ΣΥΡΙΖΑ Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς


Επικοινωνία / Contact RSS Twitter Facebook YouTube Instagram

29/07/2022

Δηλώσεις βουλευτών/τριών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα

Δηλώσεις βουλευτών/τριών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα



Ν. Φίλης: 40.000 υποψήφιοι θυσία στο νεοφιλελεύθερο Μινώταυρο - Δήλωση του τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Μ. Τζούφη: Να μην τριτώσει το κακό με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

Γ. Πούλου: Με υπογραφή Μητσοτάκη-Κεραμέως 37.000 μαθητές μένουν και φέτος εκτός ΑΕΙ. Τα περιφερειακά πανεπιστημιακά τμήματα Άμφισσας και Καρπενησίου κινδυνεύουν να κλείσουν!​

Με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, θέλω να συγχαρώ τους μαθητές/τριες, που πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση!

Επίσης, θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στους εκπαιδευτικούς που παρά τις δυσκολίες, ολοκλήρωσαν το σημαντικό έργο τους, αλλά και στους γονείς που στάθηκαν δίπλα στα παιδιά τους τη δύσκολη αυτή χρονιά.

Θέλω, επίσης, να θυμίσω στα παιδιά που δεν κατάφεραν τον στόχο τους ότι ο αγώνας για τη ζωή δεν μπορεί να κρέμεται μόνο από ένα αποτέλεσμα αλλά είναι διαρκής!

Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) από το 2021 και η επιπλέον μείωση των εισακτέων κατά 9.100, το 2022 έχουν σαν αποτέλεσμα, από τους συνολικά 99.305 υποψήφιους μαθητές/τριες των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ να εισαχθούν στα ΑΕΙ 61.683 και να αποκλειστούν 37.623!

Η ΕΒΕ δημιουργεί πρόβλημα βιωσιμότητας και στα Περιφερειακά Τμήματα των ΑΕΙ, και συγκεκριμένα στο Τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης Άμφισσας εισάγονται μόνο 33 σε σύνολο 82 θέσεων και στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στο Καρπενήσι εισάγονται μόνο 20 σε σύνολο 105 θέσεων!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και η κα Κεραμέως, ολοκληρώνουν την κατεδάφιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Αφήνουν εκτός πανεπιστημίων χιλιάδες υποψηφίους, στέλνοντάς τους στα ιδιωτικά κολέγια, ενώ φέρνουν τα πανεπιστημιακά περιφερειακά τμήματα αντιμέτωπα με λουκέτα!

Γ. Μπουρνούς: Θα μας βρει μπροστά του όποιος συρρικνώνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είναι άξιοι συγχαρητηρίων οι νέες και οι νέοι του Νομού μας που εισάγονται στις πανεπιστημιακές σχολές της πατρίδας μας. Δούλεψαν σκληρά σε συνθήκες που ξέρουμε ότι δεν ήταν εύκολες, ιδίως για πολλές οικογένειες που βιώνουν τις συνέπειες της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης.

Δυστυχώς, η χαρά μας μετριάζεται από την επιβεβαίωση των φόβων και των καταγγελιών μας για τη σχεδιασμένη απαξίωση και συρρίκνωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μετά από την περσινή κατάρρευση του αριθμού εισακτέων στα τμήματα της Λέσβου και της Λήμνου και παρά τη μείωση των διαθέσιμων θέσεων που ανακοίνωσε η κ. Κεραμέως τον Μάιο, τα επτά τμήματα της Μυτιλήνης και της Λήμνου έχουν 566 κενές θέσεις σε σύνολο 963 διαθέσιμων θέσεων για απόφοιτούς Γενικών Λυκείων!

Στους μόλις 397 νέους επιτυχόντες-προερχόμενους από Γενικά Λύκεια, δεν θα προστεθούν παρά λίγες δεκάδες επιτυχόντων προερχόμενων από άλλους τύπους Λυκείων και ειδικές κατηγορίες.

