ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

28/07/2022

Χ. Καφαντάρη: Σταθερή στην ιδεοληπτική πολιτική της η ΝΔ, αποδομεί όποιες προστατευτικές διατάξεις αφορούν το περιβάλλον- βίντεο

Χ. Καφαντάρη: Σταθερή στην ιδεοληπτική πολιτική της η ΝΔ, αποδομεί όποιες προστατευτικές διατάξεις αφορούν το περιβάλλον- βίντεο



Τοποθέτηση της Χ. Καφαντάρη με την ιδιότητα της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, ίσως οι ιστορικοί του μέλλοντος και οι ψυχολόγοι του μέλλοντος απαντήσουν αν η συγκεκριμένη πολιτική Μητσοτάκη είναι πράγματι θέμα έλλειψης ενσυναίσθησης ή ανικανότητας των αρίστων ή εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων. Πάντως η Νέα Δημοκρατία είναι πιστή στην ιδεοληπτική, νεοφιλελεύθερη πολιτική της και ο κ. Μητσοτάκης τρία χρόνια τώρα υλοποιούν μια συγκεκριμένη πολιτική απαξιώνοντας συστηματικά τις ανάγκες της κοινωνίας, εξυπηρετώντας σταθερά ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτό φαίνεται σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων και σε όλους τους τομείς πολιτικής.

Μια τέτοια κυβέρνηση λοιπόν δεν μπορεί να αφήσει απέξω τον σημαντικό τομέα του φυσικού περιβάλλοντος και την πλούσια βιοποικιλότητα της πατρίδας μας. Διαπιστώνουμε και βλέπουμε τρία χρόνια τώρα μία φουλ επίθεση στο περιβάλλον, το οποίο περιβάλλον σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης συμβατό με τους στόχους του ΟΗΕ, συμβατό με τα θέματα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, είναι ένας σοβαρός αναπτυξιακός πόρος. Για την Κυβέρνηση όμως το περιβάλλον φαίνεται και μέσα από αυτές τις νομοθετικές πρωτοβουλίες τριών χρόνων ότι είναι ένα εμπόδιο για τις επενδύσεις που θέλει η Νέα Δημοκρατία, είναι ένα εμπόδιο για την λεγόμενη ανάπτυξη. Οφείλω λοιπόν όμως να πω ότι πράγματι κύριοι της Νέας Δημοκρατίας έχετε μία σταθερή πολιτική από την οποία δεν παρεκκλίνετε. Έχετε συνέχεια, έχετε στόχο, τη θυσία του περιβάλλοντος ουσιαστικά περιβάλλον ουσιαστικά στη δική σας αμφιλεγόμενη ανάπτυξη.

Έχουμε το νόμο του κ. Χατζηδάκη τον ν.4685/2020, έχουμε τον κλιματικό νόμο 4936/2022 και πάει λέγοντας και επιμέρους ρυθμίσεις σε διάφορα νομοσχέδια κυρίως του Υπουργείου Ανάπτυξης. Με το νόμο Χατζηδάκη ουσιαστικά καταργήθηκαν οι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, δημιουργήθηκαν αυτές οι μονάδες κεντρικά στον ΟΦΥΠΕΚΑ που εδρεύουν στην Αθήνα, έναν κεντρικό οργανισμό, αλλά οι συνέπειες αυτής της αλλαγής φαίνονται και φαίνονται σημαντικά και αυτές τις μέρες τις οποίες διανύουμε. Και όσο και να προσπαθεί ο κύριος Υφυπουργός και στις επιτροπές να μας πει ότι δεν καταργήθηκαν οι φορείς, η πραγματικότητα είναι συγκεκριμένη και οι συνέπειες της πολιτικής Μητσοτάκη στον τομέα αυτό φαίνονται καθημερινά.

