20/07/2022

Κ. Βέττα στην Βουλή: Η κυβέρνηση παραδίδει τα ασυνόδευτα ανήλικα σε Μ.Κ.Ο., αποποιείται τις θεσμικές της ευθύνες και ευνοεί την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος

Η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε στην Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τα ασυνόδευτα ανήλικα.

Η κ. Βέττα ανέφερε αρχικά ότι η κυβέρνηση «λειτουργεί με ένα τρόπο όπου ο νεοφιλελευθερισμός, η επικοινωνιακή διαχείριση, ο συγχρωτισμός με ακροδεξιά ακροατήρια και η ανάθεση σε ιδιωτικά συμφέροντα  συνιστούν το πλαίσιο άσκησης της πολιτικής της».

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι ο νόμος για την Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς το επισπεύδον Υπουργείο δεν είναι το αρμόδιο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το όποιο θα έπρεπε να είναι λόγω κοινωνικών δομών και τεχνογνωσίας, αλλά το Μετανάστευσης και Άσυλου, προφανώς γιατί η αντίληψη της Ν.Δ. για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την στήριξη των νεαρών παιδιών προσομοιάζει με αυτή των ακροδεξιών ακροατηρίων.

Επίσης, τόνισε ότι η διάταξη που επιτρέπει σε ιδιώτες με ελάχιστα τυπικά προσόντα και προϋποθέσεις να ασκούν την επιτροπεία σε ασυνόδευτα ανήλικα, όπως και η αναβάθμιση των Μ.Κ.Ο. που μπορούν να δραστηριοποιούνται και να αυτενεργούν σε κάθε στάδιο της διαδικασίας προσποριζόμενες υψηλή χρηματοδότηση, εγείρουν πολλά ζητήματα για τη ασφάλεια των ανηλίκων, ειδικά στην συγκυρία, αλλά και τη βέβαιη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος από φιλικές στην κυβέρνηση Μ.Κ.Ο..

Στη συνέχεια, η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης έκανε ειδική αναφορά στην δομή του Πεντάλοφου τονίζοντας ότι η έλλειψη πιστώσεων και οι σοβαρότατες δυσλειτουργίες με τις συμβάσεις των εργαζομένων, δημιούργησαν πλείστα προβλήματα στην δομή το προηγούμενο διάστημα.

Τέλος, παρέθεσε στοιχεία για το έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που εξαπλασίασε τον αριθμό των ασυνόδευτων ανηλίκων που έτυχαν προστασίας, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να απολογηθεί και να ζητήσει συγγνώμη για την καταδίκη της από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για το τραγικό δυστύχημα στο Φαρμακονήσι του 2014.

Κλείνοντας, κατέληξε: «Η καταψήφιση του νομοσχεδίου είναι αυτονόητη, όπως αυτονόητη είναι και η συνολική αποδοκιμασία των πεπραγμένων σας από την στιγμή που αναλάβατε να φέρετε εις πέρας αυτό το έργο. Μια αποδοκιμασία που συμπεριλαμβάνει τη συντριπτική πλειοψηφία των πεπραγμένων της κυβέρνησης, αποδοκιμασία και απόρριψη με την οποία ήδη βρίσκεστε αντιμέτωποι και θα επισφραγιστεί με την βέβαιη εκλογική και πολιτική σας καταδίκη».