Το αποτέλεσμα των εμμονών της κυβέρνησης με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, αλλά και των ιδεοληψιών τους ενάντια στα δημόσια περιφερειακά πανεπιστήμια είναι προφανές. Με ελάχιστους εισακτέους, τα τμήματα θα κριθούν «ασύμφορα» ή «χαμηλής προτίμησης» και θα κλείσουν.

Τα πανεπιστήμια, ιδίως στην περιφέρεια και τα νησιά, είναι πολύτιμα κέντρα γνώσης, καινοτομίας, ανάπτυξης και δυναμικού εκσυγχρονισμού των τοπικών κοινωνιών. Όσοι ενοχλούνται από τα πανεπιστήμια και τους ανθρώπους τους, όσοι νοιάζονται μόνο να φτιάξουν πελατεία για τους φίλους τους, ιδιοκτήτες κολλεγίων, θα μας βρίσκουν μπροστά τους.

Στην πολιτική αλλαγή που έρχεται, η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα καταργηθεί και τα περιφερειακά πανεπιστήμια θα έχουν τη θέση που τους αξίζει ανάμεσά μας.

Ν. Γκαρά: Με υπογραφή Μητσοτάκη-Κεραμέως η υποβάθμιση και συρρίκνωση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Έβρου

Αξίζουν συγχαρητήρια στους επιτυχόντες και στις επιτυχούσες των πανελλαδικών εξετάσεων, που μέσα σε ένα δυσχερές κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο, κατάφεραν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ωστόσο, χιλιάδες νέοι και νέες μένουν εκτός δημόσιων πανεπιστημίων, εξαιτίας της εχθρικής στάσης της ΝΔ προς τη νέα γενιά, προς το δημόσιο πανεπιστήμιο. Η Νέα Δημοκρατία και η κα Κεραμέως με την εφαρμογή της ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύτηκε ότι θα καταργήσει άμεσα, οδηγεί σε συνεχή υποβάθμιση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για να στέλνει πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια.

Τα πανεπιστημιακά Τμήματα στον Έβρο και φέτος θα δουν ελάχιστους εισακτέους. Συγκεκριμένα, το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα υποδεχτεί 52 επιτυχόντες μαθητές και μαθήτριες από όλες τις κατηγορίες των πανελληνίων, ενώ 166 θέσεις θα παραμείουν κενές. Την εισαγωγή τους στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων πέτυχαν 30 μαθητές και μαθήτριες, ενώ κενές θα παραμείνουν επίσης 166 θέσεις. Στη Νοσηλευτική Διδυμοτείχου πέτυχαν από το σύνολο των κατηγοριών να εισαχθούν μόλις 20, αφήνοντας κενές 117 θέσεις.

Παρά τις εξαγγελίες της Νέας Δημοκρατίας, ότι θα διορθώσει τον αριθμό των εισακτέων και θα στηρίξει τα πανεπιστήμια στη Θράκη, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο με την υποβάθμιση και τη συρρίκνωσή τους, εμμένοντας σε πολιτικές αποψίλωσης, υποβάθμισης και ερημοποίησης της περιοχής.

Δήλωση Κώστα Μπάρκα μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα

Θέλω ειλικρινά να συγχαρώ τους μαθητές, που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Στις επιτυχούσες και στους επιτυχόντες να ευχηθώ καλή σταδιοδρομία. Σε όσες και σε όσους η προσπάθεια που κατέβαλαν δεν έφερε το επιθυμητό για αυτούς αποτέλεσμα, να τους υπενθυμίσω ότι η συμμετοχή και η προσπάθεια που κατέβαλαν δε μηδενίζει τον αγώνα τους, ούτε θα πρέπει να διακατέχονται από συναισθήματα απογοήτευσης. Πόσο μάλλον, όταν στην εξέλιξη αυτή μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρνει η κ. Κεραμέως και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που με το νομοθέτημα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, έμειναν εκτός 37.623 μαθητές, με αποτέλεσμα χιλιάδες κενές θέσεις στα δημόσια πανεπιστήμια και με τους κολεγιάρχες να τρίβουν για άλλη μια χρονιά τα χέρια τους. Σχεδόν 4 στους 10 μαθητές αποκλείστηκαν από τα ΑΕΙ προς όφελος των κολεγίων.

