22/07/2022

Επίκαιρη ερώτηση Βαγενά: Σε κατάσταση επισφάλειας βρίσκονται το Γενικό Αρχείο του Κράτους στη Λάρισα, καθώς και οι Υπηρεσίες των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο σύνολό τους, και η λειτουργία τους διακυβεύεται

Επίκαιρη Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας κατέθεσε η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Άννα Βαγενά, με θέμα: «Σε κατάσταση επισφάλειας βρίσκονται το Γενικό Αρχείο του Κράτους στη Λάρισα, καθώς και οι Υπηρεσίες των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο σύνολό τους, και η λειτουργία τους διακυβεύεται».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Θέμα: «Σε κατάσταση επισφάλειας βρίσκονται το Γενικό Αρχείο του Κράτους στη Λάρισα, καθώς και οι Υπηρεσίες των Γενικών Αρχείων του Κράτους στο σύνολό τους, και η λειτουργία τους διακυβεύεται»

Τα Γενικά Αρχεία Του Κράτους, ο Εθνικός Δημόσιος Αρχειακός Φορέας, που περιλαμβάνει τη Γενική Διεύθυνση στην Αθήνα και 3 (τρεις) Διευθύνσεις, 54 (πενήντα τέσσερα) Τμήματα και 7 (επτά) Αρχειοφυλακεία σε όλη την Ελλάδα, από την ίδρυσή τους, το 1914, μέχρι σήμερα διαδραματίζουν σημαντικότατο και ουσιαστικό ρόλο στην έρευνα, στη γνώση, στον πολιτισμό, στη δημόσια Διοίκηση και η συμβολή τους είναι αδιαμφισβήτητη. Παρ΄ ολ΄ αυτά, η λειτουργία τους ανά τη χώρα βρίσκεται σε κίνδυνο, επειδή η Πολιτεία τα άφησε στην τύχη τους, να μαστίζονται στο σύνολό τους από τα ανεπίλυτα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού και πόρων.

Από αυτή την εξαιρετικά δυσχερή θέση, δεν εξαιρούνται, δυστυχώς, ούτε τα ΓΑΚ Λάρισας, των οποίων τα προβλήματα θα παραθέσω εδώ:
1ον) Δεν υπάρχει προϋπολογισμός για τη συντήρηση των κτηρίων, για την πυρασφάλεια, τη φύλαξη, την καθαριότητα, τον εξοπλισμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κατάσταση των αρχειοστασίων και του πολύτιμου αρχειακού υλικού: Οι ζημιές που προκλήθηκαν στο κτήριο των Γενικών Αρχείων και στα μεταλλικά ράφια που τα φιλοξενούν από τον σεισμό των 6,3 Richter, στις 3 Μαρτίου 2021, στην Ελασσόνα, ιδιαίτερα αισθητό στη Λάρισα, δεν αποκαταστάθηκαν. Οι τελευταίες προμήθειες υλικών συντήρησης, ταξινόμησης και αποθήκευσης του αρχειακού υλικού πραγματοποιήθηκαν το 2018. Ο υπάρχων εξοπλισμός διακίνησης και μεταφοράς του όγκου αρχείων, οι ανελκυστήρες που δεν λειτουργούν, δυσχεραίνουν την πρόσβαση του κοινού και, κυρίως, καταπονούν αθροιστικά την υγεία του προσωπικού, ενώ οι μεγάλοι όγκοι αρχείων που πρέπει να προσκτηθούν από την Υπηρεσία, παραλαμβάνονται με δική του προσωπική, σωματική και οικονομική επιβάρυνση.

2ον) Η έλλειψη μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού, τρανό παράδειγμα της οποίας αποτελεί το Αρχειοφυλακείο Αγιάς, που διοικητικά υπάγεται στα ΓΑΚ Λάρισας, και το οποίο τον Σεπτέμβριο 2021 οδηγήθηκε σε αναστολή της καθημερινής λειτουργίας του λόγω έλλειψης προσωπικού. Έκτοτε, την ασφάλεια των συλλογών και την εξυπηρέτηση του κοινού στο Μεταξοχώρι και τον Αετόλοφο (κτήρια Αρχειοφυλακείου) έχει αναλάβει το προσωπικό των ΓΑΚ Λάρισας με ίδια έξοδα.

3ον) Οι απαράδεκτες υγειονομικές συνθήκες επιδεινώθηκαν κατά την πανδημία, (έλλειψη των αναγκαίων ειδών καθαριότητας και υγιεινής για την προστασία του προσωπικού και του κοινού) και τις ελλείψεις καλύπτουν, στο μέτρο του δυνατού, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Πολλά αρχεία παραλαμβάνονται από σοβαρά επιβαρυμένο υγειονομικό περιβάλλον, με ποντίκια, μούχλα, ή μέσα από λύματα, και αποθηκεύονται κατευθείαν στα Γ.Α.Κ. χωρίς τη δυνατότητα λήψης υγειονομικών μέτρων.
Παρόλα αυτά, η τροπολογία του Νόμου για τις προμήθειες (άρθ. 58, Ν. 4692/2020/ΦΕΚ Α, 111/12-06-2020) αναφέρει ξεκάθαρα ότι, τις προμήθειες των ΓΑΚ αναλαμβάνει ο αρμόδιος φορέας του ΥΠΕΘ.
Στόχος των Γενικών Αρχείων του Κράτους, που αποτελούν κιβωτό μνήμης της ελληνικής Ιστορίας, είναι να ευαισθητοποιηθεί το κοινό σχετικά με τη σπουδαιότητα των Αρχείων και οι κυβερνώντες σχετικά με την ποιοτική και διαφανή διακυβέρνηση του Κράτους, μέσα από τη διατήρησή τους και την ανεμπόδιστη πρόσβαση σε αυτά, και γι’ αυτό, η αδιαφορία και η εγκατάλειψη των Εθνικών Αρχείων δεν αρμόζει σε σύγχρονη, ευνομούμενη Πολιτεία.

Ερωτάται η αρμόδια κ. Υπουργός:

1) Ποια είναι η σημασία των Γενικών Αρχείων του Κράτους για την ηγεσία του ΥΠΕΘ και αυτή σκοπεύει επιτέλους να δραστηριοποιηθεί, όπως αρμόζει στον Εθνικό Αρχειακό Φορέα και όπως ο Νόμος ορίζει, ώστε α) να διασφαλιστεί η επάρκεια πόρων και η συντήρηση των κτηρίων, των υποδομών και του αρχειακού υλικού, β) να στελεχωθούν κατάλληλα οι αρχειακές υπηρεσίες, με το αναγκαίο μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό και γ) να εξασφαλιστεί η καθαριότητα και να διασφαλιστούν όλες οι σχετικές προδιαγραφές υγιεινής που απαιτούνται για τον συγκεκριμένο χώρο;
2) Η ηγεσία του ΥΠΕΘ θα ανταποκριθεί επιτέλους στις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις του Σωματείου (Σ.Ε.Γ.Α.Κ) για την πραγματοποίηση κοινής συνάντησης, πριν τα Γενικά Αρχεία του Κράτους οδηγηθούν στην πλήρη κατάρρευση;

Η ερωτώσα βουλευτής

Βαγενά-Κηλαηδόνη Άννα