08/08/2022

Ο Στ. Κούλογλου σε αφιέρωμα στη γαλλική τηλεόραση: Μητσοτάκης, ο Όρμπαν των Βαλκανίων

Σε ειδική εκπομπή της γαλλικής τηλεόρασης TV5 για το σκάνδαλο παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, ειδικοί και δημοσιογράφοι παρουσίασαν την υπόθεση που ταράζει την πολιτική σκηνή στη χώρα μας, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για «κατάσταση ακόμη χειρότερη» από ό,τι φαίνεται, καθώς πριν από τον Νίκο Ανδρουλάκη υπήρξαν παρακολουθήσεις δημοσιογράφων. Ακόμη, σχολιάστηκε πως η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική καθώς αρκετά κράτη μέχρι στιγμής έχουν προμηθευτεί το Predator, που είναι «ένα λογισμικό κυβερνοπολέμου. Είναι ένα όπλο, που αλλάζει τα δεδομένα στον τομέα των μαζικών παρακολουθήσεων».
Μιλώντας στην εκπομπή, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, μεταφέροντας το κλίμα από την Ελλάδα, δήλωσε πως «είναι όλοι σοκαρισμένοι. Μετά τις παρακολουθήσεις δυο δημοσιογράφων, έχουμε την περίπτωση της παρακολούθησης του αρχηγού κόμματος της αντιπολίτευσης και μάλιστα με δυο μεθόδους: την “παραδοσιακή”, μέσω των υπηρεσιών πληροφοριών και αυτή με το Predator. Η κυβέρνηση, που έχει προμηθευτεί το Predator, παρακολουθούσε τη προσωπική του ζωή!».
«Στην Ελλάδα, έχουμε να κάνουμε με έναν Όρμπαν των Βαλκανίων», σχολίασε ο Στ. Κούλογλου, και συνέχισε:
«Πρέπει να περιμένουμε χειρότερα από όσα κάνει ο Όρμπαν στην Ουγγαρία. Αυτό μάλιστα είναι αποτέλεσμα της αποδυνάμωσης των θεσμών: Η Δικαιοσύνη είναι υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, η πλειοψηφία των ΜΜΕ λέει απίθανες ιστορίες για να δικαιολογήσει αυτά που συμβαίνουν, οι ανεξάρτητες αρχές έχουν αποδυναμωθεί. Δεν υπάρχουν, λοιπόν, αρκετές αντιπολιτευόμενες δυνάμεις για να αντιπαρατεθούν σε μια κυβέρνηση τόσο ασυνείδητη».
Τέλος, ο ευρωβουλευτής σημείωσε πως «η ΕΕ θα πρέπει να πάρει μέτρα για να εμποδίσει τέτοιες πρακτικές, αλλά και να βοηθήσει τα κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα, όπου η Δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο».