19/07/2022

Λ. Αβραμάκης: Σχεδόν ένας στους δύο εργαζόμενους στην Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πάει ούτε μια εβδομάδα διακοπές

Αποκαλυπτική της ζοφερής πραγματικότητας στην Ελλάδα για τους μισθωτούς εργαζόμενους είναι η έρευνα του Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Ινστιτούτου, σύμφωνα με την οποία 1.629.245 ή 43,4% των εργαζομένων δεν αντέχουν οικονομικά να κάνουν ούτε μια εβδομάδα διακοπές.

Η κατάσταση αυτή είναι προφανές ότι επιδεινώνεται και από τις διαρκείς ανατιμήσεις βασικών προϊόντων αλλά και από τις τεράστιες αυξήσεις σε βασικές ανάγκες όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, οι δαπάνες στέγασης και οι τιμές των καυσίμων.

Το γεγονός μάλιστα ότι η χώρα μας «κατακτά το χάλκινο μετάλλιο» σε μια ακόμη αρνητική κατηγορία στην ΕΕ, καθώς σε χειρότερη θέση βρίσκονται μόνο οι εργαζόμενοι στη Ρουμανία και τη Λιθουανία, είναι τουλάχιστον ενδεικτικό των συνεπειών της ακραίας φτωχοποίησης που πλήττει τους εργαζόμενους στην Ελλάδα.

Είναι πλέον σαφές ότι είναι αναγκαία μια άλλου τύπου οικονομική πολιτική που θα διασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση όλων των εργαζομένων, που θα προσφέρει ικανοποιητικούς μισθούς χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που επίσης βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο.

Το πρόγραμμα για την εθνική οικονομία, την απασχόληση, τις συνθήκες και τα δικαιώματα στην εργασία που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, είναι η μόνη ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης που μπορεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις εργασίας προβλέποντας αυξήσεις μισθών και μείωση του κόστους ζωής.

Στόχος μας, ως η επόμενη κυβέρνηση των προοδευτικών δυνάμεων είναι να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο των φτωχών εργαζόμενων που έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας στα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ. Απέναντι στο νεοφιλελεύθερο και αποτυχημένο πρόγραμμα της ΝΔ που προωθεί διαρκώς την ημιαπασχόληση και την ελαστικότητα των εργασιακών σχέσεων εξυπηρετώντας μονίμως τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων, εμείς αντιπαραβάλλουμε ένα πρόγραμμα αξιοπρέπειας για το σύνολο των εργαζομένων, ένα πρόγραμμα κοινωνικής δικαιοσύνης που ταυτόχρονα θα μειώσει σταδιακά το χάσμα μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των μεγάλων συχνά πολυεθνικών ομιλών που διεκδικούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς σε όλους τους κλάδους.

Στις εκλογές που έρχονται, οι εργαζόμενοι, οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν μια και μόνο επιλογή. Να στηρίξουν και να αναδείξουν στην κυβέρνηση τις προοδευτικές δυνάμεις και το ΣΥΡΙΖΑ Pροοδευτική Συμμαχία, προκειμένου στη χώρα να αποκατασταθεί η κοινωνική και η οικονομική δικαιοσύνη και να σταματήσει η φτωχοποίηση των εργαζομένων.