Παράλληλα όμως με την ιδεοληψία η οποία χαρακτηρίζει την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η Κυβέρνηση αυτή είναι και βαθιά υποκριτική. Δεν είναι υποκρισία άλλη εικόνα να παρουσιάζει ο Πρωθυπουργός στο εξωτερικό και άλλες να είναι οι πολιτικές οι οποίες υλοποιούνται μέσα στην χώρα; Ο πρώτος «πράσινος» Πρωθυπουργός, όπως θέλει να λέγεται, πριν από κάποιο καιρό σε παγκόσμιο συνέδριο διεθνούς ένωσης για την προστασία της φύσης στην Γαλλία δεσμεύτηκε να γίνει πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην πλήρη εφαρμογή νομοθεσίας της ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος. Τόνισε ότι η ανακήρυξη του καθεστώτος προστασίας για όλες τις περιοχές Natura 2000 θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2022 μέσω μιας απολύτους διαφανούς και συμπεριληπτικής διαδικασίας. Σε σύνοδο για την προστασία της Μεσογείου και την προστασία της βιοποικιλότητας ουσιαστικά είχαμε άλλες δεσμεύσεις.

Δεν κυρώνονται όμως από την Κυβέρνηση πρωτόκολλα για την προστασία της Μεσογείου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο μας παρέπεμψε τον Δεκέμβριο του 20220 σχετικά με τις προστατευόμενες περιοχές, ενώ ο κ. Μητσοτάκης βιαστικά από το 2019 εξήγγειλε αυτή τη βίαιη απολιγνιτοποίηση έτσι χωρίς πρόγραμμα, ώστε να δείξει την πράσινη φυσιογνωμία του και να λέει ότι είναι ο πράσινος Πρωθυπουργός. Την ίδια στιγμή όμως υποκαθιστά τον λιγνίτη από φυσικό αέριο, εξυπηρετώντας βέβαια καρτέλ φυσικού αερίου, αλλά εξαρτώντας τη χώρα μας ακόμα περισσότερο ενεργειακά.

Και εδώ θα πούμε, ποια απολιγνιτοποίηση; Εμείς μιλάμε και η επιστήμη και ΟΗΕ και οι ανάγκες παγκόσμια μιλούν για απανθρακοποίηση. Το φυσικό αέριο είναι και αυτό ορυκτό καύσιμο και φαίνεται ότι αυτό είναι πολύ πράσινη πολιτική. Το επαναλαμβάνουμε, η πράσινη μετάβαση αφορά απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε πολιτικές εξοικονόμησης, σε πολιτικές αποθήκευσης. Το σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα ΕΣΕΚ του ΣΥΡΙΖΑ περιλάμβανε σταδιακή απεξάρτηση από τον λιγνίτη και παράλληλη ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Εδώ πέρα βλέπουμε αυτό το βίαιο που λόγω των πραγμάτων, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων αναγκάζεται να το μαζέψει τώρα. Θα δούμε, όμως, ποιο αποτέλεσμα θα υπάρξει.

Η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, εκτός από ιδεοληψία, χαρακτηρίζεται και από υποκρισία, απαξίωση δημόσιου συμφέροντος, υποτίμηση της κοινωνίας, να μην πω και αναλγησία, την ώρα που έχουμε τόσες δασικές πυρκαγιές, ειδικά το τελευταίο διάστημα και μάλιστα μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, όπως είναι το δάσος της Δαδιάς, όπως είναι η Βάλια Κάλντα. Εκεί ακόμα υπάρχει πρόβλημα. Μπορεί να υπάρχει μια ύφεση, φυσικά την ευχόμεθα όλοι, αλλά το πρόβλημα παραμένει και η Κυβέρνηση οφείλει να στέλνει εναέρια μέσα σε συγκεκριμένες περιοχές, γιατί αυτές οι περιοχές έχουν μια ιδιαιτερότητα ως προς την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που γίνονται όλα αυτά, καταθέτει το εν λόγω σχέδιο νόμου. Δίνει οριστικό χτύπημα στην προστασία του περιβάλλοντος. Όσο φιλότιμα ο κύριος Υφυπουργός και χθες στην τέταρτη συνεδρίαση της Επιτροπής προσπάθησε να μας πείσει για την κινητοποίηση του μηχανισμού, ότι όλα γίνονται κλπ, να μιλήσει για αντιπυρικές ζώνες καθαρισμών, για τα 72 εκατομμύρια που δίνονται για καθαρισμούς και έργα πρόληψης, δεν παρέλειψε να πει ότι οι εργασίες αυτές συνεχίζονται.

Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Αμυρά: Πότε ξεκινά η αντιπυρική περίοδος, κύριε Υφυπουργέ; Ξεκινά την 1η Μαΐου. Τώρα είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, στην καρδιά της αντιπυρικής και τώρα γίνονται αυτές οι εργασίες, κάτι το οποίο δεν αρνήθηκε σε αντίστοιχη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και της Επιτροπής Περιφερειών και ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης κ. Τουρνάς. Άρα, αφήστε τα περί προετοιμασίας.

Την ίδια στιγμή, οι πυροσβέστες δίνουν τη μάχη με ελλιπή μέσα και όλοι τούς χειροκροτάμε -και η Κυβέρνηση- και το αξίζουν πραγματικά, αλλά αν ήθελε η Κυβέρνηση να ανταμείψει αυτούς τους ανθρώπους που σε δύσκολες συνθήκες δίνουν μάχες, δεν θα έφερνε τα άρθρα 39 και 40, τα οποία συνεχίζουν την τριχοτόμηση του Πυροσβεστικού Σώματος και διαχωρίζουν τους εργαζόμενους στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Επίδομα για όλους, όχι μόνο για τις καινούργιες μονάδες ΕΜΟΔΕ.

To νομοσχέδιο συνεχίζει τη λογική της κακής νομοθέτησης που είναι χαρακτηριστική. Από τα 87 άρθρα φτάσαμε στα 178, η διαβούλευση ήταν έξι-επτά μέρες, ο διάλογος με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις έγινε «στο παρά πέντε». Οφείλουμε να πούμε ότι κάτι απεσύρθη από ρυθμίσεις στην απόλυτη προστασία, αλλά η φιλοσοφία επέμβασης στις περιοχές NATURA δεν άλλαξε, γι’ αυτόν τον λόγο και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι επιστημονικοί φορείς –ακούστηκε και στη συνεδρίαση της Βουλής- είναι αντίθετοι και ζητούν την απόσυρσή του.

Εντυπωσιακά κακή νομοθέτηση είναι τα άρθρα 111 και 112 που περιλαμβάνουν νομοτεχνικές βελτιώσεις του ν. 4951/2022 που πρόσφατα ψήφισε η Κυβέρνηση.

Εδώ πέρα θα αναφέρουμε βέβαια και διατάξεις 12 Υπουργείων, μέχρι και του Υπουργείου Παιδείας που είχαμε το νομοσχέδιο πριν από μια εβδομάδα και μπορούσαν εκεί να μπουν οι συγκεκριμένες διατάξεις. Έχουμε, λοιπόν, ένα νομοσχέδιο-«σκούπα». Ζητάμε να αποσυρθεί.

Τι περιλαμβάνει, όμως, το νομοσχέδιο; Πλήθος ρυθμίσεων πολεοδομικών, χωροταξικών, ακυρώνοντας την έννοια χωροταξικού σχεδιασμού, έχουμε συρραφή ρουσφετιών με χαλάρωση ελεγκτικών μηχανισμών και πλήθος εξυπηρετήσεων. Παραβιάζεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Σύνταγμα. Σημαντικό περιορισμό της σημασίας της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, νέες χρήσεις γης στις προστατευόμενες περιοχές. Νομιμοποιείτε υφιστάμενες παράνομες δραστηριότητες μέσα σε περιοχές NATURA πριν ολοκληρωθούν οι ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες που είχαν ανατεθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και τρία χρόνια δεν τις έχετε ολοκληρώσει. Πρακτικά εξαιρείτε έργα από την υποχρεωτική περιβαλλοντική αδειοδότηση με αυθαίρετα κριτήρια. Ο ελεγχόμενος πληρώνει τον ελεγκτή, ανοίγοντας έτσι την πόρτα σε πιθανή συναλλαγή. Ο Υπουργός αποφασίζει. Με απόφαση Υπουργού θα καθορίζεται η φέρουσα χωρική ικανότητα κάθε χωρικής ενότητας.

