03/08/2022

Μ. Θραψανιώτης: Πρέπει να ολοκληρωθεί η ανασκαφή στον Πετρά Σητείας

Δήλωση του Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σχετικά με την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη στο Λασίθι

Με αφορμή την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στο Λασίθι, καλό θα ήταν να περιλάβει στο πρόγραμμα της και επίσκεψη στην ανασκαφή του ασύλητου Μινωικού νεκροταφείου στον Πετρά Σητείας.

Μετά την επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα και συζητήσαμε πρόσφατα στη Βουλή και την σαφή αναγνώριση εκ μέρους της κ. Υπουργού Πολιτισμού της σπουδαιότητας του μνημείου, νομίζω ότι μια επίσκεψη στην ανασκαφή, θα έδινε και στην ίδια την εικόνα της δυσκολίας πρόσβασης για τις σημαντικές και δύσκολες εργασίες που χρειάζονται ακόμα, για την ολοκλήρωση της ανασκαφής και τις εργασίες στερέωσης.

Είναι πράγματι απογοητευτικό για τους Σητειακούς και τους Λασιθιώτες, μια ανασκαφή που έχει προκαλέσει τεράστιο διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον, να μην μπορεί να ολοκληρωθεί και να κινδυνεύει, παρά τη σημαντική χρηματοδότηση που έχει εξασφαλίσει από το εξωτερικό.

Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να δείξουμε το ανάλογο ενδιαφέρον.

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI