ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

19/07/2022

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ακύρωση τριών συμβάσεων εξωτερικού των ΕΑΣ - Διεθνής Διασυρμός της χώρας, πλήγμα στην εξωστρέφεια και τη φήμη της δημόσιας αμυντικής βιομηχανίας

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ακύρωση τριών συμβάσεων εξωτερικού των ΕΑΣ - Διεθνής Διασυρμός της χώρας, πλήγμα στην εξωστρέφεια και τη φήμη της δημόσιας αμυντικής βιομηχανίας



Κατατεθείσα ερώτηση που 39 βουλευτών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας, Γιώργου Τσίπρα προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας και θέμα: "Ακύρωση τριών συμβάσεων εξωτερικού των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων: Διεθνής Διασυρμός της χώρας, πλήγμα στην εξωστρέφεια και τη φήμη της δημόσιας αμυντικής βιομηχανίας με υπέρογκα διαφυγόντα έσοδα αλλά και απώλειες από τις εγγυήσεις και τις ρήτρες των Συμβάσεων ".

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
Οικονομικών
Εθνικής Άμυνας

Θέμα: "Ακύρωση τριών συμβάσεων εξωτερικού των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων: Διεθνής Διασυρμός της χώρας, πλήγμα στην εξωστρέφεια και τη φήμη της δημόσιας αμυντικής βιομηχανίας με υπέρογκα διαφυγόντα έσοδα αλλά και απώλειες από τις εγγυήσεις και τις ρήτρες των Συμβάσεων "


Όπως είναι γνωστό η Διοίκηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων ΑΒΕΕ (ΕΑΣ) τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αποδέκτης σωρείας καταγγελιών για κακοδιαχείριση, στις οποίες επιδεικνύει σοβαρή απάθεια ή αποστρέφεται να απαντήσει επί συγκεκριμένου. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

(α) την ανάθεση της καταστροφής των υπόλοιπων 350.000 ναρκών κατά προσωπικού έναντι 3,70 εκατ. € (9€/νάρκη) όταν υπάρχουν προσφορές της τάξης των 750.000€ (2 €/νάρκη),
(β) την απορρύπανση του οικοπέδου της Ελευσίνας έναντι 18 εκατ. €, όταν υπάρχουν προσφορές της τάξης των 1,80 εκ €,
(γ) το πλήθος των απευθείας αναθέσεων και αδιαφανών ρυθμίσεων υπέρ εργολάβων
(δ) την εγκληματική διαχείριση της εξαγγελθείσας μετεγκατάστασης η οποία οδηγεί σε fast track κλείσιμο του εργοστασίου του Υμηττού χωρίς καμία μέριμνα για το μέλλον του εργοστασίου και με μόνο σκοπό την δημιουργία «πάρκου υπουργείων» μέσω ΣΔΙΤ, με συνέπεια η χώρα να απωλέσει την ικανότητα παραγωγής πυρομαχικών, σε περίοδο που πυκνώνουν οι απειλές κατά της εθνικής μας κυριαρχίας και που η χώρα μας περιέχεται σε οικονομική περιδίνηση.

Αναπόσπαστο των παραπάνω παραμένει το γεγονός ότι το 2021 τα ΕΑΣ διολίσθησαν σε κύκλο εργασιών μόλις 6 εκατομμυρίων ευρώ, με ετήσια πτώση πωλήσεων της τάξης του 63,5% και διετή πτώση πωλήσεων κατά 80%.

Στα παραπάνω συνταρακτικά δεδομένα έρχεται να προστεθεί μια νέα τριπλή, εξόφθαλμη και πρωτοφανής αποτυχία της Διοίκησης των ΕΑΣ ΑΒΕΕ με αποτέλεσμα τον διεθνή διασυρμό της εταιρείας και της χώρας. Όπως επισημαίνει και το Σωματείο Εργαζομένων ΕΑΣ Υμηττού σε ανακοίνωση του στις 13/7/22, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 18/7/2022, η Διοίκηση των ΕΑΣ φέρνει θέμα ακύρωσης 3ων παραγωγικών συμβάσεων εξωτερικού.

Συγκεκριμένα ακυρώνονται οι συμβάσεις:

(1) ΑΙΓΥΠΤΟΥ (φυσίγγια 105Χ609 mm),
(2) ΤΥΝΗΣΙΑΣ (φυσίγγια 12,7mm) και
(3) ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ (φυσίγγια 12,7mm),

λόγω αδυναμίας υλοποίησης τους.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει τη δεινή παραγωγική θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα ΕΑΣ τα οποία πλέον δηλώνουν με επίσημο τρόπο ότι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν παραγωγικά σε τρεις διεθνείς συμβατικές τους υποχρεώσεις. Πέραν του γεγονότος ότι εκτίθεται με εκκωφαντικό τρόπο η αδυναμία της Διοίκησης, αναδεικνύεται συνάμα και η τεράστια ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών, που είναι ιδιοκτήτης της εταιρείας και του εποπτεύοντος Υπουργείου Άμυνας.

Θυμίζουμε ότι στο σχετικό με την υπογραφή των συμβάσεων Δελτίο Τύπου των ΕΑΣ της 15/9/20 αναφέρεται ότι «η συνεργασία των ΕΑΣ με το υπουργείο Άμυνας της Αιγύπτου έχει εξέχουσα σημασία αναλογιζόμενοι τόσο την επιχειρηματική επιτυχία της ελληνικής βιομηχανίας ανάμεσα σε ισχυρούς διεθνείς ανταγωνιστές όσο και την βαρύτητα που έχει η περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των σχέσεων με την Αίγυπτο αλλά και με άλλες χώρες της Μεσογείου. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, κο Ν. Κωστόπουλο: «η επιτυχία των ΕΑΣ αναδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το δυναμικό και τις προοπτικές που κρύβει η ελληνική αμυντική βιομηχανία αναφορικά τόσο με τη συμβολή της στην εθνική οικονομία όσο και με τις ευρύτερες γεωπολιτικές προκλήσεις. Την ίδια στιγμή τα ΕΑΣ ενεργοποιούν συμβάσεις που δεν είχαν υλοποιηθεί εδώ και χρόνια, όπως αυτή με το υπουργείο Άμυνας της Τυνησίας προϋπολογισμού 2,07 εκατ. ευρώ για την προμήθεια πυρομαχικών 12,7 x 99mm". Τώρα με την ακύρωση των παραπάνω συμβάσεων κάθε αναφορά του παραπάνω Δελτίου Τύπου έχει προφανώς στραφεί εναντίον των ΕΑΣ που απέτυχαν στην ικανοποίηση του συμβατικού τους αντικειμένου.

Τα ζητήματα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα είχε θέσει επανειλημμένα δημοσίως και στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τόσο μετά την υπογραφή των συμβάσεων όσο και μετά την πρόσφατη διολίσθηση της Διοίκησης σε αποφάσεις αδιαφανούς αγοράς των παραδοτέων πυρομαχικών από εταιρεία χώρας του εξωτερικού ώστε ακολούθως να εξαχθούν στους αντισυμβαλλόμενους με ζημιογόνο αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα:


• Στην Ερώτηση μας με αριθμό 611/6702 με ημερομηνία 19/5/21 ρωτούσαμε αν "η σύμβαση με την Αίγυπτο για την παραγωγή πυρομαχικών 105Χ609 χιλιοστών, κρίνεται συμφέρουσα και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης τους εφικτό" και "πώς θα καταστεί δυνατόν να είναι συνεπή [τα ΕΑΣ] στις παραδόσεις στην Αίγυπτο και την Τυνησία; ". Η απάντηση από το αρμόδιο για τη Διοίκηση της εταιρείας, Υπουργείο Οικονομικών, δεν έχει καταγραφεί στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Έχει απαντήσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε άλλα σκέλη της Ερώτησης.

• Στην Ερώτηση και ΑΚΕ με αριθμό 188/4628 της 12ης/4/22, επισημαίναμε "την ακατανόητη επιλογή για αγορά των πυρομαχικών από το εξωτερικό αντί της παραγωγής τους" και θέταμε το ζήτημα της αποστολής της σχετικής σύμβασης με εταιρία του εξωτερικού στην κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ενώ, παράλληλα, ζητούσαμε την απαντητική επιστολή του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με την υποβληθείσα προς έλεγχο σύμβαση αγοράς έτοιμων πυρομαχικών, από το εξωτερικό, με σκοπό την παράδοση τους στην Αίγυπτο, στα πλαίσια της σύμβασης CairoNOV/Hellenic/2020/32. Τρεις μήνες μετά δεν έχουμε καμία απάντηση κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής.

Οι συνέπειες για τα ΕΑΣ και για τη χώρα, από την ακύρωση των τριών συμβάσεων εξωτερικού με τρεις χώρες, είναι ανυπολόγιστες, πολλώ δε μάλλον που κάποιες απ τις αντισυμβαλλόμενες χώρες, όπως η Αίγυπτος, είναι στρατηγικοί σύμμαχοι της χώρας. Για την ακρίβεια η αποτυχία αποτυπώνεται στο ίδιο το παραπάνω διθυραμβικό Δελτίο Τύπου της Διοίκησης της εταιρείας, αν αυτό αντιστραφεί. Αυτές λοιπόν οι εξέχουσας σημασίας συμβάσεις με το εξωτερικό που καταδεικνύουν την "επιχειρηματική επιτυχία της ελληνικής βιομηχανίας ανάμεσα σε ισχυρούς διεθνείς ανταγωνιστές" και που "αναδεικνύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το δυναμικό και τις προοπτικές που κρύβει η ελληνική αμυντική βιομηχανία αναφορικά τόσο με τη συμβολή της στην εθνική οικονομία όσο και με τις ευρύτερες γεωπολιτικές προκλήσεις", σήμερα απλά ακυρώνονται.

Τέλος, με την πρωτοφανή ακύρωση των τριών διεθνών συμβάσεων αντιστρέφονται πλήρως και οι αναφορές του Διευθύνοντος Συμβούλου των ΕΑΣ στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της 11/5/21 στην οποία είπε: "Για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, περισσότερα από 11-12, κερδίσαμε διαγωνισμό στο εξωτερικό και συγκεκριμένα ένα διαγωνισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Αιγύπτου, προμήθειας πυρομαχικών 105 χιλιοστών, αλλά και παράλληλα ενεργοποιήσαμε μία σύμβαση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τυνησίας, η οποία, δυστυχώς για ανεξήγητο λόγο, είχε κρυφτεί σε κάποιο συρτάρι".

Επιπλέον, δήλωνε: "Το επιχειρησιακό σχέδιο, για όσους δεν το έχουν και για όσα Κόμματα δεν το έχουν, -αν και μέσα από τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο, έχει περάσει στα χέρια σας,- είναι προφανώς στη διάθεσή σας, έχοντας ως άξονες αναφοράς δύο βασικούς. Πρώτον, τις υφιστάμενες συμβάσεις και τις διαφαινόμενες ανάγκες-απαιτήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και από την άλλη τις συγκεκριμένες συμβάσεις εξωτερικού, που έχουν ήδη αναληφθεί ή βρίσκονται σε ώριμο στάδιο ανάθεσης".

Επειδή το ζήτημα της ακύρωσης τριών συμβάσεων εξωτερικού είναι μείζον για την αξιοπιστία της δημόσιας βιομηχανίας στο εξωτερικό,

Επειδή τίθεται θέμα παραγωγικής επάρκειας και υπάρχουν σημαντικά διαφυγόντα κέρδη όπως και κυρώσεις κατά της εταιρείας,

Επειδή υπάρχει τεράστια ανακολουθία εξαγγελιών και έργων για τη στόχευση της αμυντικής βιομηχανίας,

Επειδή τα ΕΑΣ απαξιώνονται συστηματικά και βρίσκονται σε οριακό σημείο βιωσιμότητας με πτώση κύκλου εργασιών στο 80% σε σχέση με το 2019

Επειδή η Διοίκηση της Εταιρείας και τα αρμόδια Υπουργεία συστηματικά και παράνομα αγνοούν τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο που είχε προειδοποιήσει αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις,


Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί


1) Έχουν γνώση των παραπάνω εξελίξεων και δεδομένων;

2) Ποιες οι συνέπειες από την ακύρωση, λόγω αδυναμίας παραγωγής, της σύμβασης με την Αίγυπτο, στις σχέσεις του ΥΠΕΘΑ με το Υπουργείο Άμυνας της Αιγύπτου; Αληθεύει ότι η ακύρωση της σύμβασης, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργού Άμυνας στη Βουλή την 22/3/22, συνεπάγεται κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης ποσού 286.318,75 ευρώ και η πιθανή διεκδίκηση από τον πελάτη κάθε θετικής και αποθετικής ζημίας; Ποιες συνέπειες για το ελληνικό αποφέρουν οι αντίστοιχες ακυρώσεις των συμβάσεων με την Τυνησία και το Μπαγκλαντές;

3) Ποιες θα είναι οι συνέπειες για τις παραλείψεις της Διοίκησης εφόσον η παραπάνω τριπλή αποτυχία - έστω και μερικής- κάλυψης υποχρεώσεων τριών συμβάσεων εξωτερικού έχουν διαφυγόντα έσοδα άνω των 5 εκατ. ευρώ και σημαντικές ρήτρες που θα ζημιώσουν απευθείας το ελληνικό Δημόσιο;

4) Τί ενέργειες έκαναν για να αποτρέψουν αυτήν την ντροπιαστική για τα ΕΑΣ κατάληξη παραγωγικών συμβάσεων, ενώ οι πάντες σας είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως για τους απαράδεκτους και μη υλοποιήσιμους όρους της σύμβασης αλλά και για την εν συνεχεία προβληματική διαχείριση της σύμβασης της Αιγύπτου;

5) Τί ενέργειες έκαναν για να αποτρέψουν την ντροπιαστική για τα ΕΑΣ κατάληξη μετά τη γνωστοποίηση της έκθεσης καταπέλτη του Ελεγκτικού Συμβουλίου σχετικά με τη σύμβαση της Αιγύπτου; Γιατί δεν έχουν απαντήσει στην παραπάνω σχετική μας Ερώτηση στη Βουλή; Γιατί αποφεύγει συστηματικά η διοίκηση και το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών να απαντά στα φλέγοντα ερωτήματα που έχουν τεθεί στη Βουλή;

6) Τι βάρος δίδεται στην εξωστρέφεια της εταιρείας στο καταρτισθέν - και ουδέποτε αποκαλυφθέν στους εκπροσώπους της εθνικής αντιπροσωπείας - Επιχειρησιακό Σχέδιο 2021-2024 της εταιρείας; Προτίθενται να καταθέσουν το Επιχειρησιακό Σχέδιο της Εταιρείας στη Βουλή όπως τους ζητήθηκε ήδη με την Ερώτηση - Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων με αριθμό 611/6702 και ημερομηνία 19/5/21; Τώρα που εξέλιπε ο δεύτερος βασικός άξονας αναφοράς του Επιχειρησιακού Σχεδίου που είναι οι συμβάσεις εξωτερικού, σύμφωνα με τις παραπάνω δηλώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου των ΕΑΣ, που θα στραφεί επιχειρησιακά η εταιρεία;

7) Τί σκοπεύουν να πράξουν για να διορθώσουν την καταρρέουσα πορεία των ΕΑΣ και να διασώσουν, έστω και τώρα, το κύρος αυτής της ιστορικής και εμβληματικής δημόσιας εταιρίας, την οποία έχει τόσο ανάγκη η Άμυνα, η ασφάλεια και η οικονομία της χώρας; Πώς θα θεραπεύσουν την τρωθείσα φήμη της εταιρείας στο εξωτερικό;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Τσίπρας Γιώργος
Δρίτσας Θεόδωρος

Αβραμάκης Ελευθέριος
Αραχωβίτης Σταύρος
Αυγέρη Θεοδώρα (Δώρα)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βερναρδάκης Χριστόφορος
Βίτσας Δημήτρης
Γιαννούλης Χρήστος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ηγουμενίδης Νίκος
Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κόκκαλης Βασίλειος
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Γιάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γιώργος
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Γιάννης
Συρμαλένιος Νίκος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζάκρη Θεοδώρα
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