Στις δασικές υπηρεσίες, που πάνω από δεκαετίες έχουν να στελεχωθούν με προσωπικό, εισάγετε συμβασιούχους. Γιατί δεν κάνετε μόνιμες προσλήψεις στις δασικές υπηρεσίες; Ρίξτε μια ματιά. Χθες μιλούσα με δασολόγο. Το 50% των εργαζομένων είναι πάνω από 50 χρονών. Μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό, τι γίνεται στις δασικές υπηρεσίες, εκτός φυσικά από τις ελλείψεις;

Όσον αφορά τα θαλάσσια αιολικά, έχουμε σχεδιασμό υπεράκτιων αιολικών πάρκων, μια μεταρρύθμιση απαραίτητη για την «πράσινη» μετάβαση. Συμφωνούμε με τα πλωτά αιολικά, όμως πάτε να «κάψετε» το συγκεκριμένο γιατί δεν υπάρχει χωροταξικό για τις ΑΠΕ που περιμένουμε τόσα χρόνια, δεν υπάρχει θαλάσσια χωροταξία. Μη συμμόρφωση, λοιπόν, ασυμβατότητα με την οδηγία 89/2014 για θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.

Όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστήμονες, φορείς, πολεοδόμοι, χωροτάκτες, αυτοδιοικητικοί αντιδρούν και εκδίδουν αποφάσεις παραθέτοντας στοιχεία ενάντια στο εν λόγω σχέδιο νόμου.

Δεν μπορώ να μην έλθω και στο θέμα που αφορά το Υπουργείο Παιδείας και το θέμα των μουφτειών, άρθρα 162 με 167. Θεμελιώδες για εμάς ήταν να υπάρξει μια περίοδος διαβούλευσης, έτσι ώστε, όπως είχε επισημανθεί απ’ όλες τις πλευρές της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη, να επιτευχθούν συναινέσεις και συγκλίσεις εκεί που είναι δυνατόν με τη μειονότητα και να προλάβουμε έτσι κάθε παρέμβαση της Τουρκίας στα εσωτερικά της Θράκης και οποιαδήποτε προσπάθεια να οργανώσει μια παράλληλη διαδικασία εκλογής μουφτή που η ελληνική πολιτεία δεν θα αναγνωρίσει. Επί της ουσίας έχουμε ισχυρότατες ενστάσεις, εφόσον δεν αξιοποιήθηκε η συστηματική δουλειά που έγινε στην Επιτροπή για τη Θράκη, όπου υπήρχε γενική συμφωνία εξασφάλισης της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης της μειονότητας.

Συνεπώς, είμαστε αναγκασμένοι, εάν δεν αποσυρθούν οι διατάξεις αυτές για διαβούλευση, να καταψηφίσουμε, εκτός αν υπάρχουν οι παρακάτω βελτιώσεις: Να διευρυνθεί η αντιπροσωπευτικότητα της συμβουλευτικής Επιτροπής ιδίως ως προς τον αριθμό των ιμάμηδων σ’ αυτή, να μην τεθεί ως προϋπόθεση συμμετοχής των ιμάμηδων σ’ αυτήν η εγγραφή στα υφιστάμενα μητρώα του άρθρου 14 του ν. 4301/2014, αλλά εγγραφή σε νέο μητρώο. Αντί για απλή εξέταση των τυπικών προσόντων και της επάρκειας των υποψηφίων, όπως συμβαίνει και σήμερα, η Επιτροπή να προτείνει στον Υπουργό τους τέσσερις-πέντε επικρατέστερους υποψήφιους κατόπιν συγκριτικής αξιολόγησης. Γενικά οι τυπικές προϋποθέσεις θα πρέπει να μην είναι αυστηρότερες από το προγενέστερο νομικό καθεστώς.

