ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

29/07/2022

Ν. Γκαρά: Αντί για ενίσχυση της δασοπροστασίας και της πυροσβεστικής, η ΝΔ νομοθετεί την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και των περιοχών Natura 2000 - βίντεο

 Ν. Γκαρά: Αντί για ενίσχυση της δασοπροστασίας και της πυροσβεστικής, η ΝΔ νομοθετεί την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και των περιοχών Natura 2000 - βίντεοΕυνοϊκές φωτογραφικές διατάξεις για την Ελληνικός Χρυσός;

Σημεία ομιλίας της Βουλευτή Έβρου στο περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο της ΝΔ

-Την ώρα που η Δαδιά καιγόταν επί 8 μέρες, γεγονός που προκάλεσε μια τεράστια οικολογική καταστροφή σε έναν περιβαλλοντικό θησαυρό, ένα δάσος πηγή ζωής που φιλοξενεί σπάνια είδη άγριων πουλιών, η κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο που καταργεί περαιτέρω την προστασία σε προστατευόμενες περιοχές

-Επί 8 μέρες πυροσβέστες, ένστολοι, υλοτόμοι, εθελοντές, επιστήμονες δίνουν μια άνιση μάχη για την προστασία του Δάσους, με ελάχιστα μέσα σε δύσκολες συνθήκες, και τους χρωστάμε τα μέγιστα - Τα 40.000  στρέμματα που έχουν καταστραφεί στο Δάσος Δαδιάς, αποκαλύπτουν παραλείψεις, ευθύνες και απαιτήσεις

-Σήμερα έπρεπε να συζητάμε για το σχέδιο προστασίας και αποκατάστασης  της Δαδιάς, για την οργάνωση και ενίσχυση της δασοπροστασίας, για εξειδικευμένα επιχειρησιακά σχέδια και συντονισμό, στελέχωση των υπηρεσιών, διασφάλιση πόρων και εξοπλισμού, αξιοποίηση τη τοπικής γνώσης, ουσιαστική πρόληψη.

-Η μεγάλη καταστροφή στη Δαδιά ήρθε ως «κεραυνός εν αιθρία»;

-Τον Δεκέμβριο του 2021 με νόμο της ΝΔ καταργήθηκαν οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, μεταξύ αυτών, και του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς. Τυχαίο;

-Επισημαίναμε ότι η επιλογή να μεταφερθεί η Διοίκηση του Φορέα στην Αθήνα, να αποκλειστούν οι τοπικοί φορείς και να περιοριστεί η δραστηριότητα των άμεσα εμπλεκόμενων στο πεδίο, θα δημιουργήσει προβλήματα στην προστασία και διαχείριση του Δάσους

-Επιπλέον, η κυβέρνηση υπονόμευσε τις δασικές υπηρεσίες, μεταφέροντάς τες καθυστερημένα και με ελλείψεις στο ΥΠΕΝ, αποδόμησε τη δασοπροστασία, ακύρωσε  τη δημόσια πολιτική πρόληψης πυρκαγιών που περιλάμβανε τις προσλήψεις 550 δασολόγων και δασοπόνων. Σταμάτησε  την εργασία 5.000 εργαζομένων στη δασοπροστασία που είχε υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, πάγωσε 140 εκατομμύρια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

-Στη Δαδιά, επίσης, κατέρρευσε το πολυδιαφημισμένο «επιτελικό κράτος» της ΝΔ, καθώς χρειάστηκε - και μόνο μετά από παρεμβάσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ -  5 μέρες για να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης .

-Τον Μάιο του 2022 με Ερώτηση στη Βουλή ζήτησα να προχωρήσει η κυβέρνηση στην αντιπυρική θωράκιση του Έβρου και αντί να  ενισχύσετε τις υποστελεχωμένες  πυροσβεστικές υπηρεσίες στον Νομό,  δώσατε εντολή να μετακινηθούν οχήματα και πυροσβέστες από τον Έβρο – Μόνο μετά την παρέμβασή μας αναιρέθηκε η απόφαση.

-Οι καταστροφικοί περιβαλλοντοκτόνοι νόμοι που ψηφίζει αυτή η κυβέρνηση, όπως ο νόμος Χατζηδάκη ή ο σημερινός, που έχουν σαν μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση συμφερόντων,  αποδεικνύουν πως δεν είναι τυχαία όλα αυτά.

-Με το σημερινό νομοσχέδιο που είναι εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, καταστρατηγεί το Σύνταγμα και το κράτος δικαίου και αντιμετωπίζει το περιβάλλον, με μία αντιεπιστημονική, παλαιοκομματική λογική, ως εχθρό της ανάπτυξης, προβλέπονται τα εξής:

​Τροποποιούνται οι όροι διαχείρισης και προστασίας των προστατευόμενων περιοχών - Περιορίζονται οι διατάξεις προστασίας της φύσης
​Ευτελίζονται οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης
​Συνεχίζεται η ομηρία των εργαζομένων στους πρώην Φορείς Διαχείρισης και ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις
​Διαγράφονται πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβάσεις – Είναι αυτό μία ακόμη φωτογραφική διάταξη προς την Ελληνικός Χρυσός στην οποία εκκρεμούν 3 επιβολές προστίμων από το 2020;
​Προετοιμάζεται το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ

-Την ίδια στιγμή η ΝΔ συνεχίζει τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, εμπαίζει τους πολίτες, ενσωματώνοντας τη ρήτρα αναπροσαρμογής στις τιμές ρεύματος, την ώρα που η κοινωνία ματώνει. 820% πάνω βρίσκεται η χρέωση στο οικιακό τιμολόγιο από το πάγιο που εφάρμοζε η ΔΕΗ επί ΣΥΡΙΖΑ.

-Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά, με τροπολογία στο πόδι και χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, με  συνοπτικές διαδικασίες, στη δημιουργία αιολικού πάρκου κοντά στο Δέλτα του Έβρου.

-Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη Μουφτήδων είναι η εξής: σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής που θα καταθέτει  πρόταση για τους επικρατέστερους  υποψηφίους, με αυστηρό προσοντολόγιο, που θα διαβιβάζεται στον Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, με διασφάλιση της αντιπροσωπευτικότητας και της διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία.

-Καμία ανοχή σε οποιαδήποτε παρέμβαση άλλης χώρας στα εσωτερικά της Θράκης ή οποιαδήποτε επιχείρηση παράλληλης διαδικασίας για εκλογή μουφτή – Καλούμε την κυβέρνηση να επιστρέψει στο πνεύμα των συγκλίσεων που καταγράψαμε στη Διακομματική  Επιτροπή για τη Θράκη.

-Η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει οπτική, να μην καταστρέφει το περιβάλλον, την κοινωνία, το μέλλον των επόμενων γενεών. Μη θεωρείτε ότι το περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει πόρο ασύδοτου κέρδους «αρπακτικών».

-Για μας, η προστασία του δάσους, η διαχείρισή του, δεν είναι μόνο ζήτημα ζωής, ποιότητας, ηθικής, αλλά και ζήτημα βιώσιμης ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων εργασίας, εύρυθμης κοινωνικής λειτουργίας. Γι’ αυτό και δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κατάργηση όλων των αντιπεριβαλλοντικών νόμων της κυβέρνησης Μητσοτάκη.


Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε

Να ευχηθώ και εγώ με τη σειρά μου συγχαρητήρια στους νέους και τις νέες που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα τμήματα του Δημόσιου Πανεπιστημίου, και να ευχηθούμε να έχουν ένα ταξίδι γεμάτο εμπειρίες, διεκδικήσεις, γνώσεις και επιστήμη.
Δεν ξέρω αν η σημερινή συζήτηση είναι σύμπτωση ή τραγική ειρωνεία. Επί οκτώ μέρες μαίνεται η πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς, προκαλώντας μία τεράστια οικολογική καταστροφή.
Μιλάμε για έναν περιβαλλοντικό θησαυρό που η αξία του ξεπερνά ακόμα και τα όρια της Ευρώπης. Ένα μοναδικό οικοσύστημα σε καθεστώς υψηλής προστασίας, που φιλοξενεί σπάνια είδη άγριων πτηνών, που αυτές τις μέρες απειλούνται. Ένα δάσος πηγή ζωής για όλους μας.
Επί οκτώ μέρες, πυροσβέστες, ένστολοι, υλοτόμοι, εθελοντές, επιστήμονες δίνουν μία άνιση μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς και για την προστασία του Δάσους, της χλωρίδας και της πανίδας μας. Δίνουν τη μάχη με ελάχιστα μέσα, σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον, και προφανώς τους χρωστάμε τα μέγιστα και τις ευχαριστίες μας.
Πάνω από 40.000 στρέμματα, μέχρι τις τελευταίες εκτιμήσεις τουλάχιστον, έχουν ήδη καεί, και στα αποκαΐδια αποκαλύπτονται παραλείψεις, ευθύνες και προφανώς απαιτήσεις.
Αντί αυτή τη στιγμή να συζητάμε την άμεση εκπόνηση σχεδίου αποκατάστασης και προστασίας αυτού του μοναδικού Δάσους, την οργάνωση και ενίσχυση της δασοπροστασίας, εξειδικευμένα επιχειρησιακά σχέδια και συντονισμό, με αξιοποίηση της τοπικής γνώσης, αντί να μιλάμε για ουσιαστική πρόληψη και δασική διαχείριση, στελέχωση των υπηρεσιών και διασφάλιση πόρων κι εξοπλισμού, συζητάμε την κατάργηση της προστασίας σε προστατευόμενες περιοχές.
Αλήθεια, κυρίες και κύριοι: Ήρθε ως «κεραυνός εν αιθρία» η μεγάλη καταστροφή στη Δαδιά;
Τον Δεκέμβριο του 2021 με νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ καταργήθηκαν οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, μεταξύ αυτών και από τους πρώτους, του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς. Τυχαίο;
Σας επισημαίναμε ότι η επιλογή να μεταφερθεί η Διοίκηση στην Αθήνα, να αποκλειστούν οι τοπικοί φορείς από τη διοίκηση και να περιοριστεί η άμεση δραστηριότητα των εμπλεκόμενων στο πεδίο, θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην προστασία και τη διαχείριση του δάσους.
Παράλληλα, υπονομεύσατε τις δασικές υπηρεσίες ως κυβέρνηση, τις μεταφέρατε από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις με καθυστέρηση και ελλείψεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, χωρίς στελέχωση, χωρίς τα αναγκαία κονδύλια και πόρους με τις εκκρεμότητες να παραμένουν ακόμη και σήμερα.
Αποδομήσατε τη δασοπροστασία. Ακυρώσατε τη δημόσια πολιτική πρόληψης πυρκαγιών που περιλάμβανε προσλήψεις 550 δασολόγων. Σταματήσατε την εργασία των 5.000 εργαζόμενων στη δασοπροστασία, που είχε υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Παγώσατε 140 εκατομμύρια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και άλλα πολλά.
Το επιτελικό κράτος που διαφημίζετε, κύριοι, κατέρρευσε στη Δαδιά, με τον συντονισμό στο πεδίο να παρουσιάζει πάρα πολλές ελλείψεις. Ακόμα και την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, την υλοποιήσατε την 5η μέρα, μετά από παρεμβάσεις δικών μας στελεχών. Για άλλη μία φορά όμως σας ένοιαζε και τότε και σήμερα, η επικοινωνιακή διαχείριση πάνω σε μία καταστροφή. Δυστυχώς, αυτή είναι η προτεραιότητά σας.
Τον Μαΐου του 2022, γνωρίζοντας τα προβλήματα που υπάρχουν στον Έβρο, ζήτησα με ερώτησή μου, που κατέθεσα προς τα Υπουργεία, να προχωρήσετε στην αντιπυρική θωράκιση του Νομού.
Αντί, λοιπόν, να ενισχύσετε τις τραγικά υποστελεχωμένες πυροσβεστικές υπηρεσίες στον Έβρο, δώσατε εντολή να μετακινηθούν οχήματα και πυροσβέστες από τον Έβρο, που έχει τεράστιες ανάγκες, σε άλλες περιοχές. Χρειάστηκε η δική μας παρέμβαση και τότε στη Βουλή για να μη μετακινηθούν οχήματα και στελέχη. Είναι τυχαία όλα αυτά;
Όταν μάλιστα έχουν προηγηθεί καταστροφικοί, περιβαλλοντοκτόνοι νόμοι που ψηφίζει αυτή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Όπως οι νόμοι Χατζηδάκη, ή ο σημερινός τον οποίο συζητάμε; Νόμοι, που έχουν σαν μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση συμφερόντων και ρουσφετιών.
Ο Νόμος που συζητάμε σήμερα βρίσκεται εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου, και καταστρατηγεί και το Σύνταγμα και το Κράτος Δικαίου. Με τη λανθασμένη αντιεπιστημονική παλαιοκομματική λογική σας, που αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως εχθρό της ανάπτυξης.
Κι ενώ η Δαδιά έζησε αυτή τη μεγάλη καταστροφή, με τροπολογία προχωράτε, χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, με μια τροπολογία στο πόδι, με συνοπτικές διαδικασίες, σε δημιουργία θαλάσσιου αιολικού πάρκου δίπλα στο Δέλτα του Έβρου. Μας γεμίζει πάρα πολλές υποψίες.
Πιο συγκεκριμένα, με το παρόν σχέδιο νόμου:
-Τροποποιούνται οι όροι διαχείρισης και προστασίας προστατευόμενων περιοχών. Περιορίζονται διατάξεις προστασίας της φύσης.
-Ευτελίζονται οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
-Συνεχίζεται η ομηρία των εργαζομένων στους πρώην Φορείς Διαχείρισης και ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις.
-Διαγράφονται πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβάσεις. Και αναρωτιέμαι, είναι άραγε αυτή μία ακόμη φωτογραφική διάταξη προς την Ελληνικός Χρυσός στην οποία εκκρεμούν τρεις επιβολές προστίμων από το 2020;
-Προετοιμάζετε το ξεπούλημα της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ. Ιδιωτικοποιείτε ουσιαστικά το νερό
Συνεχίζετε τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος. Μας εμπαίζετε γελώντας. Διαφημίζετε ότι καταργείτε τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ενώ την ενσωματώσατε στην τιμή, η κοινωνία ματώνει, και εσείς εξακολουθείτε να λέτε ψέματα.
Η πάγια χρέωση στο οικιακό τιμολόγιο σήμερα, είναι 820% ακριβότερη από το πάγιο που εφάρμοζε η ΔΕΗ επί ΣΥΡΙΖΑ. Φοβερή επιτυχία της κυβέρνησής σας.

