28/07/2022

Ερώτηση Σαντορινιού: Αδικαιολόγητη η αδράνεια του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου περί σωστικών μέσων

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: «Αδικαιολόγητη η αδράνεια του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου περί σωστικών μέσων»
H, δια θαλάσσης, μετακίνηση εκατομμυρίων επιβατών στη χώρα μας θέτει αναπόφευκτα την ασφάλεια ως στόχο- προτεραιότητα για την εκάστοτε κυβέρνηση. Πέρα από το γεγονός ότι η διάσωση κάθε ανθρώπου που κινδυνεύει στη θάλασσα πρέπει να αποτελεί πρώτιστο μέλημα της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας, η ασφάλεια στις μετακινήσεις στη χώρα μας αποτελεί στοιχείο ενισχυτικό μιας σειράς δραστηριοτήτων όπως είναι οι τακτικές μετακινήσεις στη νησιωτική χώρα, ο τουρισμός, η αλιεία, το yachting κλπ.
Η ασφάλεια των επιβατών προϋποθέτει μεταξύ άλλων ότι, σε περίπτωση ατυχήματος, θα πρέπει να υπάρχει ένα υλοποιήσιμο και αποτελεσματικό σχέδιο διάσωσης αλλά και τα σύγχρονα μέσα που θα αποτρέψουν την πιθανότητα να μετατραπεί σε δυστύχημα.
Για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, διαπιστώνοντας ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο ήταν απαρχαιωμένο και η εφαρμογή του ήταν πιθανό να δημιουργήσει κινδύνους σε περίπτωση ατυχήματος, συνέστησε επιτροπές για την εκπόνηση σχεδίου ενός νέου Προεδρικού Διατάγματος, σε αντικατάσταση του ξεπερασμένου ΠΔ 36/67, περί Κανονισμού Σωστικών Μέσων των Πλοίων, με σκοπό την αναβάθμιση των σωστικών μέσων των πλοίων που εφοδιάζονται με Πρωτόκολλο Γενικής Επιθεώρησης.
Για τη σύνταξη μάλιστα του συγκεκριμένου σχεδίου είχαν ληφθεί υπόψη οι γνώμες φορέων της ναυτιλίας, τα στελέχη των οποίων διαθέτουν γνώση και εμπειρία, και είχε συζητηθεί σε επιτροπές εργασίας.
Ωστόσο σήμερα, τρία χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καμία ενέργεια δεν έχει πραγματοποιηθεί προκειμένου να τεθεί σε ισχύ το νέο θεσμικό πλαίσιο. Η παρούσα Κυβέρνηση, αντί να αξιοποιήσει την προσπάθεια που είχε γίνει από την προηγούμενη και κυρίως από τις Υπηρεσίες και τα έμπειρα στελέχη του Υπουργείου Ναυτιλίας, έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα την υπογραφή του ΠΔ περί του Κανονισμού Σωστικών Μέσων των Πλοίων.
Επειδή με την κυβερνητική αλλαγή του Ιουλίου του 2019 διεκόπησαν οι σχετικές διαδικασίες και δεν έχει υπάρξει (ή έστω δεν έχει γίνει γνωστή) οποιαδήποτε εξέλιξη επί του θέματος,
Επειδή τα ζητήματα της ασφάλειας στη θάλασσα πρέπει να αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα και πάντα να είναι σε ισχύ σχέδια έτοιμα για εφαρμογή,

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί προκειμένου να αξιοποιήσει τις επεξεργασίες που είχαν πραγματοποιηθεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου για τα σωστικά μέσα;
2. Γιατί έχει καθυστερήσει η έκδοση του νέου σχετικού ΠΔ που αναβαθμίζει τα σωστικά μέσα και ενισχύει το επίπεδο ασφαλείας της ναυσιπλοΐας; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή και πότε αναμένεται να τεθεί σε ισχύ;
Ο ερωτών βουλευτής
Σαντορινιός Νεκτάριος