ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

15/07/2022

Δ. Τζανακόπουλος: Μπροστά στον φόβο της πολιτικής του κατάρρευσης και της κατάρρευσης της κυβέρνησής του, ο κ. Μητσοτάκης κινητοποιεί όλο το προπαγανδιστικό οπλοστάσιο της πιο σκληρής και πιο ακραίας δεξιάς

Δ. Τζανακόπουλος: Μπροστά στον φόβο της πολιτικής του κατάρρευσης και της κατάρρευσης της κυβέρνησής του, ο κ. Μητσοτάκης κινητοποιεί όλο το προπαγανδιστικό οπλοστάσιο της πιο σκληρής και πιο ακραίας δεξιάς



Συνέντευξη του Βουλευτή Α΄ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρη Τζανακόπουλου στο ραδιοφωνικό σταθμό Κόκκινο 105,5 (Βούλα Κεχαγιά-Νίκο Σβέρκο)


Μπροστά στον φόβο της πολιτικής του κατάρρευσης και της κατάρρευσης της κυβέρνησής του, ο κ. Μητσοτάκης κινητοποιεί όλο το προπαγανδιστικό οπλοστάσιο της πιο σκληρής και πιο ακραίας δεξιάς - Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, τόσο ο λόγος του θα γίνεται πιο τοξικός, πιο διχαστικός και επιθετικός

«Πέρα από το γεγονός ότι ο κ. Συρίγος είναι ένας γνωστός ακροδεξιός, συνιδρυτής του δικτύου 21 και άνθρωπος, ο οποίος έχει καταγράψει στην ιστορική, πολιτική και ακαδημαική του διαδρομή, μια σειρά από ακροδεξιές απόψεις, όσα είπε, στην πραγματικότητα αποτελούν και το ιδεολογικό υπόστρωμα πίσω από το εκτρωματικό νομοσχέδιο της κυρίας Κεραμέως» δήλωσε ο Βουλευτής Α΄ Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Κόκκινο 105.5, ερωτηθείς για την τοποθέτηση του κ .Συρίγου, στη Βουλή.

«Στην πραγματικότητα, αμφισβητεί την κοινωνική και πολιτική σημασία για τη δημοκρατία, των αγώνων της μεταπολίτευσης, έτσι, όπως αυτές προέκυψαν από τη ριζοσπαστικοποίηση της περιόδου 1972-1974 και τα μεγάλα φοιτητικά κινήματα που ήρθαν να ενωθούν με ένα παγκόσμιο κύμα εκείνης της περιόδου,αντίστασης είτε σε αυταρχικά ολοκληρωτικά καθεστώτα, είτε με τις αποικιοκρατικές δομές, είτε σε χώρες του υπερανεπτυγμένου καπιταλισμού, τότε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Γαλλία, στη Γερμανία. Αμφισβήτησε λοιπόν αυτήν την δημοκρατική παρακαταθήκη, την παρακαταθήκη της κοινωνικής και πολιτικής ανυπακοής και ανάπτυξης αυτών των μεγάλων κινημάτων νεολαίας αλλά και των εργατικών κινημάτων της περιόδου εκείνης, για να αμφισβητήσει στην πραγματικότητα τις ίδιες τις βάσεις πάνω στις οποίες στήθηκε το δημόσιο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα μετά το 1974».

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής, «αυτό ακριβώς είναι το ιδεολογικό υπόστρωμα πίσω από παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν γίνει κατά την τελευταία δεκαετία που θέλησαν να αλλάξουν την ίδια τη δομή και τον ίδιο τον τρόπο διοίκησης των ελληνικών πανεπιστημίων. Μια τέτοια προσπάθεια είχε γίνει και το 2011 με τον περίφημο νόμο Διαμαντοπούλου. Η ίδια προσπάθεια, με ακόμη πιο ακραίο τρόπο, γίνεται σήμερα από την κυρία Κεραμέως. Έγινε με αυτό τον νόμο πια του ελληνικού κράτους, που στην πραγματικότητα αφαιρεί δικαιώματα από την πανεπιστημιακή κοινότητα και ιδιαίτερα απο το φοιτητικό κόσμο. Επιχειρεί να μετατρέψει το ελληνικό πανεπιστήμιο σε νεκροταφείο ιδεών, υπερσυγκεντρώνει τις διοικητικές δομές, το αποδημοκρατικοποιεί και με αυτό τον τρόπο επιχειρεί κιόλας να το ελέγξει. Γιατί, όπως γνωρίζουμε, το Πανεπιστήμιο όχι μόνο το ελληνικό πανεπιστήμιο, αλλά συνολικά το Πανεπιστήμιο, είναι πάντα ένας χώρος όπου αναπτύσσονται δυνάμεις και κινήσεις, κινήματα, πολιτικές μορφές που αμφισβητούν την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων».

«Αυτό δεν μπορεί να ανεχτεί η Νέα Δημοκρατία και γι αυτό το λόγο προχωρά σε αυτές τις ρυθμίσεις, οι οποίες έρχονται και δένουν ακριβώς με την άθλια χθεσινή παρουσία του κυρίου Συρίγου, ο οποίος άνοιξε στο σύνολό της την ατζέντα. Όλα αυτά, επί τοις ουσίας, έρχονται και δένουν με αυτή την αντίληψη της Νέας Δημοκρατίας, η οποία διαρκώς μετατοπίζεται προς όλο και πιο ακραίες τοποθετήσεις, σε ό,τι αφορά τη δημοκρατία, τους θεσμούς, τις δομές που ορίζουν και καθορίζουν το κράτος» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού στη Βουλή, οπου συνέδεσε την εμπρηστική ενέργεια στον ραδιοφωνικό σταθμό REAL με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δήλωσε: «ο κύριος Μητσοτάκης, μπροστά στον φόβο της πολιτικής του κατάρρευσης και της κατάρρευσης της κυβέρνησής του, κινητοποιεί όλο το προπαγανδιστικό οπλοστάσιο της πιο σκληρής και πιο ακραίας δεξιάς. Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές και όσο γίνεται πιο καθαρό ότι ο κύριος Μητσοτάκης δε θα είναι πλέον πρωθυπουργός μετα απ’αυτές, τόσο ο λόγος του θα γίνεται πιο τοξικός, πιο διχαστικός και επιθετικός και θα προσομοιάζει όλο και περισσότερο με τον λόγο της άκρας δεξιάς ή ενός κράματος της παραδοσιακής άκρας δεξιάς στην Ελλάδα με την εναλλακτική δεξιά, όπως αυτή διαμορφώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα επιχειρήσει να τρομοκρατήσει και να σκιαγραφήσει μια εικόνα της Αριστεράς ως μπαμπούλα, φιλοτρομοκρατικής και επικίνδυνης.»

Στη συνέχεια, ο βουλευτής, συνέχισε λέγοντας: «ο κύριος Μητσοτάκης πήρε την απάντησή του από τον Αλέξη Τσίπρα, όπου του περιέγραψε με πολύ μεγάλη καθαρότητα και ενάργεια, τι σημαίνει πραγματικός εκτσογλανισμός της πολιτικής ζωής. Εκτσογλανισμός είναι να έχεις 30.000 νεκρούς στην πανδημία και να πανηγυρίζεις ότι κέρδισες τον κοροναϊό, είναι οι ακραίες μορφές διαφθοράς που πλέον έχουν κατακλύσει το σύνολο της δημόσιας διοίκησης, είναι η προνομιακή και ειδική σχέση του κύριου Μητσοτάκη με τους ολιγάρχες του χρήματος, η προστασία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων έναντι των κοινωνικών συμφερόντων των εργαζομένων και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Εκτσογλανισμός είναι αυτός ο χυδαίος και τοξικός πολιτικός λόγος που χρησιμοποιεί ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και όσο περνάει καιρός και το χάσμα της ήττας έρχεται όλο και πιο κοντά, ο κύριος Μητσοτάκης θα γίνεται όλο και χειρότερος ακόμα και αν αυτό μοιάζει σχεδόν αδύνατο. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις ικανότητές του να εκχυδαίσει ακόμη περισσότερο το λόγο του» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Για την υπόθεση της αποφυλάκισης του Δημήτρη Λιγνάδη,ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε: « στην προσπάθεια για μια ακόμη φορά να αποδώσουν την ευθύνη για την αποφυλάκιση και πάλι στο ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενοι το νόμο Παρασκευόπουλου,Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ήδη απαντήσει ότι η σχετική διάταξη του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας είναι ίδια και απαράλλαχτη από το 2010 μέχρι σήμερα, επομένως δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα» ενώ συνέχισε λέγοντας ότι «το θέμα

στην πραγματικότητα είναι βαθιά πολιτικό και σχετίζεται με την ίδια τη λειτουργία της δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη δυστυχώς φαίνεται ότι στην Ελλάδα εξαντλεί την αυστηρότητά της στους ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα, στους ανθρώπους, οι οποίοι δεν είναι προστατευόμενοι της εξουσίας, στους ανθρώπους της φτώχειας και της καθημερινότητας και ταυτόχρονα εξαντλεί την επιείκεια της όταν πρόκειται για ανθρώπους της εξουσίας, ανθρώπους, οι οποίοι είναι προστατευόμενοι των διαφόρων πολιτικών οικονομικών, εξουσιαστικών δικτύων» σημειώνοντας ότι «προφανώς είναι και ζήτημα παρεμβάσεων. Είναι και ζήτημα όμως αυτού που θα μπορούσε κανείς να ονομάσει εικαζόμενη βούληση των ισχυρών. Οι δικαστές πολλές φορές σκέφτονται με βάση την εικαζόμενη βούληση των ισχυρών, αλλά εν πάση περιπτώσει τώρα δεν χρειάζεται να κάνουμε μια νομική κοινωνιολογία. Η βασική επισήμανση είναι ότι φαίνεται να εξαντλεί την αυστηρότητά της όταν πρόκειται για φτωχοδιάβολους και φαίνεται να εξαντλεί την επιείκεια της όταν πρόκειται για ανθρώπους, οι οποίοι έχουν καλή κάλυψη της εξουσίας.»

Οπως σημείωσε ο βουλευτής «αυτό,διαρρηγνύει τη σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με το σύστημα απονομής της Δικαιοσύνης και αυτό είναι το μεγάλο θεσμικό πρόβλημα το οποίο θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε στην πολιτική και ιδεολογική του διάσταση. Δεν είμαι οπαδός του λαϊκισμού και της εξάντλησης των ποινών και ούτε οπαδός μιας μορφής σωφρονιστικής και τιμωριτικής εξόντωσης όμως εδώ υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα. Η δικαιοσύνη πάρα πολλές φορές φαίνεται να λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά, πράγμα το οποίο εξηγεί και τη λαϊκή οργή, η οποία ξέσπασε μετά την απόφαση για την αποφυλάκιση του κύριου Λιγναδη, η οποία είναι προκλητική αν τη συγκρίνει κανείς με άλλες αντίστοιχες υποθέσεις ποινικού ενδιαφέροντος, όπου η δικαιοσύνη εξαντλεί την αυστηρότητα της και πολλές φορές φτάνει και σε λανθασμένες ποινικές και σωφρονιστικές αξιολογήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Τέλος, αναφορικά με το αναφαίρετο δικαίωμα όλων οπουδήποτε και αν βρίσκονται να κρίνουν τη δικαιοσύνη και τις αποφάσεις, ο κ.Τζανακόπουλος σημείωσε:

«Η ποινική δίκη, η οποία πολλές φορές εξαιτίας της απαξίας των πράξεων, που αξιολογούνται σ αυτήν, πάντοτε απασχολούσε την κοινή γνώμη και πάντοτε η κοινή γνώμη συζητούσε για την εξέλιξη των ποινικών δικών. Επομένως και μία άποψη η οποία κυκλοφορεί στα σόσιαλ μίντια ή στη δημόσια σφαίρα, η οποία παρουσιάζεται ως δήθεν αιρετική ότι δεν πρέπει να μιλάμε για τις ποινικές αξιολογήσεις των δικαστών επειδή δήθεν δεν γνωρίζουμε όλοι νομικά ή ότι δεν είμαστε όλοι ποινικολογοι, είναι στην πραγματικότητα μια αντιδημοκρατική και αριστοκρατική άποψη.»

«Η ποινική δίκη θα απασχολεί πάντα την κοινή γνώμη και οι πολίτες έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τη γνώμη τους σε σχέση με συγκεκριμένες αποφάσεις της Δικαιοσύνης, ανεξαρτήτως αν γνωρίζουν όλες τις νομικές λεπτομέρειες ή το σύνολο του σκεπτικού που οδηγεί σε μια απόφαση. Αυτό είναι καταστατικό χαρακτηριστικό της δημοκρατίας που κανένας ειδήμων ποινικολόγος δε μπορεί να το αφαιρέσει από κανέναν πολίτη. Απο’κει και πέρα, στο επίπεδο της πολιτικής και ιδεολογικής αντιπαράθεσης, θα μιλήσουμε και για τον ποινικό λαϊκισμό και για τη λογική που αρχίζει να επικρατεί ότι όλα αντιμετωπίζονται πλέον μέσω της αυστηροποίησης των ποινών και της σωφρονιστικής εξοντωσης των παραβατών, πράγματα, τα οποία φυσικά είναι απαράδεκτα για μια δημοκρατική κοινωνία. Και εκεί πρέπει να δώσουμε μια μάχη. Αλλά είναι άλλο αυτό και είναι άλλο πράγμα να αποφυλακίζεται με αυτό τον τρόπο ένας καταδικασμένος για 2 βιασμούς ανηλίκων» δήλωσε κλείνοντας ο βουλευτής Α Αθήνας, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

 

.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