Επίσης, στο παρόν νομοσχέδιο περιλαμβάνονται διατάξεις για την ανάδειξη Μουφτήδων και αυτό αφορά στη Θράκη. Επαναλαμβάνω συνοπτικά τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύσταση Συμβουλευτικής Επιτροπής που θα καταθέτει πρόταση για τους επικρατέστερους υποψηφίους, με αυστηρό προσοντολόγιο, που θα διαβιβάζεται στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Ωστόσο, για μας είναι πάρα πολύ σημαντική η διασφάλιση της αντιπροσωπευτικότητας και της διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία.
Σε καμία περίπτωση, εμείς δεν μπορούμε να αποδεχθούμε παρέμβαση άλλης χώρας στα εσωτερικά της Θράκης ή οποιαδήποτε επιχείρηση μίας παράλληλης διαδικασίας εκλογής μουφτή. Γι αυτό και καλούμε την κυβέρνηση να επιστρέψει στο πνεύμα των συγκλίσεων που είχαμε καταφέρει στη Διακομματική για τη Θράκη, μετά από ευρεία διαβούλευση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Σας καλούμε να αλλάξετε οπτική. Να μην καταστρέφετε με τη διακυβέρνησή σας το περιβάλλον, την κοινωνία, και το μέλλον των επόμενων γενεών σε αυτήν την χώρα.
Μην θεωρείτε ότι το περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει πόρος ασύδοτου κέρδους αρπακτικών σε εισαγωγικά. Μην υπονομεύετε την προστασία του στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης, όπως εσείς την ευαγγελίζεστε.
Για μας η προστασία του δάσους, η διαχείρισή του, δεν είναι μόνο ζήτημα ζωής, ποιότητας, ηθικής, αλλά είναι και ζήτημα βιώσιμης ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων εργασίας, εύρυθμης κοινωνικής λειτουργίας. Γι αυτό και δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ με την ανάληψη της διακυβέρνησης, είναι η κατάργηση όλων των περιβαλλοντοκτόνων νόμων Μητσοτάκη.
Ευχαριστώ.Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