Αποτελεί δέσμευση της αυριανής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. ​

Τ. Ελευθεριάδου: Καλωσορίζουμε τους νέους φοιτητές στην Καβάλα- Να σταματήσει η κ. Κεραμεώς την «σφαγή» των εισακτέων

Με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα ήθελα να συγχαρώ τους μαθητές και τις μαθήτριες που ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τη φοίτησή τους σε κάποιο ελληνικό, δημόσιο πανεπιστημιακό ίδρυμα και να τους ευχηθώ «καλή σταδιοδρομία» και καλό ταξίδι στη γνώση και την επιστήμη. Παράλληλα, θα ήθελα να απευθυνθώ στους χιλιάδες μαθητές/τριες που αποκλείστηκαν από τα ΑΕΙ και να τους ενθαρρύνω να μην το βάλουν κάτω και να συνεχίσουν να σχεδιάζουν το μέλλον τους όπως το ονειρεύτηκαν.

Άλλωστε, ο αποκλεισμός τους από την τριτοβάθμια δημόσια εκπαίδευση, στο πλαίσιο της «σφαγής» των εισακτέων δεν είναι δικό τους λάθος, αλλά κυβερνητική πολιτική. Για μία ακόμα χρονιά πάνω από 37.000 μαθητές/τριες μένουν εκτός ΑΕΙ, κάνοντας τους κολεγιάρχες να τρίβουν τα χέρια τους. Η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, εκτός από κοινωνικά άδικη, οδηγεί χιλιάδες οικογένειες σε οικονομικό αδιέξοδο, καθώς θα κληθούν να δαπανήσουν ένα υπέρογκο ποσό για σπουδές στο εξωτερικό ή σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, την ώρα που δεκάδες πανεπιστημιακά τμήματα θα στερηθούν ένα μεγάλο αριθμό φοιτητών, με κίνδυνο να οδηγηθούν στην υπολειτουργία, την απαξίωση ή/και το κλείσιμό τους. Μάλιστα, όταν αυτή η ρύθμιση εφαρμόζεται σε πανδημική περίοδο, με τη δημιουργία νέων μορφωτικών ανισοτήτων, γίνεται ξεκάθαρη η ταξική πολιτική της κυβέρνησης στην Παιδεία και η επιδίωξη εξυπηρέτησης ιδιωτικών μεγαλοσυμφερόντων.

Θα ήθελα, τέλος, να καλωσορίσω τους φοιτητές και τις φοιτήτριες στα πανεπιστημιακά τμήματα της Καβάλας, ευχόμενη να δυναμώσουν το ελληνικό πανεπιστήμιο, διεκδικώντας την γνώση και την πνευματική πρόοδο, και στέλνοντας ένα μήνυμα σε όσους απεργάζονται σχέδια απαξίωσης των πανεπιστημιακών σχολών του ΔΙΠΑΕ στην Καβάλα. ​

Δήλωση του Νίκου Ηγουμενίδη μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Σχετικά με την ανακοίνωση των βάσεων των σχολών για τις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ε. Ηγουμενίδης δήλωσε:

«Αξίζουν αναμφίβολα πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και σε όλες τις μαθήτριες για τους οποίους και τις οποίες ανοίγει και επίσημα πλέον ο δρόμος για την είσοδό τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ένας δρόμος που με την ιδιότητα του φοιτητή και της φοιτήτριας οδηγεί σε νέες εμπειρίες, σε έναν άλλο κόσμο γνώσεων και σε νέους στόχους. Συγχαρητήρια όμως αξίζουν και σε όσους και όσες δεν τα κατάφεραν φέτος. Οι Πανελλήνιες δεν είναι το τέλος μιας διαδρομής, αλλά η αφετηρία είτε για μια νέα προσπάθεια είτε για κάτι διαφορετικό. Οι βάσεις των Πανελληνίων δεν είναι τροχοπέδη για τα όνειρα που παραμένουν ένας ρεαλιστικός στόχος. Όσα εμπόδια κι αν ορθώνονται μπροστά μας – και η σημερινή Κυβέρνηση είναι αλήθεια πως έθεσε πολλά - πάντα θα υπάρχουν τρόποι για να τα υπερπηδούμε. Καλό καλοκαίρι σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους γονείς και τους δασκάλους που έδωσαν και φέτος τον καλύτερο τους εαυτό».