Έρχομαι στα άρθρα 119 και 120 που αφορούν την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Καταθέσαμε και ένσταση αντισυνταγματικότητας. Αγνοείτε την απόφαση του ΣτΕ για επιστροφή μετοχών από το Υπερταμείο στο δημόσιο, γιατί πιθανόν στην άκρη του μυαλού σας –αυτά είναι τα σχέδιά σας από το ’14, από την εποχή του κ. Σαμαρά- είναι η ιδιωτικοποίηση και του νερού, τη στιγμή που πέραν τού ότι με απόφαση του ΟΗΕ είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, η λογική σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο είναι να επιστρέφουν τα δίκτυα στο δημόσιο. Εσείς ακολουθείτε ακριβώς το αντίθετο.

Δεν μπορώ βέβαια να μη σχολιάσω στο κεφάλαιο ΙΑ΄ το ότι η Κυβέρνηση αλλάζει πριν στεγνώσει το μελάνι την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, μειώνει σε δέκα μέρες την ανακοίνωση τιμολογίων των προμηθευτών για τους επόμενους μήνες, ενώ από την ανακοίνωση των τιμών την προηγούμενη Δευτέρα είχε αποδεχτεί ότι τα κυμαινόμενα τιμολόγια σκαρφάλωσαν στο 0,5 ευρώ την κιλοβατώρα και η ρήτρα αναπροσαρμογής εισήλθε στην τιμή και μάλιστα στην περίπτωση της ΔΕΗ η προσαύξηση είναι 15%.

Βέβαια, γνωρίζουμε όλοι ότι προτίθεται η ΔΕΗ να αυξήσει το πάγιο κατά 821%. Κάτι ακούστηκε ότι μπορεί να φέρετε τροπολογία, να ελέγξετε τον άριστο που τοποθετήσατε επικεφαλής. Να το δούμε αυτό.

Καταργείτε επίσης το άρθρο 30 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που προβλέπει ως προς τον χρόνο ενημέρωσης των καταναλωτών τροποποίηση όρων της σύμβασης προμήθειας. Η ενημέρωση λαμβάνει χώρα τουλάχιστον εξήντα μέρες πριν την έναρξη ισχύος των τροποποιήσεων.

Κλείνοντας, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, θα πω ότι στην πρόσφατη συνάντηση στο Βερολίνο 40 Υπουργών για την κλιματική κρίση, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είπε: «Η μισή ανθρωπότητα βρίσκεται σε επικίνδυνη ζώνη από πλημμύρες, ξηρασίες, ακραίες καταιγίδες και δασικές πυρκαγιές.

Κανένα έθνος δεν έχει ανοσία. Συνεχίζουμε, όμως, τη χρήση των ορυκτών καυσίμων. Έχουμε, όμως, μια επιλογή, συλλογική δράση ή συλλογική αυτοκτονία. Είναι στα χέρια μας». Αυτά είπε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Εσείς βέβαια φαίνεται και με το εν λόγω σχέδιο νόμου ότι οδηγείτε μεθοδικά στη δεύτερη επιλογή, την αυτοκτονία μας. Επιβάλλεται, λοιπόν και γι’ αυτόν τον λόγο να φύγετε, για να μπορέσει τελοσπάντων να ανασάνει η κοινωνία, να ανασάνει το περιβάλλον. Πώς θα γίνει αυτό; Μέσα από πολιτική αλλαγή και μέσα από μια άλλη κυβέρνηση, δημοκρατική, προοδευτική, την οποία ο ελληνικός λαός και η κοινωνία θα επιβάλει.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

.



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