28/07/2022

Γ. Μπαλάφας: Ο κ. Μητσοτάκης να λογοδοτήσει για τις παρακολουθήσεις - Πολιτική η ευθύνη

Σημεία συνέντευξης του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Β’3 Νοτίου Τομέα Αθηνών στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ (στο δημοσιογράφο Δ. Οικονόμου)

Για τις ψηφιακές ταυτότητες

Χθες είχαμε από τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Πιερρακάκη άλλη μια επικοινωνιακή φιέστα. Παρουσίασαν μία εφαρμογή για κινητά όπου μπορεί να γίνει χρήση ψηφιακής ταυτότητας και διπλώματος αποκλειστικά, όμως, για εσωτερική χρήση, αφού τα έγγραφα αυτά δεν έχουν ισχύ στο εξωτερικό. Μάλιστα, ενημερωθήκαμε ότι η εφαρμογή θα λειτουργήσει από τον Οκτώβριο.

Να θυμίσουμε, καταρχήν, στον κ. Μητσοτάκη ότι η αλλαγή και η προσαρμογή στη ψηφιακή εποχή ξεκίνησε με σύμβαση της περιόδου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπου μεταξύ άλλων είχε δρομολογηθεί και η νέα ταυτότητα. Η σύμβαση αυτή ακυρώθηκε αμέσως μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ, για να αντικατασταθεί με νέα μεγαλύτερου κόστους, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Αντί ο κ. Μητσοτάκης να απαντήσει γιατί δεν έχει προχωρήσει η σύμβαση νέων ταυτοτήτων, στήνει φιέστες για ένα σύστημα που δεν έχει ευρωπαϊκή ισχύ.

Για το σύστημα παρακολούθησης Predator

Μία στοιχειωδώς ευνομούμενη και λειτουργούσα πολιτεία έχει κάποιους μηχανισμούς προστασίας της. Ένας από αυτούς είναι και η ΕΥΠ. Όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο κ. Μητσοτάκης έβαλε την ΕΥΠ υπό την εποπτεία του, κάτι που δεν έχει προηγούμενο. Να θυμίσω, μάλιστα, το φιάσκο του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Π. Κοντολέων, που όρισε ο κ. Μητσοτάκης με τα ελλιπή προσόντα και πτυχία από αυτά που προέβλεπε ο νόμος. Και να θυμίσω, επίσης, ότι ο κ. Μητσοτάκης για να υπερασπιστεί αυτήν του την επιλογή, άλλαξε το νόμο.

Σε σχέση με την πρόσφατη καταγγελία από τον κ. Ανδρουλάκη για προσπάθεια ενεργοποίησης του συστήματος Predator στο κινητό του, θα έλεγα, αρχικά, ότι είναι εντυπωσιακή η προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση να θεωρηθεί ως κάτι φυσιολογικό η παρακολούθηση και η υποκλοπή συνομιλιών. Αυτό είναι ένα πολιτικά επικίνδυνο γεγονός. Όταν, για παράδειγμα, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μπ. Παπαδημητρίου λέει «Τα τηλέφωνα τα παρακολουθούν πολλοί και για διάφορους λόγους. Να προσέχετε. Ένας σοβαρός πολιτικός αρχηγός δεν συζητά σοβαρά θέματα στο κινητό του» είναι σαν να αποδέχεται ότι όλα είναι υπό παρακολούθηση. Αυτό, όμως, είναι κύρια ευθύνη της ΕΥΠ, άρα του επικεφαλής της υπηρεσίας και, άρα του πολιτικού προϊσταμένου της. Αν κάποιος, λοιπόν, πρέπει να λογοδοτήσει για τις παρακολουθήσεις είναι ο κ. Μητσοτάκης. Η ευθύνη είναι πολιτική, αυτού που προΐσταται.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε για παρακολουθήσεις και για το σύστημα predator, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι προμηθεύονται κυβερνήσεις. Πρόσφατα είχαμε την καταγγελία του δημοσιογράφου Κουκάκη, που η έρευνά του αφορούσε σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Μην ξεχνάμε και την υπόθεση της αμερικανικής εταιρείας διαχείρισης δεδομένων Palantir, πριν ενάμιση περίπου χρόνο.