Σ. Βαρδάκης: Όλες οι υποψήφιες και όλοι οι υποψήφιοι στις φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις αξίζουν ένα μεγάλο μπράβο για την προσπάθειά τους

Με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής των επιτυχόντων των Πανελληνίων Εξετάσεων 2022 στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, στέλνει το ακόλουθο μήνυμα:

«Θέλω να συγχαρώ από καρδιάς, μαθήτριες και μαθητές, για την εισαγωγή τους στα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και το νέο, όμορφο κεφάλαιο που ανοίγεται στη ζωή τους.

Συγχαρητήρια και στους γονείς, που βλέπουν τους κόπους και τις θυσίες ετών να δικαιώνονται.

Συγχαρητήρια, όμως, αξίζουν και στις μαθήτριες και στους μαθητές που προσπάθησαν, αλλά δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε κάποια σχολή. Θα πρέπει να θυμούνται ότι τα όνειρα δεν σταματούν εδώ και οι Πανελλήνιες Εξετάσεις είναι μία σημαντική δοκιμασία, που όμως δεν καθορίζει τη ζωή μας».

Το μέλλον σας ανήκει. Συνεχίστε με πίστη στις δυνατότητές σας! - Δήλωση Χάρη Μαμουλάκη για τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών

Με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλες τις μαθήτριες και όλους τους μαθητές που πέτυχαν τον στόχο τους και βλέπουν την πόρτα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να ανοίγει στον δρόμο τους. Όπως αξίζουν και συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς, που κατάφεραν να αντεπεξέλθουν κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Τίποτα φυσικά δεν τελειώνει για όσες και όσους δεν πέτυχαν τον στόχο τους αυτή τη φορά. Δυστυχώς, οι επιπτώσεις των πειραματισμών της κυβέρνησης εξακολουθούν να κόβουν θέσεις από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, με αποτέλεσμα μια νέα ή διαφορετική προσπάθεια να είναι αναπόφευκτη. Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον σας ανήκει. Συνεχίστε με πίστη στις δυνατότητές σας, με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία. Και θα τα καταφέρετε!».

 

Κ. Βέττα: Το νέο σας ταξίδι σας στη γνώση και στη ζωή να εκπληρώσει τις προσδοκίες και τα όνειρά σας!

Δήλωση της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης κ. Καλλιόπης Βέττα, με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση:

«Με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής τίθεται τέλος στην αγωνία των νέων της περιοχής μας που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις και προετοιμάζονταν μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες των δύο τελευταίων ετών που δοκίμασαν και δοκιμάζουν τις αντοχές ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.
Θέλω να συγχαρώ θερμά τους επιτυχόντες, στους οποίους εύχομαι να γράψουν με τα πιο ζωντανά και δημιουργικά χρώματα το νέο κεφάλαιο της γνώσης και της ζωής που ανοίγεται μπροστά τους.
Σε όσους δεν είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα εύχομαι να αξιοποιήσουν τις πολύτιμες εμπειρίες που απέκτησαν σε αυτή τη διαδρομή και να συνεχίσουν να διεκδικούν τους στόχους τους χωρίς απογοήτευση. Όλα τώρα ξεκινούν.
Συγχαρητήρια αξίζουν επίσης στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς, γονείς, κηδεμόνες και οικείους των υποψηφίων που στάθηκαν δίπλα στην αγωνία τους, στηρίζοντας έμπρακτα την προσπάθειά τους.
Τέλος, καλωσορίζω όσους νέους και νέες επέλεξαν για τις σπουδές τους το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Πιστεύω ότι το έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό και το επίπεδο σπουδών του Π.Δ.Μ. θα δικαιώσουν αυτήν την επιλογή.
Αγαπητές νέες και νέοι,
Εύχομαι το νέο σας ταξίδι σας στη γνώση και στη ζωή να εκπληρώσει τις προσδοκίες και τα όνειρά σας, εξασφαλίζοντας σε όλες και όλους ένα ακόμη πιο αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μέλλον. Καλή αρχή!».

