η παιδεία είναι ένα τμήμα μιας ευρύτερης ιδεολογικής μάχης και αυτή η μάχη, ξέρετε, είναι διαχρονική και αφορά όχι μόνο το δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά το δημόσιο συμφέρον, την έννοια του δημόσιου συμφέροντος και βεβαίως, τον ρόλο του κράτους.
Η δική σας αντίληψη σε όλα τα πεδία θέλει το κράτος στην καλύτερη περίπτωση διαιτητή, στη χειρότερη προστάτη των επιμέρους ιδιωτικών συμφερόντων. Γι’ αυτό πουλήσατε τη ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Γι’ αυτό αφήνετε τα καρτέλ να οργιάζουν. Γι’ αυτό ιδιωτικοποιείτε την επικουρική ασφάλιση. Γι’ αυτό παίζετε στα ζάρια την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, για χάρη μερικών ενεργειακών ομίλων. Γι’ αυτό ξηλώσατε όλο το πλαίσιο προστασίας της εργασίας -καταργήσατε το οκτάωρο, διαλύσατε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Γι’ αυτό αφήσατε το Εθνικό Σύστημα Υγείας να καταρρεύσει την ώρα που είχαμε πανδημία για να κάνετε χάρες στους κλινικάρχες, στερώντας ζωτικές υποδομές στη μάχη ενάντια στην πανδημία. Και είμαστε σήμερα –πού είναι ο κ. Μητσοτάκης που μας έφερνε αυτούς τους χάρτες τους περίφημους- τελευταίοι -οι χειρότεροι!- όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο σε θανάτους ανά ένα εκατομμύριο πληθυσμού μέσα στο 2022. Αυτά είναι τα επιτεύγματά σας!
Γιατί; Ακριβώς γι’ αυτό. Διότι δεν αντιλαμβάνεστε την έννοια του δημόσιου συμφέροντος. Είναι κάτι ξένο για εσάς.
Η επίθεση λοιπόν στο δημόσιο πανεπιστήμιο είναι μέρος αυτής της συνολικής μάχης. Και σε αυτή τη μάχη είμαστε απέναντι. Από τη μια, εσείς με σύμμαχο μεγάλα ή μικρότερα συμφέροντα και από την άλλη, εμείς όλοι εμείς, όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, όλοι όσοι θέλουμε να υπερασπιστούμε το δημόσιο συμφέρον και την κοινωνία.
Η δική μας αποστολή, η δική μας ευθύνη είναι να γίνει το κράτος η εγγύηση της ασφάλειας και της κοινωνικής συνοχής. Δεσμευόμαστε λοιπόν ότι αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά και θα δουλέψουμε σκληρά γι’ αυτό.
Και βεβαίως, δεν μπορούμε να σας νομιμοποιήσουμε σήμερα. Δεν θα είμαστε εδώ όταν εσείς θα ψηφίζετε αυτό το έκτρωμα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα σας αφήσουμε μόνους σας. Θα σας αφήσουμε μόνους σας με τους υβριστές του δημόσιου πανεπιστημίου, με τους υβριστές της δημοκρατίας.
Διότι όποιος υβρίζει το πανεπιστήμιο, όποιος αναθεωρεί τη σύγχρονη ιστορία του τόπου είναι και υβριστής της δημοκρατίας. Εμείς θέλουμε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, χωρίς ταξικούς φραγμούς, γιατί ονειρευόμαστε μια ανοικτή κοινωνία. Και θα το πετύχουμε.
Να είστε καλά.


Φωτογραφία: ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