Θάνος Μωραΐτης: «Η Αιτωλοακαρνανία διαγράφεται οριστικά από τον ακαδημαϊκό χάρτη, με υπογραφή της κυβέρνησης Μητσοτάκη!»

Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, αναφορικά τον αριθμό των εισακτέων στα Τμήματα του Νομού.

«Τα χθεσινά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι η Αιτωλοακαρνανία διαγράφεται οριστικά από τον ακαδημαϊκό χάρτη», επεσήμανε, προσθέτοντας: «Ο τόπος μας υποβαθμίζεται πλήρως και τα πανεπιστημιακά του τμήματα αποψιλώνονται».

Εν συνεχεία, παρέθεσε αριθμητικά στοιχεία που «αποδεικνύουν το μέγεθος του αποδεκατισμού», τονίζοντας ότι η Αιτωλοακαρνανία έχει «πάνω από 50% λιγότερους εισακτέους σε σχέση με το 2021». Μάλιστα, ο βουλευτής είπε: «Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της καταστροφής, επισημαίνουμε ότι το 2019 οι εισακτέοι ήταν 960!».

«Απορούμε πραγματικά για ποιο λόγο πανηγυρίζει η κ. Κεραμέως και η κυβέρνηση Μητσοτάκη», πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντάς την «υπόλογη στους ανθρώπους της Αιτωλοακαρνανίας, μα πολύ περισσότερο στις νέες και τους νέους των οποίων την πορεία προσπαθεί να ανακόψει».

«Όσες αλχημείες και να κάνει με τους αριθμούς, προσπαθώντας να παρουσιάσει το χθεσινό κόλαφο ως "επιτυχία", αυτοί είναι αμείλικτοι και λένε την αλήθεια:

Και η αλήθεια είναι ότι ο ακαδημαϊκός αποδεκατισμός της Αιτωλοακαρνανίας φέρει την υπογραφή της», δήλωσε ο κ. Μωραΐτης κλείνοντας.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

«Τα χθεσινά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι η Αιτωλοακαρνανία διαγράφεται οριστικά από τον ακαδημαϊκό χάρτη. Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις και ο Στρατηγικός Σχεδιασμός του Πανεπιστημίου Πατρών - δυστυχώς - πέτυχαν το στόχο τους.

Ο τόπος μας υποβαθμίζεται πλήρως και τα πανεπιστημιακά του τμήματα αποψιλώνονται:

- 121 οι εισακτέοι φέτος, ενώ το 2021 ήταν περισσότεροι από 280. Έχουμε, δηλαδή, μείωση εισακτέων πάνω από 50% σε σχέση με πέρυσι! Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της καταστροφής, επισημαίνουμε ότι το 2019 οι εισακτέοι ήταν 960!

- Τεράστιος ο αποδεκατισμός του Μεσολογγίου, αφού δέχεται μόλις 37 εισακτέους, ενώ το Αγρίνιο 84.

- 189 οι κενές θέσεις εισακτέων (περί το 65%) από τα ΓΕΛ στα τρία τμήματα του Νομού μας!

Με βάση την απόλυτη αυτή αποψίλωση, αλλά και ό, τι συνεπάγεται για την πνευματική, οικονομική, επιστημονική του ανάπτυξη, απορούμε πραγματικά για ποιο λόγο πανηγυρίζει η κ. Κεραμέως και η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είναι, άραγε, επιτυχία, η πλήρης υποβάθμιση των περιφερειακών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων; Ή μήπως είναι επιτυχία το νεοενταχθέν τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος στο νέο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας, το οποίο δεν πήρε καθόλου πρωτοετείς φοιτητές;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι υπόλογη στους ανθρώπους της Αιτωλοακαρνανίας, μα πολύ περισσότερο στις νέες και τους νέους των οποίων την πορεία προσπαθεί να ανακόψει.

Όσες αλχημείες και να κάνει με τους αριθμούς, προσπαθώντας να παρουσιάσει το χθεσινό κόλαφο ως "επιτυχία", αυτοί είναι αμείλικτοι και λένε την αλήθεια:

Και η αλήθεια είναι ότι ο ακαδημαϊκός αποδεκατισμός της Αιτωλοακαρνανίας φέρει την υπογραφή της».

Δήλωση Αλ. Αυλωνίτη, βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα πανεπιστημιακά τμήματα

Συγχαίρω θερμά τους μαθητές και τις μαθήτριες που, με κόπο και μόχθο, κατάφεραν να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στις σχολές της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Συγχαρητήρια αξίζουν και στους εκπαιδευτικούς που συνέβαλαν τα μέγιστα σε αυτό το γοητευτικό ταξίδι στη γνώση αλλά και στις οικογένειες που στερήθηκαν, βοήθησαν και στήριξαν τους μαθητές για να εκπληρώσουν τα όνειρά τους.

Μία όμορφη περίοδος ξεκινά για τους νέους φοιτητές και τις νέες φοιτήτριες, η οποία θα δημιουργήσει φιλίες ζωής, εφόδια για όλη την ενήλικη ζωή τους, πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις. Εύχομαι από καρδιάς όλα όσα ονειρεύτηκαν οι νέοι και οι νέες μας, όλα όσα επιθυμούν για το μέλλον τους να εκπληρωθούν.
Θέλω όμως να συγχαρώ για τον αγώνα που έδωσαν κι εκείνους κι εκείνες που τελικά, και εν πολλοίς άδικα, δεν κατόρθωσαν να επιτύχουν την εισαγωγή τους στις σχολές που επιθυμούν. Θέλω να γνωρίζουν ότι η ζωή δεν κρίνεται από μια και μόνο στιγμή και οι άνθρωποι δεν κρίνονται από τα πτυχία και τις περγαμηνές. Υπάρχουν μπροστά τους πολλές προκλήσεις, νέοι δρόμοι και κατευθύνσεις που αξίζει να εξετάσουν και μπορεί να τους αποζημιώσουν.

Άλλωστε η περίφημη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) που καθιέρωσε η κυβέρνηση των «αρίστων» απέκλεισε τα τελευταία δύο χρόνια από το μονοπάτι της γνώσης 40.000 περίπου μαθητές και μαθήτριες στη χώρα μας, προκαλώντας προβλήματα σε εκείνους και τις οικογένειές τους και μάλιστα σε μια περίοδο άκρατης ακρίβειας και πανδημίας.

Να γνωρίζουν οι νέοι μας όμως ότι καμία κυβέρνηση, κανένας «άριστος», καμία ακραία νεοφιλελεύθερη και ταξική πολιτική δεν μπορεί να σκοτώσει την ορμή της νιότης τους, τα όνειρα και τις ελπίδες.

Με μπροστάρη αυτή τη νέα γενιά, είμαστε εδώ για να παλέψουμε μαζί, για έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς, με δικαιοσύνη και ευκαιρίες για όλους.


Όλγα Γεροβασίλη: Χρέος μας να απαλλάξουμε τα παιδιά μας από τις μεθοδεύσεις που ακυρώνουν τις προσπάθειές τους

Θερμά συγχαρητήρια στους επιτυχόντες στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, αλλά και σε όσους δεν κατάφεραν να υπερνικήσουν τα εμπόδια που τους τέθηκαν.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, περίπου 40.000 νέοι μας, οι 4 στους 10 υποψήφιους, γνώρισαν τον αποκλεισμό από τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση εξαιτίας της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.

Στην Ήπειρο, σχεδόν 1000 υποψήφιοι δεν θα καθίσουν στα έδρανα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, επειδή ο «κόφτης» που θεσμοθέτησαν ο κ. Μητσοτάκης με την κ. Κεραμέως τους απαγορεύει να καλύψουν τις διαθέσιμες θέσεις, οι οποίες μένουν πλέον κενές. Στην Γεωπονία Άρτας καλύπτεται μόνο η 1 στις 3 διαθέσιμες θέσεις.

Αποψιλώνουν τα Πανεπιστήμια από πρωτοετείς φοιτητές, αποδυναμώνοντας έτσι τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση και στρώνοντας το χαλί για μελλοντικές συγχωνεύσεις και καταργήσεις Τμημάτων, καθώς, νομοτελειακά, χωρίς φοιτητές, αυτά καθίστανται «αντιπαραγωγικά» και μη βιώσιμα.

Αλλά και οδηγώντας τα παιδιά μας σε αναζήτηση άλλων διεξόδων εκπαίδευσης, στην πόρτα των ιδιωτικών κολλεγίων, αδιαφορώντας για το βάρος που πέφτει στις οικογένειες εν μέσω οικονομικής κρίσης και σε συνθήκες εντεινόμενης φτωχοποίησης.

Δικό μας χρέος, ως ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, είναι, αμέσως μετά τις εκλογές, να απαλλάξουμε τα παιδιά μας από αυτές τις μεθοδεύσεις που ακυρώνουν τις προσπάθειές τους και να ξαναδώσουμε στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση την προσοχή και την αξία που της πρέπει. Για το καλό της παιδείας, της επιστήμης, της κοινωνίας.

Μ. Θραψανιώτης: Ένα νέο ξεκίνημα για τους νέους και τις νέες μας!

Θερμά συγχαρητήρια σε όλες και όλους εσάς που καταφέρατε κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες την εισαγωγή σας στα δημόσια Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Πολλές ευχές για επιτυχίες, στον νέο κύκλο της ζωής σας, στους νέους στόχους που βάζετε, προσωπικούς και επιστημονικούς.
Καλή συνέχεια και σε όλους εσάς που δώσατε τον αγώνα σας και δεν καταφέρατε να πετύχετε τους στόχους τους αυτή τη φορά. Αυτή ήταν μόνο μια μάχη που χάθηκε.
Περάσατε μια δοκιμασία με τεράστιο ψυχολογικό και δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος εσείς και οι οικογένειες σας. Με την προετοιμασία σας να γίνεται, τα τελευταία χρόνια της πανδημίας του κορωνοϊού, σε συνθήκες καραντίνας και τηλεκπαίδευσης, μακρυά από το σχολείο, τους δασκάλους και τους συμμαθητές σας.

Τα δύο τελευταία χρόνια, σαράντα χιλιάδες παιδιά από σας, θα μπορούσαν να είναι ανάμεσα στους επιτυχόντες. Τα όνειρα σας ψαλιδίστηκαν από τις πολιτικές που δεν σέβονται τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης.
Υποχρέωση της Δημοκρατικής Πολιτείας είναι να δίνει σε όλα, μα όλα τα παιδιά, το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Εμείς, με την επόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που αποκλείει τα παιδιά από την Δωρεάν Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τα μετατρέπει σε πελάτες κολεγίων αμφίβολης ποιότητας, θα την καταργήσουμε!
Εσείς, κυνηγήστε τα όνειρα σας με πείσμα και αισιοδοξία!



Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία πλοήγησης και να αναλύουμε την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας. Με την παραμονή σας στην ιστοσελίδα, αποδέχεστε τη χρήση cookies όπως αυτή περιγράφεται στην Πολιτική Cookies ΟΚ